“Cel mai votat articol al ultimelor 7 zile”; diferenţa faţă de “Articolul Săptămânii CURENTE”

Începând cu luni, 24 noiembrie, în aceeaşi constantă preocupare de evidenţiere a articolelor merituoase,  programul ce gestionează AmFostAcolo va determina şi afişa o nouă categorie de articole care merită remarcate (şi promovate) – “Cel mai votat articol al ultimelor 7 zile“. Categoria s-a “născut” din observarea deficienţelor promovării exclusiv pe baza criteriului “Articolul Săptămânii” şi este derivat din acesta – vezi detalii mai jos.

Înainte de a detalia diferenţele dintre cele două modalităţi de calcul, trebuie subliniat că noţiunea de “Articolul Săptămânii” (secţiunea fişată în prima pagină a saitului, pe coloana din mijloc, jos) va fi păstrată, în continuare ca principală modalitate de evidenţiere a celor mai merituoase articole, săptămână de săptămână. Singura schimbare va apare în rubrica “Articolul săptămânii CURENTE“, afişată pe coloana din dreapta, în partea mediană, care va deveni “Cel mai votat articol = ultimele 7 zile

PÂNĂ ACUM, “Articolul săptămânii curente” era extras de program dintre articolele încărcate în “săptămâna curentă” (aşa cum era această noţiune modelată “mecanic”, de program, prin ataşasarea, la fiecare articol încărcat, a unui nr. ce indica “săptămâna” – de exemplu 47 pentru articolele încărcate în această săptămână, 48 a celor care vor fi încărcate de duminică încolo şamd. “Săptămâna astfel memorată începea duminica şi se termina sâmbătă seara (când se schimba “nr crt”). În mod evident, erau favorizate articolele încărcate în primele zile ale perioadei — cele care se încărcau duminică sau luni. În practică, articole excelente, încărcate în a doua jumătate a perioadei (joi-sâmbătă) s-au dovedit a avea MULT mai puţine şanse a fi evidenţiate în rubrica “Articolul săptămânii CURENTE” (pe coloana din dreapta, mijloc), tocmai datorită acestui mod de calcul. Ele nu aveau cum să acumuleze suficiente voturi, în zilele rămase (1-2, în cazul exemplului indicat mai sus) precum articole încărcate duminica sau lunea.

De menţionat că aceste articole (încărcate vineri sau sâmbătă de exemplu) NU AU acelaşi “handicap” în cadrul secţiunii “Articolul săptămânii” (de pe coloana din mijloc), decoarece acumularea de voturi de acolo, din acea secţiune, nu este limitată la zilele “săptămânii curente” (cea în care acesta a fost încărcat). Un articol foarte bun încărcat sâmbăta, în S46,  de exemplu, are aceleaşi şanse de a ajunge “Articolul Săptămânii 46” ca şi unul încărcat lunea, deoarece poate acumula voturi şi în zilele următoare, din săptămâna 47 (şi următoarele).

Având în vedere cele de mai sus, am decis înlocuirea rubricii “Articolul săptămânii CURENTE” (de pe coloana din dreapta), cu “Cel mai votat articol din ultimele 7 zile”.

DE ACUM ÎNAINTE, pentru rubrica “Cel mai votat articol = ultimele 7 zile”, programul nu va mai folosi “nr.săptămânii” ca şi criteriu de extracţie a celui mai votat articol, ci va căuta acest superlativ, aşa cum ar fi mai firesc (şi mai intuitiv) în.. ultimele 7 zile. Cu alte cuvinte, în ziua de marţi, de exemplu, va cerceta nr de voturi ale tuturor articolelor încărcate între miercurea trecută şi ziua curentă (deci atât articole din săptămâna curentă, cât şi cele din sătămâna imediat anterioară!); miercurea — va lua în calcul articolele încărcate de joia anterioară încoace etc.

Este posibil ca schimbările pe care le vom observa să nu fie mari. Cam aceleaşi articole vor “ieşi în faţă”, în majoritatea cazurilor, în opinia mea. Spre deosebire de vechea rubrică (“Articolul săptămânii CURENTE”), noua rubrică va acorda însă şanse egale şi articolelor scrise vinerea sau sâmbăta.

 

[shareB]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.