GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Amsterdam, unul dintre cele mai 'extra'!
Nota webmaster: vezi descriere circuit: aici
Am ajuns in sfarsit la Amsterdam dupa-amiaza, in jur de ora 5. De-abia asteptam sa vad acest oras; de fapt m-am inscris in acest circuit mai mult pentru a vedea Amsterdamul, chiar daca doream, normal, sa vizitez si celalalte orase scrise in programul turistic. Vazand atatea si atatea locuri speciale din partea aceasta a Europei, i-am si spus de mai multe ori fiica-mii ca merita cu varf si indesat toata oboseala si nemancarea noastra, toata alergatura cu vreun sandvis sau niste rontaieli haladuind de zor zi de zi. Va spun ca merita pe deplin acest sacrificiu, este cea mai dulce, cea mai fascinanta si cea mai reusita “chinuiala” pe care, cred eu, ca o merita un om; sa fie turist cu program full-time, daca nu, chiar in 2 schimburi sau cu multe, multe ore suplimentare, platite cu toata darnicia de obiectivele turistice pe care le vede. Va doresc si voua sa aveti in vacantele voastre un asemenea “job”. :).
Amsterdam m-a fascinat dintotdeauna, il consider unul dintre cele mai “extra” orase din Europa, daca nu, poate chiar din lume. De ce??? ... Va voi scrie imediat.
Dupa un drum mai mult decat perfect pe autostrazile de exceptie ale Olandei, cu cate 5 benzi pe sens si una de rezerva, cu multe portiuni luminate, iata-ne ca intram in oras. Imediat am dat cu nasul de unul dintre multele si superbele canale ale raului Amstel, pe care este cladit orasul. Normal, ca am si facut repede poze chiar prin geam... puteam sta linistita? !...
Apoi am patruns usor, usor intr-o lume ce s-a dovedit nu doar din auzite sau vazute doar la tv, de vis minunat de Amsterdam, un vis dorit demult dar abia acum il traiam “live”desfasurandu-se fara nicio taina, in fata ochilor. Vedeam prin ferestrele autocarului, un oras superb, intr-un cuvant si la prima vedere. Pe parcurs ce intram in inima sa, am vazut de fapt ce ascunde Amsterdam; la fiecare pas, pe fiecare strada, vedeam cladiri cu arhitecturi minunate, foarte multe, chiar impresionante, ce imbina barocul olandez cu stilul gotic ce s-a impus in anii de glorie ai Olandei, incepand cu sec. 17, cand tara a devenit o forta navala si comerciala.
Am traversat mai multe canale, unele mai largi si altele mult mai inguste, unde am privit fascinata cum alunecau pe luciul apei multe ambarcatiuni, cele mai multe pline ochi cu turisti, ce cascau gura in stanga si-n dreapta, ca si noi, diferenta fiind doar mijlocul de transport. Am traversat poduri, diferite prin constructia lor, pe unele le-am luat ulterior la picior. Unul a fost mai deosebit, intrucat acesta se deschide, fiind Magere Brug, pod doar pietonal si pentru biciclisti.
Pe buna dreptate este denumit Amsterdam “Marea Venetie a nordului”. Este un oras cu totul si cu totul special, voi atasa multe poze, caci ele vor spune mult mai multe decat mine. Orasul are o retea de canale, precum o panza de paianjen. Am cumparat ulterior un pliant cu cateva poze si una dintre ele arata orasul de sus. Asa se vad canalele, cel putin asa le-am asemuit eu, ca niste firicele din panza de paianjen care converg undeva spre centrul orasului.
Pur si simplu, Amsterdam este un oras ce-si arata oriunde si oricand ca este viu, plin de culori, ca un curcubeu pamantesc, cu un parfum cu totul aparte, mi-este greu sa descriu exact, este o atmosfera cu totul alta decat in alte orase europene, cel putin prin care am fost eu turista.
Dupa ce am dat turul cu autocarul, ne-am oprit intr-o mare parcare dinspre port, in apropiere de Centrul Nemo si am luat-o la picior. Aveam multe de vazut si seara se apropia vertiginos.
Asadar, iata-ne pe strazile Amsterdamului. La acea ora, am gasit orasul asfixiat de lume, peste tot, pe strazi, multi pietoni; surprinzator, putine masini in centru, dar in schimb enorm de multi biciclisti, sunt convinsa ca stiti asta. Amsterdam este orasul unde majoritatea locuitorilor circula cu bicicleta ca mijloc de transport. O statistica spune ca mai bine de trei sferturi din amsterdamezi folosesc bicicleta. Au banda lor inscriptionata cu galben-portocaliu, pe care tu, ca pieton, nu ai dreptul, acolo este locul lor de rulare, prin legi bine definite. Si noi, ca turisti, a trebuit sa fim foarte atenti, sa nu le “invadam” teritoriul lor... Am vazut de asemenea tramvaie circuland pe o strada foarte aproape de trotuar, fara niciun fel de borduri, nu mai zic de 3 randuri ca la noi (la nimeni).
Am trecut pe langa cladirea rosie a primariei orasului si apoi pe langa monumentala Gara Centrala. Dar nu am omis nici o aruncatura de ochi si chiar o poza asupra minunatei cladiri ce adaposteste o mare bogatie a orasului: Diamond Factory, unde urma sa facem o vizita in ziua urmatoare. Si relativ destul de repede am ajuns in Piata Dam sau Dam Markt. Aici troneaza in mijloc un mare monument, o sculptura in piatra alba, de fapt un obelisc, la baza avand niste figuri alegorice, denumit Monumentul National. Acest obelisc a fost dedicat libertatii si eroilor olandezi cazuti in cel de-al doilea razboi mondial. Am aflat ca monumentul adaposteste 12 urne, cu tarana din cele 12 regiuni ale Olandei. Piata Dam este cea mai celebra piata din intreaga Olanda si un important obiectiv turistic al orasului Amsterdam. In acest loc, dupa mijlocul sec. 13, a luat fiinta orasul Amsterdam dintr-un mic sat de pescari. Locuitorii acelor vremuri au construit aici un mare baraj pentru a stavili cursul raului Amstel. Apoi piata a devenit cel mai popular loc, in care se aduna urbea pentru diferite manifestari. Insasi denumirea orasului Amsterdam vine de la numele raului Amstel, urmat de “dam” ce inseamna baraj, pe olandeza. (adica barajul de pe Amstel care este de fapt orasul.) Aici este de fapt centrul orasului Amsterdam.
Piata Dam este un imens spatiu deschis, unde pe margini se pot admira cladirile atat de frumoase, perfecte, zic eu, oranduite parca la linie, dar fiecare cu arhitectura ei distincta. Totusi ceva le uneste, si anume acel stil specific olandez baroc combinat cu cel gotic de exceptie. Fiecare cladire este, dupa parerea mea, un monument arhitectural si nu numai acolo, ci in tot orasul.
Un alt obiectiv pe care l-am vizitat doar pe dinafara, din cauza lipsei mari de timp, a fost Muzeul de ceara Madame Tussaud. Si acesta se gaseste tot in marea Piata Dam. Cladirea este impunatoare. Voi atasa o poza, sigur va spune multe. Muzeul Tussauds din Amsterdam este ca si cel de la Londra, locul amuzant si impresionant, unde turistii se pot poza cu figurile de ceara ale diferitilor actori. Totodata, ghida ne-a spus ca este o sala de muzica, unde turistii pot canta alaturi de cantaretii preferati, bineinteles, tot din ceara. De asemenea, muzeul gazduieste si o zona, cu o expozitie care prezinta fotografii cu Amsterdamul de odinioara. Programul de intrare la muzeu este in fiecare zi, de luni pana duminica, intre orele 10-18.30, dar casa se inchide la ora 17.30. Langa muzeu este si catedrala cea noua a orasului.
In imediata apropiere, am vazut marele si impunatorul Palat Regal, situat de fapt tot in Piata Dam. Acesta iese clar in fata tuturor celorlalte cladiri. Este cu totul speciala, prin arhitectura sa distincta. Palatul Regal este unul din cele 3 palate puse de catre statul olandez la dispozitia reginei, fiind folosit mai mult pentru evenimente oficiale, vizite sau diferite receptii si dineuri, ca si marea receptie cu prilejul Anului Nou. Palatul Regal se poate vizita de catre turisti, doar miercurea si duminica dupa-amiaza, incepand cu orele 14. Din pacate, noi nu am avut acest noroc...
Dupa aceste vizite, am avut program de voie pana la ora 22.00, cand trebuia sa ne regrupam in parcarea de la port pentru a pleca la cazare. Cativa dintre turisti, printre care si noi, am dorit sa ajungem in cartierul ce i-a dat faima Amsterdamului, si anume in Red Light District. Am avut cu noi o familie cu un tanar de 19 ani care a tinut mortis sa mergem sa vedem si noi, el fiind de fapt “il capo di tutti capi”. Iata-ne deci pe strazile Amsterdamului in cautarea “Rosului” interzis minorilor. :). Eu aveam cu mine o minora, dar am facut pas... caci oricum, fii-mea face parte din generatia sec. 21. Ei, dar bine a fost, caci in timp ce majoritatea turistilor s-a dus la shopping cu ghida, grupul nostru restrans a pornit la cucerit orasul in lung si-n lat. In timp ce pustanul insistent punea trecatorilor multe intrebari si obtinea mult mai putine raspunsuri cum sa ajungem acolo, noi am avut parte de plimbari adevarate pe strazile fermecatoare ale Amsterdamului. Am trecut in revista multe canale peste care am trecut, cu poduri pline de verdeata si flori multe de tot, un vis floral multicolor, nu alta... Am vazut multe barci sau mai bine zis, ambarcatiuni mari, adevarate case plututoare, unde traiesc oameni. Sa le vedeti ce excelente arata, unele sunt chiar elegante... Si pe o parte si cealalta a canalelor, se desfasurau precum margelele pe ata, case, muzee, scoli, intr-un cuvant, cladiri de o frumusete fara cuvinte. Multe dintre aceste cladiri sunt incluse in Patrimoniul UNESCO.
Din autocar, ghida ne-a atentionat ca in Amsterdam sunt multe berarii si cafenele selecte, in localuri elegante si rafinate si ca merita sa bei o bere sau o cafea la o terasa. Asta am si facut la un moment dat. Dar ne-a spus ca sunt acele Coffee Shops-uri unde se vand droguri, de regula usoare, Amsterdam devenind in ultimii ani orasul faimos privind consumul la liber al drogurilor, precum canabisul sau hasisul, fiind singura capitala europeana ce a legalizat aceste droguri (dar si prostitutia). Si noi chiar am vazut si intrat in asemenea magazine, nu de alta, dar nu in fiecare zi esti in “patria”drogurilor la liber... si sa nu murim chiar “inocenti”. Ce ne-am distrat, mai ales ca parintii acelui tanar chiar au vrut sa cumpere o cutie de canabis, ce costa doar 7 euro si s-o impartim sa o “prizam” atunci cu totii. Rad chiar acum la aceste aduceri aminte! :)) Va dati seama, cred, ce distractie a la Amsterdam am fi incins noi, cativa romani, “pipand” canabis pe acele strazi ale Amsterdamului... Noroc ca majoritatea am votat “ney”! (sincer, un picut acolo, parca imi pare rau? !... :))
Ei, dar dupa cautari destul de incinse, pentru ca timpul alocat plimbarii noastre de seara in Amsterdam, se scurgea cu mare repeziciune, am reusit sa intram in tara felinarelor aprinse in rosu. Red Light District sau cum il denumesc localnicii “Walletjes” este un obiectiv turistic major al Amsterdamului. Am pasit in lumea exclusiva a adultilor (vezi doamne!). Am vazut un cartier cu multe alei superbe, ce se intind de-a lungul unor canale, le pot numi si pe acestea intime, pentru ca sunt, intr-adevar mai inghesuite decat celelalte, pline cu cladiri si aici la fel de frumos aranjate sau cu arhitecturi minunate. De-a lungul Cartierului Rosu, la parterul unor asemenea case, am reusit chiar si la acea ora inca de seara, cand inca noaptea nu-si trasese complet valul sau intunecat peste oras ca sa-si ascunda bine de tot comorile sale nepretuite, am reusit sa tragem cateva ocheade la niste vitrine luminate cu spoturi rosii, unde deja isi etalau farmecele miscatoare cateva fetite blonde. Am bagat si un ochi curios la intrarea intr-un club de noapte, ce inca nu-si deschisese portile, dar am vazut cam ce oferea clientilor sai. De parca n-am fi stiut cu totii, dar curiozitatea omeneasca nu poate fi usor invinsa. Ce a fost mai greu de infranat, dorinta noastra de a face poze; am fost atentionati si oricum am dedus ca nu avem voie sa tragem cam nimic in poze din aceasta zona, pentru ca riscam sa fim luati pe sus cu aparate cu tot. Deci n-a riscat nimeni, eu cel putin cu greu am reusit sa-mi infranez "antrenamentul" de tras in poze...
Tot aici sunt si multe cinematografe cu filme pentru adulti, ca si un muzeu al canabisului, dar si multe alte “atractii”in domeniu. Ca o concluzie, daca vizitati Amsterdamul, eu cred ca merita o plimbare prin Cartierul Rosu, fie si numai pentru a arunca o privire, asa cum de fapt am facut si noi. Nici nu stiti ce mandri ne-am simtit, nevoie mare, cand seara, adunati cu totii in autocar, le-am povestit si celorlalti turisti ca am reusit sa ajungem in singurul loc total diferit din Amsterdam, de fapt in locul care este socotit simbolul orasului.
Seara, tarziu am ajuns la finalul unei alte zile turistice pline si atat de frumoasa si interesanta, la hotelul Hem din Amsterdam, urmand ca a doua zi sa luam de la capat orasul, intr-o alta plimbare spre alte locuri pe care orasul de pe Amstel le ofera turistilor sai cu foarte multa placere, marinimie, entuziasm dar si multa adrenalina. Pentru a doua zi aveam in plan si o croaziera pe canalele orasului. De-abia asteptam...
Si v-am povestit doar cate ceva din periplul nostru prin Amsterdam, pentru ca, precum multi, multi altii, si eu AmFostAcolo!!! Va multumesc pentru ca m-ati citit.
Cu mult drag pentru voi, in speranta ca v-am fost de folos,
Ileana
Trimis de ileanaxperta* in 21.12.10 18:57:55
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ileanaxperta*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@ileana, primul vot de la mine... cu invidie, recunosc. e una intre destinatiile despre care ma pregateam sa scriu si vii si tu cu review-ul asta atat de complet...
Plecaciuni si numai bine! Sarbatori fericite, noroc si sanatate... si cat mai multe postari pe AFA!
@livia, draga mea, iti multumesc mult atat pt. aprecieri dar mai mult pt. urarile de bine. Iti doresc din inima sa ai si tu un Craciun si un An nou pline de bucurii, fericire, implinire si sanatate multa de tot!!!
Si chiar te rog sa scrii si tu despre Amsterdam caci, cu siguranta vei avea multe de povestit, nu? !
” Ca o concluzie, daca vizitati Amsterdamul, eu cred ca merita o plimbare prin Cartierul Rosu, fie si numai pentru a arunca o privire
merita cu siguranta... : D, chiar mai mult decat o plimbare
un review complet, fotografii expresive ce sa mai zic m-am indragostit deja de acest oras minunat! felicitari!
Cu impresiile postate de tine mi-ai trezit amintiri placute si dorinta de a revedea Amsterdamul, pe care am avut ocazia sa-l vad acum 10 ani, in 2000... De altfel in urma acelei excursii in Olanda mi-am cunoscut sotul -in iulie ne-am intors de acolo, iar in septembrie ne-am casatorit si ma bucur pentru hotararea luata...
Olanda, in general este o alta lume si din nou as pune accentul pe gradul de civilizatie...
Un review detaliat, frumos redactat si bogat in fotografii...
Felicitari!
Am pufăit şi eu câteva jointuri, dar cum sunt nefumător, nu au avut nici un efect.
Cartierul Rosu din Amsterdam, "Soho" din Londra si "Pigalle" din Paris ofera toate cam acelasi lucru, doar ca serviciul de "Protectia Consumatorului" olandez s-a gandit ca fetelor le e cam frig sau poate prea cald astaptand clientii si le-a pus pe toate in vitrine cu climatizare...
... rectificare... nu serviciul de protectia consumatorului am vrut sa zic ci Oficiul pentru protectia muncii (OPM)... mii de scuze...
Pentru ca reviewul meu nu are niciun fond muzical si pt. ca eu am realizat alt colaj cu poze din Amsterdam, va rog sa imi fie atasat urmatorul: http://www.youtube.com/watch? v=xUa_lmgqDvA
Va multumesc si sper sa placa...
done - atasat videoclipul solicitat, ca ilustratie muzicala a impresiilor
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2020 Amsterdam - martie 2020 — scris în 28.03.20 de melena din BRăILA - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Amsterdam, un vis implinit — scris în 23.11.19 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Muiderslot, cel mai vechi castel medieval olandez pe ape, în patrimoniul Unesco — scris în 03.02.20 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Zaanse Schans – un sat cu mori de vânt (și nu numai) în apropierea Amsterdam-ului — scris în 29.05.19 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Ce am făcut 3 zile în Amsterdam — scris în 27.05.19 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Feb.2019 Amsterdam: Senzatii prin mintea calatorului dezinvolt!!! — scris în 15.02.19 de Miseropia din DUBLIN - RECOMANDĂ
- Dec.2018 Langa Amsterdam: Broek in Waterland, Volendam si Edam — scris în 02.01.19 de scotty din BUCURESTI - RECOMANDĂ