Ecouri — scrise de adso; în 2023 SĂPT.11

adso, 19.03.23 22:34»@nicole33: Am spus de ce am renunțat la cafea. Forță majoră .

În privința alcoolului, acesta e singurul loc unde l-am găsit în ofertă. Probabil că restaurantul se bucură de un regim preferențial în raport cu altele, habar n-am. Oricum, nu am zărit prea mulți marocani înăuntru. Europeni, americani din nord și din sud (mulți brazilieni fac turism în Maroc!), apoi japonezi, desigur. S-ar justifica un tratament separat din partea autorităților.

Dar... eu nu am dus acolo dorul berii. Am descoperit singurul (cred) magazin din Marrakesh unde se vinde alcool, iar asta chiar din prima zi. Prețuri mari, desigur (berea de la 40 de dirhami doza în sus, vinul de la 200 sticla). Parcă am văzut acolo și spirtoase, dar nu mă pasionează subiectul.

Despre Hotelul Mamounia, dacă voi reuși, voi spune câte ceva. Nu l-am găsit descris pe nicăieri în română, și se pare că chiar printre cei de alte nații sunt puțini cei care au auzit despre el ca obiectiv turistic.

LA REVIEW Rick' s Café - scris de adso în rubrica Unde mâncăm în Casablanca?
adso, 19.03.23 21:13»@nicole33: Ca de obicei, mulțumesc pentru atenție .

Despre Rick' s Café s-a mai tot scris pe aici. Cam toate cele 19 articole din rubrica Descoperă Casablanca îl pomenesc, dar se pare că i-au călcat pragul Mama Michi (este link într-un ecou anterior) și @glcitizen, care descrie experiența sa mult mai frumos decât mine, aici vezi impresii și în articolul anterior acestuia (unde povestește filmul).

Eu am fost mai tehnic, așa cum sunt de obicei. Spunea @piti azi: gusturile oamenilor diferă și nu se discută. Rolul acestor review-uri (părerea mea) este de a-i ajuta pe ceilalți să își facă o imagine justă despre ceea ce îi așteaptă într-o destinație sau alta, pentru a putea alege în cunoștință de cauză, ținând seama de propriul gust, dacă îi interesează sau nu.

Și, celor care aleg să vină, să le dea unele ponturi, pentru a putea să își maximizeze satisfacția pe care respectivul obiectiv le-o poate oferi.

Nu a fost ieftin, dar nici nu mi se pare aşa scump având în vedere faima localului.

De acord cu dvs, nici mie nu mi s-a părut exagerat și cred că am spus asta în articol, la un moment dat. Nu am luat vin (ci bere și un cocktail), nici cafea sau desert (o revoltă spontană, mai mult sau mai puțin justificată) - altfel nota ar fi fost mai consistentă. Dacă voi reuși să spun povestea de la Hotel Mamounia din Marrakesh, veți vedea acolo cum se pune problema prețurilor .

Dar mi se pare că este esențial să ai informații exacte despre ce costuri te așteaptă undeva. Altfel riști momente penibile și/sau regrete ulterioare.

LA REVIEW Rick' s Café - scris de adso în rubrica Unde mâncăm în Casablanca?
adso, 19.03.23 15:47»@nicole33: Sărut mâna!

Așa e, bucătăria lor m-a impresionat puțin spre deloc. Mandala e un restaurant cu specific mediteranean, găsim acolo ce vedem la noi în resturantele libaneze, de exemplu. Sau chestii pe care le comandăm în mod obișnuit la Istanbul. De asta a fost bine .

Specific lor? Tajine, cușcuș, dulciuri. Primele nu sunt ok decât dacă nimeriți un bucătar bun, cum am avut noi noroc prima dată. În mod obișnuit, sunt de nemâncat. Cușcușul - merge, dar nu mă dau în vânt după el. Dulciurile sunt exagerat de dulci și, oricum, eu nu mănânc dulce deloc. Nici supele lor nu sunt gustoase, prea mult piper, prea apoase.

Prin urmare... bucătăria internațională rămâne de bază.

===

Marocul merită vizitat o dată în viață. A fost interesant, nu știu însă dacă aș reveni. Poate peste mult timp, dacă mai apuc.

Principala problemă, din punctul meu de vedere, este sărăcia. Nu ai cum să te simți cu adevărat bine când gazdele tale încearcă permanent să te înșele și când constați că sunt doar parțial vinovate de asta.

===

Vedem cu continuările .

LA REVIEW Mandala Society și încă vreo două locuri - scris de adso în rubrica Unde mâncăm în Marrakech?
adso, 19.03.23 15:24»@mprofeanu: Sărut mâna, mulțumesc pentru atenție!

În privința costurilor, ele nu doar că au crescut. S-au triplat față de acum 3-4 ani. Ideea e că sunt mai mari ca la noi, în condițiile în care țara e muuult mai săracă. Intrările la muzee s-au dus de la 10-15 dirhami la 70, preț unic. Ba nu, mint: la Grădinile Majorelle e 200 . Mie mi se pare enorm 40 de lei la Palatul Culturii în Iași, dar în Palat stai o jumătate de zi, într-un muzeu de-al lor nu ai ce face o oră.

Mâncarea la Carrefour costă o dată și jumătate cât în România. Taxiurile sunt mai scumpe, hotelurile la fel, De acord, trăiesc din turism, însă cred că vor pierde clienți. Acum, după pandemie, cu toții cheltuim nesăbuit, dar nu cred că poate dura acest comportament.

Și da, erau foarte mulți turiști. Chiar dacă nu era sezon. Îmi imaginez ce e acum!

Am făcut o simulare de cazare pentru riadul unde am stat. E complet ocupat până în mai.

LA REVIEW Mandala Society și încă vreo două locuri - scris de adso în rubrica Unde mâncăm în Marrakech?
adso, 19.03.23 13:34»@piti: Mulțumesc pentru urări, asemenea!

În privința părerii dvs despre cum se mănâncă pe acolo, o împărtășesc: așa și așa. Am comandat tajine de trei ori. Prima dată a fost bine, de asta am perseverat (miel cu smochine și nuci, o combinație interesantă). În celelalte două situații am primit legume extrafierte cu vagi șuvițe de carne. Au rămas în farfurie.

Că nu poți greși cu puiul la grătar - am zis și eu în review. Între timp am (re) citit articolul lui @Marius 72 din această rubrică. Hmmm...

Nu există noțiunea de gheață în piețe. Ideea e că orice animal se sacrifică și se comercializează în cursul aceleiași zile, deci nu e nevoie. Adică așa spun ei.

P. S. Nu am reușit să mai ajung în Essaouria, deși am înțeles de la dvs că era perfect posibil. În a doua parte a sejurului a fost rece și a plouat, așa că am abandonat ideea. Poate altă dată.

LA REVIEW Mandala Society și încă vreo două locuri - scris de adso în rubrica Unde mâncăm în Marrakech?
adso, 17.03.23 15:51»@Michi: Mă bucur mult că v-au plăcut rândurile mele!

Mai înainte v-am citit și eu articolul și m-am uitat la poze. Da, se pare că interiorul s-a modificat destul de mult. Fotografiile dvs sunt realizate la etaj?

Acum, la parter e spațiul orchestrei, un bar unde chelnerii plasează comenzile către bucătărie, iar în rest doar mese, atât în spațiul deschis, cât și pe lângă pereți (noi am stat lângă un perete). La etaj e mai interesant, sunt separeuri amenajate în stiluri diferite. Cel mai mare conține barul propriu-zis (P19), locul unde seara se pot comanda cocktail-uri (cred că se poate și la barul de la parter, dar nu sunt sigur), precum și un televizor unde filmul rulează în buclă (P16-P18). Altul are șemineu, altul ferestre către port etc.

Însă cea mai mare schimbare e alta. Când ați fost dvs, restaurantul era abia deschis și se promova agresiv. Primea grupuri de turiști aduși de agenții!

Așa ceva nu se mai întâmplă în ziua de azi. Noi am avut mare noroc să ne putem programa cu doar o zi înainte. Dacă doream la cină, nu am fi găsit loc - la prânz e mai lejer. Mai mult, restaurantul își permite să refuze clienți pe motive de ținută neconformă cu standardele lor. Nu primesc pe nimeni abia dat jos dintr-un autocar.

Alte vremuri! De fapt, față de ce am citit pe acest site, eu am găsit la fața locului un alt Maroc.

LA REVIEW Rick' s Café - scris de adso în rubrica Unde mâncăm în Casablanca?
adso, 17.03.23 15:27»@webmaster: Mulțumesc mult!
LA REVIEW Rick' s Café - scris de adso în rubrica Unde mâncăm în Casablanca?
adso, 17.03.23 15:24»@Carmen Ion: Vă mulțumesc pentru cuvintele frumoase!

Dacă vă uitați pe recenziile despre Casablanca de pe acest site (sau de aiurea), veți vedea că nu e una care să nu facă referire la film și la Rick' s Cafe . Cu toate astea, puțină lume a vizitat restaurantul pe dinăuntru. Și e păcat, pentru că - deși fake - e unul asumat și realizat cu bun gust. În plus, chiar se mănâncă bine (deși cam scump).

Nu mai știu de câte ori am revăzut "Casablanca" -filmul, nu orașul. Și de fiecare dată m-a impresionat enorm.

E bine că ați ales să vedeți filmul. Orașul nu v-ar impresiona la fel de mult .

LA REVIEW Rick' s Café - scris de adso în rubrica Unde mâncăm în Casablanca?
adso, 17.03.23 15:13»@iulianic: Vă mulțumesc pentru aprecieri și pentru urări!

Citisem articolul dvs chiar înainte de plecare. Am reținut că v-au impresionat Oceanul și Moscheea Hassan II. Sincer, în primul rând cu asta am rămas și eu din Casablanca.

Am ajuns în oraș de două ori, venind cu trenul din Marrakesh, în intervalele orare 12:30-19:30. Insuficient pentru un oraș atât de întins. Una dintre zile am dedicat-o oceanului, pe cea de-a doua orașului: Rick' s, Moscheea, biserici, piețe. Nu știu dacă îmi voi găsi timp și motivație pentru a povesti mai multe...

În articol spuneați că nu v-a dat pe spate reconstrucția Rick' s Cafe. Ei bine, pe mine da. O fi romantismul specific vârstei , or fi evenimentele din ultimul timp din viața personală, habar n-am, dar mie mi-a plăcut și recomand și altora să-i calce pragul.

LA REVIEW Rick' s Café - scris de adso în rubrica Unde mâncăm în Casablanca?
adso, 17.03.23 14:55»Mulțumesc!
LA REVIEW Rick' s Café - scris de adso în rubrica Unde mâncăm în Casablanca?
adso, 13.03.23 18:42»Sigur e vorba de un apartament in Sevilla?

L.E. Este o neconcordanta intre titlul review-ului si continutul sau.

De fapt, acum observ ca e dublat articolul despre un apartament din Malaga, publicat putin mai devreme, dar pe care eu l-am citit mai tarziu. Asa are sens apropierea marii. Sau vizita in Gibraltar. Sau plecarea din final catre aeroport

LA REVIEW Apartamento Velarde - Maestranza SEVILLA - scris de cristimicle în rubrica Apartamente regim hotelier
pagină generată în 0.0137920379639 sec
[C] Copyright 2008-2023 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată