GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Amsterdam - inca mai sunt multe de vazut si descoperit!
O noua vacanta, inca o experienta: Amsterdam!
Inca din februarie, cand am gasit biletele la Tarom la un pret atractiv, am inceput sa ne pregatim sufleteste pentru acest moment. Am citit review-uri, postari pe bloguri, articole... si totusi, ajunsa in ajunul momentului plecarii am avut senzatia aceea pe care o simteam in studentie cand ma duceam la un examen fara sa fi citit toate cursurile cum trebuie. O mie si una de intrebari: vom gasi usor hotelul (ajungeam seara), sa cumparam card Amsterdam sau doar card de transport, sa platim cash sau cu card, sa luam bilete online anticipat la obiective sau de la agentie din oras?? ...
Dupa ce am aterizat, ne-am indreptat catre statia de tren. De la automatele galbene amplasate in statie ne-am luat biletele pentru trenul cu care trebuia sa ajungem in la statia Amstel, in apropierea careia se gaseste hotelul la care am avut cazare. La automate se poate plati cu card VISA sau Mastercard sau cash dar numai cu bancnote cu valoare mica sau monede. Noi am optat pentru card si am mai platit inca 0.50 in plus parca. Costul biletului de la aeroport catre oras este de 5 euro de persoana, valoarea poate varia in functie de tipul de tren (cred ca e un fel de supliment de viteza adaugat in pretul asta, de 1 euro).
In seara in care am ajuns noi, Amsterdamul se confruntase cu o furtuna puternica, cu copaci rupti si cazuti si din aceasta cauza nu am avut posibilitatea unei curse directe spre gara Centrala, asa ca a trebuit sa schimbam la statia Duivendrecht si abia apoi spre Amsterdam Central si Amstel la final. Oricum, in total, drumul de la aeroport la Amstel nu depaseste 30 de minute cu tot cu schimbari. Trenurile pleaca din 10 in 10 minute, frecventa rarindu-se doar noaptea.
Am ajuns la hotel si ne-am cazat. Despre hotelul Casa 400 voi posta separat (vezi impresii).
A doua zi am ales varianta unei excursii organizate: imprejurimile Amsterdamului. Este o excursie clasica, ce nu trebuie ratata: Countryside & Windmills. Am optat pentru varianta de 6 ore si jumatate, cu plecare la ora 12,52.50 euro/pers. De la Gara Centrala se pot observa foarte usor punctele de desfacere Tours & Tickets. Sunt foarte multe in oras si au oferte bune, demne de luat in seama- ne-am convins de acest lucru. Plecarea se face de la agentia lor centrala de pe Damrak nr 26, de unde te preia un ghid vorbitor de engleza, germana, spaniola. Excursia are 3 obiective de baza: Zaanse Schans cu celebrele lor mori de vant, Marken - unde vizitezi o fabrica de papuci traditionali olandezi iar de acolo se pleaca intr-o croaziera cu un vaporas catre Volendam, o veche asezare pescareasca (azi orasel turistic) unde se viziteaza muzeul local si o fabrica de branzeturi. Nu sunt nici pe departe adepta excursiilor organizate, cu atat mai putin a celor cu grupuri mari, dar chiar este o modalitate eficienta de a vedea aceste locatii de traditie, mai ales ca nu aveam masina proprie.
In alta zi am vizitat Muzeul figurilor de ceara Madame Tussaud. Muzeul se gaseste langa piata Dam si poate fi identificat usor intrucat pe cladirea inalta care il gazduieste este trecut numele firmei Peak & Cloppenburg. Aici am beneficiat de oferta de bilete pentru familii: 2 adulti +2 copii (mari) - 65 euro. Este destul de aglomerat asa ca e indicat sa mergi mai de dimineata cand cozile nu sunt foarte mari. Spatiul din interior nu este foarte generos asa ca daca se si aglomereaza... devine aproape imposibil sa prinzi un moment prielnic sa te fotografiezi in conditii cat de cat bune cu personajele preferate.
Am mai incercat in aceeasi zi si muzeul Nemo... denumit si de stiinta... declar cu mana pe inima ca ne-am luat teapa. Nu e de mers cu copii de 15/16 ani, poate cel mult cu copii de 8-9 ani... Intrarea este 15 euro aici, nebunia de pe lume inauntru (media de varsta a copiilor cred ca era cam 5-6 ani...). Intr-adevar, cladirea e impresionanta la exterior. Dar, pentru ca pe toata durata sederii noastre in Amsterdam a plouat in continuu, nici in aceasta zi nu a fost o exceptie. Asa ca tentanta vizita pe acoperisul cladirii a devenit imposibila! In concluzie- nu a meritat vizita asta.
Ceva ce ne-a placut in mod deosebit a fost croaziera pe canale. Am ales varianta hop-on/hop-off pentru 24 de ore si am putut face practic turul de doua ori in doua zile. La urcare in vaporas ti se trece ora primei imbarcari si pana la ora respectiva a doua zi te poti imbarca de cate ori vrei pe ruta aceea. Sunt 7 opriri, corespunzand principalelor zone de interes turistic. Fiindca am achizitionat impreuna cu bilete pentru Heineken Experience, biletele de vaporas ne-au costat 15 euro/persoana. Asta este foarte convenabil, in contextul in care un tur de o ora costa 10 euro!
Heineken Experience este o chestie care merita! Au stil, au imaginatie... ! Si bere buna... de ce sa nu recunoastem?!
Cu bilete luate anterior nu a trebuit sa stam la coada, altfel sunt cozi destul de mari. 16 euro adulti, 12 euro juniori.
Am mai vizitat Muzeul Van Gogh - 17 euro adulti, copiii au acces gratuit. Cozile sunt mari dar organizarea este buna. Este un muzeu interesant, aparte as zice.
Mai mult decat atat nu am putut vizita. Parca timpul trecea prea repede sau poate fiindca vremea rea ne taia din energie sau poate... atat putem duce! Amsterdamul iti ofera atat de multe imagini inedite, unice, splendide! Si peste tot... flori! Fie ca sunt in gradinite, in ghivece, taiate in vaze, cioplite in lemn sau doar desenate.
Fiecare strada in parte are farmecul ei, pare a avea povestea ei, nespusul ei... Fiecare canal te facea sa te simti furat de ape si purtat incet, incet printre barci, pontoane, vaporase si... ratuste vesele!
Dincolo de atata poezie, Amsterdamul iti ofera impactul mirosului de hasis in cele mai ciudate contexte... Pana la urma ajungi sa il accepti ca fiind din peisaj!
Nu in ultimul rand, trebuie sa amintesc ca am ajuns fara sa cautam in Red Lights District. S-au scris atat de multe despre acest aspect, incat parca nu ne-a mai mirat nimic! Nu e mare zona, e extrem de populata si lumea e extrem de curioasa... Mai mult curioasa decat interesata... cel putin la ora la care eram noi pe acolo erau atat de multi care se mirau atat de zgomotos!! Ma rog...
Zilele au trecut extrem de repede in Amsterdam. Ne-a parut rau ca nu am avut vremea buna fiindca am fi vrut sa mergem macar o data cu bicicletele. Eu as fi vrut sa merg sa vad Stadionul Amsterdam Arena. Am vrut sa intram la Rijksmuseum dar era cumplit de aglomerat... Deci... mai sunt multe de vazut! Poate data viitoare, daca vom fi sanatosi... ne vom intoarce!
Trimis de alb1573 in 01.08.15 22:43:17
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX.
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (alb1573); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Super postarea! votata! sper sa ajung si eu acolo o data, si prin restul tarilor nordice
@peanut - Multumesc pentru apreciere! Olanda merita vizitata. Este ALTCEVA decat tot ceea ce am vazut pana acum in Europa de Vest. Nu am gasit similitudini cu alte locuri; chiar si cu Belgia extrem de putine... Are un farmec aparte, unic!
@alb1573 - Buna ziua!
As avea si eu nevoie de cateva informatii.
De la aeroport se ajunge direct cu trenul pana in gara Amstel sau doar pana in Gara Centrala si de acolo metroul pana la Amstel?
De unde ati achizitionat biletele pentru croaziera + Heineken Experience? Cum se ajunge acolo, mai exact, de la Hotel Casa400?
Multumesc anticipat!
@Adelina R - In seara in care am ajuns noi fusese furtuna si erau niste modificari/anulari in orarul trenurilor fiindca au cazut mai multi copaci, unii chiar ingreunand deplasarea normala pe calea ferata. Asa ca am apucat sa ne urcam in primul tren care mergea spre oras si care nu oprea in Amstel. Am ales si la intoarcere sa plecam tot din Amsterdam Central, fiindca de acolo plecau mai multe trenuri catre aeroport. Deci nu as sti sa iti explic daca merita sa stam la gara Amstel. De la/la Gara Centrala se ajunge repede cu metroul.
Biletele pentru Croaziera si Heineken Experience le-am luat de la Centrul turistic Tours & Tickets de pe Damrak nr. 26 (este cel mai cunoscut si mai renumit), de unde este si plecarea in excursiile organizate in zona morilor de vant si Countryside.
De la Hotel Casa 400 se ia metroul catre Gara Centrala. La iesire, peste pod, este Hotelul Victoria pe care il poti vedea in poza 22 dintre cele pe care le-am postat. La extremitatea stanga a hotelului este strada Damrak iar centrul este foarte bine marcat (la mai putin de 100 m de colt, cred). Mai sunt si alte 2 centre mai mici Tours & Tickets in zona debarcaderelor de langa gara. Teoretic si acolo sunt biletele astea din oferta dar spatiile sunt mult mai mici si aglomerate. Pe Damrak poti vedea mai usor ofertele, poti lua pliante cu ce oferte doresti si sunt mai multi angajati care se ocupa imediat de solicitarile turistilor.
Sper sa va fie de folos informatiile! Vacanta placuta!
@Adelina R - Am postat si biletul de tren de la intoarcere. Stiu ca ne-am dus la informatii si ne-a postat angajatul de acolo toate variantele de tren cu care puteam pleca spre aeroport. Biletul luat din Amstel a fost mai ieftin decat cel de la dus. Cu acest bilet poti intra in statia de metrou fiindca exista turnicheti cu senzori si pentru cartele de metrou si pentru cartele de cale ferata.
@alb1573: Mulțumesc mult! Noi pleca abia în iunie... dar până atunci nr facem temele
Încă o întrebare, abonamentele de Metrou se pot lua din gară centrală sau doar din metrou?
@Adelina R - Am avut abonamente/cartele GVB (reteaua lor de transport in comun local) valabile pe toate mijloacele de transport in comun. Pe 5 zile costa 23 euro parca, pe 4 zile 19.5 euro. Le-am procurat de la automatele specializate pe care le gasesti in gari si statiile mai mari de metrou. La Amstel erau automate. Am platit direct cu cardul. Important este de stiut ca atata la urcare cat si la coborare din tramvai, autobuz, metrou este obligatoriu sa iti validezi cardul (sunt niste "porti" /bariere metalice in mijloacele de transport de la suprafata iar la metrou e la fel ca la intrare sistemul).
Mulțumesc încă odată! Îmi vur fi de mare folos informațiile.
@Adelina R - Buna ziua!
Inca o intrebare as mai avea, daca se poate... In pretul abonamentelor/cartelelor GVB intra si calatoria cu trenul de la/la aeroport sau acestea se cumpara separat?
Multumesc!
@Adelina R - Legaturile cu aeroportul au fost separat. Am postat biletul in fotografiile atasate.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2020 Amsterdam - martie 2020 — scris în 28.03.20 de melena din BRăILA - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Amsterdam, un vis implinit — scris în 23.11.19 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Muiderslot, cel mai vechi castel medieval olandez pe ape, în patrimoniul Unesco — scris în 03.02.20 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Zaanse Schans – un sat cu mori de vânt (și nu numai) în apropierea Amsterdam-ului — scris în 29.05.19 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Ce am făcut 3 zile în Amsterdam — scris în 27.05.19 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Feb.2019 Amsterdam: Senzatii prin mintea calatorului dezinvolt!!! — scris în 15.02.19 de Miseropia din DUBLIN - RECOMANDĂ
- Dec.2018 Langa Amsterdam: Broek in Waterland, Volendam si Edam — scris în 02.01.19 de scotty din BUCURESTI - RECOMANDĂ