ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.07.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAR-2020
DURATA: 3 zile
Familie
3 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
REZONABIL

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
37.50%
Mai degraba nemulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
66.25%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Orașul trist

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Vizita în Barcelona, capitala regiunii Catalonia, a fost una fortuită. Veneam de la New York cu o cursă Level, varianta low cost a companiei Iberia și zborul ne-a fost mutat cu mai bine de patru ore, astfel că am pierdut legătura spre casă. Aveam bilet fără conexiune garantată cu Blue Air. Până la urmă ăsta-i marele risc în momentul când iei bilete ieftine de tot. Nu am pățit-o până acuma, dar orice trebuie să aibă și un început! ;)

Așa că aveam două variante ori să iau bilete noi din scurt, cu o altă companie ori să reprogramez zborul cu Blue Air. Am stat strâmb si am judecat drept, decât să cheltui banii fără rost, mai bine să-i cheltui cu folos, cu un mini sejur în Barcelona.

Astfel, ne-am luat bilet la Blue Air pentru luni după amiaza și ne-am luat o cazare pentru două nopti la Hotelul Cortez din centrul Barcelonei, despre care am vorbit într-un articol anterior.

7-9 martie anul curent este perioada pe care am petrecut-o aici. Fiind vorba de luna martie și de Spania mă așteptam să prindem zile frumoase. Drept este că a fost soare, dar extrem de frig. Poate ne învățasem noi prea mult, cu atmosfera din Caraibe.

Barcelona înaintea pandemiei mi s-a părut un oraș trist. O spune unul care consideră acest oraș în top 3 al Europei, alături de nu mai puțin celebrele Londra și Roma. Nu a fost prima vizită aici. Am mai fost de trei ori. De fiecare dată iarna, în ianuarie ori februarie, așa că aveam alte așteptări atât în privința vremii, cât și a atmosferei din oraș.

Doar că parcă era liniștea dinaintea furtunii. Noi venisem din State unde nu erau încă probleme vizibile și eram cumva rupți de știrile din Europa în privința pandemiei, care s-a întins ca o cangrenă peste locuitorii Italiei. Eram cumva sceptici, parcă nu ne venea să credem. Doar că realitatea a bătut filmul.

V-am povestit de mirosul de clor înțepător de la hotel. În rest nu am văzut nimic. Nimic și aici mă refer la măsuri pentru combaterea pandemiei, ce avea să vină. Nu era distanțare socială, nu erau măști sau dezinfectante prin locurile publice. În schimb erau extrem de puțini turiști, asta într-un oraș în care locuitorii acestuia erau exasperați de hoardele de turisti si cereau limitarea acestora. Ei bine ca un făcut ruga le-a fost ascultată, nu așa cum și-ar fi dorit ei, dar asta e cu totul o altă poveste. E o vorbă care mie personal îmi place foarte mult: ai grijă ce-ți dorești, că s-ar putea să ți se întâmple!

Dar să revenim la poveste. Am aterizat în jurul prânzului pe aeroportul local El Prat. Formalitățile vamale au decurs rapid. Era destul de liber și acesta a fost un prim semn, că nu mai sunt aici turiști ca altădată. Am luat metroul până în centrul orasului la Placa de Catalunya. De aici am mai avut de mers doar vreo cinci minute până la hotel. Ne-am cazat rapid și am ieșit în oraș cu scopul de a ciuguli ceva.

Pe celebra Las Ramblas era lume extrem de puțină. Asta sâmbăta după amiaza. Terasele erau mai mult goale, iar prețurile extrem de ridicate. O vizită în renumita piață Mercat de la Bouqeria era deja un must see și nu aveam cum să o ratăm. Pentru noi e o piață tip muzeu în care exponatele principale sunt renumitele jamboane. Am admirat coloritul produselor, am savurat mirosurile specifice și ne-am ales doar cu câte un suc de fructe exotice.

Apoi am mers mai departe pe Las Ramblas până jos în Port. Pe Las Ramblas sunt câteva muzee de vizitat, cum ar fi muzeul figurilor de ceară, muzeul Erotic, muzeul Iluziilor sau muzeul Maritim, dar nu am avut chef si timp de ele. Ne-am îndreptat spre Mall-ul din apropiere unde am găsit un restaurant ca să mâncăm ceva tradițional și să bem o sangria.

Seara ne-am plimbat pe străduțele aproape pustii din preajma lui Basilica de Santa Maria del Pi și al Catedralei de Barcelona! Cu ocazia aceasta am cumpărat și câteva suveniruri pentru acasă.

A doua zi am hotărât să ne pierdem cumva pe străduțele din Barcelona. Astfel am luat-o în direcția opusă, am trecut de piața Catalunya si am ajuns în apropierea Arcului de Triumf. E foarte tare când după ceva ani te întorci într-un oraș vizitat anterior și-ți regăsești reperele, fără absolut nicio hartă. Știam că în apropierea Arcului de Triumf este Gradina Zoologică, iat apoi vestita Barceloneta pe care le vizitasem cu altă ocazie. Astfel că am ales să mergem în sens opus către Sagrada Familia, renumita catedrală a lui Gaudi la care încă se lucrează.

Dacă în urmă cu opt ani, în ianuarie 2012, era o coadă impresionantă la intrare pentru a putea vizita catedrala, la care am stat cuminței mai bine de două ore, acum era o coadă de vreo 5 minute de așteptare. Ce repede se schimbă vremurile!

Am admirat-o de afară. I-am dat ocol, am mai făcut câteva poze și apoi ne-am continuat plimbarea. Nu mai spun nimic de ea, au spus destul alții înaintea mea.

Astfel am ajuns apoi pe renumitul Bulevard Avinguda Diagonal. Era trecut de 11 dimineața într-o zi însorită, dar foarte rece de 8 martie și deja se instalau garduri și localnicii începeau să se adune la un miting. Nu știu mai multe detalii, dar în sinea mea mă gândesc poate serbau ziua internațională a femeii! Poate da sau poate era iar ceva legat de independență. Oricum nu sunt adeptul marilor mulțimi de oameni în țări străine așa că ne-am îndepărtat încetișor.

În peregrinarea noastră am dar și de Casa Batllo o altă creație a celebrului arhitect de geniu Gaudi. Dacă anterior vizitasem casa Milla, pe aceasta nu am apucat. Aici era deja ceva coadă, biletele de intrare erau destul de scumpe, iar noi destul de slăbiți financiar după sejurul în State așa că ne-am mărginit să o admirăm de afară.

O să las mai jos o descriere foarte interesantă luat din Dosare secrete:

Casa Batlló din Barcelona

Casa Batlló a fost proiectată de Antoni Gaudí și este considerată una dintre capodoperele sale. Numele local al clădirii este Casa dels ossos (Casa Oaselor) și se află pe Passeig de Gràcia, în districtul Eixample, făcând parte dintr-un rând de case cunoscute sub numele de Illa de la Discòrdia ("Blocul discordiei").

Clădirea a fost construită în 1877 și a fost comandată de un anume Lluís Sala Sánchez care își dorea o casă clasică, fără nicio caracteristică remarcabilă, cu subsol, parter, patru etaje și o grădină în spate. Apoi a fost cumpărată de Josep Batlló în 1900 și, deși stilul locuinței nu era pe placul familiei, au decis să o achiziționeze datorită locației sale centrale, o zonă la modă la începutul secolului XX, familia Battlo mizând pe această casă pentru a atrage atenția asupra puterii sale financiare.

Familia Batlló era foarte cunoscută în Barcelona pentru contribuția sa la industria textilă din oraș. Josep deținea câteva fabrici și s-a căsătorit cu Amalia Godo Belaunzaran, membră a familiei care fondase ziarul La Vanguardia. Josep a căutat un arhitect îndrăzneț și creativ, el era deschis să accepte orice proiect și a decis să nu-l limiteze deloc pe artist, cerându-i doar ca noua locuință să nu semene cu niciuna dintre celelalte case ale familiei.

În 1904, când l-a angajat pe Gaudí să-i proiecteze casa, planurile sale au fost să dărâme clădirea și să construiască una complet nouă. Gaudí l-a convins însă pe Josep că o renovare este suficientă, astfel că proiectele au fost finalizate anul următor, iar casa a fost renovată în 1906. Gaudi a schimbat complet apartamentul principal, care a devenit reședința familiei Batlló, a extins fântâna centrală pentru a furniza lumină întregii clădiri și a adăugat etaje noi. Fațadele din piatră sunt decorate cu fragmente colorate de sticlă și mozaic din plăcuțe ceramice, culoarea predominantă este albastru-verde, însă nuanţele se schimbă pe parcursul zilei în funcție de cum bate lumina, iar seara culorile devin mai intense. Balcoanele seamănă cu niște măști de teatru, iar acoperișul a fost comparat cu o reptilă, un dinozaur gigantic sau cu balaurul ucis de Sfântul Gheorghe, patronul spiritual al Catalaniei.

Industriașul Josep Batlló a murit în 1934, dar casa a fost păstrată intactă de către soție până la moartea ei, în 1940. După moartea seniorilor, casa a fost păstrată și administrată de copiii lor până în 1954, când societatea de asigurări Seguros Iberia a achiziționat Casa Batlló și și-a înființat birouri acolo. În 1970, a avut loc prima renovare majoră în mai multe dintre camerele, în 1983 balcoanele exterioare au fost și ele restaurate, au revenit la culoarea originală și un an mai târziu a fost iluminată fațada exterioară.

În 1993, Casa Batlló a fost cumpărată de Enric Bernat, fondatorul acadelelor Chupa Chups și al imperiului de dulciuri cu același nume, iar când acesta a decedat, în decembrie 2003, i-a lăsat moștenirea casa fiului său, Xavier.”

Incursiunea noastră prin Barcelona s-a încheiat cu o masă copioasă la un restaurant cochet din Placa Catalunya. Seara ne-am plimbat iar prin jurul hotelului. Ziua urmatoare am luat autobuzul către aeroportul El Prat și apoi avionul spre casă.

Vizita a patra prin orașul Barcelona atât de drag mie mi-a lăsat un gust amar. Parcă am și regretat putin că nu ne-am întors acasă de sâmbăta seara! Era foarte frig si extrem de putină lume pe stradă. De turiști nici nu mai vorbesc. După ce am ajuns acasă s-a închis și Spania și Statele Unite, așa că măcar am răsuflat ușurați că ne-am întors sănătoși.

Nu știm dacă și când lumea își va reveni la cum era înaintea pandemiei. Eram fericiți și nu știam acest lucru. Apropo mi-a fost extrem de greu să scriu acest articol despre un oraș atât de drag mie.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Barcelona este un oraș fantastic în care ai atqtea de văzut, de făcut ori de admirat. Pentru mine si o simplă plimbare pe străzi este o adevărată desfătare.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Cum spuneam anterior era trist sau cel puțin așa l-am perceput eu!


[fb]
---
Trimis de robert in 16.07.20 11:20:55
Validat / Publicat: 16.07.20 11:59:26
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.

VIZUALIZĂRI: 2103 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Sagrada Familia
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

robert [16.07.20 11:40:37] »

rog: https://www.youtube.com/watch?v=QQz4JBbmX2Y

mersimult! ​​

webmasterX [16.07.20 11:51:35] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Mika [16.07.20 13:21:59] »

@robert:  Of, sper să se sfârșească o dată cu acest calvar. Din păcate, pentru acest an nu mai am mari speranțe. Măcar să ieșim sănătoși din toată această poveste. Barcelona, un oraș in care și eu am petrecut zile minunate și unde oricând m-aș intoarce cu plăcere. Am revăzut in fotografiile tale locuri dragi, chiar dacă din text răzbate o oarecare tristețe. Bine că ați reușit vacanța fumoasă fără probleme.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
robertscris / TELEFON [16.07.20 19:54:42] »

@Mika:  îți dai seama ce e in sufletul meu, care eram fan excursii si care aveam programate ieșiri pe un an înainte!

Asta e! Nu avem ce face​. Doar asa poate mai redescoperim frumusețile țării noastre.

Problema e că s-a lungit ​foarte mult si nu văd nicio perspectivă! Nu avem ce face, ne adaptăm din mers si mergem înainte!

Mulțumesc frumos pentru vizită și comentariu! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu [16.07.20 19:56:24] »

@robert

A doua zi am hotărât să ne pierdem cumva pe străduțele din Barcelona. Astfel am luat-o în direcția opusă, am trecut de piața Catalunya si am ajuns în apropierea Arcului de Triumf. E foarte tare când după ceva ani te întorci într-un oraș vizitat anterior și-ți regăsești reperele, fără absolut nicio hartă.

exact senzatia asta am avut-o si eu citind articolul tau, ca stiu cand sa o iau la stanga sau la dreapta, cat mai am de mers pana acolo sau pana dincolo...

Daca tu ai spus ca era trist la inceput de martie, iti dai seama cum a fost putin mai tarziu.

In fine, s-or linisti toate, pana atunci felicitari, votat cu mare drag. ​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
robert [17.07.20 07:31:14] »

@mishu:  mulțumesc frumos! Parca era linistea dinaintea furtunii! De data asta furtuna a fost reprezentată de covid! Brrr ce cuvânt urât!

maryka [17.07.20 16:57:59] »

Nu mai departe de acum câteva luni, am găsit o Barcelona fabuloasă, de care m-am îndrăgostit. Ba chiar spuneam atunci că dacă ar fi să aleg un oraș să trăiesc, acolo mi-ar fi plăcut!!!   Cât de repede se pot schimba lucrurile  

Sper din tot sufletul, ca lumea să revină la normal, sau mă rog măcar pe aproape, ori de ce nu, chiar mai frumoasă? ​Oare cerem prea mult?  

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
robertscris / TELEFON [18.07.20 08:51:21] »

@maryka:  imi place esti foarte optimistă! Să sperăm că ai dreptate si asta cât mai repede! Mersi frumos pentru vizita si comentariu!

Apropo: ​https://www.stiripesurse.ro/barcelona-introduce-interdictii-dupa-cresterea-infectarilor-patru-milioane-de-oameni-trebuie-sa-st_1486633.html

roth [25.07.20 23:52:04] »

@robert:  Citit cu un sentiment de dor, ce atmosfera vibranta era in tot orasul, mii de oameni pe strazi si cozi "interminabile " la obiective. Acum... asteptam/apreciem fiecare amintire, fiecare clipa de vacanta chiar daca ea va fi doar pe langa casa. Toate trec si au un singur rol dupa parerea mea, acela de a ne opri un moment si a privii/aprecia.

Drumetie  cu peripetii, asa va ramane in amintirea ta multa vreme​​ aceasta vacanta.

Vacante minunate! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
robert [26.07.20 08:31:36] »

@roth:  drumeție cu peripeție la ultima ieșire. Cine stie când vom mai putea zbura peste mări si țări sau dacă o vom mai face vreodată. Dacă la început eram foarte optimist, mă gândeam că lucrurile vor reveni la normal rapid, acum am devenit din ce în ce mai pesimist.

Vrând, nevrând trebuie să ne găsim, cel puțin pentru moment, alte preocupări în viață și să sperăm la vremuri mai bune.

Așa am redescoperit drumețiile montane în munții noștrii!

mulțumesc frumos pentru vizită și comentariu! ​​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
maryka, Mika, mishu, robert, roth
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Barcelona:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066159009933472 sec
    ecranul dvs: 1 x 1