GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pe urmele Sf. Dumitrie Basarabov
La 14 iulie 2007, dimineata devreme, am plecat spre Bulgaria hotarati sa ajungem la locul de bastina al Sf. Dumitrie Basarabov – ocrotitorul Bucurestiului.
Dupa trecerea Dunarii si controlul documentelor, la ora 8.00 am intrat in Ruse, al cincilea oras ca marime al Bulgariei.
Biserica Sf. Mihail din Ruse a fost primul obiectiv al zilei. Cu o forma arhitecturala mai putin obisnuita, lacasul care adaposteste o icoana facatoare de minuni si sfinte moaste, are exteriorul vopsit portocaliu. La vremea aceea pictura interioara era in renovare, dar un policandru m-a impresionat prin grandoare si realizare. Se slujea, iar intonatiile unui grup de 4 femei (intre care una in alto), cu "Gospodin pomilui", patrundeau adanc in suflet, facandu-l sa vibreze.
Catedrala Mitropolitana din Ruse surprinde prin aspectul modest al exteriorului. Am fost informati ca acesta se datoreaza faptului ca turcii nu permiteau constructii mai falnice decat moscheele lor. O scara mare coboara la demisol. Interiorul impresioneaza prin maretie si are o catapeteasma lucrata artistic. In psalmii a trei preoti care cantau dumnezeeste, am vizitat lacasul, apoi cele patru morminte de mitropoliti. Anul constructiei acestei biserici s-a pastrat doar intr-o consemnare pe un manuscris expus acum in muzeul catedralei. Pe manuscris, un Evangheliar romanesc, este trecut 1632, apoi, dedesubt, 1638. Se presupune ca sunt anii inceperii si finalizarii constructiei.
Biserica Sf. Gheorghe din Ruse, parohiala, construita in sec. XIX pe locul unei mai vechi biserici de lemn, are trei altare si doua randuri de coloane cu capiteluri. O particica din moastele Sfantului Gheorghe aduse de la Vatican, se pastreaza in altar, intr-o cruce care - la sarbatori sau cand vin grupuri mari de pelerini - este expusa spre venerare.
Am incheiat vizita in Ruse la ora 11.00 pentru ca ne grabeam spre locuri mult mai atractive prin vechime, asezare si cadru natural.
In Basarabovo, aflat nu departe de Ruse, se afla Pestera Sf. Dumitrie Basarabov – ocrotitorul Bucurestiului - ale carui moaste sunt la Mitropolie. Aici vietuieste un singur calugar, el fiind si preot paroh la Biserica Sf. Mihail din Ruse, iar primirea lui a fost calduroasa. Pentru a intra in mica biserica si la altarul de piatra, am urcat mai multe trepte abrupte. Tot la inaltime sunt alte doua grote si un mormant.
Situl arheologic al bisericilor de piatra de la Ivanovo este situat la sud de Ruse, la doar 4 km de localitatea Ivanovo. In canionul format de raul Lom, la 40-50 m inaltime, pe versantii stancosi, a existat odinioara un complex monahal format din 40 de bisericute si peste 300 chilii. Aici au trait monahi isihasti incepand cu sec. XIII pana in sec. XVII cand, din cauza invaziei turcesti, viata monahala s-a stins. Calugarii vietuitori aici, au largit pesterile si grotele calcaroase, transformandu-le in biserici, paraclise si chilii. In prezent se mai pastreaza 5 biserici cu pictura murala, pictura datand din sec. XIII si XIV. Urcam pe treptele abrupte si printr-o spartura in stanca patrundem in biserica-muzeu. Pictura originala a fost spalata si este bine conservata. In anul 1979, bisericile de piatra de la Ivanovo au fost incluse in patrimoniul UNESCO.
De la un balcon, cu benoclul aflat in dotare, se puteau scruta zarile si adancimea vaii, dar peisaje minunate se infatisau privirii si fara benoclu. Am vizitat numai unul dintr-un grup de multe alte lacasuri existente in stanca, celelalte fiind greu accesibile pentru vizitatori.
La 35 km sud de Ruse se afla unul dintre cele mai bine pastrate situri arheologice din Bulgaria, cetatea medievala Cerven. Intrarea era de 1 leva, dar au fost acceptati si 2 lei de persoana. De-a lungul peretelui stancos, urcam multe si obositoare trepte, dar ruinele cetatii medievale, cadrul natural si peisajul deosebit, au rasplatit efortul urcusului. Pe platou, pe o suprafata de 180 ha, se desfasoara privirilor ruine de fortareata, de biserici, de locuinte, de strazi.
Sec. XII-XIV, in timpul celui de-al doilea Tarat Bulgar, reprezinta perioada de maxima dezvoltare a cetatii. Se mai pastreaza inca ruinele unor cladiri administrative, ale unui palat al tarului cu o bisericuta in incinta, ruinele unui turn de aparare de 12 m inaltime si ruinele a 13 biserici. Cetatea avea strazi, doua rezervoare de apa, un zid de aparare, totul fiind construit din piatra.
Cetatea Cerven a fost atacata de mai multe ori de pradatorii tatari, bizantini si otomani, acestia din urma cucerind-o in 1388. Au urmat secole de declin, Cerven ajungand in cele din urma o localitate oarecare.
Am ratacit in tihna printre ruine, pe cararile din iarba arsa de soare, apoi - de la turnul de aparare - am inceput sa coborim pe celalalt versant, pe o poteca abrupta, pana la drumul de tara.
Am plecat spre Ruse la ora 17.00, iar dupa trecerea Podului Prieteniei, am continuat pana la Bucuresti unde am ajuns la ora 19.40.
Fiind o calatorie doar de o zi, n-a fost necesar schimb valutar. Pachetelul cu mancare si apa luate de acasa, ne-au fost suficiente. La obiective se puteau cumpara suveniruri si cu lei, dar pentru masa la terasa sau pentru un suc, trebuia doar leva. De asemenea, in cazul in care nu ne-ar fi fost suficiente prezentarile ghidului si imaginile imortalizate de noi insine cu aparatele foto, pentru achizitionarea de pliante si brosuri era necesar leva (cel mai mic pliant costa 4 leva).
Trimis de iulianic in 22.07.11 21:37:10
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA. A mai fost în/la: Balcic, statiunile de la Marea Neagra, Sofia si Manastirea Rila.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Datorita multitudinii subiectelor atinse/descrise (majoritar din Ruse), review-ul a fost mutat la rubrica "Descopera Ruse"
--
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta zona (Ruse si imprejurimi)
Multumesc, Admin! In cazul acesta adaug cateva imagini din Ruse si imprejurimi.
Un policandru identic cu cel din P02 am intalnit in Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena - Vergului din Bucuresti, de fapt erau trei, daca nu ma insel.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2024 Mănăstirea Sfânta Treime din Ruse: O Bijuterie Istorică și Spirituală a Bulgariei — scris în 22.05.24 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Ruse, mica Vienă de la marginea Dunării — scris în 08.05.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 O zi lungă în Parcul Natural Rusenski Lom — scris în 26.03.22 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Prin Ruse ca prin Cișmigiu. Review fără pretenții despre o plimbare de Duminică după amiaza — scris în 26.10.18 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Oct.2017 O frumoasă zi de toamnă în Ruse — scris în 18.10.17 de tataye din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Cerven - Cetatea medievală — scris în 28.07.16 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Altare rupestre la sud de Dunăre — scris în 26.07.16 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ