ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.10.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 06.08.09
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    AUG-2010
    DURATA: 1 zile
    familie cu copii
    1 AD. + 1 COPII -- v: 13,8 ani

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 7 MIN

    Brugge, o perla rara ce straluceste pe coroana regala

    Ilustrație video-muzicală

    THE SHORTS-COMMENT CA VA
    TIPĂREȘTE

    In circuitul european am facut o optionala de exceptie, vizitand doua bijuterii ale Belgiei. Una dintre acestea este Brugge.

    Normal ca am plecat din Bruxelles iar cu noaptea in cap (vorba vine), de la 7 jumate, dar si cu ploaia coada dupa noi. Drumul a fost foarte dificil, multe ambuteaje, se lucra si la autostrada... of... Dar pe drum norii s-au mai rasfirat si ajunsi la Brugge pot spune ca soarele ne-a intampinat primul, indemnandu-ne la o strasnica plimbare. Si chiar asa a si fost. Dar sa povestesc... cateva vorbe si un cuvant despre oras.

    Pot jura cu ambele maini pe inima ca vizitand Brugge afirm fara nicio urma de tagada ca este unul dintre cele mai pitoresti orase ale Europei. Acest splendid orasel medieval este una dintre bijuteriile coroanei belgiene. Mai este denumit si mica Venetie a Nordului, datorita multitudinii de canale ce strabat acest orasel cu cladiri majoritatea lor din caramida rosie, care dupa parerea mea ii dau un aer si o stralucire vesela si cu o tenta speciala. Mie mi-a placut insa mult mai mult decat Venetia “originala”. Este un loc incarcat de mai mult romantism, (parerea mea) de un farmec cu totul aparte, mult mai linistit, mai pasnic si cred eu, superb in orice anotimp. Si Amsterdamului i se mai zice Venetia Nordului. Aveam eu sa aflu de ce mai tarziu... Dar in fine, nu alte denumiri ale acestor orase conteaza, ci cu totul altceva, nu? !... Felul cum ti se lipeste de suflet pentru totdeauna. Asa cred eu... Si Brugge mi s-a lipit strasnic la inimioara, nu gluma...

    Orasul are acces la Marea Nordului prin canalul Zwin, creat de o furtuna puternica inca din anul 1134. De atunci, orasul a cunoscut si suisuri dar si coborasuri de-a lungul stufoasei sale istorii...

    Mi-a placut in mod special acest oras, pentru ca in niciun alt oras vazut de mine din Europa, aerul si atmosfera care m-au invaluit acolo nu mi-a adus atat de mult aminte de vremurile demult apuse din Evul Mediu ca acest orasel din apropierea Marii Nordului. Poate doar Sighisoara noastra sa faca o oarece concurenta... la aerul medieval. Brugge este capitala provinciei Flandrei de Vest, fiind printre cele mai importante orase ale Belgiei.

    Brugge este unic in felul sau caracteristic, cu cladiri in stil neo-gotic. Autoritatile locale au facut eforturi extrem de mari pentru a pastra orasului tenta si aerul medieval, ca de altfel si imaginea lui de astazi. In 2002 Brugge a fost capitala culturala a Europei.

    Autocarul ne-a lasat bineinteles in centrul istoric al orasului, deci direct in inima lui. Aceasta parte a orasului este inclusa in patrimoniul mondial UNESCO din anul 2000. Aici se gaseste marea majoritate a obiectivelor turistice importante. De fapt orasul are 2 piete, prima este piata mare sau Markt (Grand Place) , unde este si centrul comercial, considerat inima vechiului oras medieval. Si cea de-a doua este piata mica, Burg, care inseamna cetate, pt. ca pe locul respectiv a fost practic centrul cetatii de pe vremuri si in care astazi este inima administratiei orasului.

    In Markt, in piata cea mare este impresionant belfortul, un turn foarte inalt realizat in sec. 13. Sus, la ultimul sau etaj, la inaltimea de 83 m este o paltforma de unde cei care se incumeta sa urce cele 366 de trepte pot vedea panorama orasului. Dar aici este si impresionantul mecanism al ceasului care are 47 de clopote fiecare cu sunete diferite care canta la fiecare sfert de ora.

    In mijlocul pietei exista o statuie a doi eroi anonimi care au condus o revolta in 1302 in urma careia Franta a recunoscut independenta Flandrei, dar numele lor s-a pierdut in istorie.

    In cealalta piata mai mica, Burg, este de fapt “buricul targului” din Brugge. Cand am ajuns acolo, zau de am stiut unde sa ma uit mai repede. Eram parca pe alta lume; piata este inconjurata practic numai de cladiri, care mai de care mai frumoase si mai reprezentative. Piata Burg este o adevarata expozitie in aer liber de diferite stiluri arhitecturale ale batranei Europe.

    Exista aici o biserica mai speciala, nu neaparat prin felul sau constructia sa, cu toate ca la prima vedere nu stii ca acolo este o biserica. Ci prin faptul ca acolo este ceva anume ce ii da si numele sau: biserica Sfantul Sange.

    Langa aceasta biserica speciala se afla fosta primarie intr-un splendid stil gotic, ridicata in 1376. A fost printre primele primarii din Tarile de Jos declarata monument. Privind-o de jos in sus sau de sus in jos, eu, una, am ramas gura-casca la propriu, ca dupa aceea sa ma tot chinui sa fac poze, ca ghida ne tot grabea. Timpul ne presa rau si nepasator. Of, vai de noi... Este o constructie deosebita: fatada pricipala are 6 ferestre tot in stil gotic precum si doua din armele locuitorilor orasului din acele timpuri. In ziua de azi este un muzeu, cu o mare sala de marmura undeva la etajul 1 iar muzeul scoate in evidenta istoria orasului, la mare pret fiind steagurile breslelor care sunt atarnate de tavan. Primaria se poate vizita in fiecare zi, intre orele 9.30 si 17.30, mai putin luni. Tot acolo se afla si vechiul palat administrativ. Pe partea stanga a primariei se afla o alta cladire in stil neo-clasic, fostul Palat de Justitie sau tribunalul, dar care acum este un centru de informare turistica. Celelalte cladiri sunt casele breslelor, cu arhitecturi incantatoare. In piata centrala se aduna oameni multi, multi, inclusiv noi turistii, fie la un pahar de vorba acompaniat de o bere neagra sau normala, fie la o cafea sau la cumparaturi ca magazine sunt la tot pasul.

    De aici am luat calea spre un alt locas sfant si important, biserica Notre Dame de Brugge, (Onze Lieve Vrouwkerk pe limba locala) sau Biserica Doamnei Noastre.

    Inainte de a ajunge si la aceasta biserica, nu ne-am rapit placerea de a gusta din plin acest oras plin de surprize care mai de care mai placute; pasii ne-au trecut pe strazile inguste si pietruite, pe care se insiruie inghesuite, de-o parte si de cealalta, in linie case si constructii tipic flamande, majoritatea din caramida rosie, cu fete de oameni relaxati, zambitori, fara grija zilei de maine, nestresati, linistiti, multi dintre ei calare pe biciclete... Si printre toate acestea, multe magazine cu suveniruri, librarii, mici cafenele cochete, dar si terase si restaurante cu mult bun gust intregesc acest peisaj belgian de o frumusete unica.

    Brugge este faimos in toata Europa si prin frumoasele si deosebitele dantele de Brugge. In magazine foarte cochete sunt expuse astfel de dantele si in mod obisnuit sunt niste doamne imbracate in costume traditionale care realizeaza dantela dupa modul vechi cu o masina traditionala de facut astfel de tesaturi. Dar si preturile sunt pe masura maiestriei lor. De exemplu, numai de curiozitate, bineinteles, am intrat repede intr-un astfel de boutique si aproape sa-mi cada fata la vederea unor preturi; un set de fata de masa cu servetele costa doar 300 euro, iar un minuscul cofrag de ou din dantela bineinteles, un maruntis de numai 70 euro. Ei, asta mai vine de acasa, nu? !... Dar preturile difera foarte mult de consistenta, modelul si de stilul dantelei; cel flamand este unul dintre cele mai cautate - o dantela transparenta si delicata cu modele florale, asa, ca o adiere diafana de vant... Ei, dar poate, acolo, un cm. de un astfel de suvenir, poate voi reusi data viitoare sa aduc si eu acasa... asa, ca o amintire pur originala marca Brugge...

    Portul din Brugge, Zeebrugge a fost construit la inceputul sec. 20 si a fost folosit de nemti pentru ambarcatiunile lor in timpul primului razboi mondial. Mult mai tarziu, dupa anii ’70-80 a devenit unul dintre cele mai importante si moderne din Europa.

    Mai trebuie sa mai adaug ca in Brugge mai este si Muzeul diamantelor, unul al artelor fine numit Groeninge, muzeul Gruuthuse, cel mai mare complex de muzee din Brugge, dar si Muzeul de Ciocolata, unde se pot admira, ce oare? ! sculpturi in ciocolata dar doar atat... le putem admira inghitind bineinteles in sec, dorindu-ne sa gustam macar o faramita dintr-una... Dar orasul abunda in magazine de unde se pot cumpara tot felul de sortimente de ciocolata. Asa ca, la muzeu e mai bine sa vii dupa ce te-ai infruptat bine de tot cu un astfel de deliciu amarui sau cu lapte sau cu tot felul de arome ce-ti lasa in uitare orice simt... doar cel olfactiv si cel vizual nu... Mmmm ce pofta mi-am facut singura de o ciocolata veritabila de Brugge! Bine ca mi-am facut ceva aprovizionari din Bruxelles, deci tot marca Belgia; sper doar sa nu dau iama deja in ele pana ajung acasa. Nu, nu, pentru ca sunt fetita cuminte... Si chiar am fost...

    Dupa periplul nostru prin acest oras - adevarat muzeu medieval in aer liber, a venit vremea unei scurte croaziere, de doar o ora cu vaporasul pe canale. Ei, dar asta este o alta poveste, de data aceasta, pe ape...

    Si v-am scris si eu cate ceva despre minunatul Brugge doar pentru ca, precum multi, multi altii, si eu AmFostAcolo!!!

    Cu mult drag pentru voi,

    Ileana


    [fb]
    ---
    Trimis de ileanaxperta* in 20.10.10 17:12:34
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 4778 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ileanaxperta*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P02 Primele case vazute de mine din Brugge
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 3050 PMA (din 3 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    9 ecouri scrise, până acum

    webmasterJr
    [20.10.10 18:04:35]
    »

    Nu stiu cat de inspirata este melodia asta, las la aprecierea unei... experte in excursii minunate!

    ileanaxperta*AUTOR REVIEW
    [20.10.10 18:12:42]
    »

    ESTE DE MILIOANE!!! muzica asta... Mi-a amintit de anii nebuni '80, in special de petrecerea de la nunta mea, cand am dansat pe aceasta melodie in toti dracii de pe pamant!!! Si am pus-o de n-spe ori...

    Chiar daca vorbeste despre... Paris... merge cu atmosfera si mai ales cu bucuriile si starile mele traite in Brugge. Bravo!!!

    raduu1972
    [20.10.10 19:16:11]
    »

    foarte frumos acest review foarte bine documentat, astept si pozele realizate de o experta in domeniu.

    TORA INGRID
    [20.10.10 21:06:23]
    »

    In caseta ta cu... bijuterii, au loc mai mult de 400PMA, drept multumire pentru nestemata de review.

    Alina Morar
    [20.10.10 23:37:16]
    »

    Foarte frumos e acest oras. Vad ca acel autocar v-a plimbat prin locuri foarte frumoase.

    anadragusin
    [21.10.10 00:51:38]
    »

    Frumos descris, frumoase poze, frumoase locuri, o adevarata perla a coroanei AFA. 400 de perle de la mine.

    ancamariagadea*
    [21.10.10 00:57:40]
    »

    De vreo 2 ani ne tot invita niste prieteni stabiliti acolo sa-i vizitam si mereu ne-am fofilat, negandindu-ne la Brugge ca la o destinatie de vacanta sau... macar de week-end. Auzisem ca este un oras deosebit, insa tu chiar mi-ai deschis ochii prin aceste randuri minunate, completate de fotografii frumoase. 400 de perle pentru Ileana!

    mirelutza
    [21.10.10 09:38:13]
    »

    Este o incantare sa-ti citesc review-urile ilenushka draga iar pozele... uluitoare; excursia asta a ta prin europa mi-a dat si mie idei pentru un viitor apropiat...

    chelie_d
    [25.10.10 15:16:13]
    »

    ai scris aici un adevarat ghid despre Brugge, felicitari

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Alina Morar, anadragusin, chelie_d, ileanaxperta*, mirelutza, raduu1972, TORA INGRID, trandafir 1970*
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Brugge și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059937953948975 sec
    ecranul dvs: 1 x 1