GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Anul trecut, cu ocazia sejurului efectuat în Kalithea (impresii) ,m-am hotărît, ca în trecere spre antica Elada, să vizitez Mănăstirea Rila (Rilska Manastirska), cel mai mare și mai faimos așezămînt monahal din Bulgaria și din estul Europei. În vederea acestei vizite am rezervat o cazare în Blagoevgrad, orașul situat cel mai aproape de mănăstire.
Un oraș monoton, trist, parcă încremenit în vremurile ”pline de glorie” ale partidului comunist condus de Jivkov. În ultimii ani am vizitat câteva zeci de orașe din Bulgaria, unele mi-au plăcut (majoritatea), altele nu, însă Blagovgrad mi s-a părut cel mai șters dintre toate. I-am colindat într-o după amiază, la pas, zona centrală și în afară de un mic părculeț, nu am remarcat nimic ca să-mi atragă atenția.
Ca să nu fiu totuși răutăcios, trebuie să adaug și ceva ce mi-a plăcut în Blagoevgrad: prețurile! Sunt cu mult mai mici față de cele practicate în orașele vizitate de mine în Bulgaria (excepțând pe cele turistice). Ca să vă faceți o idee, o bere Kamenitza la minimarket a costat 0,7 leva (0,35 euro), iar un slip 1,6 leva (0,8 euro).
Pentru a ajunge la Mănăstirea Rila, înainte cu câțiva km înainte de Blagoevgrad, facem la stânga din șoseaua principală, Sofia, Kulata și ne încadrăm pe un drum județean cu un asfalt destul de bun, dar cam îngust. După ce urcăm o porțiune printre dealuri și peisaje deosebite, coborâm apoi în satul Rila (Rilska), un sat de munte care nu oferă nimic interesant.
De aici mai parcurgem încă 20 de km pe un drum paralel cu râul Rila, printr-o pădure de foioase și cu numeroase curbe înguste. De-a lungul traseului șerpuit am întâlnit construcții răzlețe, hoteluri, pensiuni, vile particulare, dar și restaurante care te îndemnau să oprești la o saramură de păstrăv.
Înainte de a intra în zona împădurită a drumului am oprit într-un loc de popas, unde ne-au atras privirile un perete stâncos mai ciudat, un mic defileu și o minicascadă pe râul Rila. Am cercetat un pic locul, ne-am răcorit în albia râului, apoi am plecat mai departe spre mănăstire.
Am parcurs cei 20 de km de la plecarea din satul Rila ,apoi am dat de numeroase mașini parcate pe marginea drumului și am realizat că am ajuns la destinație. După o curbă, la vreo 200 de metri, am găsit și parcarea cu plată a mănăstirii. Cum aceasta era plină, mi-am ”debarcat” coechipierii, am întors mașina și am parcat-o lângă șirul de pe marginea drumului.
Prima impresie, pe care mi-a lăsat-o acest lăcaș de cult, a fost aceea de fortăreață, cum am văzut și pe la noi prin Moldova. Zidul exterior, ce te întâmpină la intrare, este impresionant atât prin grosime, cât și prin înălțime. Când am pătruns în interiorul mănăstirii, printr-o poartă arcadată din piatră, am rămas uluit de ce vedeam. Am văzut foarte multe mănăstiri în plimbările mele, dar aceasta avea ceva ce nu văzusem pe nicăieri.
O biserică imensă, clădiri administrative, chilii dispuse pe 5 etaje, arcade și coloane, toate vopsite cu dungi albe și gris închis, un amestec arhitectural balcanic-bizantin de o frumusețe aparte. Întregul complex monahal este impresionant începând cu porțile de intrare, continuînd cu chiliile (peste 300), scările interioare, sau coridoarele de la parterul clădirilor.
Impresionantă este și curtea interioară, pavată cu piatră cubică și împodobită pe alocuri cu brazi falnici. În incintă există și un magazin alimentar, situat la intrarea într-o biserică mai mică, unde se servesc produse fast food, și câteva tarabe cu suveniruri la prețuri acceptabile (un magnet, reprezentând mănăstirea în relief, costă un euro).
O scurtă istorie a mănăstirii o putem afla de pe zapisul aflat la intrare, scris și în limba engleză. Astfel, aflăm că actuala mănăstire a fost înteimeiată în secolul 10 de pustnicul Ioan de Rila care a avut o chilie pe aceste locuri. Dezvoltarea mănăstirii a început în secolul XIV din inițiativa lui Hreliov, un vasal al regelui sârb Ștefan Dușan. Apoi dezvoltarea mănăstirii a continuat prin importantele donații, pe care le-au făcut de-a lungul timpului țarii Bulgariei.
Și pentru că tot am pomenit de Hreliov, turnul din stânga bisericii poartă numele ilustrului enoriaș. Este un turn de apărare de formă pătrată, este pictat cu scene din viața Sf. Ioan de Rila și alte scene biblice. Accesul în turn este permis doar până în balconul de la etajul I și costă o leva. În afara de plata urcării în acest turn se mai plătește la intrarea în muzeu, în rest intrarea este liberă.
Punctul principal de atracție al mănăstirii îl reprezintă biserica situată în partea centrală a complexului monahal. Construcția este impresionantă, are 5 cupole, două capele și trei altare, iar zidurile sunt pictate cu personaje biblice și imagini din viața lui Iisus Hristos. Catapeteasma, placată cu aur, este cel mai prețios element al bisericii. Arcadele de la intrare sunt deosebit de frumoase, iar unele dintre strălucitoarele picturi din interior au un albastru ce seamănă cu cel de la Voroneț.
Un alt punct forte al bisericii, cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului”, este racla cu moaștele Sfântului Ioan de Rila, fapt ce atrage numeroși turiști și pelerini. Nu mi-a plăcut la această mănăstire că nu ni s-a dat voie să facem poze nici în biserică, nici în interiorul muzeului. Am putut totuși să fac o poză (cam neclară) din cadrul ușii de la intrare.
Muzeul mănăstirii adăpostește numeroase obiecte de cult religios, tipărituri și documente din istoria mănăstirii și a vieții religioase bulgărești. Printre ele și un schimb de scrisori dintre Bulgaria și Țările Române, scrise în slavonă. Cel mai cunoscut obiect religios din acest muzeu este Crucea lui Rafail, construită dintr-o singură bucată de lemn și având pictate în miniatură scene biblice.
După o ultimă plimbare prin curtea interioară a mănăstirii, încărcați pozitiv din toate punctele de vedere, ne-am urcat în mașină și am revenit la locul de cazare. De data asta nu am folosit aceeași rută de la venire și de la Rila am găsit o scurtătură care ne-a scos direct în Blagoevgrad.
Mi-a plăcut vizita la acest obiectiv și vă sfătuiesc, ca și colegul @ionescunic (vezi impresii), ca în drumul spre Grecia,să nu treceți pe lângă indicatorul care specifică :”Mănăstirea Rila 31 km”.
Vacanțe cât mai frumoase!
Trimis de traian.leuca † in 15.04.15 20:56:06
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 42.13298300 N, 23.33952200 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@larissa2015 - Mulțumesc pentru apreciere!
@traian. leuca -
Am fost la această mănăstire în urmă cu vreo 9 ani. Se pare că nu s-au schimbat prea multe. Poate doar taxa de parcare apărută între timp.
Dar cum am ajuns la concluzia că sunt locuri pe care este bine să le revezi din când în când, unul din programele în analiză pentru această vară cuprinde și Mănăstirea Rila. Mai mult, mi-am propus și un popas peste noapte aici. Am găsit și un hotel la un preț acceptabil: Hotel Tzarev Vrah. S-a făcut cumva remarcat în timpul vizitei voastre?
Dar în orice caz, mulțumesc pentru aducerile aminte.
@msnd - Și eu mulțumesc pentru vizită!
Hotelul nu l-am remarcat în timpul vizitei, pentru că nu a fost în drumul nostru. Se află la 50 de metri față de latura nordică a mănăstirii, iar noi am venit din sud -vest.
Multe orase bulgaresti sunt triste. Personal nu cred ca sunt triste datorita lui Jivcov ci datorita saraciei. Daca ar fi avut bani nu le-ar fi aranjat putin??
@traian. leuca - Amintirile mele de la Manastirea Rila, sunt: drumul pe Valea Rilei care noua ni s-a parut comparabil cu Valea Latoritei a noastra si ne-a placut mult, mult dar si langosii pe care i-am mancat pe o masuta de lemn si care se vindeau undeva in spatele manastirii. Veneam din Grecia, am tot amanat sa ne oprim pentru masa si ne era o foame... Binenteles ca si impresionantul edificiu ne-a placut, dar cum la fiecare drum ramanem si cu altfel de amintiri, cand spun Rila, eu ma gandesc la langosi.
@fanespoitorul -
”Multe orase bulgaresti sunt triste.
Și noi avem astfel de orașe triste, așa zisele orașe defavorizate, tristețe generată tot de sărăcie.
Eu am vrut să punctez că Blagoevgradul a rămas la fel ca în perioada de tristă amintire, când majoritatea orașelor erau triste și sărace.
@Aurici-Nu am mâncat langoși la Rila, dar mi-a plăcut traseul. Totuși, Valea Latoritei este mai frumoasă!
Avem în plus cascada ”Apa Spânzurată”, Lacul Petrimanu, Lacul Galbenu, numeroase trasee montane etc.
@traian. leuca - Am spus ca este comparabila, nu mai frumoasa. Binenteles ca Latorita noastra-i mai frumoasa.
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
Am fost înainte de Paşte în Vinerea Mare la mănăstirea Rila cu ocazia unui tur al Greciei făcut cu autocarul. Reviewul tău atât de complet mi-a adus un plus de cunoaştere pentru care îţi mulţumesc
@Michi - Și eu vă mulțumesc pentru vizită!
@traian. leuca - Reviewul tau m-a trimis in timp, in anul 1999 cand am fost cu copii in Grecia si la intoarcere am vizitat manastirea Rila, monument mondial UNESCO.
Excelenta vizita si review pe masura!
@mprofeanu - Mulțumesc pentru vizită și apreciere!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2020 Manastirea Rila. Emotie aproape de cer — scris în 20.02.21 de micutzu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Mănăstirea Rila - perla ortodoxiei bulgărești — scris în 04.07.19 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Prin 'munții bine udați', Mânăstirea Rila — scris în 31.10.17 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- Apr.2015 Altă faţă a mănăstirii Rila. — scris în 28.04.15 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2013 Mănăstirea Rila - la porţile cerului — scris în 04.07.13 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2011 Manastirea Rila — scris în 14.09.11 de diana-s din CONSTANţA - RECOMANDĂ
- Dec.2010 Piramidele din Stob si Manastirea Rila — scris în 13.04.11 de ionescunic din BUCURESTI - RECOMANDĂ