ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.01.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.03.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
FEB-2013
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Tomar - Fortareata Cavalerilor Templieri

TIPĂREȘTE

Situat in Districtul Santarem, la aproximativ 120 de kilometri de Lisabona, oraselul Tomar pastreaza si astazi aerul puternic medieval ce-l mosteneste de secole.

Spre deosebire de Batalha (vezi impresii) si Alcobaca (vezi impresii), este cunoscut mai mult decat un oras cu o singura manastire.

Tomar compenseaza prin importanta simbolistica si se remarca printr-un sarm aparte, cu-n peisaj urbanistic strict, casele nu depasesc doua etaje, chiar si cele ,,cosmetizate'', sunt vechi vopsite in alb, aliniate pe strazi pavate, unde gasim la fiecare balcon revarsate flori specific climei, ce parfumeaza si improspateaza aerul. Salciile, palmierii si alte specii de arbori ornamentali decoreaza conturul malurilor raului Nabao.

Am urcat pe aceste strazi inguste pana sus pe colina pazita de masiva manastire, un amestec remarcabil de armonios de stiluri romanic, gotic, renascentist si omniprezentul stil manuelin.

Convento de Christo (inchisa in timpul Sarbatorilor legale!)

Fiind in mare criza de timp, mi-a luat mai putin de o ora sa fac turul acestui edificiu al templierilor, compus dintr-un castel si o manastire.

Cavalerii Templieri, un ordin militar infiintat in anul 1119 la Ierusalim, au jucat un rol major in recucerirea treptata a Peninsulei Iberice de sub dominatia maura.

Au inceput constructia complexului de la Tomar in anul 1160 pentru a le servi drept fortareata si sediu, aceasta suferind modificari timp de alte patru secole, in ciuda unei schimbari de propietar in anii 1300 (curtea din partea dreapta).

Temandu-se de puterea lor crescanda, Regele Dinis I (1279-1325) a interzis acest ordin in 1314, inlocuindu-l cu Ordinul lui Christos, care s-a mutat la Tomar de la Castro Marim (in Algarve) prin anul 1356.

Prestigiul acestui ordin a atins apogeul in secolul urmator cand, sub Marele Maestru, printul Henric Navigatorul (1418 - 1460), a finantat expeditiile de pionerat ale Portugaliei catre Africa si India.

Viata imbelsugata din aceste incursiuni atinge si Tomar-ul, prin acel detaliu colosal in stil manuelin al ferestrei din Sala Capitolului (vezi foto), considerat cel mai exponential exemplu al acestei dantelarii in piatra.

Statutul ordinului a scazut treptat, iar in anul 1834, acesta a disparut complet odata cu suprimarea tuturor ordinelor religioase, devenind resedinta contelui de Tomar.

Dincolo de o esplanada larga, se afla intrarea principala infipta in laterala rotondei masive, odata fiind biserica originala a fortificatiei.

Am fost intampinati de un portic decorat monumental, un univers al apogeului artei manueline, inauntru fiind directionati de rute autoghidate desfasurate pe tot cuprinsul edificiului de trei niveluri.

Un tur complet dureaza mai mult de o ora, iar pe ruta scurta, timpul de vizita se injumatateste.

Panourile cu informatii sunt amplasate strategic, in fiecare loc important.

Constructia elaborata contine ganguri boltite, cu coridoare, scari, terase si sali labirintice, incarcate de taine, compartimentarea formand un decor plin de atmosfera misterioasa melodramatica gotica.

Structura surprinde, facand parte din Patrimoniul Unesco.

Manastirea lui Christos a fost modelata dupa Domul Stancii din Ierusalim, considerat de cruciati, o ramasita din Templul lui Solomon.

O alta personalitate ce si-a lasat amprenta, este Don Manuel I (1492-1521), care a devenit Maestru al Ordinului in anul 1484. Ajungand rege in 1492, acesta dispune decorarea salilor interioare cu picturi si sculpturi magnifice ce ilustreaza scene din viata Mantuitorului. Printre acestea se remarca o sculptura a maestrului vremii Munoz, reprezentand Fecioara Maria.

Pe 10 septembrie 1438, Rotonda sanctuarului a fost martora la investirea regelui Afonso al V-lea (1438-1481).

Privelistea de sus, ne dezvaluie vechiul oras al Tomar-ului, o incantare a fiecarui turist, ce se lasa dus pe toate cararile ce serpuiesc pe pantele impadurite ale dealurilor.

Reteau de alei antice adaposteste cea mai veche sinagoga.

Sinagoga

Situata pe Rua Dr. Joaquim Jacinto nr. 73, a supravietuit tuturor vicisitudinilor istorice inca din anul 1430, fiind cunoscuta ca prima din Portugalia.

Si-a pierdut repede rolul, locul de rugaciune si de purtatoare de cuvant ale rabinilor, in anul 1497, cand evreii sefarzi au fost fortati sa se converteasca, fiind aprobata o legislatie represiva.

Cuvantul ,,sefard", este aplicat evreilor din Peninsula Iberica, comunitatile inflorind in regiune timp de patru secole, inainte de dizolvare.

Au jucat un rol semnificativ in economia burcheza a tarii si au adus contributii stiintifice si economice majore care au facut posibile Marile Descoperiri glorioase ale secolelor al XV-lea si al XVI-lea.

Din aceasta forma de obste minoritara (aljama), au ramas drept marturie camera boltita in stil gotic, acum Museu Luso-Hebraico Abraao Zacuto.

Numele muzeului ii este atribuit unui recunoscut astronom de origine ebraica, ce a servit la curtea regelui Joao al II-lea (1481-1495).

Din colectia exponatelor fac parte lespezi de mormant cu inscriptii in limba ebraica si consemnari importante legate de istoria comunitatii evreiesti, care atesta valoarea acestei culturi.

Biserica Santa Maria de Olival

Construita in a doua jumatate a secolului al XII-lea, panteonul romano-catolic era folosit ca loc de inmormantare a purtatorilor de tunici albe cu insemne distinctive ale crucii rosii.

Insusi Gualdim de Pais isi duce somnul de veci in incinta acesteia, decorata simplist in stil gotic timpuriu, cu trei arcade pe transept.

In secolul al XVI-lea, lacasului de cult i-au fost adaugate mai multe capele, in partea sudica, in fata uneia aflandu-se statuia Fecioarei Maria cu pruncul.

Praça de República

Un cvartal mai la nord, situata in Piata Republicii, se afla biserica Sao Joao Baptista, construita la sfarsitul secolului al XV-lea, de catre regele Manuel I.

Biserica cea mai importanta a Tomar-ului are un interior relativ sumbru, ce se evidentiaza prin picturile lui Gregorio Lopez (1490 - 1550), unul dintre cei mai reprezentativi artisti ai Renasterii portugheze, contribuind la multe capodopere din Convento de Christo.

Turnul octogonal cu acoperis conic este dotat cu un ceas din secolul al XVI-lea, si-ti ofera o priveliste minunata asupra orasului si a pietei cu caldaram pavat rustic cu simbolurile acestei tari, in culori alb/negru.

Sub ancadramentul in stil gotic, se pot observa magnificele ziduri ale manastirei din secolul XII, in fata careia se afla primaria din secolul al XVIII-lea, din partea opusa a pietei.

Considerat fondatorul orasului, Gualdim de Pais - al patrulea Mare Maestru al Cavalerilor Templierilor din secolul XII, este reprezentat printr-o statuie din bronz amplasata in centrul pietei, inaugurata in anul 1940.

In apropiere se afla un punct de informare turistica si gara, de unde poti lua trenul spre alte destinatii.

Piata din Tomar gazduieste o data la patru ani in luna iulie, un festival ce omagiaza Spiritul Dumnezeiesc, procesiunea fiind formata din cele mai frumoase fete din regiune, ce poarta pe cap cosuri cu ofrande cat inaltimea lor, aduse Duhului Sfant.

Orasul modern de pe malul drept prezinta mai putin interes, cu terase avand atmosfera primitoare, cu oameni linistiti si binevoitori. De asemenea, exista centre comerciale unde turistii pot achizitiona suveniruri cu simbolurile acestei tari.

Vacante frumoase!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Marian Preda in 05.01.14 13:16:09
Validat / Publicat: 05.01.14 14:30:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PORTUGALIA.

VIZUALIZĂRI: 4101 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Convento de Christo - un complex format dintr-un castel si o manastire. A fost cel mai important sediu al templierilor din Peninsula Balcanica.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38900 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

johnnyredlabel † [05.01.14 18:06:20] »

Și vine superbonusul binemeritat!

Marian Preda CONS. ONORIFIC AFA / PORTUGALIA [05.01.14 18:15:03] »

@johnnyredlabel:

Multumesc! Ma revansez!...

Pe curand!

johnnyredlabel † [05.01.14 19:32:12] »

@Marian Preda: Da, cu un sec de Jidvei

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Marian Preda
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Tomar și împrejurimile:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045942068099976 sec
    ecranul dvs: 1 x 1