GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Daca va aflati pe litoral, al nostru sau al lor (al bulgarilor) si va cam plictisiti pentru ca nu e nimic nou la orizont, poate dati o fuga sa vizitati Cap Kaliakra.
Acesta se afla la maxim 55 km de Vama Veche coborand in jos spre orasul Kavarna si apoi stanga spre satul Balgarevo si inca 7 km maxim pana la destinatie.
Din Nisipurile de Aur sau Albena ori Balcic se ajunge foarte usor si repede pentru ca, Kavarma e foarte aproape de Balcic.
Acest loc deosebit se poate vizita si la intoarcerea din sejurul vostru pe litoralul Bulgaresc.
Pe drum se trece prin Kavarna un orasel mai rasarit cu hoteluri si magazine si prin Balgarevo un satuc care nu iese cu nimic in evidenta. Intre Balgarevo si Rusalka aflat la cativa km se intinde o mare padure de centrale eoliene care creaza o senzatie de peisaj superb de pe alta planeta (planeta Olanda de exemplu) mai ales spre seara imaginea e deosebita.
La Cap Kaliakra malul marii Negre este foarte inalt asa cum la noi nu e niciunde, soseaua se afla la 60-70 m deasupra nivelului marii ca si Bucurestiul. Malul e foarte stancos si apa a sapat o frumoasa dantela in materialul calcaros. Cap Kaliakra este defapt un promontoriu de 2 km lungime si 230 m latime maxima ce sparge valurile marii, un loc greu, foarte greu accesibil care a si atras din antichitate militarii ce si-au facut aici cetati de aparare, chiar si acum aici se afla o unitate militara bine pazita si incercuita unde normal nu ai acces.
Mergand pe sosea te opreste un baietel care o rupe bine pe romaneste si iti taie bilet de intrare pentru fiecare om (3lv) si de parcare pentru masina. Am vazut si autocare venind aici cu turisti si unul era sigur cu romani. Chiar inainte de parcare cu cateva sute de metri se afla un monument impresionant format din trupuri de femei, fete goale, un fel de coloana infinitului din fete care reprezinta monumental celor 40 de virgine. O veche legenda spune ca turcii veneau prin zona si luau toate fetele tinere ca sclave si fetele din zona s-au strans si au hotarat sa se arunce in gol de pe stanci decat sa ajunga in posesia turcilor si sa fie convertite la islam.
Pe marginea parcarii destul de mare se afla mai multe tarabe unde diverse mamai din satucele si oraselele invecinate vand cu success la romani suveniruri, artizanat si chiar mie au vrut sa-mi bage pe gat un pui de pisica portocaliu.
Din parcare se intra pe poarta veche din piatra a zidului de aparare a cetatii antice. drumul duce la 1 km distanta printre cateva ruine vechi semnalizate in bulgara si engleza la intrarea propriu-zisa in cetate pe sub un arc masiv din piatra destul de bine conservat la umbra caruia un tigan rotofei canta de ti se rupe inima o melodie tanguitoare la un acordeon imens.
Dupa intrare sunt tot felul de ruine de bisericute, fantani ori foste cladiri stravechi, apoi unitatea militara care se ocoleste prin dreapta, drumul mergand pe aici pana in capatul promontoriului. Mai in fata apare si o terasa izbavitoare pentru multi intrucat aici e foarte cald, arid chiar si o bere nu strica niciodata. Recomand ca vizita sa se faca cat mai dimineata sau dupa-amiaza Langa terasa in peretele ce se inalta pe stanga se face o pestera in care se afla un muzeu cu exponate arheologice, intrarea arata foarte idilic. Mergand inainte vedem pe dreapta marea Neagra care parca s-a transformat subit in alta mare, are culoarea Mediteranei verde – albastra e foarte clara si curata si de jur imprejurul nostru zeci de vaporase cu turisti dau tarcoale capului. Din loc in loc sunt si barcute mici cu pescari sau scufundatori care cauta avizi vegetatia si fauna marina.
Spre capatul promontoriului se gaseste o mica capela si o statuie reprezentand un om tragand cu arcul. Partea finala e cea mai frumoasa aici fiind mai multe parti de zid si pereti de piatra cu arce ramase din vechime si privind catre orizontul verde albastru al marii. Peste tot sunt afise cu PERICOL in bulgara adica pentru noi nu e pericol, si am observat niste scari vechi din piatra pe care se putea cobori in serpentina pana la apa dar accesul era interzis din cauza surparii acestora pe bune bucati.
Peisajul este rascolitor de frumos, ceva ce la noi nu exista, iar apa e fenomenala exact ca in Thasos sub manastirea Arh Mihail, cine a fost acolo stie despre ce e vorba.
Singurul lucru care m-a frapat negativ a fost povestea adevarata citita pe un zid conform careia un amiral rus care a castigat o mare batalie navala prin zona in 1791 in cadrul razboiului ruso-turc a fost sanctificat dupa 1989 …? !
Va las cu pozele mele si daca se poate lipi urmatorul videoclip:
Va multumesc!
Trimis de ionescunic in 12.05.10 16:19:40
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ionescunic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 43.36802100 N, 28.46449300 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Interesant acest Cap Kaliakra. Va fi trecut in lista pentru cand voi merge in Bulgaria. Un vot si de la mine.
Ce frumos suna "Marea Neagra altfel". Poate curand voi citi un titlu gen: "Litoralul romanesc altfel", poate daca Kaliakra si Balick ar fi ramas ale noastre am mai fi avut un plus in turism deloc neglijabil. Asa... Felicitari pentru impresii!
ps. uitasem ca te-am votat cand au aparut impresiile, dar daca programul mi-ar fi permis te-as mai fi votat o data.
Ti-am ascultat sfatul si am ajuns intr-o fuga sa vedem putin din Bulgaria-capul Kaliakra ramane in cutiuta cu amintiri placute... asa ceva nu cred ca voi mai vedea vreodata... @krondia a fost cu mine si a ramas fascinta de loc... superb este putin spus, trebuie vazut daca cineva gaseste cuvantul porivit...
Nu am găsit nici eu cuvântul potrivit, dar Kaliakra este într-adevăr un loc minunat iar asfinţitul pe care l-am văzut aici nu îl pot asemui cu nimic. Foarte frumos videoclipul, l-am privit de câteva ori. Nu ştiu cum de mi-au scăpat aceste impresii până acum. Un vot târziu şi de la mine.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2023 Cap Kaliakra, de ce nu? — scris în 20.11.23 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Aventuri la Caliacra - Captiv în peșteră — scris în 19.07.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Cap Kaliakra, o amintire de neuitat — scris în 19.05.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Cap Kaliakra, bucata de pământ scaldata de mare — scris în 28.07.19 de Carinalor din TâRGU JIU - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Cap Kaliakra — adevarata perla! — scris în 02.09.18 de dan popa din PIATRA NEAMT - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Capul Kaliakra vazut in septembrie — scris în 21.09.17 de relu mihai din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Atmosferă splendidă. Recomand! — scris în 25.08.17 de Adriana1983 din CRAIOVA - RECOMANDĂ