GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Brugge, parfumul Flandrei de altădată
De multă vreme tot programez o excursie în Brugge, dar ba n-am timp, ba e vremea urâtă şi mereu am amânat-o. Anul acesta în prima duminică cu soare am luat trenul şi direct la Brugge m-am oprit. Adevărul este că nu chiar direct, căci am schimbat patru trenuri, dar la prânz, sub un soare puternic, dar şi cu dinți puternici, am debarcat pe peronul gării din acest oraş flamand.
M-am îndreptat întâi spre Sint-Janshospitaal, unul dintre cele mai vechi spitale apărute, în care acum opt sute de ani bolnavii îşi găseau alinare, şi nu numai sufletească. Mai mult decât inventarul medical medieval voiam să văd picturile lui Hans Memling, unul dintre fiii celebri ai oraşului. Deşi pe site-ul turistic al Brugge-ului nu era nimic anunțat, mai mult, era dat programul şi notate excepțiile de la el, la fața locului m-am trezit cu uşa ferecată, pe care era însă specificat că lucrările lui Memling le pot găsi la Groeningemuseum. O să-i anunț eu pe realizatorii site-ului că s-a închis spitalul pentru câteva luni, cel puțin.
Încântat că am început cu stângul, ca în armată, am traversat şi am intrat la Onze-Lieve-Vrouwekerk, celebra biserică, unde este expusă la fel de celebra sculptură Madonna şi pruncul, semnată Michelangelo. Se poate vedea printr-un geam protector şi de la distanța, căci după tentativa de vandalizare de la San Pietro din Roma s-au luat şi aici măsuri de siguranța împotriva idioților, pentru că numai un idiot poate ataca o operă de artă. Desigur mai sunt şi altele de admirat, şi am admirat şi eu printre schele, căci biserica este şi ea parțial închisă. Totuşi este acces către monumentalele locuri de odihnă ale lui Carol cel Chel şi fiicei sale Maria. Iar operele lui Pieter Pourbus şi Gerard David vor fi expuse din nou abia de la 1 februarie. Poate voi veți fi mai norocoşi.
De la biserică am căutat puțin, Muzeul Groeninge fiind doar la 50 de metri depărtare, dar ascuns după multe ziduri. Mă întâmpină cu o fațadă deloc spectaculoasă şi cu un hol de intrare mai mult decât anost. Şi acum să mă laud cu ce-am văzut. În prima secțiune îmi atrage atenția un tablou la care este trecut scris mare Hieronymus Bosch (mă rog, Jheronimus), apoi dedesubt cu litere mici dar în patru limbi, urmaş /epigon al lui... Ce să mai înțeleg: este sau nu un tablou al lui Bosch? Dar nu mă plâng, căci nu-i prima dată când întâlnesc situația asta. Mai au dubii şi specialiştii. Oricum, eu cred ce-mi spun ei. Mai sunt şi alți flamanzi ca Pieteer Claeissens cel Tânar, Gerard David, alt pictor care a creat aici în Brugge, Rugier van der Weyden. Mă mut în sala dedicată aşa-zişilor "primitivi flamanzi", "primitivi" fiind evident o referire temporală, Memling (cu câteva lucrări care aparțin colecției de la Sint-Janshospitaal), Jan van Eyck (cu Portretul Margaretei Van Eyck, doamna cu coarne şi alt celebru tablou Madonna şi canonicul Joris van der Paele), Jan Provoost. Şi secțiunea se încheie cu artişti ai renaşterii: Lancelot Blondeel, Pieter Pourbus şi Pieter Breughel cel Tânar, de care auzisem chiar şi eu. Partea centrală a muzeului este dedicată unui artist contemporan, Robert Devriendt, cu o expoziție temporară "Making Connections". Nu mă pricep, nu-mi place, nu mă pronunț. Următoarele săli prezintă neoclasicism, expresionism, fauvism, toate cu tablouri realizate de artişti naționali. Am trecut mai repede, căci nu m-au atras. Ca o încheiere, la magazinul muzeului am achiziționat o carte poştală cu "Portretul unui om cu pălărie albastră" de Jan van Eyck, tablou care este la Muzeul de artă Bucureşti. Cine a colecționat timbre acum patruzeci de ani şi-l aduce aminte şi mă înțelege.
Cu multa artă înmagazinată în cuget şi-n simțiri am trecut de Arentshuis, o frumoasă casă din sec. al XVIII-lea, proaspăt zugravită în alb, dar nu am intrat de frică să nu dau iarăşi de artă contemporană, şi am luat-o de-a lungul canalelor, căscând gura la cei ce se plimbau cu bărcile şi sorbeau din zbor indicațiile ghidului-căpitan de şalupă.
Ivindu-se în față turnul Brugge-ului, cunoscut de toți sub numele de Belfort, am traversat canalul (pe pod, deşi voinic cum sunt îl trecem şi înot ) apoi cu ochii la vitrinele cu ciocolată şi dantelă nici nu mi-am dat seama când am ajuns în Grote Markt. Nu pot să-i contrazic, este şi piață (cu multă lume fotografiind sau fotografiindu-se) şi mare (poți să bagi stadionul din Călăraşi acolo şi mai rămane loc şi pentru Sala de Sport). În sudul pieții, Belfort atrăgea poporul de turişti şi unii se încumetau să escaladeze sutele de trepte până în vârf. Poate dacă aveau şi lift (şi la 10 euro biletul ar fi trebuit să aibă), mă alăturam şi eu. Cum nu mă numesc Edmund Hillary doar am pozat şi eu împrejurimile şi cu satisfacția datoriei împlinite am luat-o spre Primărie.
Spre deosebire de Primăria din Călăraşi, care şi-a schimbat sediul de câteva ori, cea din Brugge se laudă că este în acelaşi loc de foarte multă timp, construcția datând din 1376. Pe vremea aceea ciobanul Bucur se gândea doar la transhumanță. Dar splendida Sală Gotică nu are picturile murale tot atât de vechi, ele fiind executate abia în anii de la trecerea din sec. al XIX-lea în al XX-lea. Probabil întârziau fondurile de la Uniunea Europeană. În prețul biletului a intrat şi o scurtă vizită la Brugse Vrije (Libertatea Brugge-ului), o clădire alăturată, unde se vizitează sala de tribunal. Nu-i ceea ce cunoaştem noi a fi o astfel de încăpere. Pentru acesta sală renascentistă Lancelot Blondeel, amintit şi mai sus, a proiectat, în 1528, un şemineu, numit al Împăratului Carol al V-lea (al Spaniei), care a fost executat de Goyot de Beaugrant, alt artist al acelor timpuri. Semineu este denumirea profană a acestui exponat, căci în realitate este o operă de artă, o capodoperă.
Terminând cu administrația, m-am întors la cele sfinte şi am intrat la Basiliek van het Heilig Bloed, adică Biserica Sângelui Sfânt. Probabil ați mai citit despre asta şi în alte review-uri, nu vă repet şi eu cum a ajuns sângele Mântuitorului în Brugge. Eu am intrat doar să văd micul cilindru care conține relicva. Era puțină lume, toți păstram liniştea, aşa cum ni se ceruse, dar am fotografiat cu toții discret, deşi se specifica la intrare să nu facem asta. Când am trecut prin fața relicvei am primit şi o mică cărticică având rugăciuni în mai multe limbi. În româna nu. Biserica are două incinte, cea inferioară datând de la mjlocul sec. al XII-lea, şi fiind închinată sfântului Vasile cel Mare. Cea superioară a fost construită la sfârşitul sec. al XV-lea, însă decorațiunile care o împodobesc au fost adăugate ulterior.
Mi-am continuat plimbarea umblând fără țintă, de la o clădire interesantă la alta şi de la un pod peste un canal la altul, alegând în special străduțe cu aer medieval şi în general nefiind atent la direcție. Am trecut pe la biserica St. Marten, care mi-a părut a fi din Roma şi pe la statuia lui Jan van Eyck, maestrul ale cărui opere le admirasem deja în Groeningemuseum.
M-am grăbit să cumpăr ciocolată, fiindcă era totuşi duminică după-amiază, şi după atâta efort m-am aşezat să degust o bere, licoare la care belgienii se laudă a fi maeştri. Am găsit o masă liberă la un aşezământ de cultură, de cultura hameiului, unde un june chelner, scund şi chel, a aşteptat să dau disperat din mâini până să vină şi să-mi ia comanda. Finalmente, în fața unui espresso şi a unei beri, m-am apucat s-o sun pe Şefa, că trebuia să mă laud şi eu la cineva. Şefa era sub nămeți, izolată de capitală, probabil sub amenințarea unui cod de o anumită culoare. Am raportat ce-am vizitat, ce-am băut şi câtă ciocolată am mâncat.
Cum soarele începea să obosească am alergat spre catedrala St. Salvator. În nota cu care deja mă obişnuisem în Brugge şi aici era plin de schele, dar se putea intra şi vizita. Catedrala a cunoscut distrugeri, dar şi reconstrucții şi modificări, a obținut statutul de catedrală de mai puțin de două sute de ani şi din punct de vedere arhitectonic nu pare o capodoperă. Însă aici şi-au găsit adăpost mai multe lucrări artistice din fosta catedrală Sint-Donatius, distrusă de francezi la sfârşitul sec. al XVIII-lea.
M-am îndreptat spre gară trecând pe la Brouwerij De Halve Maan, alt loc închinat sfintei beri belgiene. Poate n-o să mă credeti, dar m-am lovit de gardul metalic al unei firme de construcții. Ca să ajung în locație, fabrică - muzeu - berărie, trebuia să dau ocol şantierului. A fost prea mult, am renunțat la bere şi am părăsit zona.
M-am oprit la Begijnenhuisje, o oază de linişte în aceasta lume agitată. Aici, din ce am citit, trăiesc doamne şi domnişoare care sunt mai aplecate spre cele sfinte, dar nu vor să se călugărească. La intrare eram rugați să păstram liniştea, să nu facem poze (evident că am făcut, nu vin în Brugge în fiecare zi) şi să nu călcăm pe iarbă (n-am mai văzut aşa atenționare de când eram pionier). Şi într-adevăr, n-am auzit muzică, nici zgomot de televizor, nici răpăit de bormaşină. Cred că Şefa s-ar muta aici şi mâine. Dar numai până-n aprilie, că aşteaptă să o duc în Italia.
Se lăsa întunericul în jurul meu, deci am văzut Minnewater, adică balta de dincolo de stăvilar, în lumina timidă a apusului de soare. Mă luase foamea şi m-am îndreptat cu paşii mărunți şi repezi care mă caracterizează spre gară, să-mi devorez ultimul sendviş (sau sandwich) şi ultima napolitană. Până să ajung la pătuțul meu mai aveam patru ore de mers cu trenul şi încă 15 minute în spatele Camilei (dacă mai era la locul ei).
Au mai rămas câteva lucruri de văzut în Brugge, dar mai important este că m-aş întoarce şi mâine pentru farmecul medieval al oraşului, mai mult decât pentru picturile din muzeele sale, cu toată admirația pentru Memling sau Van Eyck. Un labirint de străduțe întretăiate de canale, mici magazine cu ciocolată sau suveniruri, biserici avântate pâna-n cer şi clasice frontoane flamande, iată ce vezi în Brugge. O să-mi spuneți că nu-i de ajuns pentru o excursie aici? În acest caz, eu port toată vina pentru lipsa de talent literar şi putere de convingere.
Să aveți un drum frumos în față.
Trimis de Radu Tudoran in 04.02.16 22:29:38
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX.
26 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Radu Tudoran); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
26 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ma bucur sa fiu prima care voteaza acest articol minunat, la fel de minunate sunt si pozele, acum ma mai uit o data la ele pentru vot. Felicitari, votat cu mare placere
Ma bucur ca ti-a placut review-ul. Sigur Brugge-ul merita ceva mai mult decat aprecierea mea "literara", dar din fericire au mai scris si altii despre el, si cu mai mult har. Iar pozele sunt sub calitatea celor pe care le-am avut la "creatiile literare" despre Olanda, cand am avut mai mult timp la dispozitie. In Brugge nici nu stiam ce sa fac mai repede, ca ziua-i scurta in ianuarie. Iti astept si eu review-urile
@Radu Tudoran... un articol superb, scris parcă dintr-o suflare de condei... nu știu la ce poză să pun votul mai rapid... Brugges e chiar un oraș cu arome medievale fermecate... și eu am avut senzația că am băut acolo, o cafea prea scurtă, dar aroma ei belgiană, o păstrez într-un ,,flacon '' valoros, pe care l-am deschis azi, datorită descrierii tale minunate. Mi s-a făcut brusc dor de o plimbare cu caleașca pe minunatele străzi din Brugges, te invidiez sincer că ți-ai burdușit valiza cu pungi grele de istorie și artă, poate și cu ceva ciocolată... aroma ei bate tare, până la Rămnic.
Asta cu schelele in biserica nu ma asteptam, dupa un an si sapte luni de la vizita mea, se vede treaba ca Dorel al nostru s-a clonat sau fondurile se subtiaza!
Sa inteleg ca ai folosit exclusiv "mersul pe jos", o barca si o trasura (sau iarna nu merg calestile ?) nu ti-au facut cu ochiul? Mie, da si nu le-am iertat, doar ca am avut drept birjar o birjarita, da' pocnea aia din bici de numa'...
Sa stii ca langa berea aia mergeau unse niste mossels
@mireille - L-am scris in aceeasi seara, pentru ca realmente m-a impresionat. Patru ore in tren am avut timp sa schitez textul. Dar pozele le-am facut in viteza. Cum am mai spus, fotografiile mele din Olanda sunt ceea ce am reusit eu cel mai bine. Si mi-ai vazut cumva rucsacul? Caci de abia l-am carat plin de arta si istorie (carti postale, camera foto) si mai ales suveniruri pentru Sefa si "aia micii" (ciocolata, ciocolata si ciocolata). Iti promit si tie niste "Leonidas" belgiana, cand vin data viitoare in tara. Bineinteles, voi bea o bere (tot belgiana) in cinstea ta.
@Eugenia55 - Chiar se lucra peste tot. Probabil ianuarie este o luna cu mai putini turisti. Si faptul ca se lucra insemna ca au fonduri. Bruxelles este mai aproape de ei, plus ceva "pile", si iata banii Si da, doar per pedes, caci n-am avut timp. Mi-ar fi placut cu barca, sunt alte unghiuri de fotografiat, dar ziua-i scurta in ianuarie. Si cred ca a fost singura zi insorita din luna.
Salut,
Îmi pare rău că ai dat peste atâtea șantiere pe acolo...
Asta vară, când am fost noi, erau mai puține.
Noi am găsit și câinele celebru care pozează la fereastra, din casa de pe malul canalului, am găsit (și frecventat, adică vizitat, degustat produsele, cumpărat "pentru acasă"...) fabrica de bere De Halve Maan
Oricum frumoase descrieri, frumoase poze, dar am găsit și un mic mister: ce sunt globurile albe din copac, la poza P08?
@Radu Tudoran - perfect de acord, berea să fie de culoare roșie... musai să udăm titlul de consul consilier
Chiar acum căutam variante pentru bilet de avion la Amsterdam pe vară, să fie Tarom sau KLM... găndul la păpica olandeză, mă bagă deja în boală.
@mireille - De ce păpică olandeză?
Mie la Amsterdam mi-a plăcut cel mai mult mâncarea... indoneziană!
Cea mai bună masă luată de mine până acum a fost cu "rijstafel".
Uite unde poți manca așa ceva la Amsterdam:
tripadvisor.com/ShowUserR ... d_Province.html
In iunie și iulie ai zboruri București-Amsterdam cu KLM de la 120-130 euro
@FlorinAndrei - Bună, eu aveam în gând păpica servită acasă în familionul meu româno - olandez... nu-mi place absolut deloc. Visez deja verde, cu gândul la o supă de mazăre .
@mireille - Variante mai ieftine sunt Buc-Eindhoven, chiar Buc-Dortmund sau Buc-Charleroi. Iar anul asta cred ca o sa inceapa Buc-Maastricht, ca acum 10 ani. Ce m-ar bucura. Dar preturi peste 100 euro? Asta-i blasfemie. Si relativ la mancarea olandeza, cel mai mult imi place Heineken. Serios, in afara de o branza (Old Amsterdam, Edam sau Gouda) nu am gasit altceva sa-mi placa. La Arnhem ma cunosc deja baietii de la Kebab-arie
@mireille - Scuze nu știam că am de-a face cu o... localnică
Oricum, preferințele mele culinare au următorul top: 1. rijstafel indonezian, 2. beefsteak tartar, la Restaurantul Dracul, lângă Sighișoara, 3. mâncarea asiatică de la un restaurant vietnamez din Oostende, de lângă vasul Mercator.
Iar băutura preferată... ca la tine (cred): Hoegaarden Rose
@FlorinAndrei - Eu n-am stiut de catel si-mi pare rau, ca sunt fan "catelusi simpatici". Iar poza, am marit-o (originalul) si am descoperit ca sunt niste globuri ornamentale, dar cu un model, nu simpli bulgari de zapada. Care-i simbolistica, sincer nu stiu. Cumva lucrezi in cladirea din Piata Constitutiei de te uiti la preturile exorbitante de la KLM? Cum sa dai peste 100 euro la avion la un zbor pana colea la Amsterdam? Doar nu te ia de la scara blocului
@Radu Tudoran - Scuze si ție: nu am știut că zborul cu avionul nu are secrete pentru tine
Noi, în 2008 când am fost la Amsterdam, am dat vreo 800 si ceva de euro pe 3 bilete, la KLM. Este adevărat luate cu doar 2 săptămâni înainte de data zborului.
De atunci si până astăzi au apărut si... low-cost-urile
Anul trecut am fost în Belgia cu 90 euro - trei bilete de avion!
Iar în martie (peste o lună) mergem în Malta cu 500 lei, două persoane.
@FlorinAndrei - In bilete de avion sa ne duelam. Am avut un Amsterdam-Buc, in 2006 cu 400 euro (luat cu trei zile inainte si compania unde lucram n-a vrut sa mi-l deconteze. Mi-au dat doar jumatate din bani. Zgarcitii). Si anul trecut am avut un Dortmund-Buc si un Charleroi-Buc cu cate 15 euro. Si eu merg in Malta, dar la sfarsitul lui septembrie. Baiat sarac... Astept review-ul tau de acolo cu ultimele noutati.
@Radu Tudoran - OK pentru duel si Malta.
Dacă tot încerci să ieși mai ieftin, te poți documenta de acum despre asta: Ieri am cumpărat online bilete de intrare la "The Hal Saflieni Hypogeum" din orașul Paola. Dacă vă interesează monumentul respectiv asta este adresa de unde puteți cumpăra bilete (se achită online cu card bancar și sunt nereturnabile!):
Scapi mai ieftin de 30 euro de persoană: dacă ai >60 de ani, sau dacă îndeplinești alte câteva condiții pe care le găsești pe site-ul respectiv. Succes!
@FlorinAndrei - Multam pentru adresa. Bineinteles ca vreu sa vad hypogeul. Nu scap mai ieftin de 30 euro. Nu intru la grupa de varsta. Inca.
@Radu Tudoran - OK, afli de la mine peste o lună (și ceva) dacă merită banii ăștia!
@FlorinAndrei: Sa-ti dea Dumnezeu sanatate! Maine plec in Malta si tocmai am luat ultimele 3 bilete la Hypogeum, pt 12 feb, primul tur!!! Din categoria "unde dai si unde crapa"; de unde sa-mi treaca mie prin capsor ca, citind un superb review despre Bruge (felicitari, Radu Tudoran!), voi primi o informatie atat de pretioasa despre iminenta mea excursie?!!
Va povestesc la intoarcere! Toate cele bune si... vacante minunate!
Acum cativa ani am mancat praline de ciocolata din acest oras, aduse de cei trei copilasi ai mei care au vizitat orasul in plimbarile lor cu autocarul intr-o vacanta scolara. Au fost delicioase!
@crismis - Sa ai o vacanta frumoasa. Astept cu interes noutati din Malta.
@mogly - Acum sase ani, la o cafea la Bruxelles, am primit alaturi si o pralina. Astfel am facut cunostiinta cu pralina belgiana. Si inca o mai iubesc. Sefa nu-mi citeste ecourile
@crismis - Super
Abia aștept impresiile din Malta.
Sejur plăcut.
Buna ziua, as vrea sa vizitez acest oras, voi ajunge in aeroportul din Brussel. Puteti sa ma lamuriti daca este tren direct din aeroport spre Brugge? Aproximativ un pret? Multumesc.
@monysh: Buna. Daca ajungi la Bruxelles, aeroportul principal, ai multe trenuri spre Brugge. E vreo 20 euro biletul. Daca ajungi la Bruxelles-Charleroi, ori iei autobuzul (spre Brugge sau Bruxelles) ori iei cursa locala pana la Charleroi, apoi trenul. E mai alambicat asa, doar ca de mai plimbi (pe mai multi bani). Intre Charleroi si Bruxelles e Waterloo, daca te intereseaza subiectul. Sa nu te astepti la ceva ca la Marasesti Trenuri si preturi gasesti pe SNCB, site-ul cailor ferate belgiene. Vreme buna si excursie frumoasa.
PS Daca nu ti-a placut review-ul meu da-mi macar vot negativ. Mai bine asa decat sa ma ignori
@Radu Tudoran: multumesc pentru raspuns si rewiul f placut. Inca nu am luat biletele de avion ca nu eram sigura de legatura cu trenul.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2019 DAMME – liniștea la superlativ — scris în 26.03.20 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2019 Veneția Nordului — scris în 15.03.20 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2019 O zi în Bruges... și încă o oră — scris în 14.04.19 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Primăria Orașului Bruges (III), Sala Renascentistă. Și o plimbare pe canale. — scris în 14.03.19 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Primăria din Bruges (II). Sala Gotică. — scris în 07.03.19 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Stadhuis / Hotel de Ville... într-un cuvânt, Primăria orașului Bruges (I) — scris în 03.03.19 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Belgia 3 Orase (Brugges, Gent, Bruxelles) 3 zile — scris în 23.03.18 de necunoscutu din BUCUREşTI - RECOMANDĂ