ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.11.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 17.04.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
OCT-2013
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Oostende - Cu tramvaiul pe coasta belgiana a Marii Nordului

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Inainte de a pleca in Belgia am citit pe un blog despre plimbarea cu tramvaiul pe malul Marii Nordului. Mi-am zis ca nu-mi pot permite sa pierd o asemenea experienta asa incat mi-am rezervat o zi pentru aceasta.

Tramvaiul belgian de coasta se cheama Kusttram si este folosit atat de turisti dar si de localnici, strabatand cei 68 de km. de la granita franceza La Panne spre cea olandeza Knokke., sau invers cum doriti sa luati in consideratie.

Traverseaza cca 16 orase dintre care cele mai mari sunt La Panne, Oostende, Blaukenberge, Zeerbrugge si Knokke. Are 70 de opriri si circula de dimineata de la ora 6, oo pana la ora 24, oo., parcurgand traseul in cca 2 ore si jumatate. In full season tramvaiul circula din 10 in 10 minute, in extra la cca 20 de minute. Prima parte a constructiei a fost inceputa in 1885 dar constructia a fost terminata integral dupa cel de al 2-lea razboi mondial. Si cu toate acestea infrastructura este perfecta, vagoanele sunt super civilizate si absolut noi. Un bilet de calatorie costa 2 Eur, 5 Eur/zi cu multiple cobarari sau urcari.

Din Bruxelles sunt trenuri foarte dese la cca 25 de minute pentru oricare destinatie dintre cele enumerate La Panne, Oostende sau Knokke pentru a putea apoi experimenta calatoria cu tramvaiul pe malul marii in cazul in care nu sunteti cu auto in dotare.

Am ales sa merg cu trenul pana la OOSTENDE (32,5 Eur/bilet standard din Garre du Midi), situat la jumatatea distantei parcurse de tramvaiul Kusttram pentru ca imi doream sa vizitez oraselul-statiune, flamand de la Malul Marii Nordului despre care auzisem ca este o mica bijuterie a litoralului belgian printre cele mai frecventate statiuni de relaxare si tratament balnear... Am calatorit cu trenul cca o ora si jumatate dupa care am ajuns in gara Oostende, nu foarte mare, dar bine ingrijita, construita chiar pe malul marii si in parcarea careia am vazut o padure de biciclete parcate in rasteluri. Oare cum isi recunoaste fiecare proprietar bicicleta intre sutele parcate??? Asa m-am intrebat si la gara din Anvers, Namur... In fine, intrebarea este retorica, ... probabil... dupa miros...

Prima impresie a fost de exceptie. Un mic oras port la Marea Nordului, tipic flamand, cu portul de ambarcatiuni de agrement plin de vaporase si barci cu siluete elegante dar si cladiri mai noi sau mai vechi dar foarte bine conservate, ingrijite si prezentabile.

In stanga era peronul pentru tramvaiul Kusttram insa nu m-am grabit pentru ca am vrut intai sa vizitez putin orasul care mi s-a infatisat intr-o dimineata frumoasa de toamna, cu cer senin asa ca un vis matinal pe malul marii...

Mica localitate Teterep asa dupa cum se numea in sec. al XIII-lea a capatat statutul de oras dupa ce secole de-a lungul a fost un targ alcatuit din cateva sate. In sec. al XV-lea s-a construit aici portul, cu digul de lemn. Orasul a fost asediat de spanioli intre 1601-1604, de francezi, apoi de Carol al VI-lea imparatul austriac care a acordat orasului monopolul comertului cu Africa si Orientul Indepartat, datorita deschiderii ce o avea la Marea Nordului. Orasul a inflorit mai ales dupa ce a fost construita calea ferata ce il leaga de Bruxelles in 1838 si apoi in 1846 dupa ce primul ferryboat a navigat spre Dover. A devenit "regina statiunilor belgiene de la malul marii", fiind frecventat de regii belgieni Leopold I si Leopold II.

In timpul sosirii mele, pe digul generos se deschideau chioscurile cu produse din peste si o mare varietate de fructe de mare, extrem de frumos prezentate si la preturi rezonabile si accesibile pentru orice fel de turist.

Am trecut pe langa VASUL MERCATOR, transformat in muzeu maritim, dar fiind ziua de luni in care mai toate muzeele europene sunt inchise deci si cele belgiene nu l-am putut vizita. Am citit insa pe inscriptia intrarii ca vasul a fost construit de Adrien de Gerla ofiter in marina belgiana in 1931, avand o lungime de 78 de m. o latime de 11 m. A fost nu numai vas scoala ci si util pentru expeditiile stiintifice si pentru reprezentarile diplomatice, fiind muzeu din 1961.

Langa dig se afla STRANDUL KLEIN frecventat de turistii belgieni. In zona de o mare frumusete, cu plaje ample si nisip fin s-a filmat Place Vendome cu o mare actrita de origine franceza Catherine Deneuve. Se spune ca in zilele senine si aer rarefiat se poate vedea in departare malul englezesc al Marii Nordului.

Mai este un muzeu foarte vizitat in zona, Ensor James, amenajat chiar in casa in care a locuit pictorul intre 1917-1949 pe care nu l-am putut vizita deoarece era lunea, insa oricum muzeul era in oarece lucrari, oricum ar fi fost inchis.

Oraselul cu cca 70000 locuitori are insa o catedrala de exceptie, care te impresioneaza prin situare si eleganta constructiei. Situata la cateva zeci de metri de malul marii, CATEDRALA SF. PETRU SI PAVEL romano-catolica este in stil neogotic. A fost construita pe ruinele bisericii vechi, sub indrumarea regelui Leopold al II-lea. Constructia a inceput in 1899 si s-a terminat in 1905, sfiintindu-se in 1908. Are dimensiuni impresionante 70 m. lungime, 30 m. latime si 2 turle de catre 72 m. inaltime, cu alura de catedrala. Este conforma planului arh. Louis De La Censerie, avand ca model catedrala din Koln si Votiwkirche din Viena. Se spune ca insusi regele Leopold a dat foc bisericii initiale pentru a ridica noua catedrala din cenusa acesteia.

Din constructia originala a ramas numai turnul Pepebus si zidul de langa el.

Vitraliile initiale au fost distruse in timpul celor 2 razboaie mondiale si refacute de Martens Michiel cu portretele Sf. Petru si Pavel si a regilor belgieni. In biserica se poate vedea mormantul reginei Louise Marie sotia regelui Leopold I.

Pe exterior, catedrala este ornata cu gargopyle (cuvantul francez gargouille - gat, esofag) - piatra cioplita sub forma unui animal grotesc, cu gat alungit realizat din granit cu gura de scurgere pentru a indeparta ploaia de pe acoperis... Catedrala este foarte majestuoasa si eleganta uitandu-se parca cu intelegere si bunavointa asupra orasului dar si a marii.

Orasul mai are in patrimoniu un edificiu Fortul lui Napoleon, singura cetate napoleoniana din Europa care a supravietuit celor 2 razboaie, construit in 1812 de teama englezilor. A fost loc pentru adapostul trupelor franceze si a arsenalului de lupta. Cladirea fortului din caramida inconjurata de un gard de 8 m. inaltime nu am putut sa o vizitez, fiind inchisa.

Dar cum in toate exista o compensatie, daca nu am fost in vizita la Napoleon, am vizitat pe indelete strazile comerciale din zona cartierului Vissersplein (Bonenstraat/Kadzandstraat) pline cu magazine de imbracaminte, incaltaminte etc, ale celor mai renumite firme cu preturi pe masura dar si restaurante si chiar o zona de distractie cu jocuri pentru copii, amenajata special.

M-am intors spre zona garii si am luat bilet pentru TRAMVAIUL KUSTTRAM ce avea sa ma duca pana in zona La Panne (granita cu Franta) pentru o plimbare de vis pe malul marii. In tramvai biletul se valideaza numai dupa inchiderea usilor si parasirea statiei, asa incat chiar daca m-am grabit sa il validez inca din statie, a trebuit sa astept pana cand acesta a inceput sa ruleze. Tramvaiul este folosit de turistii veniti spre a admira plajele largi ale marii sau in statiunile de odihna care se insiruie de-a lungul celor 68 de km. dar si de localnici. Oostende este cam la jumatatea distantei totale pana la La Panne fiind 16 statii, iar in sens invers spre Knokke 12 statii.

Am strabatut rand pe rand cartierele principale ale Oostende - Mariakerke, Stene, Zandovoorde si mi-a fost dat sa vad plaje intinse, generoase, cu nisip fin, hoteluri mari cu multe etaje, dar si case si vile superbe, dichisite, bine ingrijite, situate fie chiar pe malul marii, fie usor lateral spre interior., de o parte si cealalta a liniei de tramvai.

In zona NEUWPOORT - oras-statiune, unde privirile mi-au fost atrase de un mic orasel precum cele din povestile copilariei am coborat. Am strabatut pe jos strazile perpendiculare pe malul marii si am ajuns in orasul vechi cu acelasi nume.

Oraselul aflat pe raul Yser care se varsa in Marea Nordului are cca 11000 locuitori. A fost ridicat la rang de oras in 1163 de contele Filip de Flandra. Aici a avut loc batalia dintre olandezi si spanioli in 1600. A fost ocupat de francezi intre 1757-1763 ca parte a tratatului de la Versailles dintre Franta si Austria. In timpul primului razboi mondial zona a fost inundata de 2 ori, fiind usor sub nivelul marii, deschizandu-se ecluzele de la gura de varsare a raului Yser pentru a impiedica inaintarea armatei germane.

Centrul orasului vechi este legat de statiunea turistica si portul pescaresc de-a lungul strazii Laan Albert. Cladirea primariei si biserica orasului erau in plin proces de infrumusetare. La sfarsitul acelei saptamani orasul avea sa aniverseze 850 de ani de la prima atestare. O impresionanta expozitie florala se amenaja in fata primariei si a clopotnitei bisericii in scuarul unde la cateva terase turisti sau poate si localnici stateau la mese cu un calm demn de orice invidie contempland in soarele cald de toamna frumusetea incontestabila si linistea ce ii inconjura. O statuie deosebita am remarcat, se chema Zeita de Vant si autorul este sculptorul Antoon Layck de Pier. In fata primariei se afla un album deschis cu personalitatile orasului.

M-am intors din nou la tramvaiul care avea sa ma duca La Panne, capatul tramvaiului din zona granitei franceze. Aici mi s-au parut cele mai frecventate locuri, foarte animate, cochete, cu multe restaurante inca deschise desi era extrasezon. Nu se maI facea plaja dar erau foarte multi turisti in general nordici, care se plimbau si leneveau pe cate un fotoliu in soarele bland al toamnei.

La intoarcere am mai facut vre-o doua escale in zona Koksijde /Bad si Lombardsijde/Bad mai ales pentru a revedea casele si vilele pe care le admirasem din tramvai la ducere spre La Panne.

La punctul meu terminus adica gara Oostende mi-am luat la revedere de la tramvaiul Kusttram si de la Marea Nordului si am plecat inapoi spre Bruxelles.

Plimbarea pe malul Marii Nordului cu tramvaiul a fost inedita si de o frumusete rara. Nu cred ca o voi uita prea curand.

Va doresc tuturor vacante frumoase.

il rog pe web. daca poate sa introduca Jacques Brel cu Le Plat Pays si ii multumesc anticipat.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de amero in 15.11.13 16:54:32
Validat / Publicat: 15.11.13 18:01:58
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 11285 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amero); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 imagine din biserica orasului Neuwpoort
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40700 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmaster
[15.11.13 17:24:56]
»

Ilustrația muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)

MCM CONS. ONORIFIC AFA / BENELUX
[15.11.13 18:20:07]
»

Frumoasa plimbare, o incantare. Sper ca stii cat de norocoasa ai fost ca ai prins vremea atat de frumoasa. In acea zona este destul de rar sa vezi cerul senin, in aceasta perioada a anului.

ameroAUTOR REVIEW
[15.11.13 20:05:09]
»

@MCM: merci, (ca nu stiu cum se spune in flamanda, si oricum nu imi place limba), in cele 10 zile din octombrie o singura zi, cea petrecuta in Dinant a fost mai rece si ploioasa, in rest am stat la 22 de grade si muuuuult soare. intradevar o excursie de exceptie si inedita.

ameroAUTOR REVIEW
[15.11.13 20:29:56]
»

@webmaster: multumesc frumos

cdiana
[18.11.13 19:35:31]
»

@amero: Foarte frumos povestit!

Felicitari si pentru review si pentru ca ai fost acolo!

ameroAUTOR REVIEW
[19.11.13 10:00:56]
»

@cdiana: multumesc a fost o excursie "altfel"

FlorinAndrei
[08.05.15 16:19:59]
»

Întrebare: ai povestit aici că ai coborât din tramvai de mai multe ori pe parcurs. Ce fel de bilet ai avut?

Noi ne pregătim să mergem în luna iulie la Ostend și vrem să mergem cu acest tramvai.

Din ce am citit în altă parte, prețul unei călătorii ar fi de 2 euro. Așa este, îți mai amintești?

Si, revenind, odată cumpărat acest bilet poți face oricâte opriri în ziua respectivă?

Mulțumesc anticipat pentru răspuns

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ameroAUTOR REVIEW
[08.05.15 18:47:00]
»

@FlorinAndrei - Da, pretul unei calatorii era la vremea aceea 2 eur. Imi amintesc ca am compostat biletul la prima urcare, dupa plecarea tramvaiului din statie si l-am folosit pe toata durata calatoriei. Acum pentru a nu cadea in eroare, sigur este foarte bine sa intrebati la urcarea in tramvai, poate lucrurile s-au mai schimbat sub o forma sau alta. Cu siguranta va fi o calatorie frumoasa mie mi-a placut in mod deosebit. Va doresc drum bun si sa ne povestesti la intoarcere, poate alegi celalalt segment de drum pe care eu nu l-am parcurs.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
FlorinAndrei
[11.05.15 09:23:52]
»

@amero - Mulțumesc frumos pentru răspuns și pentru urări

Sigur că voi povesti aici impresiile de acolo.

Mai ales ca vom sta 5 zile la Ostend (plus alte 3 zile la Bruxelles), deci vom avea destul timp să ne tot plimbăm cu tramvaiul ăla

Ținem legătura!

diana-s
[29.05.15 11:13:47]
»

Intrebare si de la mine: eu voi sta la Brugges, trebuie sa ajung la Oostende ca sa iau tramvaiul?

Nu am gasit (sau am sarit) care ar fi durata plimbarii? eu ma gandeam sa merg spre Knokke.

FlorinAndrei
[29.05.15 11:44:42]
»

@diana-s - Buna,

Da, Bruges nu este pe malul marii. Trebuie sa ajungeti la Ostend (sau in alt punct de pe coasta).

Uite site-ul cu TOATE statiile de pe traseu:

en.wikipedia.org/wiki/Coa ... m_%28Belgium%29

ameroAUTOR REVIEW
[29.05.15 12:30:28]
»

@diana-s - din Brugges trebuie sa ajungi pe unul din punctele de coasta pe care le doresti spre a lua tramvaiul.

Dan-Ioan
[12.01.17 13:04:14]
»

Plecând de la Ghent - orașul florilor... pe firul Urmare de aici, am dat peste ”tramvai” și citind ce-ai scris atât de frumos și instructiv, m-am gândit să-l trec pe lista obiectivelor, cu oarece rezerve legate de timp și costuri. În final i-am dat cuvântul lui Brel care mi-a povestit cu multă căldură despre Plat Pays ”avec infiniment de brumes à venir, avec le vent de l'est et des chemins de pluie, avec le vent d'ouest, avec un ciel si gris, avec le vent du nord...”. Acum când scriu sunt -15 afară și după ce l-am auzit pe Brel cu vânt din toate părțile, m-am hotărât să las ”tramvaiul” și să iau trenul către Bruges.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amero, cdiana, Dan-Ioan, diana-s, MCM
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Oostende:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.083094120025635 sec
    ecranul dvs: 1 x 1