GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Carinthia – placerea de a trai – partea a 3-a
Dupa ce in 2011 am vazut jumatatea de vest a landului Carinthia (puteti citi aici partea 1 si aici partea 2) pentru concediul din acest an am ales acelasi land, dar cu vizitarea principalelor obiective din jumatatea estica a landului. Cazarea - vezi impresii - am ales-o in zona lacului Woerthersee.
Vremea a fost buna, cu temperaturi care ziua, rar depaseau 28 de grade, iar dimineata erau cam 16-18 grade. A plouat cateva ore intr-o zi, dar si in vreo 2 seri. Comparand cu cele 40 de grade din tara, am beneficiat de o vreme mult mai racoroasa si deci propice excursiilor.
Drumul pana la destinatie a fost parcurs in 2 zile cu o noapte de cazare la Paprika Csarda, in corpul nou de cladire dat in folosinta in mai 2012 – o camera dubla 35 euro cu mic dejun. A doua zi inca 4 ore de drum pe traseul A4 cu iesire la Parndorf pe drumul B50 apoi, S31, S4, si A2 cu iesire spre Krumpendorf. La intoarcere am ales alt traseu si anume S37, B317, S36, S6 si apoi pe A2, S1 (centura Vienei) si A4. Acest traseu este mult mai liber si mai spectaculos (pana la intrarea pe A2) decat clasicul drum doar pe A2 – va recomand sa folositi acest traseu pentru a ajunge in sudul Austriei. Ca de fiecare data, drumarii lor lucrau la autostrazi, poduri, drumuri -- e adevarat, au si la ce sa lucreze :).
Lacul Wörthersee are o lungime de circa 17 km si este marginit la est de Klagenfurt si la vest de Velden. Apa lacului are temperaturi de pana la 24 de grade in timpul verii. Sunt amenajate stranduri in fiecare sat de pe malul lacului, iar daca alegeti o plimbare cu vaporasul puteti sa va urcati din orice sat pentru ca fiecare are debarcader. Cele doua minunate drumuri care se intind de-a lungul lacului, pe malul nordic (nr. 83) si sudic (nr. 96) ofera privelisti spectaculoase ale lacului si zonei inconjuratoare. De asemenea localitatile insirate de-a lungul acestui lac merita vizitate. In cele 8 zile petrecute aici am vazut Krumpendorf, Portschach, Velden, Maria Worth - toate sunt frumoase, dar cel mai mult mi-a placut in Portschach.
De la oficiul de turism am achizitionat Kärnten card, pentru care am platit 35 euro/7 zile, iar daca nu as fi avut acest card as fi platit 112 euro (costul insumat al intrarilor la obiectivele vizitate). Iata si cateva info utile despre acest card.
Acest card este valabil din 15 aprilie pana in 26 octombrie si este de 3 tipuri: pentru 1,2 sau 5 saptamani si costa 35,43 sau 54 de euro pentru adulti, iar pentru copii pretul este de 15,19 sau 27 euro. Copiii sub 6 ani precum si al treilea copil al familiei beneficiaza de gratuitate. Acest card vă dă posibilitatea de a vizita peste 100 de atractii din acest land, fara a plati nimic in plus fata de costul cardului si de asemenea aveti reduceri la alte 57 de obiective. Printre obiectivele gratuite se numara: 15 mijloace de transport pe cablu, 4 drumuri panoramice, 3 plimbari cu vaporasul pe lacurile din Carinthia, 37 de muzee, 15 piscine si stranduri etc. De retinut este faptul ca puteti vedea un obiectiv de cate ori doriti.
Cardul este disponibil in peste 170 de puncte de vanzare si in oficiile de turism din localitati. Unele unitati de cazare il ofera gratuit, daca stati in acel loc (de regula cele care au tarife mai mari) - le puteti gasi aici parteneri
Odata cu achizitionarea cardului veti primi si o brosura cu aceste obiective care contine o harta, adresele, orarul de vizitare, modul in care puteti ajunge la aceste atractii ale landului si cateva info despre ce va asteapta. Tot in brosura veti gasi pretul de intrare la fiecare obiectiv (daca nu aveti cardul), si veti vedea ca diferentele sunt semnificative. Brosura va deveni ca o ‘’biblie’’ pentru voi in zilele pe care le veti petrece aici si recomand achizitionarea acestui card, care va aduce economii importante in buzunar. Chiar daca stati 3-4 zile se merita achizitionarea acestui card.
Alte detalii puteti gasi: kaerntencard
Krumpendorf este situat la 4 km de Klagenfurt si ofera ca mai toate localitatile de langa lac - plimbari cu barca sau cu vaporasul, piste de biciclete, strand, plimbari relaxante pe malul lacului. De pe bancutele insirate pe mal puteti vedea masivul Karawanken, iar langa debarcader este o terasa unde puteti savura intr-o atmosfera deosebit de placuta o cafea, o prajitura sau o inghetata. Nu lipsesc din acest sat magazinele Billa si Spar precum si o benzinarie - A1 de unde am alimentat la preturi cuprinse intre 1,379 si 1,419 euro/litru de motorina (functie de ziua din saptamana).
Velden - situat la capatul vestic al lacului este cea mai aglomerata statiune de pe malul lacului Wörthersee. Este o locatie pentru cei cu venituri mai substantiale, in care vezi la tot pasul masini mai deosebite, restaurante exclusiviste cu terasa pe malul lacului. Foarte aglomerat este centrul orasului, dar si terasele si strandurile din zona.
Maria Wörth este situat pe malul sudic al lacului - acest satuc idilic impreuna cu celebra sa peninsula, apare foarte des in pozele care reprezinta lacul. Micuta localitate merita o oprire de 1-2 ore pentru a vedea biserica situata pe culmea de langa lac, precum si pentru a face o plimbare relaxanta pe malul lacului, insotiti fiind de ratele si lebedele care va asteapta cu un colt de paine sau cativa biscuiti. Aceste pasari sunt intalnite in toate satele de langa lac, iar daca le dati cate ceva de mancare vor avea adversari redutabili in pestii care populeaza apele lacului.
Portschach - in acest satuc faceam de cele mai multe ori plimbarea de seara, in special pe faleza de langa lac. Multe flori, verdeata si bancute pe care stateai si admirai peisajul si apusul soarelui. Strandul din Portschach este foarte frumos amenajat si are si un tobogan foarte mare si foarte virajat. In interior sunt restaurante unde puteti manca, iar plaja este cu iarba. Intrarea este 6,5 euro, iar daca aveti guestcard veti plati 5,5 euro.
La capatul falezei o terasa va asteapta sa luati loc si tot aici veti gasi o gelaterie care ofera inghetata italiana. O cupa costa 1,1 euro, dar veti fi incantati de marimea cupei si veti avea de ,,luptat’’ daca luati 2 sau 3 cupe. Chiar langa aceasta faleza este amplasat Park Hotel care avea program muzical (live) pe terasa exterioara, aproape in fiecare seara. Cei cazati acolo serveau cina si dansau, iar cei care se plimbau pe alee (ca noi) ascultau muzica stand pe banca. In una din seri s-a desfasurat sarbatoarea ,,Fete blanche’’ si toata lumea (sau aproape) era imbracata in alb. Cu cateva zile inainte de eveniment toate magazinele de haine ofereau imbracaminte de culoare alba. Nu ratati aceasta localitate daca treceti prin zona. Pozele atasate sper sa va convinga de acest lucru.
In oricare satuc puteti inchiria barci cu motor electric sau hidrobiciclete pentru o plimbare mai mult decat relaxanta pe lac. De exemplu in Krumpendorf o plimbare de o ora cu barca cu motor electric cu 4 persoane adulte la bord, costa 12 euro. Veti plati la intoarcere astfel ca daca depasiti cele 60 de minute nu este nici o problema, veti achita o suma in plus. De asemenea veti gasi peste tot parcari pentru care veti plati 0,3-0,5 euro pentru 30 de minute (cea mai sumpa parcare cu 0,5 euro este in Velden), iar parcarea se plateste intre orele 8-20, in afara acestor ore este gratuita.
Dupa aceasta introducere, voi reda obiectivele vizitate in ordinea in care s-au petrecut si voi mentiona si pretul care trebuia platit daca nu aveam cardul.
Ziua 1 – dupa cumpararea cardului am plecat catre Rosegg, un sat micut langa care este amenajat un parc zoo (7,5 euro) cu animale in stare de semilibertate. Cel mai mare parc zoo din Carinthia este vizitat anual de peste 80.000 de turisti. Adulti si copii pot petrece cateva ore agreabile in acest parc in care puteti vedea cerbi, caprioare, lame, bizoni, râşi, canguri, maimute etc. Chiar la intrare puteti cumpara plicuri cu hrana pentru animalele din parc. Nu am vazut pe nimeni sa dea de mancare pufuleti, biscuiti, sticksuri sau alte asemenea, ci doar mancare din pliculetele cumparate.
Copiii vor gasi aici un loc de joaca pentru care s-a alocat un spatiu generos. Multe dintre animale dispun de spatii imense, amenajate astfel incat sa imite cat mai aproape habitatul natural. Plimbandu-va pe alei puteti sa va intalniti cu caprioare, dar care nu va vor lasa sa va apropiati prea mult. Vizitarea parcului presupune parcurgerea traseelor delimitate, pe alei amenajate, prin padure. La iesire este traditionalul magazin de suveniruri, dar si un mic restaurant care ofera ceva mancare si bauturi. Langa acest parc (veti vedea indicatoarele) se afla Schloss Rosegg (6 euro), un castel construit in 1772, iar unele piese de mobilier sunt din acele timpuri. In prezent este detinut de familia Lichtenstein. In interior castelul este ,,locuit’’ de figurine de ceara care infatiseaza personaje celebre. Puteti sa-I vedeti pe Mozart, James Bond, imparatul Austriei, dar si pe Hitler, Stalin si Mussolini. Alte informatii - rosegg.at.
De aici am plecat catre cel mai frumos punct de belvedere din Carinthia – Pyramidenkogel (6 euro). Din satul Reifnitz de pe malul sudic al lacului aveti indicator catre acest obiectiv. Dupa un drum spectaculos cu inclinatie apreciabila se ajunge la altitudinea de 851 m. Acest turn a fost construit intre anii 1966-1968 si are o inaltime de 54m. Urcarea spre cele 3 platforme se face cu liftul, iar odata ajunsi sus vi se deschid panorame incantatoare asupra lacului Wörthersee si a vaii Keutschach (sau valea celor 4 lacuri). Aici pe platforma de sus puteti folosi gratuit telescopul (de fapt sunt mai multe, plasate in diferite puncte ale platformei) pentru a vizualiza mai indeaproape locurile.
Daca aveti vreme buna veti putea vedea muntii din Slovenia, dar si o parte din lacurile din Carinthia. Se pot face fotografii extraordinare de aici de sus si voi prezenta si eu cateva. Acest obiectiv este deschis in iulie si august intre 9-21, iar in restul anului are un orar mai scurt. Alte detalii - pyramidenkogel.info
Ziua 2 – vremea fiind inchisa si cu ceva ploaie am ales sa petrecem in subteran o parte din zi, adica in pestera Obir Tropfsteinhohlen (20 euro) aflata langa localitatea Bad Eisenkappel. Pana in acest mic orasel am facut cam 45 de minute din Krumpendorf. Sunt mai multe parcari unde trebuie sa lasati masina pentru ca accesul spre pestera se face doar cu autobuzul pe un drum privat. Atat casa de bilete cat si statia de autobuz se afla in central localitatii Bad Eisenkappel. In lunile iulie si august prima urcare se face la 9.30, apoi din ora in ora pana la 15.30 cand este ultima cursa.
Va recomand sa ajungeti mai devreme decat ora plecarii, in special daca vremea este nefavorabila – toti doresc sa mearga la pestera in caz de vreme rea. Chiar este recomandat sa faceti rezervare. Noi am ajuns pe la 9.10 si am avut noroc ca mai erau cateva locuri libere la prima cursa. Lucru foarte interesant, care denota cat de bine este organizat totul, la cumpararea biletului, cel care emite acest tichet ,,te masoara din ochi’’ si pe biletul primit este trecuta litera A, B sau C. Nu am stiut pana la intrarea in pestera ce inseamna acest lucru – functie de varsta, turistii sunt impartiti in 3 grupuri, pentru ca toata lumea din grup, sa mearga cam in acelasi ritm. Fiecare din cele 40 de persoane din autobuz are trecuta pe bilet o litera si se intra in functie de acest fapt.
Autobuzul porneste la ora fixa si cativa km merge pe drumul principal apoi coteste si intra pe drumul catre pestera. Acest drum urca sustinut pana la altitudinea de 1078m, iar soferul da probe de maiestrie cand trebuie sa ia curbele de 180 grade, aproape pe loc, cu ditamai autobuzul pe un drum ingust unde nu este decat un sens. Drumul spectaculos se parcurge in circa 15-20 de minute si se opreste in fata pesterii. La intrare veti primi casca si daca doriti o geaca calduroasa – in pestera temperatura este de 8 grade. Fiecare grup are 12-15 persoane si este condus de un ghid care da informatii - din pacate in grupul din care faceam parte, erau vorbitori doar de germana, astfel ca am inteles din 3 in 5.
Pestera este spectaculoasa cu nenumarate coloane rezultate din unirea stalactitelor cu stalagmitele, cu cateva mici lacuri cu apa limpede, iar fotografiatul si filmatul nu sunt permise. Diferite instalatii de sunet si lumina fac mai atractiva vizitarea acestei pesteri. Sunt prezentate aspecte ale vietii minerilor, istoria locurilor si veti calatori inapoi in timp. Copiii sub 4 ani nu au acces in pestera si este de inteles acest lucru pentru ca se urca si se coboara multe scari, iar vizita dureaza circa 70-80 de minute. Iesirea se face in padure de unde va trebui sa coborati pe poteca amenajata circa 10 minute pana la magazinul de suveniruri si apoi veti ajunge in fata intrarii. Pe bilet este trecuta si ora la care va veti prezenta la autobuz pentru drumul de intoarcere. Cu totul excursia dureaza circa 3 ore de la plecarea din Bad Eisenkappel.
Site pestera - hoehlen.at/index.php?nav=1&content=info
La jumatatea zilei cu nr. 2 deja ,,scosesem’’ banii dati pe card. Dupa aceasta excursie subterana am plecat catre parcul/gradina ,,Natur Blumen Erlebnis Park’’ (7 euro) aflat langa micutul lac Sonnegersee, pe drumul B81. Aici veti vedea un fel de gradina botanica cu peste 50.000 plante, impartite in mai multe parcuri tematice. Veti admira rhododendroni, azalee, o padure japoneza, hortensii, trandafiri etc. Functie de perioada anului in care vizitati parcul veti avea parte de spectacol floral: in mai azalee si rhododendroni, in iunie trandafiri, in iulie liliac si hortensii etc. Parcul este destul de mare si vizitarea lui poate dura intre 1-2 ore. Fiind situat la marginea unei paduri veti beneficia de triluri de pasarele, multa liniste si relaxare. Din loc in loc sunt bancute, iar in padure veti gasi si un labirint. Alte info parc - natur-blumen-erlebnis-park.at
Ultimul obiectiv pentru aceasta zi a fost Minimundus – lumea in miniatura – parcul aflat la marginea orasului Klagenfurt. Acest obiectiv beneficiaza de 50% reducere la prezentarea cardului, astfel ca am platit 6,5 euro in loc de 13 euro. Copii sub 6 ani beneficiaza de intrare gratuita. ,,In jurul lumii intr-o zi’’ este deviza acestui parc tematic unde sunt prezentate, in cele mai mici detalii, la scara 1:25 unele din cele mai importante, frumoase si celebre atractii ale lumii si ale Austriei. Pe o suprafata de circa 26.000 m. p sunt prezente 152 de modele din peste 40 de tari de pe 5 continente.
De remarcat este faptul ca si România are expusa aici Manastirea Curtea de Arges. Pe langa foarte cunoscutele Sagrada Familia, Basilica San Pietro, Casa Alba, Opera din Sidney, Taj Mahal, veti putea vedea si un templu japonez, piramida El Castillo din Mexic, bursa din Copenhaga, Palatul de marmura din Teheran, dar si rampa de lansare de la Cape Canaveral, Primaria din Bruxelles si multe altele. Trenuri functionale, cu locomotive cu aburi sau mderne, telecabine, mini-lacuri cu vaporase care se leagana agale si multe asemenea puteti gasi in acest parc.
Vizitarea acestui parc va poate transforma intr-un globe-trotter modern si in cateva ore veti vedea aproape intreaga lume. Sunt amenajate locuri de joaca pentru copii, si veti gasi restaurante cu terasa unde puteti sa serviti masa sau doar o cafea, admirand Sagrada Familia, Roata din Prater, turnul Eiffel sau turnul din Toronto. Nu ratati acest obiectiv minunat - minimundus.at
Seara, ca de obicei dupa cina, mergeam in Krumpendorf, sau in Portschach pentru o plimbare relaxanta pe malul apei.
Voi reveni cu ultima parte. Rog a se insera videoclipul de mai jos. Multumesc.
Trimis de BOGDAN DSN in 25.11.12 21:05:53
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (BOGDAN DSN); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Excelent articolul, a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Super Minimundus si cheile. O zona mai putin cunoscuta din Austria. Multumesc ca ne-ai impartasit secretele ei.
Austria ramane Austria, cu locuri impresionante la tot pasul, cu posibilitati de relaxare si petrecere. Pozele sunt deosebite iar Minimundus intr-adevar este super. Felicitari!
O saptamana buna!
@saxonul - am facut-o cu mare placere. Tot landul are atractii deosebite si merita sa petreci cateva zile aici.
@doina c24 - ai dreptate, Austria ofera peisaje impresionante, la tot pasul, iar posibilitatile de relaxare sunt extrem de numeroase - de fapt aceste lucruri m-au determinat sa merg de atatea ori in aceasta tara, de fiecare data in alt loc.
Ma bucur ca ti-au placut pozele, iar Minimundus este un must-see al zonei.
@BOGDAN DSN: Buna Bogdan! Eu si sotul meu vrem sa mergem in luna de miere in Carinthia, dar nu am mai fost niciodata in Austria si parca ne pierdem in atatea informatii de pe net. Ne-a impresionat si mai tare Carinthia prin postarile tale, dar vreau sa te rog cand ai putin timp sa imi raspunzi la cateva intrebari
1. Noi vrem sa avem acces si la un lac, ca sa ne scaldam, dar am vrea sa facem si drumetii, sa mancam si inghetata pe o pietonala dar sa stam la o pensiune/hotel intr-o zona cat mai verde. Oare putem sa le gasim pe toate in acelsai loc?
2. Oare e o idee buna sa mergem cu trenul pana cat mai aproape de destinatie?
3. Poti sa ne recomanzi o pensiune/hotel care sa ofere si 1-2 mese ca sa ne incadram in 450-500 euro?
4. Ce locatie iti ofera mai multe activitati de petrecere a timpului liber? Mi-a placut ce am citit despre Seeboden, dar am vazut apo ca mai sunt si alte statiuni in jurul lacurilor care sunt frumoase. Din oricare se pot face usor drumetii, se pot vizita parcuri nationale, calarie, tenis...
Noi nu avem masina deci bicicletele lor vor fi mijlocul principal de transport
Lunga postare, dar sper sa ne ajuti cu sfaturile tale.
Multumesc!
@AlePopa: Nu mă îndoiesc de faptul că îți va răspunde și colegul nostru, un adevărat expert în plimbările prin Austria (dar nu numai) - însă eu cred că ar fi util pentru voi să scrii toate cele de mai sus și la rubrica noastră „Ce îmi recomandați? ” din acea destinație. Vei putea astfel primi sugestii, idei și sfaturi de la mult mai mulți colegi care aufostacolo!
@AlePopa: Buna, pai sa le luam pe rand:
1. Pensiunile care au acces direct la lac si plaja privata au preturi mari si nu cred ca se justifica. Poti alege oricare alta pensiune si vei merge la strandul public din acea localitate.
Le vei gasi pe toate la un loc in Seeboden, Portschach, Velden sau Millstatt.
2. Cu trenul este foarte ok, dar va trebui sa schimbi in Viena si probabil Klagenfurt. Consulta orarul trenurilor oebb.at
3. Fiecare sat are site propriu + lacurile din regiune au site propriu unde vei gasi cazare pentru toate buzunarele. Trebuie sa tii cont ca esti fara masina si pensiunea trebuie localizata in apropierea garii sau unei statii de autobuz.
Alege ce-ti place sau trimite un mail oficiului de turism din localitate - ei te pot ajuta cu sugestii de cazare.
4. vezi satele de la punctul 1 - cred ca ok ar fi Seeboden de unde poti inchiria biciclete. Tot oficiile de turism te pot ajuta cu aceste info (asta daca nu le gasesti pe site).
@BOGDAN DSN: Multumesc frumos Bogdan!
Inca ceva, daca nu avem masina mai are rost sa cumparam cardurile acelea pt gratuitati si reduceri?
Noi speram ca doar folosindu-ne de biciclete sa putem sa ne miscam de colo colo. Ce zici?
Oare poti sa ne recomanzi un hotel/pensiune despre care sti sa ofere servicii bune la preturi accesibile si sa fie aproape de statie de autobuz/gara? Vom contacta si oficiul de turism, dar am vrea sa stim si ce ne sfatuiesti tu.
Multumim!
@AlePopa: Cu mare placere.
Cardul il poti folosi si daca nu ai masina - te vei deplasa cu autobuzul sau trenul spre obiective. Kaernten card iti asigura o reducere de 45% la transportul cu Karntner Linien
Poti folosi si bicicletele pt. deplasare la si de la obiective.
Brosura cu ce include cardul, o poti vedea aici
kaerntencard.at/fileadmin ... /index.html#p=1
Eu am stat la pensiuni care nu erau aproape de gara sau autobuz, pentru ca nu am fost interesat de acest aspect.
Poti cauta pe linkurile indicate si alegi ce corespunde cerintelor voastre.
De exemplu poti ajunge in Portschach cu trenul - dar trebuie sa pleci din Wien Mitte (din Bucuresti ajungi in westbahnhof) pana in Klagenfurt, iar aici vei lua alt tren pana in Portschach - total din Viena circa 4h20min.
Uite si o cazare Portschach -
tiscover.com/at/portal/ac ... scout/home.html
Prin trimiterea unui mail la ofociul de turism si indicarea preferintelor voastre (localizare, pret etc) ei va pot ajuta cu info necesare si recomandari.
@BOGDAN DSN: Multumesc Bogdan.
Noi plecam din Cluj Aseara tocmai "am ales" pensiunea. In sensul ca din greseala am booked up o pensiune care nu avea anularea gratuita Oare se mai poate face ceva?
pension-muellauer.at asta e pensiunea. Nu sunt incantata, dar e pozitionata bine si are un pret mai mic.
Foate frumoasa pensiunea ce ai gasit-o.
@AlePopa: Ai ales destul de bine pentru necesitățile voastre. Cam „prea în oraș” pentru gustul meu, dar foarte aproape (200 m) de gară și stația de autobuz. Așteptăm impresiile după vacanță!
Mă bucur sincer că ai ales până la urmă Zell am See. Sigur nu vei regreta.
Am dat peste pagina lor Google+ ; ai acolo și două impresii de la clienți, dar și linkuri spre impresii de pe trei alte saituri. Folosește google translate pentru a le putea citi.
@Dragos: Si eu mi-as fi dorit ceva mai in salbaticie , dar partea buna e ca neavand masina ne putem plimba prin sat linistiti ca nu suntem departe de casa.
Nici nu mi-am dat seama ca suntem asa aproape de gara si statia de autobuz.
Multumesc mult pt sfaturi!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2021 O mare de apa intr-o mare de munti – Cascada Fallbach si Barajul Kölnbrein — scris în 28.07.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Un alt fragment al Caravanei AFA - ziua doua, partea a doua — scris în 26.03.22 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Carinthia, dragoste la prima vedere — scris în 13.12.15 de traian.leuca † din PLOIEșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2012 Carinthia – placerea de a trai – partea a 4-a (ultima) — scris în 26.11.12 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2011 Carinthia - Plăcerea de a trăi - episodul 2 — scris în 10.10.11 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2011 Carinthia - Plăcerea de a trăi — scris în 07.10.11 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2010 Carinthia Partea 3 - Malta Hochalmstrasse. Splendid! — scris în 07.12.10 de Alina Morar din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ