ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.07.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 21.11.18
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUL-2020
DURATA: 8 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

În drum spre Elada

TIPĂREȘTE

După neplăcerile cauzate pe de o parte de situația generată de pandemie și, pe de altă parte, de neplăcerile cauzate de agenție și de anularea altor două vacanțe, iată-ne, în sfârșit, pe drumul spre leagănul civilizației elene.

Plecarea noastră era planificată pentru iunie, însă granițele nu erau deschise la vremea aceea. Astfel că am amânat călătoria pentru începutul lui iulie. De altfel, prietenul nostru grec ne-a comunicat că pensiunea se va deschide turiștilor străini abia de la 1 iulie. Înarmați cu măști și dezinfectante, iată-ne pregătiți pentru marea călătorie. Despre neplăcerile cauzate de agenție nu doresc să dezvolt prea mult, deoarece aș umbri plăcerea călătoriei în vechea Eladă.

Știind, din știrile prezentate înaintea plecării noastre, că la graniță se așteaptă foarte mult, am planificat plecarea cu o oră înainte de startul inițial. Am completat formularul pentru Bulgaria, am plătit online vinieta și ne-am dotat și cu formularele pentru Grecia. Totul bine și frumos.

După plata taxei de pod la Giurgiu, am ajuns și la controlul vamal bulgăresc. Ca o paranteză: taxa de pod la Giurgiu este de 14 lei, iar la Ruse este de 4 leva sau 2 euro. Nu se acceptă zecimi de monedă sau lei. Nu ni s-au verificat formularele, ci doar pașapoartele și talonul mașinii. Uf… am răsuflat ușurați. Ar fi trebuit să-mi dea de gândit faptul că am trecut prea ușor prin vama bulgărească.

Drumul a fost rai pentru șofer; nimeni pe drum, aproape nimeni prin micile localități, iar rarele mașini pe care le întâlneam aveau numere bulgărești. Cu șoseaua liberă, am ajuns repejor către Kulata. Fac o altă paranteză și precizez că din cele șase sau șapte puncte de frontieră terestră ale Greciei, numai cea de la Kulata era operațională, așa că tot traficul era direcționat spre acest punct. Știind că la începutul intervalului unii au putut trece prin vamă netestați, am sperat și noi că vom avea același noroc.

Însă socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din târg. Cu vreo 20 km înainte de graniță traficul s-a aglomerat brusc și viteza a scăzut drastic, iar cu vreo 14 km a început și lunga noastră așteptare. Pe șosea, din sută în sută de metri erau postați polițiști care (păzeau?) supravegheau traficul. Căldura – aproape insuportabilă, pentru noi, dar pentru ei cred că a fost calvar, deoarece pe acea porțiune de drum nu există nici un fel de umbră, nici un fel de popas, nici un fel de posibilitate de a-ți răcori sufletul. După aproape patru ore și jumătate, iată-ne ajunși, în sfârșit, la graniță. Ni s-au controlat pașapoartele și celebrele formulare QR atât de mâncătoare de nervi. Intrarea noastră în Grecia a fost pe 4 iulie, așa că cele relatate sunt din acea dată. Știam că testarea la graniță este aleatorie, însă nu bănuiam că” aleatoriu” înseamnă o persoană aleasă la întâmplare din fiecare mașină, ci la întâmplare la câteva mașini care treceau. OK, s-a nimerit ca eu să fiu cea testată din mașina noastră. Mi-a fost milă de medicii care testau, îmbrăcați în costume de protecție pe o căldură ucigătoare. Dar… asta era procedura și ne-am conformat. Cele trei ore câștigate plecând mai devreme de acasă, au fost repede pierdute la graniță.

O dată trecuți de acest hop, ne-am continuat nestingheriți drumul spre Halkidiki, acolo unde prietenul nostru grec ne aștepta. La vreo doi kilometri după Promachonas, ne aștepta punctul de taxare. Aici am plătit 2 euro, spre deosebire de anul trecut când trecerea era 2,40 euro. Drumul a fost la fel de pustiu ca și în Bulgaria, cu deosebirea că în apropierea localităților traficul devenea mai animat, iar după încă 100 km există un alt punct de taxare, unde plata este de 1 euro. Puține mașini cu numere românești, majoritatea fiind doar cu numere grecești. Mai târziu aveam să aflăm că în perioada de restricții, turismul a fost asigurat cu precădere de greci, ca ajutor pentru hotelieri, dar și pentru restaurante și alte forme de servicii de turism. Păstrând legătura cu managerul pensiunii, anul acesta am optat tot pentru Anemos - vezi impresii, acolo unde liniștea și politețea erau la loc de cinste.

Spre deosebire de anii trecuți, curățenia în camere se face doar la cerere, iar prosoapele și lenjeria se lasă în fața ușii. Plaja, la fel de pustie. Doar ici-colo câte un șezlong ocupat, cu distanța impusă, pentru protejarea turiștilor. La taverne doar câteva mese sunt ocupate, iar restul meselor sunt mult distanțate. Stațiunile se animă doar în week-end, când dinspre Salonic se formau adevărate cozi de mașini spre stațiunile Kasandrei. Privind coada care se forma, în fața ochilor mi se perindau imagini de pe Valea Prahovei la sfârșit de săptămână. Cam așa arata și coada de mașini dinspre Salonic.

În ciuda restricțiilor care au fost impuse cam peste tot în lume, mai mult sau mai puțin dure, și a pierderilor financiare, ca peste tot, oamenii de acolo erau aproape relaxați psihic. Cumva, resemnați că anul acesta va fi dificil. Dar se arătau foarte bucuroși chiar și pentru o cumpărătură de 1-2 euro, iar pentru mai mult de 10 euro cheltuiți, beneficiezi și de o reducere substanțială plus un mic cadou. Unele prețuri au rămas aceleași, dar în general ele au scăzut față de anul trecut. De exemplu, un kilogram de roșii varia între 0,50 euro și 1 euro, laptele – 0,70 euro, fructele – 1-1,50 euro, pentru apa minerală prețul a scăzut cu aproximativ 0,50 euro etc. Spre deosebire de anii trecuți, străzile erau mai puțin animate, creând iluzia de lărgime. Și tot plimbându-ne la ceas de seară din stațiune în stațiune, timpul a trecut prea repede și a venit timpul să ne întoarcem acasă.

La întoarcere, drumul a fost la fel de pustiu, singura porțiune cu trafic fiind de la Ruse spre granița românească. Între timp, cu puțina brumă de limbă greacă, am urmărit știrile locale și am aflat că sârbilor le era oprită intrarea în Grecia, iar mașinile oprite în vamă erau întoarse din drum. Între timp, nici românilor nu le mai era permisă intrarea cu ușurință, iar noi ne-am considerat norocoși că din mașina noastră a fost testată doar o persoană, pentru că în ultimele zile erau testate toate persoanele din fiecare mașină, pentru ca, acum, să fie necesar rezultatul negativ al testării în țară.

Destul despre drumul pe care l-am avut spre și dinspre Grecia, iar eventualele mele scăpări din vedere se datorează doar faptului că nu le-am considerat relevante pentru articol.

În rest, vă doresc călătorii și vacanțe plăcute, cu sau fără pandemie.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Daisy Petal in 14.07.20 12:23:52
Validat / Publicat: 14.07.20 13:33:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 4020 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Daisy Petal); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Afitos - O celebră cafenea într-o casă tradițională, acum fără turiști
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37000 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster
[14.07.20 13:55:00]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mishuPHONE
[14.07.20 15:04:23]
»

@Daisy Petal:  Cam greu de comentat, este ceva la genul, un ochi plange, unul rade, si pentru cei ce anii trecuti au ajuns in aceleasi locuri ete trist sa vezi cat de pustii sunt acum locurile. ​​

​​Pozele sunt insa minunate, iar cele prezentate sunt informatii utile, chiar daca in fiecare zi pot aparea schimbari. ​​

​​Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Daisy PetalAUTOR REVIEW
[14.07.20 15:08:17]
»

@mishu:  Mulțumesc pentru aprecieri. Este trist, într-adevăr. Peisajul seamănă, cumva, cu ce a fost pe la noi în martie-aprilie și mi-e dor să văd oameni pe stradă. Dar sperăm la vremuri mai bune.

Dana2008
[14.07.20 21:12:27]
»

@Daisy Petal:  Felicitari pentru vacanta!

Ati fost oarecum norocosi ca ati plecat mai devreme din tara.

Foarte frumoasa marea si plaja... bine ca v-ati bucurat de soarele Greciei, linistea siu mancarea lor.

La noi au crescut mult preturile, ei cum de au reusit sa le stagneze sau chiar sa faca reduceri la cumparaturi mai consistente?

E groaznica asteptarea in vama, cele4 ore pe caldura sunt infinite... am stat si noi o ora si jumatate la Giurgiu si a fost groaznic, se lucra la pod.

Fotografiile sunt minunate​! Felicitari pentru articol!

Calatorii placute! Numai bine! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Daisy PetalAUTOR REVIEW
[14.07.20 21:25:12]
»

@Dana2008:  E adevărat că ne-am numărat printre puținii norocoși.  

... ei cum au reu​șit să le stagneze sau chiar să facă reduceri la cumpărături mai consistente?

Aș putea să fac doar presupuneri, dar bănuiesc că acolo negoțul de orice fel se face pe alte baze și pe câștigul pe termen lung.

Mulțumesc pentru aprecieri. ​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
doinafil
[14.07.20 22:20:11]
»

Un articol util și puțin neliniștitor pentru turiștii care-și programaseră vacanțe în Grecia. Nu cred că doar în Halkidiki va fi de-acum încolo mai greu de ajuns! În toată Grecia (insule, peninsule, orașe mai mari sau mai mici) va fi mai greu de ajuns, mai ales pentru români care, se pare, vor avea restricții mai mari decât alte nații. Spun asta mai ales în acest sfârșit de iulie când, în loc să scadă numărul celor infectați, el crește de la o zi la alta. Nu știu ce să mai cred despre mass-media asta - nu numai cea de la noi, ci din toată lumea! Se cam bat cap în cap legislațiile sanitare de prevenție și carantinare cu cele ale drepturilor omului!

Grecia era preponderent alegerea turiștilor români pentru vacanțe. Acum nouă ne este teamă să mergem​ chiar la noi aici, la „2 Mai” , în luna august. Nu știm ce ne așteaptă acolo, având în vedere că anii trecuți plaja era supra-aglomerată! Acum, că românii preferă plajele românești ne așteptăm să fie și mai aglomerat. Vom vedea cum va fi, suntem optimiști și prevăzători, vom respecta - pe cât va fi posibil - toate recomandările și vom lua toate precauțiile posibile!

Mă bucur pentru voi pentru că - cu toată așteptarea și emoția verificării testelor - ați reușit​ să ajungeți și să vă relaxați în Halkidiki!

Alegeri inspirate vă doresc și așteptări minime la granițe, fără emoții! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Daisy PetalAUTOR REVIEW
[14.07.20 22:38:52]
»

@doinafil:  Mulțumesc pentru cuvintele frumoase. Din păcate, am ales să nu mergem pe litoralul românesc din motive ce nu depind de noi. În schimb vom alege muntele și locurile de acolo.  

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Daisy Petal, doinafil, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDrumul spre Halkidiki / Cu mașina prin Peninsulă:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06499195098877 sec
    ecranul dvs: 1 x 1