78445 
nu sunteţi logat. - LOGIN
La pas prin... pasul Shipka

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
22.06.2017
DE
Avatar irinad
--- F ---
vârsta 40-50 ani
DIN Târgoviște
înscris/ă în 02.05.10
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2017
DURATA: 3 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2
+ COPII: -

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Un pas, un monument şi o mănăstire, toate purtând acelaşi nume: Shipka


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:
Urmare de aici

Trecătoarea Shipka

Când eşti pe meleaguri sud-dunărene şi vrei să ajungi de la Gabrovo la Kazanlâk, nu ai de ales decât să străbaţi Pasul Shipka (Shipchenski prohod) , prin munţii Balcani sau Stara Planina. Acesta este parte din drumul european E85, un drum lung care traversează bătrânul continent, din Lituania, de la Marea Baltică, la Alexandroupolis, Grecia, la Marea Egee.

În minivacanţa de 1 Mai, de la Bucureşti, la Stara Zagora, punctul nostru terminus, am mers numai pe E85, un drum aflat în stare bună, destul de circulat pe care-l străbat, în afara autovehiculelor locale, multe maşini ce vor să ajungă în Turcia prin vama Kapikule sau în Grecia prin vama Makaza.

După ce am ieşit din Gabrovo, la mică distanţă, indicatorul ne arată că vom intra într-o zonă de 13 km de serpentine, cu un grad sporit de dificultate, adică în trecătoarea Shipka.

Zona periculoasă are limitare de viteză la 40 km/h şi puţine locuri în care se pot face manevre de depăşire, aşa încât dacă nimereşti în spatele vreunei maşini lungi şi de tonaj greu, e ghinion curat. Simţi cum i se înfundă repede urechile semn că altitudinea creşte simţitor, dacă încerci să te uiţi în jos, chiar printre ramurile stufoase de primăvară ale copacilor, hăul e din ce în ce mai ameţitor. Pasul Shipka te poartă de la 400 m înălţime, în dreptul Gabrovo, la 1.190 m, atât cât este în partea cea mai înaltă, ca să coboare în valea Kazanlâkului, ştiută drept Valea Trandafirilor sau cea a regilor traci, la 300 m, totul în numai 13 km. Peisajele devin din ce în ce mai pitoreşti, iar curbele strânse în urcare sau în coborâre nu te lasă să savurezi pe îndelete imaginile ce se desfăşoară de-o parte şi de alta a şoselei.

Din când în când se poate poposi la vreunul din locurile special amenajate unde îţi poţi potoli setea cu apă foarte bună de băut ce izvorăşte din munte, sau te poţi bucura de privelişte de la punctele speciale de belvedere. Dacă vara e un traseu dificil care necesită multă atenţie, mă întreb cum o fi iarna?

În punctul său cel mai înalt, pe un platou larg pe care se găseşte o parcare destul de mare, se poate face o oprire mai serioasă, nu doar pentru câteva minute, cu pauză de masă la o mehana ce-şi expune mese şi-afară pe vreme bună. Vizavi s-a dezvoltat o adevărată zonă comercială, cu tarabe cu tot felul de mărfuri, de la suveniruri la alimente, la haine, diverse. Acolo se poate face şi popas pentru toaletă, sau se poate parca maşina pentru cine doreşte să urce pe jos la mausoleul care tocmai ce a apărut falnic în peisaj.

Trecătoarea a fost scena unor bătălii sângeroase pe parcursul războiului ruso-turc 1877-1878 ce s-a finalizat cu independenţa mult râvnită a bulgarilor faţă de Imperiul Otoman. Toate culmile şi văile împădurite ale Balcanilor din această zonă erau înţesate de oştile turcilor sub comanda conducătorului Suleiman Paşa pe care abia armata rusă alături de cea bulgară şi un corp de voluntari au reuşit să le înfrângă după mai multe episoade de luptă ce au durat din vara anului 1877, până în ianuarie 1878 când turcii au fost învinşi definitiv.

Monumentul Shipka

Ca să ajungi la monument, din parcarea de o parte si de alta a soselei cu restaurante si mici magazine ce marchează apogeul urcuşului în trecătoare, sunt două opţiuni, ori mergând pe o mică şosea pentru încă vreo doi kilometri, ori pe jos, urcând câteva sute de trepte prin pădure, mai precis 676, nu că le-aş fi numărat eu, dar era marcat din când în când numărul pe câte una. De jos, de la baza scărilor, căutând cu privirea monumentul, nu-l zăreşti din prima privire, abia după ce te încumeţi şi ai urcat ceva, apare şi el semeţ în peisaj. La urcuş se pot face câteva pauze pe băncuţele răzleţe de pe margine sau chiar pe scări. Cel mai mult mi-a plăcut că ne întâlneam cu mulţi turişti care se întorceau pe jos, chiar şi câţiva turci care n-am prea înţeles ce căutau pe-acolo.

De la finele celor 676 trepte care sunt destul de solicitante, chiar şi pentru cineva cu o bună condiţie fizică, ai zice că s-a terminat cu urcatul, de unde? , până la monument se mai parcurg vreo două sute de trepte, aşa că cel mai bine e de venit cu maşina până sus, mai ales că se poate merge şi la Buzludja, extravagantul monument comunist, astăzi în paragină.

De la baza monumentului se mai văd câteva monumente mai mici amplasate ceva mai jos ca altitudine, închinate, de asemenea, eroilor războiului ruso-turc. Aproape, se află parcarea largă în care îşi lasă maşinile cei ce aleg să urce cu acestea până aici.

Monumentul, în sine, văzut de-aproape este impresionant şi impozant în acelaşi timp, te simţi mic şi neînsemnat în raport cu maiestuozitatea sa. Asta pentru că măreaţa clădire tronconică, la care şi-au dat concursul arhitectul Atanas Donkovand şi sculptorul Aleksandar Andreev măsoară 31,5 m înălţime şi se mândreşte cu cele şapte niveluri, la ultimul aflându-se o terasă unde toţi turiştii vroiau să ajungă. A fost deschis publicului în 1934 printr-o ceremonie fastuoasă, însă construcţia sa a început în anul 1920.

Am dat şi noi roată de jur-împrejur pe platoul pe care se află monumentul admirând leul imens de pe frontispiciu, orientat către est, direcţie de unde au venit eliberatorii. Forma monumentului aminteşte de un turn de luptă medieval, iar pe feţele celelalte se pot admira în literele de bronz, numele câmpurilor de luptă - Shipka, Sheovna şi Stara Zagora. Apoi am cumpărat bilete de intrare, 3 leva/persoană şi am achitat taxa de fotografiere de 2 leva.

Odată intraţi, am remarcat la parter figura unei femei ce simbolizează victoria asupra forţelor otomane, iar sub arcul central, marele sarcofag de marmură unde sunt păstrate oasele eroilor ce şi-au pierdut viaţa în luptă. Dealtfel, la fiecare nivel există expoziţii de arme, tablouri, uniforme militare, materiale documentare, fotografii ce pot fi admirate de vizitatori. La primul etaj, la loc de cinste se află şi steagul Samara, un drapel important în trei culori, simbol pentru armata bulgară din războiul de independenţă. Accesul de la un etaj la altul se face pe o scară foarte îngustă pe care nu încap două persoane care să treacă una pe lângă cealaltă, aşa că urcuşul a fost destul de dificil. Noi am nimerit în acelaşi timp cu un grup mare de şcolari, pentru care scările înguste deveniseră ad-hoc loc de joacă. Deşi erau însoţiţi de un cadru didactic, năzdrăvanii erau greu de stăpânit. Marea recompensă, după ce am urcat pe terasa de la ultimul nivel a fost panorama de 360 grade ce se deschide asupra Balcanilor, astfel încât priveliştea oferită este de-a dreptul uluitoare. Se vede frumos şi valea regilor traci de lângă Kazanlâk, şi spre monumentul Buzludja, şi colţii stâncoşi ai Starei Planina, până spre Gabrovo şi Veliko Târnovo, de unde veniserăm.

Mănăstirea Shipka

Coborând prin trecătoare de la monumentul grandios spre Kazanlâk, drumul trece prin orăşelul Shipka ce iese imediat în evidenţă cu turnurile aurii ale mănăstirii sale, care-ţi iau ochii la propriu. Mânăstirea Shipka, cu hramul "Naşterea lui Hristos" a fost ridicată tot în cinstea eroilor ruşi şi bulgari care au murit în timpul războiului de eliberare ruso-turcă din 1877-1878.

Complexul mănăstirii constă dintr-o biserică, o clădire monahală, un adăpost şi un seminar, iar biserica mănăstirii a fost edificată în stilul tradiţional al catedralelor ruse din secolul al XVII-lea. Biserica are o cupolă cruciformă, o navă rectilinie şi trei abside

Biserica mănăstirii străluceşte prin aspectul său aurit, având o cupolă centrală şi patru mai mici cu cruci, de asemenea, aurite. Este frumos decorată cu mozaicuri viu colorate care atrag toate privirile. La vest de biserică există turnul-clopotnită înalt de 53 m cu 17 clopote, dintre care, cel mai mare are o greutate de 16 tone. Plimbarea prin curtea mănăstirii ne-a făcut să ne întâlnim cu o mulţime de vizitatori, mănăstirea fiind foarte iubită de bulgari, prin urmare, foarte populară. Am admirat-o din toate unghiurile pentru că este, realmente, foarte drumoasă, după care ne-am hotărât să intrăm.

Intrarea este liberă, fotografiatul, în schimb, costă 5 leva. Înăuntru am aflat şi povestea sa: a fost construită cu fonduri donate de ruşi şi bulgari la iniţiativa Olgăi Skobeleva, mama generalului rus Skobelev, căzut în luptă. Terenurile au fost puse la dispoziţie de localnicii din Shipka, iar construcţia începută în anul 1885, a fost finalizată în anul 1902, sub bagheta arhitecţilor şi meşterilor ruşi. Atunci în 1902 a fost decorată şi cu fresce, iar inaugurarea acesteia a avut loc exact după 25 de ani de la bătălia de la Shipka. Până în 1934 a fost proprietatea statului rus, după care acesta a donat-o Bulgariei.

La fel, în interior se pot vedea 24 plăci de plăci de marmură cu numele a 18.491 soldaţi ruşi şi bulgari care şi-au dat viaţa în luptă la Shipka şi Kazanlâk, iar în cripta bisericii există 17 sarcofage de piatră unde se păstrează rămăşiţe ale celor căzuţi în luptă. Iconostasul este impresionant, iar picturile au mai fost restaurate de-atunci încă de două ori.

Mănăstirea Shipka este o mănăstire funcţională. Sărbătoarea sa anuală este pe 25 decembrie. Mănăstirea nu oferă cazare peste noapte. Există broşuri informative şi suvenire de vânzare în incintă, de asemenea există magazine cu suvenire, chiar şi o mehana la intrare pentru cei ce vor să-şi potolească foamea. Parcarea este largă, fără taxă, în parcare găsindu-se alte zeci de tarabe cu tot felul de mărfuri.

La final

Dacă aveţi drum prin pasul Shipka, vă invit să faceţi măcar o oprire, fie pentru a vizita monumentul, fie pentru a deveni pelerin pentru foarte scurt timp la mănăstirea Shipka, veţi vedea că merită, sau dacă nu sunteţi prea grăbiţi, le-aţi putea vedea chiar pe amândouă, de ce nu?!

Sursă de informare: materialele informative primite la monument şi mănăstire

Vă rog, ataşaţi următorul videoclip:

https://www.youtube.com/watch?v=9Z-SH2fxk-0

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de irinad in 22.06.2017 22:49:53

Validat / Publicat: 23.06.17 08:18:01


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în BULGARIA.
articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 1831

Notează ca FAVORIT[ ce înseamnă? ] - ales ca "favorit" de 1 useri

NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  38900 PMA (din 41 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 • Ai fost acolo? - Scrie impresii DE CĂLĂTORIE
 • Dorești să întrebi/discuți ceva legat de impresiile postate de irinad? - folosește rubrica Ecouri (mai jos)
 • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
  sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmasterX
[23.06.17 05:37:08]
» mesaj pers

   Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Mihai18
[23.06.17 09:08:12]
» mesaj pers

   Pasul Sipka, important ca loc turistic și istoric.

    Mulți dintre noi am trecut pe acolo, dar niciunul nu a scris despre el. In sfârșit, azi Irinad a avut ideea de a-l descrie.

    L-am citit încet, cuvânt cu cuvânt și am fost exigent în aprecierea lui pentru că cunosc bine zona în drumețiile mele spre Grecia ori Turcia. Serpentinele nu mi s-au părut grele (15 km. din Gabrovoa și apoi 13 km. de coborîre) Mai grele sunt serpentinele de la Timișul de Sus).

    Dragi colegi care veți citi după mine reviewul. Aveți încredere în conținutul acestuia, este real, contați pe cuvîntul Irinei.

    Mi-a plăcut reviewul și acest ecou îl scriu cuprins de emoție și nostalgia după această frumoasă zonă.

    Felicitări Irina.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 750 PMA1 (din 3 voturi)]
- elviramvio
[23.06.17 09:09:55]
» mesaj pers

   @irinad:

   Frumos loc, mie mi-a plăcut deși am fost mereu pe fugă acolo.

   Mă bucur că ai scris, aflu lucruri noi, la monument n-am fost, se lucra. Fotografiatul s-a scumpit binisor de la 2 leve in trecut la biserica. Cand am fost noi nu era taxa afisata, erau multi vizitatori dar cand s-a golit biserica mi-au cerut 2 leve si puteam sa stau toata ziua sa tot fac poze, totul era sa dau levele. Haios !

   De meritat, da, este un loc deosebit iar serpentinele nici vorbă ca sunt de speriat, am mers si pe ceata si pe ploaie torentiala si nu au fost probleme.

   O zi frumoasă!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- irinad
[23.06.17 12:26:10]
» mesaj pers

   @Mihai18: Mulțumesc pentru aprecieri și pentru încredere, știu că prin pasul Shipka trec mulți turiști în drum spre Grecia și Turcia. Sunt convinsă că acele locuri sunt pe placul multora, într-adevăr, serpentinele nu sunt foarte dificile, dar zona e foarte pitorească.

   Monumentul și mănăstirea merită vizitate, sunt foarte frumoase, iar la monument se poate ajunge ușor cu mașina.

   Mă bucur că articolul meu v-a trezit emoție și nostalgie, toate cele bune!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- webmaster
[23.06.17 12:31:35]
» mesaj pers

   Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- irinad
[23.06.17 12:36:10]
» mesaj pers

   @elviramvio: Știam că-ți place zona, mă gândeam că-mi vei scrie, despre mănăstire ai și tu un review foarte frumos, mult mai descriptiv.

   Bulgarii mai pun și ei un pic la preț, atunci când observă că obiectivele respective sunt de interes, oricum sunt rezonabile. Față de 2016, aici în zona Kazanlâk am sesizat creșteri de preț ale biletelor de intrare, inclusiv la mormintele tracice. Pesemne, e o politică locală.

   Îmi pare bine că am adus și ceva noutăți față de ceea ce știai tu.

   Te pup, o zi frumoasă îți doresc!:*

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- irinad
[23.06.17 12:38:33]
» mesaj pers

   @webmaster: Mulțumesc foarte mult!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- ANILU
[23.06.17 14:43:01]
» mesaj pers

   @irinad: Un SB pentru un traseu spectaculos.

   Chiar l-am citit cu interes pentru că urmează să trecem şi noi pe acolo pentru prima dată.

   Iar dacă Mihai18 zice că mai periculoase sunt serpentinele de la Timiş, asta înseamnă că pe aici este cât de cât mai uşor, asta dacă nu ai ghinionul să stai în spatele unor TIR-uri.

   Felicitări pentru articol.

   Toate cele bune.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- irinad
[23.06.17 17:00:27]
» mesaj pers

   @ANILU: Mulțumesc, bănuiesc unde veți merge și nu pot decât să mă bucur pentru voi.

   Poți avea încredere în părerea colegilor, nu este foarte dificil, dar este frumos, merită parcurs măcar o dată, chit că sunt și alte variante de a traversa Bulgaria. Și da, e de preferat să nu nimerești în spatele mașinilor lungi și de tonaj mare, deși ar mai fi câte un loc în care s-ar putea face depășiri.

   Oricum, eu îți urez de pe-acum vacanță frumoasă și călătorie plăcută! Să nu uiți să-mi aduci o mică bougainvillea, eu am una pentru tine, doar că nu sunt gata, mai durează puțin! ;)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- Mihai18
[23.06.17 17:01:15]
» mesaj pers

   @ANILU:

    Eu și elviramvio scriem acelasi lucru și apoi ști vorba, când două persoane spun la fel, înseamnă că este bine să le crezi. Serpentinele din Pasul Shipka sunt chiar lejere, permit pe alocuri chiar 6o-70 km/h pe segmente scurte de drum dar resticția este de 30-40 km/h și recomand să fie respectată această viteză.

    Deși am străbătut acest Pas de peste 10 ori, nu am întâlnit TIR-uri, în schimb am găsit șoferi nerăbdători care-mi stăteau „în coastă”. Soluția era simplă - mă lasam depăsit cu prima ocazie și eram mulțumiți amândoi. Încearcă și-ți vei aminti despre ce scriu acum.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
- elviramvio
[23.06.17 17:19:37]
» mesaj pers

   @ANILU:

   Nu va stresati cu povesti prapastioase. Este o zona superba daca e si soare si poti opri pe undeva. In august sunt niste mure delicioase pe acolo. Drum bun!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[23.06.17 17:22:33]
» mesaj pers

   @Mihai18:

   Asa este, tirurile nu au voie sa circule pe Pasul Shipka, doar in cazuri exceptionale si atunci sa te tii cata politie este. Am mers de multe ori pe acolo, in conditii nu tocmai placute, pe ploaie si ceata, n-am avut probleme. Si m-as duce si maine.

   Sanatate si o vara frumoasa!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- ANILU
[23.06.17 17:53:13]
» mesaj pers

   @elviramvio: Mulțumesc Elvira.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Mihai18
[23.06.17 21:06:41]
» mesaj pers

   @elviramvio

    Asa este. Prin pasul shipka se circUla bine. Pantele nu sunt abrupte. Asfaltul este coala de hârtie.

    O singura data, la sfârșit de martie am circurățat pe ceata iar soferii bulgari erau ptrcauți.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / BULGARIA
[24.06.17 22:04:52]
» mesaj pers

   @Mihai18:

Serpentinele nu mi s-au părut grele (15 km. din Gabrovoa și apoi 13 km. de coborîre) Mai grele sunt serpentinele de la Timișul de Sus).

   Chestie de gust :D. Fiecare apreciază în funcţie de propria stare de sănătate. Mie acele serpentine mi s-au părut înfiorătoare, experienţele pe acolo au fost total dezagreabile şi greu de uitat.

   Comparaţia cu Timişul de Sus este doar o glumă, zona cu serpentine fiind incomparabil mai scurtă. Câte accidente grave s-au întâmplat în Pasul Shipka, în condiţiile în care bulgarii conduc mult mai prudent decât românii, şi câte la Timişul de Sus?

   Am trecut de trei ori prin Pasul Shipka, ultima dată forţată de împrejurări, şi mi-am promis să nu mai repet greşeala ever. Chiar dacă nu mi-ar fi fost groaznic de rău de fiecare dată, tot nu văd logica pentru care aş traversa Bulgaria în drum spre Turcia în şase ore, când pot face acelaşi lucru, elegant, în doar 3 ore 45. Eu NU recomand acest traseu nici măcar duşmanilor :D

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- Mihai18
[24.06.17 23:42:09]
» mesaj pers

   @nicole33:

    În privința accidentelor de circulație nici serpentinele de la Timișul de Sus nu sunt mai prejos ca Pasul Shipka. Reamintesc numai oribilul accident comis de un personaj de la Prima TV dar eu mai stiu multe altele. Timisul de Sus este mai dificil si pentru ca toate virajele sunt la 180 grade iar pantele sunt mult mai abrupte. Mai sunt si soferi care nu schimba la timp vitezele si le plange motorul sub capota iar cei din sptele lor sunt exasperati. Pana la urma eu sustin ca depinde cine-i la volan.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- elviramvio
[25.06.17 00:12:36]
» mesaj pers

   @nicole33:

   Ai spus un mare adevăr, bulgarii conduc mult mai prudent si, chiar pe Pasul Shipka am vazut ce inseamna asta, ce inseamna tupeu dar și inconstienta de sofer roman, asta acum doi ani cred cand am stat acolo opriti de politie pentru ca se lucra ceva. Cand am prins ceata in iunie, bulgarii au condus exemplar. Pe ploaie torentiala la fel. Despre curbe sa stii ca si eu am o problema cu ele dar pasul acesta il ador si nu-l ocolim niciodata cand suntem in zona. Daca ai probleme mari de sanatate insa, da, este de evitat locul.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- mishu
[26.06.17 15:54:47]
» mesaj pers

   @irinad: Foarte interesant si de retinut. Felicitari, votat cu mare placere.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- maryka
[27.06.17 09:57:54]
» mesaj pers

   Mi-a plăcut mult articolul, pozele, vederea de sus e superbă! Doar știi că mie îmi plac imaginile de sus :)) Cam multe scări dar poate le-aș fi dovedit... :)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- irinad
[27.06.17 10:43:04]
» mesaj pers

   @maryka: Mulțumesc mult pentru vorbele frumoase, priveliștea de pe terasa monumentului este splendidă, poate desăvârșită când este soare și vizibilitatea foarte bună.

   Scările, în total, sunt cam o mie, fiindcă de-acolo de unde se termină cele 676, mai urmează vreo două calupuri pe care trebuie să le urce chiar și cei ce vin cu mașina. Adică, în timp ce cele 676 trepte pot fi „înlocuite” cu varianta autoturism, ultimele sunt obligatorii.

   Sigur le dovedeai pe toate, încetișor și cu pauze mici, fără probleme, de fapt așa am făcut și noi.

   Zi bună!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 450 PMA1 (din 2 voturi)]
- tata123
[27.06.17 12:22:35]
» mesaj pers

   @irinad: Citind asemenea articole ne dăm seama că există obiective frumoase pe lângă care trecem în grabă spre destinația finală a vacanței. Poate că ar trebui să ne mai oprim puțin din alergătură pentru o clipă de istorie și relaxare de-a lungul drumului spre litoral/munte. Eu așa am făcut în ultimii ani și am descoperit locuri minunate.

   Câteva fotografii sunt minunate. Monumentul din Pasul Shipka este inclus în „Top 100 locuri turistice din Bulgaria”.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- irinad
[27.06.17 13:58:43]
» mesaj pers

   @tata123: Mulțumesc pentru vizită, ecou, da, așa este, de multe ori în goană spre destinațiile de vacanță nu ne mai oprim să vizităm și alte obiective situate în drumul nostru, de cele mai multe ori din lipsă de timp. Suntem nerăbdători la început de vacanță să ajungem în locurile alese, apoi suntem prea obosiți să ne mai întrerupem drumul către casă.

   Însă, sfatul tău ar trebui urmat, într-adevăr!

   O zi bună îți doresc!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- amavio
[25.02.18 08:55:33]
» mesaj pers

   Foarte frumos și plin de detalii utile, articolul, mai ales că în perioada imediat următoare vom face o vizită în cele locuri, cu ocazia Zilei naționale a Bulgariei (3 martie).

   O singută adăugire, dacă îmi permiți și poți să faci modificările necesare: generalul Skobelev nu a murit în luptă. A murit în 1882, într-adevăr, înainte de a începe construcția bisericii mănăstirii Șipka, dar a murit la Moscova, într-o cameră de hotel, moartea sa fiind suspectă și neelucidată complet nici în prezent.

   Pentru detalii mai puțin cunoscute despre această mare personalitate (căreia - se pare volutarii bulgari din războiul ruso-turc, 1877 - 1878, i-au propus să devină regele Bulgariei) consultați desant.net/show-news/24030 (google translate își face datoria în mod rezonabil) sau sputniknews.com/voiceofru ... 316382/?print=1.

   Spor în toate!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- irinad
[25.02.18 09:08:03]
» mesaj pers

   @amavio: Mulţumesc pentru ecou, completări, aprecieri!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[34] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [APR-2017] Colţii Starei Planina -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av867169">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv867169"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=867169">Şterge vot</a></div><span id="v9867169" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(867169)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f867169Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e867169MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [APR-2017] Colţii Starei Planina
foto irinad [22.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [APR-2017] Vedere spre Gabrovo de la monumentul Shipka -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av867172">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv867172"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=867172">Şterge vot</a></div><span id="v9867172" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(867172)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f867172Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e867172MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [APR-2017] Vedere spre Gabrovo de la monumentul Shipka
foto irinad [22.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P04 [APR-2017] Monumentul Shipka, vedere frontală -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av867178">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv867178"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=867178">Şterge vot</a></div><span id="v9867178" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(867178)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f867178Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e867178MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [APR-2017] Monumentul Shipka, vedere frontală
foto irinad [22.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]P05 [APR-2017] Parcarea în care am lăsat maşina, văzută de sus -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av867180">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv867180"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=867180">Şterge vot</a></div><span id="v9867180" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(867180)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f867180Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e867180MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [APR-2017] Parcarea în care am lăsat maşina, văzută de sus
foto irinad [22.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [APR-2017] Culmile Balcanilor, în stânga se observă creste înzăpezite -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av867185">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv867185"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=867185">Şterge vot</a></div><span id="v9867185" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(867185)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f867185Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e867185MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [APR-2017] Culmile Balcanilor, în stânga se observă creste înzăpezite
foto irinad [22.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [APR-2017] Mănăstirea Shipka -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av867189">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv867189"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=867189">Şterge vot</a></div><span id="v9867189" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(867189)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f867189Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e867189MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [APR-2017] Mănăstirea Shipka
foto irinad [22.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [APR-2017] Turla mănăstirii Shipka -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av867190">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv867190"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=867190">Şterge vot</a></div><span id="v9867190" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(867190)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f867190Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e867190MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [APR-2017] Turla mănăstirii Shipka
foto irinad [22.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [APR-2017] Catapeteasma mănăstirii Shipka -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av867191">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv867191"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=867191">Şterge vot</a></div><span id="v9867191" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(867191)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f867191Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e867191MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [APR-2017] Catapeteasma mănăstirii Shipka
foto irinad [22.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [APR-2017] Absida mănăstirii Shipka -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av867192">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv867192"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=867192">Şterge vot</a></div><span id="v9867192" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(867192)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f867192Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e867192MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [APR-2017] Absida mănăstirii Shipka
foto irinad [22.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [APR-2017] Interiorul mănăstirii Shipka -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av867193">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv867193"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=867193">Şterge vot</a></div><span id="v9867193" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(867193)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f867193Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e867193MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [APR-2017] Interiorul mănăstirii Shipka
foto irinad [22.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [APR-2017] O lucrare minunată, această mănăstire -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av867194">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv867194"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=867194">Şterge vot</a></div><span id="v9867194" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(867194)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f867194Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e867194MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [APR-2017] O lucrare minunată, această mănăstire
foto irinad [22.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [APR-2017] Biserica mănăstirii Shipka, greu de cuprins într-o singură poză -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av867195">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv867195"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=867195">Şterge vot</a></div><span id="v9867195" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(867195)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f867195Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e867195MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [APR-2017] Biserica mănăstirii Shipka, greu de cuprins într-o singură poză
foto irinad [22.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [APR-2017] Valea Trandafirilor şi Kazanlâkul, jos în zare -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av867196">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv867196"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=867196">Şterge vot</a></div><span id="v9867196" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(867196)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f867196Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e867196MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [APR-2017] Valea Trandafirilor şi Kazanlâkul, jos în zare
foto irinad [22.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [APR-2017] Pasul Shipka văzut de pe terasa monumentului -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av867197">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv867197"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=867197">Şterge vot</a></div><span id="v9867197" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(867197)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f867197Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e867197MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [APR-2017] Pasul Shipka văzut de pe terasa monumentului
foto irinad [22.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [APR-2017] Străbătând pasul Shipka -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av867199">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv867199"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=867199">Şterge vot</a></div><span id="v9867199" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(867199)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f867199Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e867199MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [APR-2017] Străbătând pasul Shipka
foto irinad [22.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [APR-2017] Unele dintre monumentele mici ce preced marele monument -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av867200">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv867200"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=867200">Şterge vot</a></div><span id="v9867200" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(867200)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f867200Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e867200MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [APR-2017] Unele dintre monumentele mici ce preced marele monument
foto irinad [22.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [APR-2017] Numărul de trepte urcate -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av867201">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv867201"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=867201">Şterge vot</a></div><span id="v9867201" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(867201)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f867201Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e867201MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [APR-2017] Numărul de trepte urcate
foto irinad [22.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [APR-2017] Latura cu Shipka -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av867202">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv867202"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=867202">Şterge vot</a></div><span id="v9867202" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(867202)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f867202Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e867202MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [APR-2017] Latura cu Shipka
foto irinad [22.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [APR-2017] Latura cu Stara Zagora -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av867203">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv867203"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=867203">Şterge vot</a></div><span id="v9867203" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(867203)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f867203Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e867203MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [APR-2017] Latura cu Stara Zagora
foto irinad [22.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P22 [APR-2017] Latura cu Sheovna -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av867204">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv867204"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=867204">Şterge vot</a></div><span id="v9867204" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(867204)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f867204Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e867204MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [APR-2017] Latura cu Sheovna
foto irinad [22.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P23 [APR-2017] Unul dintre monumente şi parcarea aferentă -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 22.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av867205">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv867205"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=867205">Şterge vot</a></div><span id="v9867205" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(867205)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f867205Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e867205MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P23 [APR-2017] Unul dintre monumente şi parcarea aferentă
foto irinad [22.06.17]
# [0 PMA, fara bonus]

[34] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.136527061462 sec