GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Apollonia vs. Mesambria (Sozopol vs. Nessebar)
Sozopolul vechi, ocupat pe rand de Imperiul Otoman, Bizantin si Bulgar, este situat pe o peninsula, la cca 35 de km de Burgas si reprezinta unul dintre cele mai vechi orase ale Bulgariei de pe coasta Marii Negre (care a avut mai multe denumiri, cea mai des intalnita fiind Apollonia, dupa templul lui Apollo), istoria acestuia fiind prezentata in muzeul arheologic aflat in incinta statiunii, care adaposteste colectii remarcabile de vase antice grecesti, pietre si ancore (care sunt o embla a orasului, dupa multitudinea acestora expuse in diverse locuri) si amfore antice si din Evul Mediu.
Primele asezaminte ale orasului dateaza din Epoca Bronzului, dupa descoperirile arheologice care au dezvaluit vase din ceramica, pietre si ustensile din acea vreme.
Apollonia a fost vreme de secole centru naval si comercial, avand legaturi puternice cu orasele Greciei Antice.
Spre deosebire de Nessebar, in Sozopolul vechi, netrezit la viata la finele lui aprilie, predomina casele cu piatra la baza si lemn supraetajat, strazile sunt mai inguste, pare mai saracacios si este mai putin vizitat de catre turisti primavara, observand si dupa putinele restaurante si magazine care isi gasesc locul aici.
Pornind la pas intr-o dimineata superba de aprile, am descoperit cateva ruine ale vechiului oras, dar si cateva biserici.
Biserica Sf. Fecioara, o basilica din secolele XV-XVII, care a fost construita pe locul unei biserici medievale gazduieste un iconostas unic si un scaun de episcop sculptat din lemn.
O alta biserica (ruinata), asezamant al Episcopiei Sozopolului din secolele X-XVII (cand a fost distrusa), a fost construita pe ruinele unor cladiri rezidentiale din perioada Apolloniei clasice (secolele V-II i. e. n. ). Templul avea ornamente bogate si o podea mozaicata care a fost distrusa de focul din secolul al IX-lea, dar care a fost reconstruita la sfarsitul secolului al XI-lea, picturile fiind murale.
De asemenea, se poate vizita Galeria de Arta Laskaridis (dupa numele unui fost negustor de peste).
Orasul nou Sozopol abunda insa de hoteluri, restaurante, terase si magazine, majoritatea fiind inchise in afara sezonului turistic.
In fiecare an in luna septembrie aici se desfasoara Festivalul de Arta si Film Apollonia, denumit asa dupa numele antic al orasului, multe vedete calcand pe acest pamant bulgaresc.
In apropiere de Sozopol, mai precis la cca 1, 5 km se afla insula Sf. Ivan unde regasim ruinele unei vechi biserici (Sf. Ioan Botezatorul) si Pestera Piratilor.
Nessebarul vechi sau Mesambria (unul dintre cele mai vechi orase din Europa), dupa numele vechii ruine ale asezarii tracice, aflat tot in regiunea Burgas, la un numar similar de km, cca 35 spre nordul Burgas-ului, abunda nu numai multitudinea de monumente istorice (Basilica Eleusa, fost complex monahal, construita in sec. al VI-lea, ruinele sale descoperindu-se in 1920), muzee de arheologie si etnografice, dar si in hoteluri cu denumiri de sfinti (St. Sofia, St. George, St. Stefan, St. Nikola, ) si nu numai (Victoria, Nessebar Royal Palace), precum si restaurante, terase, pub-uri si cafenele (Zornitza, The Old Anchor, Pizzeria Bonco Pub, Dionis, Kalisto, Cristal, Sevina, Emona, Nemo, Bistro Pescarusul, Bistro Aquamarin), unde te poti opri sa bei ceva dupa o alergatura strasnica prin magazinele care vand obiecte decorative realizate din scoici, icoane, bibelouri, obiecte diverse si sculpturi din lemn (ceasuri, masti), tablouri, farfurii, vase de lut pictate, lustre, naproane, carpete, covoare (2800 de leva un covor turcesc manual 1, 5 m/1 m! ), mileuri, dar si vinuri si cosmetice cu apa de trandafiri si lavanda.
Aflat tot pe o peninsula, lunga de aproape 900 de metri, si-a pierdut in timp din teritoriu, datorita marii care a incercat sa « inghita » din el, putin cate putin.
Ocupat pe rand de romani, greci si turci, orasul a jucat un rol important in primele secole de dupa Cristos, devenind un puternic centru episcopal si, ca Sozopolul, un important port maritim, insa vasele ancorate aici astazi sunt mai aratoase si marea mai curata.
Poate ca aspectul sau din prezent, cu casele mult mai frumoase decat ale celui din urma, se datoreaza faptului ca orasul a cunoscut o dezvoltare rapida in timpul domniei lui Alexandru I.
Daca Apollonia se poate lauda cu peste 40 de case construite pe teritoriul sau, Mesambria se poate lauda cu cele peste 40 de biserici existente de-alungul timpului.
Parca si marea e mai frumoasa aici, dar si panorama asupra statiunilor alaturate Nessebarului este mai frumoasa (cum privesti dinspre peninsula: Ravda si Pomorie la stanga si Sunny Beach si Elenite la dreapta, unde poti ajunge cu vaporasul in 20 de minute).
E mai viu, mai insorit parca si mai elegant, dar si mai romantic, incat este aproape imposibil sa nu te pierzi in el ore in sir, uitand de griji si de cotidian, incercand sa distingi in apa cristalina a marii ce il inconjoara, ruinele zidurilor fortaretei de altadata...
Trimis de magdalena in 10.05.10 16:17:25
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Rog webm sa mute review-ul la Descopera Sozopol ca l-am pus gresit aici! Ca sa pun pozele direct acolo.
magdalena, dorinta indeplinita!
Am mutat impresiile la
”Descopera Sozopol
Poti acum sa pui pozele.
Multumesc! Chiar asta faceam acum!!!
Pentru cine doreste sa vada poze cu Nessebarul vechi, sunt la review-ul meu despre Nessebar click aici
Frumoasa prezentare, magdalena. Nu stiu cand voi ajunge in Bulgaria, dar informatiile sunt utile, deci 400 pma.
Multumesc @biancuta! Sunt locuri in Bulgaria pe care chiar merita sa le vizitezi.
Noi nu am ajuns pana acum in Bulgaria, cel putin nu in vacanta. Am tranzitat Bulgaria doar in trecere spre Grecia. Din descrierile tale incep sa imi doresc macar un sejur in Bulgaria.
Felicitari pentru descrieri!
Sa stii ca merita in anumite privinte. Macar un sejur la mare sa incerci!
Acum am citit...abia acum...si am revazut cu drag locurile acestea, din fotografiile tale dar nu in ultimul rand din frumoasele cuvinte...sunt asa cum imi plac mie...
Urmeaza sa ajung in septembrie o sa ma gindesc acolo la ceea ce ai scris si poate o sa ajung sa si vizitez insula Sf.Ivan
Mie mi-a placut foarte mult acest oras! Si unde o sa te cazezi? Noi am fost la Sol Nessebar Bay si Mare, despre care am si scris aici: click aici si aici: click aici (mai mult la ecouri gasesti informatii).
Webm, as dori acest fond muzical http://www.trilulilu.ro/zummagio/bf5da21e5ae5e0, multumesc!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2022 O zi în Sozopol - unde vom reveni cu siguranță!! — scris în 22.07.22 de M'Liviu din R�MNICU V�LCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Sozopol, orașul care ne-a fermecat — scris în 12.11.21 de monik-50 din BRAILA - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Minivacanţă la malul Mării Negre, în Sozopol — scris în 04.09.20 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Sozopol - orașul vechi — scris în 22.06.18 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2016 La Sozopol! — scris în 26.06.16 de Testosu' din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Sozopol, într-o zi ploioasă, amintindu-ne de Apollonia — scris în 26.12.15 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL] - RECOMANDĂ
- Jul.2012 Un taran la Sozopol — scris în 02.09.12 de cristisch2003 din BUZăU - RECOMANDĂ