#I#D
26084 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Balvanyos

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
03.12.2011
DE
Avatar Qvadratvus
vârsta 30-40 ani
DIN Piatra Neamț
înscris/ă în 23.06.10
MEMBRU: PARTENER
DATE SEJUR
NOV-2011
DURATA: 2 zile
TIP: FAMILIE CU COPII
PREŢ:
O masă copioasă la întoarcere...
incl. cost transp. (cu auto propriu)
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 1

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
90.0 %
  
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢIE / RELAXARE
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat

NOTA MEDIE rez.:
9.25
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

#G#0
#M#0
   
ARTICOL ARHIVAT

Spre cetatea familiei Apor din Baile Balvanyos


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:

Dacă nu te informezi dinainte, este greu să obții odată nou venit fiind în zonă informații suplimentare despre Cetatea Balvanyos. La întrebări localnicii răspund scurt, ceva de genul “Mergeți în Balvanyos și suiți la cetate”. Dacă întreb ce poți vizita în zonă ți se răspunde la fel de scurt, Lacul Sfânta Ana și Cetatea Balvanyos...

Înarmat numai cu aceste informații am purces în urmă cu 14 ani să descopăr o zonă minunată care mi-a lăsat intactă dorința de a reveni. Săptămîna trecută am avut ocazia de a-mi mai îndeplini unul din vise, acela de a trece din nou pe acolo pe unde în urmă cu 14 ani cu rucsacul în spate colindam fermecat de ceea ce aveam parte... Urmează să revin a treia oară – nu ultima doar probabil penultima dată – cu “tînăra generație” de astăzi, fructul frumuseților care au consolidat relația din care urmau să apară cei cărora le voi preda mîine ștafeta...

De cetatea Balvanyos mă leagă mai întîti amintirea unui drum încropit în vara anului 1996 sub un cer fără de nori. De la cuibul de vulturi de deasupra stațiunii am privit fermecat peisajul, încercînd să ghicesc care dintre munții pe care îi aveam în față în depăratare erau Bucegii, Piatra Craiului sau Făgărașul... Nu știu dacă am ghicit la acea vreme, dar sigur am rămas cu dorința de a reveni..., dorință atît de mare încît nu a fost satisfăcută nici de aceasta dată. Acum doresc să-mi duc acolo copii, iar apoi să mai merg numai odată singur împreună cu aceeași cu care am mai fost și prima dată... Vedi poi mori...

Drumul, care începe din centrul stațiunii suie cam 1200 de m pînă în punctul de unde începe urcușul prin pădure. Acum de-a lungul acestui drum sunt vile și multe pensiuni, în urmă cu 14 ani parcă erau doar cîteva... Înainte de a ajunge la punctul de joncțiune, pe dreapta se regăsește bazinul Izvorului Transilvania, unde în urmă cu 14 ani încă era o incintă bătrîioară cu borviz de care acum s-a ales praful... Țin minte cu cîtă delectare m-am bălăcit în apa minerală prin care bolboroseau emanațiile de dioxid de carbon amestecat cu hidrogen sulfurat și cît de reîmprospătat și roșu ca racul am ieșit cu regret afară. Am sperat în sinea mea să regăsesc bazinul, din păcate am regăsit doar ruinele din jurul unui ochi de apă care nu are nici o vină...

Puțin mai sus spre dreapta, începe poteca care duce sus la cetate. Urcușul este relativ abrupt, pînă sus se fac aproximativ 40 minute prin păduri de forioase amestecate cu conifere. Ritmul trebuie să fie susținut, puncte de belvedere cu excepția celor de la cetate nu există. După ce abordezi pieptiș versantul, la final panta se domolește și intri în prima incintă a Cetății Balvanyos aflată cu 30 m mai jos de prima.

Din această incintă nu a rămas mare lucru, sunt doar cîteva ziduri aproape acoperite de pădure și pămînt. Adevărat delectare vine la parcurgerea incintei interioare aflată mai sus, de unde o largă perspectivă se deschide atît asupra văii cît și asupra munților din jur. Din păcate nimeni nu a avut interes să restaureze cetatea, ruinată treptat cu începere din secolul XVII... Este drept, s-a restaurat panoul de informare, s-au pus lumini și s-au tăiat copacii din interior, în rest zidurile se macină din ce în ce mai rapid.

Dacă ai noroc, stai acolo pînă te saturi de priveliște, dacă e ceață stai doar pînă te pătrunde bine frigul... eu am avut ultima dată parte însă numai de ultima alternativă...

La coborîre, la baza dealului sunt vara tarabe cu suveniruri. În laterala lor la baza Dealululi Cetății, imediat spre Turia se află o capelă ecumenică construită din donații și, unde se țin slujbe în funcție de necesități - confrom ritualurilor romano-catolic, lutheran, unitarian sau reformat. În stînga capelei se află un izvor mineral reamenajat, anume izvorul “Vasas” sau Izvorul feruginos (în traducere aproximativă...). Prinde bine dacă vrei să te răcorești, în plus apa are un gust excepțional.

Cam atît despre Muntele Cetății din Balvanyos, dar de oprit nu ne vom opri aici, ci mergem mai departe...

P.S. @Webmaster, dacă se poate, http://www.youtube.com/watch?v=HlGm7CaHODg&feature=related

---
Impresii încărcate de Qvadratvus in 03.12.2011 00:42:27

Validat / Publicat: 03.12.11 09:16:21

articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 3735
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Qvadratvus); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  16850 PMA (din 18 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmaster0
[03.12.11 09:22:31]
» mesaj pers

   Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

   De asemeni, am redenumit rubrica spre a putea găzdui şi alte impresii din călătoriile din staţiune.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Qvadratvus
[03.12.11 09:58:46]
» mesaj pers

   Aici vezi foto este o imagine luată de sus de pe zidurile cetății.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Qvadratvus
[06.12.11 19:04:05]
» mesaj pers

   Completarea datelor despre Balvanyos am făcut-o prin 2 alte rw's, anume:

    - "Nimic nu-i mai budos în Balvanyos decit Muntele Puturosu"

    - "Baile Csiszar sau comoara ascunsa din Balvanyos".

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
#G#1

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă
#M#1

[13] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [NOV-2011] Muntele Cetății - privit de pe versantul opus, de pe drumul care duce spre Baile Csiszár. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 03.12.11] - <span class="allrVotedi" id="av279848">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv279848"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=279848">Şterge vot</a></div><span id="v9279848" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(279848)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f279848Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e279848MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [NOV-2011] Muntele Cetății - privit de pe versantul opus, de pe drumul care duce spre Baile Csiszár.
foto Qvadratvus [03.12.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [NOV-2011] Același munte privit dintr-o altă perspectivă, anume de pe drumul care coboară din Pasul Turia. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 03.12.11] - <span class="allrVotedi" id="av279849">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv279849"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=279849">Şterge vot</a></div><span id="v9279849" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(279849)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f279849Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e279849MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [NOV-2011] Același munte privit dintr-o altă perspectivă, anume de pe drumul care coboară din Pasul Turia.
foto Qvadratvus [03.12.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [NOV-2011] Cetatea Balvanyos - ce a mai rămas din zidurile incintei exterioare ... -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 03.12.11] - <span class="allrVotedi" id="av279850">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv279850"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=279850">Şterge vot</a></div><span id="v9279850" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(279850)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f279850Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e279850MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [NOV-2011] Cetatea Balvanyos - ce a mai rămas din zidurile incintei exterioare ...
foto Qvadratvus [03.12.11]
# [50 PMA, +BONUS]

#G#2

P04 [NOV-2011] Cetatea Balvanyos - Timpul ... acest mîncător de ziduri... -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 03.12.11] - <span class="allrVotedi" id="av279851">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv279851"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=279851">Şterge vot</a></div><span id="v9279851" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(279851)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f279851Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e279851MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [NOV-2011] Cetatea Balvanyos - Timpul ... acest mîncător de ziduri...
foto Qvadratvus [03.12.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [NOV-2011] Cetatea Balvanyos - Spre incinta interioară - aflată cu 30 m mai sus. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 03.12.11] - <span class="allrVotedi" id="av279852">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv279852"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=279852">Şterge vot</a></div><span id="v9279852" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(279852)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f279852Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e279852MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [NOV-2011] Cetatea Balvanyos - Spre incinta interioară - aflată cu 30 m mai sus.
foto Qvadratvus [03.12.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [NOV-2011] Cetatea Balvanyos - Zidurile incintei interioare -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 03.12.11] - <span class="allrVotedi" id="av279853">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv279853"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=279853">Şterge vot</a></div><span id="v9279853" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(279853)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f279853Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e279853MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [NOV-2011] Cetatea Balvanyos - Zidurile incintei interioare
foto Qvadratvus [03.12.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [NOV-2011] Cetatea Balvanyos - Spre turnul central. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 03.12.11] - <span class="allrVotedi" id="av279854">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv279854"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=279854">Şterge vot</a></div><span id="v9279854" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(279854)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f279854Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e279854MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [NOV-2011] Cetatea Balvanyos - Spre turnul central.
foto Qvadratvus [03.12.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [NOV-2011] Cetatea Balvanyos - De aici de sus se priveghea cetatea... -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 03.12.11] - <span class="allrVotedi" id="av279855">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv279855"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=279855">Şterge vot</a></div><span id="v9279855" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(279855)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f279855Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e279855MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [NOV-2011] Cetatea Balvanyos - De aici de sus se priveghea cetatea...
foto Qvadratvus [03.12.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [NOV-2011] Cetatea Balvanyos - Panoul din incinta Cetății -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 03.12.11] - <span class="allrVotedi" id="av279856">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv279856"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=279856">Şterge vot</a></div><span id="v9279856" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(279856)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f279856Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e279856MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [NOV-2011] Cetatea Balvanyos - Panoul din incinta Cetății
foto Qvadratvus [03.12.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [NOV-2011] Cetatea Balvanyos - Capela ecumenică de la baza Muntelui Cetății. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 03.12.11] - <span class="allrVotedi" id="av279857">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv279857"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=279857">Şterge vot</a></div><span id="v9279857" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(279857)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f279857Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e279857MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [NOV-2011] Cetatea Balvanyos - Capela ecumenică de la baza Muntelui Cetății.
foto Qvadratvus [03.12.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [NOV-2011] Cetatea Balvanyos - Izvorul 'Vasas' de la baza Muntelui Cetății. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 03.12.11] - <span class="allrVotedi" id="av279858">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv279858"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=279858">Şterge vot</a></div><span id="v9279858" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(279858)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f279858Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e279858MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [NOV-2011] Cetatea Balvanyos - Izvorul "Vasas" de la baza Muntelui Cetății.
foto Qvadratvus [03.12.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [NOV-2011] Cetatea Balvanyos - Baia de la Várpad, cunoscuta azi sub numele de Baia Transilvania. Acum este o ruină, dar vă garantez că în urmă cu 14 ani cînd încă nu era așa, senzația unei băi în această apă era una de neasemuită prospețime. CO2 dă senzația apei minerale iar H2S și alaunul dau tenta lăptoasă. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 03.12.11] - <span class="allrVotedi" id="av279859">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv279859"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=279859">Şterge vot</a></div><span id="v9279859" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(279859)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f279859Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e279859MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [NOV-2011] Cetatea Balvanyos - Baia de la Várpad, cunoscuta azi sub numele de Baia Transilvania. Acum este o ruină, dar vă garantez că în urmă cu 14 ani cînd încă nu era așa, senzația unei băi în această apă era una de neasemuită prospețime. CO2 dă senzația apei minerale iar H2S și alaunul dau tenta lăptoasă.
foto Qvadratvus [03.12.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [NOV-2011] Perspectivă asupra staţiunii Balvanyos de pe Vârful Cetăţii. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 01.09.12] - <span class="allrVotedi" id="av358258">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv358258"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=358258">Şterge vot</a></div><span id="v9358258" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(358258)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f358258Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e358258MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [NOV-2011] Perspectivă asupra staţiunii Balvanyos de pe Vârful Cetăţii.
foto Qvadratvus [01.09.12]
# [50 PMA, +BONUS]

[13] foto . Click pe oricare pentru a le mări
#I#D2
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2020 AmFostAcolo.ro
[C] Copyright 2008-2020 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată in 0.0695381164551 sec