ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.11.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 06.08.09
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    AUG-2010
    DURATA: 1 zile
    familie cu copii
    1 AD. + 1 COPII -- v: 13,8 ani

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Unde miracolul sfant si arta suprema se unesc intr-un singur oras

    Ilustrație video-muzicală
    I Will Follow Him

    TIPĂREȘTE

    In acest review imi face o deosebita si mare placere sa va scriu despre doua dintre cele mai pretioase bijuterii pe care le poarta cu mare mandrie si onoare minunatul oras Brugge. Le-am vizitat si le-am simtit si eu prin toate simturile mele; sunt doua locuri pe cat de sfinte, pe atat de interesante si cu totul si cu totul speciale. Daca veti citi, cu siguranta ca veti intelege de ce si totodata sunt convinsa ca si voua va vor face o placere maxima.

    In buricul targului din Brugge, in piata Burg, printre atatea si atatea cladiri monumentale, exista o biserica cu totul si cu totul speciala. Dupa constructie, nici nu ai zice ca acolo este o biserica ce pastreaza CEVA anume, un lucru atat de important si sfant ce i-a dat si numele. Si anume este vorba despre biserica Sfantul Sange. Aceasta a fost construita in sec. 12. De fapt exista jos o bazilica a Sf. Vasile care este mai sobra, mai “trista”, sa zic asa, in stil romanesc. Bazilica Sf. Sange propriu-zisa s-a construit in 1149 si a fost transformata in sec. 15 cand i s-au adaugat doua turnuri si fatada in stil renastere italiana decorata in sec 19 cu picturi murale. Fatada este usor dantelata cu modele frumoase si ornata cu statui aurite.

    Am vizitat si noi aceasta deosebita biserica, intrucat aici se gaseste o relicva unde se zice ca se pastreaza cu sfintenie o fiola care contine sangele sfant al Mantuitorului, sub forma de pulbere, fiind adusa in Flandra de la Constantinopole in sec. 14. In cadrul unei sarbatori speciale, aceasta fiola se incalzeste printr-un procedeu anume si acel praf rosu devine lichid…Interesant, nu? !...

    Biserica Sf. Sange este “infiltrata”ca sa zic asa, printre toate celelalte cladiri din piata. Este lipita pe o latura de cladirea fostei primarii a orasului. La prima vedere nu stii care este dar apoi o privire mai atenta te conduce la o poarta frumos ornata, se urca pe niste trepte, cam la nivelul unui etaj si se intra abia apoi in adevaratul locas sfant. O biserica deosebita, in stil gotic, cu multe vitralii de o frumusete unica, cu un altar generos si cu o mare pictura in fundal. Stalpii sunt de asemenea ornati peste tot cu picturi reprezentand figuri religioase.

    Aici am avut marea sansa sa iau parte la un ceremonial special; ceremonial de atingere a raclei cu sangele lui Iisus. In partea dreapta a bazilicii se face un loc distinct, separat, unde sunt iar cateva trepte pe care credinciosii le urca pentru a ajunge la locul unde este relicva ce adaposteste sangele Mantuitorului. Sunt doi preoti in robe albe. Unul dintre ei spune ca toti cei care ating racla cu sangele sfant sunt binecuvantati si cred ca spune asta in vreo 6 limbi si dupa aceea fiecare poate sa treaca si sa atinga sfanta relicva. Noi am avut norocul sa fim in sfanta biserica exact in momentul cand a inceput aceasta ceremonie, deoarece acest ritual se tine doar intre anumite ore ale zilei.

    Lord, you are the source of all love.

    You showed it through Jesus

    who shed his blood for us.

    We ask you:

    open our hearts,

    make them as generous as yours.

    Give us a heart eager to serve others.

    Let us be the expression

    of your smile on the world.

    Aceasta este rugaciunea scrisa pe un pliant in 8 limbi, ce ni l-a dat unul dintre cei 2 preoti, inainte de a atinge racla sfanta. A fost, cred eu, un moment unic, cu totul special, inaltator, spiritual si sensibil pentru fiecare dintre noi... Nu-l voi uita niciodata.

    Pentru cine doreste detalii, am gasit aceasta adresa: click aici.

    In drumul nostru spre biserica Notre Dame, am trecut si pe langa biserica Sf. Salvator. Aceasta a trecut prin mai multe incendii, a fost refacuta pana in sec. 19. Este in stil gotic, frumos impodobita cu statui si alte lucrari de arta ce-ti incanta practic privirea si te lasa in contemplatie. Aceasta biserica are si un muzeu cu tematica religioasa.

    Plecand pe una dintre stradutele inguste ce se deschid din piata Burg, nu dupa mult timp de cautari, am dat de un alt locas sfant extrem de frumos si de interesant si vizitat de noi in Brugge, si anume Biserica Notre Dame. Pe dinafara este o cladire mare, compusa din mai multe corpuri tot din acelasi fel de caramida rosie, ca majoritatea cladirilor din oras. Cea mai importanta parte a sa este in mod sigur turnul care ajunge pana la o inaltime de 122 m, sfidand parca pamantul si unindu-se undeva sus, cu infinitul albastru al cerului. Este cel mai inalt turn din Brugge si al doilea din Belgia, primul loc detinandu-l catedrala din Anvers.

    Cand am intrat am ramas la fel de uimita si de muta in fata maretiei ei. Este inalta, grandioasa, cu stalpi impodobiti cu statui minunate. Biserica poseda un patrimoniu artistic de o valoare inestimabila. Este un edificiu construit prin sec. 13.

    Biserica Notre Dame de Brugge este cunoscuta turistilor pentru ca aici se gasesc mai multe opere de arta, cea mai importanta fiind opera lui Michelangelo, o sculptura aproape dumnezeiasca, pot eu sa spun, pentru ca la vederea ei, am crezut ca este aievea. Opera se intituleaza “Fecioara cu pruncul” si a fost realizata de Michelangelo, din marmura alba, conceputa de fapt pentru domul din Sienna. Este una din putinele opere ale lui Michelangelo care au parasit Italia. Statuia a fost cumparata de o familie foarte bogata din Brugge si daruita bisericii. O caracteristica a acestei opere este faptul ca pruncul Iisus nu este tinut in brate, asa cum ne-am obisnuit sa vedem in toate icoanele si alte opere de arta, ci el este undeva mai jos, langa Fecioara Maria, este dezbracat si parca este ocrotit de mantia mamei sale. Se afla in partea dreapta a altarului principal, incadrata de un alt altar decorat in stil baroc, cu alte grupuri statuare de exceptie, de o parte si de cealalta.

    Tot in aceasta biserica se mai gasesc si criptele Mariei de Burgundia si a tatalui sau, Carol cel Viteaz.

    Daca veti ajunge vreodata in Brugge, oricat de putin timp ati avea la dispozitie, va rog sa incercati sa vizitati aceste doua minunatii sfinte, unicate, cred eu atat prin frumusetea lor interioara cat si prin patrimoniul lor atat de valoros si de special.

    Si v-am povestit si eu acestea pentru ca precum multi, multi altii, si eu AmFostAcolo!!!

    Cu mult drag pentru voi,

    Ileana


    [fb]
    ---
    Trimis de ileanaxperta* in 10.11.10 19:41:01
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 5493 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ileanaxperta*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Cladirea bisericii Sf. Sange din piata Burg din Brugge
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
    PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 6802 PMA (din 14 voturi)
    NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    16 ecouri scrise, până acum

    webmaster13
    [10.11.10 21:21:51]
    »

    Frumoasa prezentare a unui oras dintre cele mai frumoase din Europa!

    Sper sa placa melodia atasata!

    georgiana
    [10.11.10 21:47:46]
    »

    Am fost impresionata de ceea ce ai scris sus, in prima parte a review-ului, cand ai descris Biserica Sfantul Sange!

    Ma bucur ca ai avut sansa sa te afli acolo, exact in acel moment cand ai putut primi binecuvantarea parintelui, in acest locas de cult atat de important.

    Iar melodia atasata este foarte potrivita cu subiectul.

    In rest - pozele ''vorbesc''!

    Cu mare drag, un vot!

    Diaura*
    [10.11.10 23:37:23]
    »

    Recunosc ca nu stiam de povestea fiolei din Biserica Sf. Sange si se vede ca undeva acolo sus cineva are grija de tine daca ai avut norocul sa participi la acea slujba.

    Spune-mi te rog; mi se pare mie sau statuile sunt aurite recent, caci nu sunt toate si clar intra in contradictie cu zidurile foarte negre (probabil in urma unui incendiu). Apoi trebuie sa recunosc, ca atat cat vad din fotografii, mult mai frumoasa mi se pare Biserica Notre Dame de Brugge.

    anadragusin
    [11.11.10 00:24:24]
    »

    Cu o deosebita si o mare placere, un vot de la mine. Pozele sunt superbe. Felicitari Ileana!

    ileanaxperta*AUTOR REVIEW
    [11.11.10 12:33:46]
    »

    @web13, iti multumesc mult de tot, pt. fondul muzical din filmul superb "Sister Act" pe care il revad cu aceeasi placere de cate ori este difuzat. (cu Woopy Goldberg)

    @Diaura, asa este, statuile de la intrarea in biserica Sf. Sange sunt aurite, dar sa stii ca peretii asa sunt de secole, fara sa fi fost incendiati. Ghida nu ne-a zis nimic de vreun asa eveniment nedorit...

    Si mie mi-a placut enorm interiorul bisericii Notre Dame. Pe dinafara nu crezi ca este vreun locas sfant, pt. ca acesta este format din mai multe corpuri, cu mai multe intrari si nu-ti dai seama ca sunt unite prin... Dumnezeu Atotcuprinzatorul.

    @All, va multumesc mult pt. aprecieri si va doresc, daca va doriti si voi, bineinteles, sa vizitati aceste locuri atat de frumoase si de speciale din Brugge. Numai vacante de vis oriunde si oricand!!!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
    mariana.olaru
    [11.11.10 17:38:54]
    »

    Mișcător și sensibil review, pentru care felicitările sunt prea puține!

    Am citit într-un articol de ziar mai vechi, cum că fiecare ceremonial de venerare a relicvelor Sfântului Sânge al Măntuitorului, păstrate la Basilica Saint Basile din Bruges, cunoscută şi ca Basilica Sfântului Sânge, se deschide cu următoarele cuvinte ale pastorului (în redare aproximativă): "Aş fi cu deosebire fericit dacă vizita dumeavoastră aici nu s-ar datora doar curiozităţii turistice"...

    Felul cum ne-ai povestit despre vizita ta la Biserica Sfântul Sânge, ne-a demonstrat iată, că ai trăit și spiritual momentul întâlnirii cu aceast sfânt așezământ...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
    mirelaviolet
    [11.11.10 22:06:41]
    »

    Mi-as fi dorit sa spun acum: ,,Am fost si eu acolo "! .

    Felicitarile mele pentru modul de prezentare si redactare!

    trandafir 1970*
    [11.11.10 23:05:19]
    »

    Chiar azi povestea cineva despre Brugge, supranumita si "Venetia" Belgiei, iar acum am prilejul sa citesc niste lucruri noi...

    M-a fascinat slujba la care ai luat parte, este un eveniment la care multi dintre noi visam doar, insa tu ai fost fericita care "afostacolo"" si ne-ai trimis si noua emotia ta...

    cos
    [09.12.10 16:04:20]
    »

    Felicitari pentru descriere. Voi pleca peste cateva zile spre belgia si abia astept sa vizitez bruges. Te rog, spune. mi daca ati avut nevoie de harta in bruges, cum ati nimerit toate locurile deosebite pe care le. ati vizitat. Ce alte recomadari mai ai? Multumesc mult daca imi mai dai cateva informatii. O sa stau in bruxxeles 4 zile si mi. am propus una sa o dedic pt vizita bruges si gent. Te rog ajuta. ma cu mai multe informatii. Multumesc anticipat

    ileanaxperta*AUTOR REVIEW
    [10.12.10 12:07:17]
    »

    @cos, iti multumesc frumos pt. apreciere. Ma bucur nespus ca vei fi si tu turist pret de mai multe zile decat mine, care n-am fost, din pacate, decat cateva ore, dar atat de frumoase, de placute si de interesante!...

    Eu am fost cu grup organizat, cu o ghida adevarata profesionista, care ne-a dus "la fix" la toate obiectivele pe care le-am descris atat aici cat si la celelalte review-uri scrise de mine pe site; despre Bruxelles, Brugge si Anvers. Ce recomandari sa-ti mai dau?? sa vezi cat mai multe, daca poti, sa faci multe, multe poze, ca atat Brugge cat si Bruxelles dar si Anvers sunt orase care merita pozate din toate partile si colturile. Ai grija sa-ti iei un card cu o memorie uriasa sau sa descarci pozele pe laptop in fiecare seara, asa cum am facut eu. Plimba-te peste tot. Si nu uita, neaparat sa faci croaziera pe canalele de exceptie, atat de fermecatoare, de interesante si mai ales atat de romantice ale Brugge-ului.

    Ah, si inca ceva!!! Daca stai mai multe zile in Bruxelles, incearca si fa o vizita si la Anvers... vei ramane mut de frumusetea pietii... Daca esti curios sa stii ce te asteapta, te rog, daca iti face placere, citeste impresiile mele despre aceste orase. Eu de-abia astept sa ti le citesc pe ale tale. Numai bine si vacante de vis oriunde si oricand!!!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
    cos
    [10.12.10 12:32:06]
    »

    multumesc mult! anvers-ul nu. l pusesem la socoteala, sper sa ne ramana timp si pt el. Eu voi merge singura, defapt doar cu fiul meu care are 15 ani, dar sper sa ne descurcam si fara ghid, mai greu, dar daca nu va fi foarte frig sper sa vedem cat mai multe. Iti mai aduci aminte slujba de la st. sange pe la ce ora era? as vrea tare mult sa o vedem. Merci, pe curand!

    ileanaxperta*AUTOR REVIEW
    [10.12.10 12:58:10]
    »

    @cos, noi am nimerit sa intram la Sf. Sange exact la orele 14, cand atunci chiar incepuse aceasta slujba. Dar ghida noastra, care mergea f. mult pe acest circuit, ne-a spus atunci ca au schimbat ora, data trecuta cand fusese ea cu alt grup, fiind la ore mai matinale. Deci, in concluzie, s-ar putea modifica si acum ora. Dar oricum, cred ca fiind in piata, te poti interesa mai intai sa vezi cand ar incepe acea slujba speciala, sa te plimbi intre timp si apoi sa fi in biserica la timp, sa surprinzi acel ritual care sunt convinsa ca te va impresiona mult.

    De-abia astept sa te intorci cu vesti si impresii de acolo. Calatorie frumoasa si o vacanta reusita! Ah, si sa va imbracati f, bine si dotati cu umbrele, ca noi am avut in vara parte din multe ploi, darmite acum.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
    cos
    [10.12.10 13:08:31]
    »

    multumesc mult! pe curand!

    kmy
    [24.10.11 12:41:21]
    »

    datorita impresiilor tale, am reusit si eu sa ajung acolo si sa ma bucur de ceremonia atingerii fiolei cu ,,sfantul sange", si sa vad celebra opera a lui Michelangelo.

    Intradevar ora ceremoniei in care fiola ,,sfantului sange'' este scoasa din muzeu nu este fixa. Eu m-am nimerit pe acolo la ora 12.

    La Notre Dame fotografiatul era interzis si chiar stateau si pazeau foarte bine sa nu furi nici o poza, nici cu telefonul mobil.

    Felicitari pentru informatiile transmise, pentru ca chiar m-au facut sa-mi doresc sa ajung acolo!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
    ileanaxperta*AUTOR REVIEW
    [24.10.11 21:11:22]
    »

    @kmy, ma bucur enorm sa vad ca randurile mele ti-au fost de folos. Acesta este scopul meu aici, pe AFA si totodata este cea mai mare satisfactie a mea, ca impresiile mele sa poata ajuta cat mai multi potentiali turisti.

    De asemenea, sunt fericita ca ai reusit si tu sa fi martora acelui ritual de atingere a fiolei. Nu toata lumea are aceasta sansa. Deci pot scrie ca suntem mai norocoase... ceea ce doresc si pe viitor sa fim

    Numai bine si vacante de vis oriunde si oricand!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
    mihaelavoicu
    [28.12.17 23:42:20]
    »

    Da. AmFostAcolo. În mai 2015. Și cum am nimerit în preajma Înălțării, fiola era scoasă în acel spațiu din Biserică, dar nu se mai atingea, numai se privea.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    anadragusin, cos, Diaura*, georgiana, ileanaxperta*, kmy, mariana.olaru, mihaelavoicu, mirelaviolet
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Brugge și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063297986984253 sec
    ecranul dvs: 1 x 1