GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Amsterdamul intr-un weekend de iunie
Vara aceasta am poposit o perioada in Germania (vezi impresii) si ptr ca Amsterdamul era aproape de Köln, mi-a venit ideea ca impreuna cu prietenul meu sa luam trenul si sa mergem in "Orasul libertatii".
Bineinteles, mai intai m-am dus in gara din Köln sa ma interesez de biletele de tren, 150 Euro de persoana dus intors cu tren rapid, ceea ce mi s-a parut mult, avand in vedere distanta de doar 250 km dintre orase!
Apoi am cautat niste oferte de cazare, si surprinsa am aflat ca preturile erau exorbitante.
Vroiam un hotel in centru aproape de Central Station ptr a fi in mijlocul punctelor de interes. Vroaim sa testez orasul la pas, nu vroiam nici macar sa folosesc tramvaiul. Si cu stupoare am observat ca pe booking nu mai era nimic disponibil in centru, decat vreo 3-4 hoteluri de lux, la preturi de 1000 euro pe noapte!!!
Singura solutie: Amsterdam Victoria Plaza Hotel la "super-oferta" de 280 euro pe noapte cu mic dejun, si 200 de euro fara masa!!!
Cam socata de pret, pana la urma am platit ca era singura optiune si vroiam neaparat sa merg acolo. Astfel, cu bagajelul pregatit, am urcat in tren la primele ore ale diminetii.
Drumul a fost linistit, dar cu cat ne apropiam de Amsterdam, in gari vedeai oamenii din ce in ce mai zgribuliti, iar cerul din ce in ce mai innorat!!!
Noi eram imbracati de vara si am fost cam socati cand ne uitam pe fereastra!!!
In Köln era totusi cald!!! Dar se stie ca zona Rinului este oricum mai cald decat imprejurimile!!!
Dar totusi... Unii erau infofoliti ca niste eschimosi si batea vantul de te lua pe sus prin garile astea!!!
Nu degeaba este tara morilor de vant!
Dar iata-ne ajunsi in gara!!! Gara superba, monumentala, veche, construita din mult lemn si mult freamat in jur sunt- prima impresie.
Ai senzatia ca te-ai intors in timp!!! Inclusiv treptele de la peron sunt in mare parte din lemn!!!
"Un decor intunecat cu podele din lemn" asa este gara-ca sa folosesc o expresie favorita in Amsterdam!!!
La cativa pasi de gara hotelul nostru. Initial ne gandeam ca este cine stie ce hotel “de mosi” si demodat, in ciuda pretului piperat!!! Dar mai tarziu ne-am convins ca este unul dintre cele mai bune hoteluri din Amsterdan, cu o super locatie, aproape de Tot: de gara, de cartierul rosu, de muzee, de restaurante, de acolo practic puteai explora totul foarte usor.
Dar mirarea si mai mare a fost cand am ajuns in camere: era uriasa, cu un pat cu latimea de 2,50 m, !!! O masuta, canapea, plus un loc de luat masa cu scaune, hol super generos, o baie imensa!!!
Asa pat mare nu am vazut nicaieri: Pe LCD ul deschis era scris "Welcome". Ferestrele erau mari si dadeau chiar in strada principala, curatenia impecabila, mobila grea, maiestuiasa, tavan inalt, aerisit.
Aveai senzatia ca esti intr-o casa veche boiereasca.
Verdictul: camera Isi merita pretul clar!!!
De altfel, hotelul este frecventat de lume buna, am vazut multi oameni de afaceri pe acolo, si multi turisti f bine imbracati.
Nici ca puteam sa alegem ceva mai bun. In mod categoric am ales perfect si ca locatie, si confort!
Aproape de hotel sunt toate punctele fierbinti ale orasului.
O multime pestrita si parca teleghidata mergea intr-o singura directie. Spre canale. In ciuda aspectului posomorat al orasului, norilor amenintatori si frigului, era frumos sa te plimbi hai-hui!
In general, genul asta de orase, sunt locuri unde prieteniile se leaga imediat, si au ca numitor comun voia buna, nevoia de aventura, de cunoastere. Nu puteai sa nu observi oamenii care se imprieteneau pe loc, si veseli strabateau frenetic canalele de colo colo.
Prietenii de moment, prietenii cu ocazia Amsterdamului!
De altfel, inainte de a pleca din tara, ma gandeam ca teama multor romani plecati in straintate este ca sunt singuri. Ca strainii privesc romanii cu suspiciune. Si ca romanii se privesc intre ei cu o la fel de mare suspiciune!
Dar prietenia este ceva relativ... Mai degraba iti faci prieteni noi decat sa ai incredere in cei vechi, spune o zicala!!!
Facand o paranteza, Uneori poate este mai bine sa iei lucrurile mai usor.
Caci poti sai ai surpriza ca tocmai oamenii in care ai incredere, si ii crezi prieteni, sa constati cu amaraciune si dezamagire ca de fapt, nu insemni nimic ptr ei, dimpotriva, te suspicioneaza, si se ocupa de ex, de "investigatii" si “verdicte”, cautand acul in carul cu fan!!! Cautand lucruri pe care ei nu le inteleg dar in care insista cu o curiozitate acida!
Nu stiu de ce, dar am observat ca romanii in strainatate se feresc de alti romani!!! Asta mi-a dat de gandit!
Deci, cum spuneam in Amsterdam prieteniile se leaga destul de usor: totusi procentul celor versati in "ademenirea si prostirea" celor mai naivi si prea ametiti de noutatea orasului era cam mare.
Un exemplu: abundenta hotilor de buzunare care sub masca oferirii unui sfat turistic, sfredeleau cu privirea portofelele. Din pacate, unii dintre ei romani. Multi chiar!!!
Am vazut multi romani in Amsterdam, de altfel in orasul asta poti vedea orice: indieni in sandale, nemti la costum, rusi in cozoace, sau travestiti colorati!!! Gay frumosi, efeminizati si cool imbracati! De toate!!!
Ce este de facut in Amsterdam??? Amsterdamul este foarte activ. In general multi cred despre Olanda: tara sabotilor de lemn, branza, mori de vant, case de pitici, lalele. Amsterdam: muzee, cartierul rosu, gay si canale.
Dar si Olanda si Amsterdamul inseamna mult mai mult decat atat.
Din pacate, nu am reusit sa vad tot ce imi doream in oras.
Nu am reusit sa vad muzeul Van Gogh ptr ca nu mai erau bilete la agentii si era de stat la o coada uriasa.
In schimb am fost la Hermitage, cu niste picturi rusesti senzationale, am ajuns pe jos de la hotel.
Nu era asa multa lumea ptr ca majoritatea se duc bineinteles la Van Gogh.
Picturile mi-au placut ca executie, culorile erau incredibil de clare si profunde.
Erau niste picturi pe niste panze uriase, si imi imaginam ca probabil pe vremuri stateau atarnate in cine stie ce casa de nobili. Exprimau insa multa opulenta, goliciune, desertaciune, pacat, vanitate,
Trupuri de femei pline si goale lenevind langa mese imbelsugate, halci de carne, fructe exotice si potire de vin!
Sau portrete de despoti, cu barbi stufoase si haine din catifea nobila, surprinsi incruntati sau schitand un zambet parsiv, avand mana pe armele de la cingatoare!!!
Multi pictati cu trofee de vanatoare, animale in agonie si sangerande! Franturi de viata crude si sinistre!
Intr-un cuvant o generatie opulenta si conducatoare.
Singurii mai "naivi" din picturile astea erau copiii pozati langa animalele de companie, totusi si copii erau impopotonati cu funde si haine mult prea greoaie ptr varsta lor. O lume foarte colorata, o bogatie afisata strident!
Un alt muzeu vizitat este “Muzeul sexului", aflat intr-o mica cladire, si unde se puteau admira cele mai in voga bice, catuse, poze deocheate, fetisuri traznite!!! Normal: coada mare si lume curioasa.
Seara am observat ca lumea intra intr-un fel de agitatie.
Toti merg parca teleghidati spre Cartierul Rosu. Dar si spre teatrele unde actorii faceau sex live. Chestia asta mi se pare oribila, nu as putea sa particip la un asemenea "spectacol".
Te transformi intr-o bucata de carne fara ratiune, doar cu instincte animalice, urmarind partida... Nu inteleg chestia asta, cum nu am sa inteleg niciodata cum unii se duc la cinematografe publice cu filme porno. Este peste puterea mea de intelegere!!! Dar coada la teatrele astea era uriasa, in ciuda pretului piperat.
Cartierul Rosu: interesant. depinde cum il privesti. As fi vrut totusi ca fetele de acolo sa joace doar un rol, nu sa faca sex! Dar oricum tot un rol joaca si facand sex.
Ma gandesc din punctul de vedere al exploatarii si al felului cum erau privite: o bucata de carnita in galantar la vanzare!!! Ptr feministe nu este o imagine ok.
Dar in ciuda a ceea ce am citi anterior, ca fetele sunt grase, sunt urate, ei bine, cu asta nu sunt de acord!!! Iti poti satisface toate fanteziile cu femeile din jur!
Sunt strazi cu blonde superbe, majoritatea rusoaice, strazi cu negrese grase, strazi cu batrane, strazi cu sud americance brunette si focoase! Pe canalele alea poti vedea orice. In definitiv, este un spectacol.
Orice fetish si nebuneala in materie de sex isi gaseste alinarea,
Ce mi s-a parut insa de a dreptul halucinant este ca fetele devin de-a dreptul agresive daca incerci sa le pozezi!! Adica stau dezbracate in fata vitrinei si le vad toti, dar nu le poti poza!!! In fine, le inteleg toti avem dreptul la imaginea proprie.
Si da, am vazut cateva fete dementiale, Te intrebai cum de nu si-au gasit cate vreun "Irinel". Unele bateau usor in geam, multe ciocaneau in geam cand treceau femei, deci erau bisexuale.
Totusi ce mi s- a parut aiurea: de ce nu erau si barbati in vitrine??? Nu de alta, dar sa nu fie discriminare!
Am vazut si femei grase ori batrane si grase, iar in fata vitrinei lor era ditamai cardul de arabi lesinati care salivau disperati!!! Fiecare cu gusturile lui!
In cartierul rosu nu sunt numai femei. Mai poti face si altceva: de ex sa mergi la o cafenea sau la un restaurant.
In privinta restaurantelor Amsterdamul este renumit: gasesti restaurante mexicane, arabesti, frantuzesti, italiene... Eu am mancat super bine la un restaurant argentinian.
Este foarte tare sa stai pe marginea canalelor si sa bei ceva sau sa iei masa, cu ochii la freamatul strazii.
Si, da, Amsterdamul este un spectacol al strazii.
Apropos de spectacol, in Amsterdam am vazut niste trupe de cantareti stradali super. Nu credeam sa ajung vreodata in Amsterdam si sa il aud rasunand de "Sanie cu zurgalai". La asta chiar nu ma asteptam. Erau o multime, si toti cantau din repertoriul romanesc, dar aveau super instrumente.
Si daca nici fetele din vitrine, nici canalele intortocheate si nici restaurantele de fitze nu va fac cu ochiul, puteti merge, bineinteles pe timp de zi la una dintre pietele volante.
Ei bine, dintr-una din pietele astea volante, am cumparat o branza gustoasa cu trufe.
Ma gandesc la branza aia si acum cand scriu aici!
Puteai gasi toate tipurile: cu chimen, cu sunca, cu boia, cu piper verde, cu ciuperci si alte nebunii.
Roti de cascaval uriase te imbiau sa le gusti savoarea.
Pesti ciudati, marinati, cruzi sau preparati stateau frumos in galantere…………... Turte dulci colorate!
Eu sunt innebunita sa merg la piata, as merge toata ziua sa casc gura prin astfel de locuri. Lumea se inghesuia infometata la vitrine sau dimpotriva statea pe margine ghiftuita de atatea bunatati.
Si in incheiere, neaparat sa faceti un tur cu barca pe canale. Noi am luat cel mai lung tur. Te cam ia frigul prin barcile alea, bate vantul cam tare pe canale, de aceea sa va imbracati gros, vremea este inselatoare.
De altfel, primul lucru cand am ajuns in Amsterdam mi-am cumparat o hainuta groasa de lana de culoare roz-de la un peruan pripasit cu magazinul prin centru
Avand probleme de sanatate si cu hipertensiunea, frigul imi mai lipsea mie!!!
Desi este frig, Barca este o metoda foarte buna sa vedeti toate monumentele orasului.
Este superb acest tur, altfel vezi orasul de e canale, mai dynamic, mai animat, mai nebunesc.
Mai ales ca au si ghid in multe limbi. Mi-au placut la nebunie barcile lor negre. Negrul la barci este culoarea traditionala, si par fioroase. Unii le pot asemui cu niste balene cu burti uriase....! Categoric barcile negre sunt cele mai scumpe si deosebite barci de pe canalele Amsterdamului!
Mai treceam pe langa unele barci unde erau tineri fara griji. Muzica house rasuna nebuneste, dar ei, tinerii, pareau cam doborati de frig.
Mi-a placut sa savurez gustarile din peste pe barca. Si sa privesc la cladirile vechi si care ascundeau multe secrete, unele probabil pacatoase! Istoria lor ti se scurgea prin fata ochilor.
Timpul este cel mai de temut dusamn, nimeni nu ii rezista, nici macar acele cladiri, candva colorate si locuite, pareau acum posomorate in aerul rece al unei dupa amiezi tarzii, in asteptarea unei nopti care sa le redea ceva din stralucirea de alta data!
O dupa amiaza posomorata cand probabil multi dintre cheflii de cu o seara inainte leneveau osteniti dupa inca o noapte de nebunie!
Am plecat din Amsterdam, luand din nou trenul spre Köln, cu o ultima privire spre oras, cu gandul sa ma intorc, intr-o zi cand o sa am mai mult timp pt toate astea, intr-o zi cand o sa fie ceva mai cald, si probabil si eu o sa fiu altfel.
Trimis de Alb in 05.11.12 03:44:11
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Alb); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Alb, pe viitor n-ar fi rău să desparţi recomandările despre cazare de cele referitoare la zona vizitată - în două articole distincte, unul de tip "de cazare" şi unul de tip "de călătorie".
S-ar obţine astfel o structurare mai bună a informaţiei utile - despre cazare, respectiv despre zonă sau împrejurimi (vezi mai jos) şi, deloc în ultimul rând, notele acordate ar reflecta mai bine gradul de recomandare al celor două "obiective" distincte (se întâmplă câteodată să stai într-un hotel pe care nu doreşti să-l recomanzi, dar zona sau localitatea ar merita cu totul altă medie - sau viceversa).
În plus, cine încearcă să aleagă o cazare în zonă - o gaseste mai uşor, parcurgând doar lista rubricilor de cazare (fără a mai fi nevoit să citească - în acel moment - informaţii despre zonă); cine se documentează despre zonă - va găsi toate informaţiile căutate într-o singură rubrică (cea dedicată impresiilor "de călătorie"), fără a mai fi nevoit să "baleieze" toate rubricile de cazare (unele poate nu-l interesează, sau poate nu doreşte deloc cazare în zonă).
Articolul a fost mutat, la solicitarea autoarei, în rubrica "Excursie Amsterdam" (deja existentă pe site)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2020 Amsterdam - martie 2020 — scris în 28.03.20 de melena din BRăILA - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Amsterdam, un vis implinit — scris în 23.11.19 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Muiderslot, cel mai vechi castel medieval olandez pe ape, în patrimoniul Unesco — scris în 03.02.20 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Zaanse Schans – un sat cu mori de vânt (și nu numai) în apropierea Amsterdam-ului — scris în 29.05.19 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Ce am făcut 3 zile în Amsterdam — scris în 27.05.19 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Feb.2019 Amsterdam: Senzatii prin mintea calatorului dezinvolt!!! — scris în 15.02.19 de Miseropia din DUBLIN - RECOMANDĂ
- Dec.2018 Langa Amsterdam: Broek in Waterland, Volendam si Edam — scris în 02.01.19 de scotty din BUCURESTI - RECOMANDĂ