Precizări, reglementări şi recomandări privind (1) impresiile republicate de pe alte saituri și (2) articolele de cazare scrise “live”, în timpul sejurului

Experiența curentă şi mai ales cea recentă a indus necesitatea unor precizări, reglementări şi recomandări suplimentare în privința a două sub-categorii de impresii încărcate pe sait

1.Începând cu 01.09.2013, articolele republicate pe AmFostAcolo de autorii lor ulterior publicării pe alte saituri nu vor mai beneficia de “votul saitului” (PMA STD) și vor putea fi, în consecință, votate doar simbolic.

Pentru evitarea oricăror neînțelegeri: nu interzicem republicarea pe AmFostAcolo a acestei categorii de articole; aceste impresii nu vor participa însă (practic) la concursurile săptămânale; la fel, vor contribui doar simbolic la punctajul anual și cel general și la  statutul astfel obținut.

Prin “impresii republicate” se vor înțelege cazurile în care un articol încărcat pe AFA a fost publicat anterior de autor pe un alt sait, în formă și/sau conţinut identice sau foarte asemănătoare (minim 75-80% conținut comun).

În cazul articolelor publicate pe AFA după actualizări, completări “de substanță” – decizia încadrării sau nu în această prevedere este la latitudinea moderatorilor responsabili cu acea secțiune.

Fac excepție de la această prevedere articolele publicate exclusiv pe bloguri personale – însă în limita a maximum 2 articole / săptămână!

NOTE: i) prin “blog personal” se va înțelege mai sus un blog care aparține autorului în cauză (nu alte bloguri ale altor deținători)

ii) Pentru evitarea oricăror ambiguităţi: recomand autorilor care sunt în situațiile descrise mai sus să comunice cititorilor, printr-o notă de final, că articolul a fost publicat anterior pe un alt sait, de către acelaşi autor, sub aceeași sau o altă semnătură.

iii) Textele (sau fragmentele) republicate (de acelaşi autor) NU se află sub incidenţa prevederilor referitoare la citarea din alte surse. Ele nu trebuie, de exemplu, evidenţiate distinct, puse între ghilimele etc.

2. Impresii de cazare scrise “live”, din sejur – de la hotelul / vila / pensiunea unde sunteți cazați.

– ne bucurăm să putem publica din ce în ce mai multe impresii scrise “live” din sejur – cititorii interesați în acea destinație pot astfel dialoga, de exemplu,  la fel de “live” cu turiștii aflați acolo

– verificările sunt însă mult mai dificile  în aceste cazuri – e mai greu să ne asigurăm că sunteți un turist cazat acolo (și nu unul dintre angajați, de exemplu)

– în consecință, este evident că procesul de verificare este mai laborios, mai “la sânge”, va dura mai mult.

– în unele cazuri rezultatul verificărilor nu este suficient de relevant (în măsură să ne asigure 100% că autorul e un turist), astfel că vor fi necesare verificări suplimentare, care presupun interacțiunea directă a echipei de moderare cu autorul, înainte de publicare, ca şi condiţie necesară și obligatorie în vederea publicării

– sunteți invitați să înțelegeți situația și să colaborați, răspunzând – acolo unde e cazul – solicitărilor echipei administrative

NOTE: i) Precizările de mai sus se referă în principal la impresii scrise “live” din unități de cazare din România. În plus, acest caz particular nu prea e în regulă să scrieți impresii la sugestia sau chiar îndemnul explicit al proprietarilor (cum se întâmplă în unele cazuri) –  personal nu cred în obiectivitatea unor păreri scrise cu proprietarul “suflându-ți în ceafă” (la propriu ȘI  la figurat)…

ii) Cei care doresc să evite aceste posibile “furci caudine” ale procesului de verificare – studiați varianta de a scrie impresiile abia după ce ați părăsit hotelul…

===

 

Regulile și recomandările de mai sus vor fi adăugate – cât de curând – în Regulament (în secțiunea “Reguli și recomandări privind impresiile încărcate pe sait”)

11 thoughts on “Precizări, reglementări şi recomandări privind (1) impresiile republicate de pe alte saituri și (2) articolele de cazare scrise “live”, în timpul sejurului

  1. În legătură cu impresiile de cazare scrise “live” împărtăşesc opinia ta. De asemenea, cred
    că părerea privind o unitate de cazare se formează abia la terminarea timpului petrecut acolo. Impresiile transmise “live” au o mare doză de relativitate, ca să nu mai amintim de cei care scriu sub impulsul primei impresii – pozitive sau negative.
    În plus, tocmai datorită faptului că am putea fi influenţaţi în opinii şi determinaţi să scriem “la sugestia sau chiar îndemnul explicit al proprietarilor”, “suflându-ţi în ceafă” după cum bine ai zis, nu cred că este potrivit a ajunge la pensiunea sau hotelul în cauză purtând însemnele AFA (tricou sau autocolant pe maşină).
    Mai ales cei care au de valorificat un premiu – sejur de weekend în România, cărora li se impune chiar alegerea unei unităţi de cazare care nu are încărcat nici un set de impresii sau are recomandări contradictorii, cred că trebuie să ajungă acolo incognito.
    Oare cum m-ar primi un proprietar despre a cărui pensiune s-a tunat şi fulgerat pe AFA, iar eu – justiţiar – sosesc la faţa locului să constat care este adevărul şi să scriu un nou set de impresii?

  2. in privinta articolelor publicate de pe alte saituri si bloguri personale eu consider ca nu isi au locul pe AFA.

  3. @amero: Şi eu împărtăşesc opinia ta privind republicarea pe AFA a articolelor publicate pe alte site-uri.
    Nu mă aştept la atâta onestitate din partea celor care aleargă după puncte pentru premii. Crezi că – fiind la concurenţă cu altcineva – cel în cauză va spune: “webmaster, mie nu-mi acorda puncte pentru că am mai publicat articolul pe un site concurent”? Cum ei nu o vor face, ce armată de webmasteri-verificatori ar trebui să activeze pe AFA pentru a-i depista pe infractori, contribuind totodată cu vizualizări la celelalte site-uri în timp ce caută similitudini?
    Nu, nu prea există onestitate în rândul membrilor AFA. Am cunoscut pe cineva care strâmba din nas spunând: “Ar trebui ca pe AFA să nu se mai dea premii. Nu cred că cineva de aici nu este în stare să-şi cumpere singur un bilet de avion.” Iar când premiile au reapărut, să fi văzut ce alega să prindă un bilet low cost la Blue Air…

  4. Da, munca admin. si a webmasterilor este uriasa si este foarte greu de acoperit toate cerintele. Pentru aceasta activitate am toata admiratia si pretuirea.
    Despre onestitate se poate vorbi la infinit. Sunt useri care scriu chiar daca nu cu mare consecventa, din lipsa de timp sau varii motive si numai de dragul informarii comunitatii despre locatii sau excursii nu neaparat cu ghidul tradus ci asa cum au simtit chiar daca prezinta didacticist, metaforic, cu nonsalanta sau in cel mai apreciat mod, cu mult umor.
    Dar cum spunea si admin. “si premiile au rolul lor”, mai ales anul acesta cand au fost diversificate si unele foarte interesante.
    Poate pentru unii nu inseamna motivatia materiala (un bilet low cost este chiar low cost) ci cu adevarat recunoasterea unei informari a unei comunitati care iubeste cunoasterea destinatiilor turistice de oriunde.
    Si mai este o categorie de useri care chiar daca au castigat un premiu au renuntat la el din motive numai de ei stiute si care nu au facut un titlu de onoare din aceasta, din contra au multumit si au lasat pe altii sa se bucure fara a o face public.
    Iata de ce din postura mea umila de simplu membru AFA, comunitate pe care o iubesc, am indraznit sa imi dau cu parerea vis-a-vis de impresiile reluate de pe alte saituri si bloguri. Si aici ma opresc definitiv pe aceasta tema.

  5. cum ramane cu review-urile de pe AFA care apar ulterior, sunt postate de catre autor si pe alte saituri?

  6. Aici… reglementările nu sunt încă complet definitivate (e destul de stufos, din punct de vedere legal), însă voi reveni, peste câtva timp, cu precizări şi în privinţa acest aspect.
    Nu îmi este însă o prioritate “stringentă”, o tot amân de ceva timp (sunt – şi apar mereu – alte lucruri mult mai importante, înainte, pe listă)

  7. – Fiind nou pe AFA nu pot sa ma pronunt daca initiativa cu premierea materiala a membrilor prolifici este o chestiune OK sau ar fi fost mai simplu daca s-ar fi mentinut numai o evidentiere simbolica (onorifica). Asta ţinând cont de faptul că suntem români şi chestia cu fair-play-ul nu prea intră în cultura noastră tradiţională.
    – In schimb consider că orice postare cu referiri turistice este binevenită şi ne scuteşte să mai căutăm informaţii despre acelaşi subiect şi pe alte site-uri. Nu cred că site-ul AFA este similar cu al unei reviste ştiinţifice care trebuie să publice numai lucrări originale care nu au mai apărut în alte publicaţii şi să ceară o declaraţie semnată pe proprie răspundere din partea autorului. Nu cred că în acestă situaţie tentativele de “autoplagiere” au vreo relevanţă.
    – Important este că cineva se oboseşte să pună pe hârtie (virtual) nişte informaţii turistice, iar faptul că aceste informaţii apar pe un număr cât mai mare de pagini web nu poate fi decât benefic pentru cei interesaţi de căutarea unui anumit subiect.

  8. – Am uitat de chestia cu impresiile trimise “live” din locaţia în care se află turistul. Lunga mea experienţă mi-a dovedit că impresiile expuse sub “influenţa momentului” nu sunt de regulă în totalitate obiective, mai ales dacă este vorba de impresii negative.
    – La câteva zile după întoarcerea din concediu, te mai uiţi pe pozele făcute, se mai sedimentează amintirile, au treceut enervările sau exaltările momentului şi ca urmare cuvintele vor exprima mai bine realitatea trăită.
    CONCLUZIE: Articolele scrise “de la locul faptei” ar trebui interzise sau cel puţin descurajate.

  9. @iulianic – apropo de mersul incognito etc. Eu mi-am stickerit mașinile și n-am de gând să le „jupoi” când plec în vacanță. Plus că prin Bulgaria, nu prea s-a auzit de AFA (cu excepția unei pensiuni de pe lângă Veliko Târnovo, dar aia e un caz particular)… Dar chiar și în țară, e puțin probabil să merg undeva și să fiu tratat preferențial și eu să fiu orb, să nu observ lucrul acesta și să-l semnalez. (Poate alții n-ar face-o, dar io aici, acum, vorbesc despre mine). Oricum, există și categoria turiștilor care folosesc tot felul de subterfugii pentru a obține cât mai mult, plătind cât mai puțin (de pildă, punând câte o muscă în farfuria cu ciorbă, după ce-au mâncat juma’ din ea, dar am auzit și despre alte metode, pe care nu le voi scrie aici ca să le fac „reclamă”).
    Rămân în continuare un optimist incorigibil, convins că „utilizatorii noștri sunt mai buni decât ai concurenței”! :)

  10. @Dragos afirma odata, intelept, ca ganditorul din muzeul lui Rodin, ce-si sprijinea barbia in pumn…”as dori sa vad si momentul cand AFA nu va mai da premii”…iata ca momentul a sosit si lumea scrie, scrie, vechea generatie a fost inlocuita cu alta, care scrie la fel de bine…motivul? in mare parte cred ca ar fi vorba de inter-informarea personala…caci premiile chiar ca sunt simbolice…nu vad nici un sens ca un uzer care cheltuieste mii de euro pe cateva excursii anuale, sa mai alerge pentru cei cativa zeci de euro pt. bilete Bluair sau 300 lei voucher…alta era situatia in urma cu cativa ani, cand premierea era alta, o croaziera, vreo 5-6 excursii prin Grecia, Bulgaria,Ungaria si multe altele prin tara(la sfarsit de an)…cat despre productia proprie de review-uri, “lasati dom’le sa puna omu’ reviul propriu pe 20 de saituri turistice”, e spre folosul romanilor, fiecare sait are alti cititori…doar nu pentru asta luptam, pantru informarea turistica-altruistica a poporului nostru, ca sa-l scoatem odata de la coada turismului European si pentru ca Europa sa nu-l mai fraiereasca atunci cand acesta calatoreste in afara?, si sa saltam nitel acest domeniu de interes national cu un etern si real potential dar inca niciodata pus ca lumea, in practica? Lucratorii din turism sunt unii dintre cei care au in tara noastra cele mai mici salarii…Nu mai puneti o interdictie in plus, ca si-asa avem destule in viata, aici e ca si la productia de rosii sau castraveti ce-au crescut in gradina proprie, producatorul poate sa-si prezinte marfa pe orice piata din tara, ba chiar administratorul pietii e bucuros ca are multi vanzatori, si-i pica si lui un procent din vanzari. Sa nu ne credem buricul pamantului, si eu, cam peste tot pe unde am umblat prin tara, (agentii turistice, pensiuni, hoteluri, pesteri, manastiri, biserici, cabane, peste 100 de statiuni balneare,etc, am aflat ca nimeni nu aflase de AFA sau de alte saituri care scriu povesti frumoase, poate de-acum incolo sau poate am nimenrit eu unde nu trebuia…lumea turismului e insa imensa si-n plina transformare…doar in oraselul meu care e un targ mai mare, exista peste 100 de agentii turistice (dintre care vreo 20 le-am bautut de-a lungul vremii), dar niciuna n-a aflat “never” de Iulianic, Georgiana, Dragos, Marocanu, Vlado2, Dorgo, Diaura, Pepsi, Costi sau IonescuNic (sau altii)…acest sait al noastru, este un sait pe care scriu in mod curent vreo 50-100 de oameni, ocazional inca pe-atatia, mai sunt si multi chibiti-comentatori, si cei care citesc sunt vreo 20.000, poate mai multi, care-si culeg, din 5-6 review-uri, informatile necesare (din pacate nu toate sunt exacte). Ei privesc mai ales pozele(de multe ori fara a citi textul) si apoi…se decid! gata, anul asta mergem la Felix, ia uite ce poze faine si apa fierbinte au aici sau in Lefkada…ia uite ce plaje minunate…deci pe scena sunt 500-1000 de actori si-n sala sunt vreo cateva zeci de mii de spectatori…nu e deloc rau pentru un specatcol care ruleaza de 5 ani, non-stop, cu casa inchisa, cu toate biletele vandute, fara sa schiopateze…e-adevarat, ca in serile lungi si reci de toamna-iarna, ca sa treaca mai repede vremea, lumea mai citeste si niscaiva impresii despre muzee, case memoriale, cetati,canioane, trasee montane, pesteri, sosele, preturi, hoteluri, restaurante,etc, sau noutati turistice, dar cand vine vacanta…toti stau cu Grecia sau Bulgaria sau Croatia sau marile capitale europene-n gand…iar despre treaba cu “merg intr-o anumita tara, cu carnetelul de notite in mana”, numai si numai ca sa mai fac niste PMA-uri pe AFA, din ambitia de-a fi in fata intr-un clasament oarecare, eu nu pot sa cred ca romanii se duc in concedii nu ca sa se relaxeze ci doar ca sa scrie 10-15 impresii in plus pe anumite saituri turistice (in concediu te duci ca sa uiti de toate)… asta o fac probabil cei ce au bloguri personale, lucreaza in turism si au un interes oarecare…dar exista si o exceptie (si lauda lor)…fanii fideli ai saiturilor turistice, pentru care a scrie si a fotografia a devenit deja un “modus vivendi”, un microb ce greu mai poate fi starpit…Si mai e ceva, lumea uita prea repede valorile, vorba lui Eminescu. “caci morti sunt cei muriti”, cei ce ies de pe scena, chiar daca si-au jucat bine rolul, sunt repede dati uitarii… am privit, asa, din curiozitate, cate voturi au mai primit intr-un an, uzeritele fruntase care au parasit anul trecut saitul…foarte putine, doar cateva… “Hei, fetelor, nu reveniti pe AFA?”

  11. @dorgo – exemplul tău de mai sus e total greșit: grădinarul poate expune marfa în orice piață – asta e corect. Dar de vândut, o vinde doar într-o piață! E cam greu să vinzi un singur cartof (am redus la absurd, recunosc, dar asta e ideea), de mai multe ori. Sau dacă o faci, să scapi de învinuirea că ai comis infracțiunea de înșelăciune…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.