Ecouri — scrise de piti; în 2023 SĂPT.11
Dacă la partea cu cazările ele au o aplicabilitate destul de largă, mă refer la cititori, viitori turiști prin acele locuri despre care se informează, la partea de masă gusturile sunt parcă diferite, paleta de exigențe/indulgențe e mai largă. E și vorba aceea: "în gusturile omului nu te poți... ".
Am petrecut o săptămână în Maroc (2020) din care 4 zile în Marrakech, 2 în Atlasul Înalt și una în Essaouria. După părerea mea acolo se mănâncă așa și așa, după soția mea se moare de foame (exagerează evident) după părerea altora e binișor.
Acel tajine (legume fierte) omniprezent în bucătăria marocană eu am să îi spun pas. Supa de linte mie mi-a plăcut, alții nici nu au vrut să audă. Carnea de pui, în general la grătar, nu ai ce greși la ea.
În Essaouria, fiind la ocean, am comandat pește. Bun, deși am avut strângeri de inimă căci am apelat la un local ce se aproviziona din piața de pește aflat langă pe pe malul apei. Totul era pe tarabe expus, uneori în bătaia soarelui, fără gram de gheață, la prânz erau 27 - 28 de grade Celsius (martie). Am avut noroc.
Călătorii frumoase vă doresc!
Dacă la autostrăzi mai au de lucru, mai au de acoperit zone, la infrastructură feroviară și material rulant sunt la foarte mare distanță de noi.
Încă o chestie. Față de restul țărilor din Europa Centrală, în Polonia prețurile încă sunt rezonabile: cazare, mâncare. Poate unora destinația aceasta nu le spune mare lucru cu excepția Cracoviei dar recomand și Gdansk-ul din toată inima, ve-ți avea o surpriză plăcută.
Destinația e de notat, am fost de 3 ori până acum în Polonia și iată, motive se mai găsesc.
Au fost momente când v-a încercat senzația de claustrofobie? Mă gândesc la ce adâncime se coboară și poate au fost ceva pasaje mai înguste, întuneric, șamd. Nu am eu treabă cu chestia asta, claustrfob ori ești ori nu. Dar mă întreb totuși.
Mă întrebăm în timp ce mă uitam la fotografii cam cât de greu e să păstrezi acele vitrine din muzeu (în subteran) curate, translucide. În timp cred că tendința e să devină opace apoi se acoperă cu sare. E multă muncă de întreținere având în vedere mărimea neobișnuită a traseului vizitabil, a muzeului.