ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.07.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2020
DURATA: 1 zile
Prieteni
2 AD. + 1 COPII -- v: 15
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Magura (BV) – la picior, nu cu masina

TIPĂREȘTE

Dupa tura din Leaota vezi impresii in cautarea bujorilor de munte, mi-am propus cel putin inca o drumetie abordabila din Zarnesti, baza noastra fiind la Pensiunea Kyfana vezi impresii.

Aceasta a doua drumetie urma sa fie in grup foarte restrins, intr-o zi lucratoare a saptamanii, sa fie de dificultate medie, sa nu aiba o diferenta de nivel prea mare si sa tina cont si de prognoza de averse de dupa amiaza.

Nu lungesc povestea, am ajuns sa cunosc un ghid, Serban, caruia i-am spus cerintele mele, mi-a propus variante si am batut telefonic palma.

Grupul a fost compus din Serban, Emi si cu mine.

Locul si ora de intalnire: Fantana lui Botorog de pe Valea Prapastiilor, langa Zarnesti, la poalele Pietrei Craiului, la 9:15.

Traseu, repere orare, marcaje

9:15 - 10:00 Fantana lui Botorog – Poteca Piticilor - Satul Magura, marcaj: banda rosie sau mai degraba nemarcat

10:00 – 10:15 pe drumul satului

10:15 – 10:45 poteca nemarcata prin fanete

10:45 – 12:15 creasta Magura, marcaj banda rosie

12:15 – 12:45 poteca nemarcata prin fanete

12:45 – 13:30 pe drumul satului

13:30 – 14:00 coborire la Fantana lui Botorog, marcaj banda rosie

Dificultate traseu: medie.

Introducere

Creasta Magura (Zarnestilor) face parte din Masivul Piatra Craiului, fiind o creasta calcaroasa. Ea atinge o altitudine maxima de 1.375 m in Varful Magura Mare. Cele doua capete ale traseului sunt in Zarnesti la cota 800 m si in Bran la cota 750 m.

Pe langa creasta principala a Pietrei de Craiului care atinge 2.238 m alt. in Vf. La Om si o recunoaste mai toata lumea ca o spinare alba si abrupta si lunga care se vede din multe zari, aceasta creasta a Magurii este evident un mic copil. Structural apartine indiscutabil de Masivul Piatra Craiului avand aceasi structura geologica percum creasta cea vestita.

Traseul care parcurge creasta Magura are mai multe variante de urcare din Zarnesti. Exista un drum care pleaca de la Cabana Gura Raului, doua de la Fantana lui Botorog si unul din Tohanita. Catre Branm insa exista o singura poteca.

Pentru a optimiza traseul cu cerintele noastre am hotarit sa nu parcurgem toata creasta pana in Bran ca sa coboram abrupt 600 m diferenta de nivel pe care apoi sa ii urcam pe aceeasi poteca. O alta optiune considerata a fost sa facem traseul in bucla pentru a avea priveliste cat mai avariate.

La drum!

De la Fantana lui Botorog am pornit pe Valea Prapastiilor catre Prapastiile Zarnestilor, lasand Podul Magurii in stanga. Dupa circa 200 metri, inainte de punctul de captare a apei, se vede in stanga daca te uiti atent o poteca care continua in urcus prin padure. Traversam albia paraului si ne incadram pe acest drum, numit Poteca Piticilor.

Este o varianta recomandata de urcare, intrucat urcusul este lin, chiar daca drumul este mai ocolitor. Trecem prin padure, incepem sa ne cunoastem mai bine cu Serban, care este o companie agreabila. Nici nu ne dam seama cand ajungem deasupra etajului padurii, unde incep sa apara casele Satului Magura. Poteca trece printre curtile gospodarilor. In multe locuri, pe tot parcursul traseului din preajma caselor, se intalnesc fire electrice de obicei incarcate cu curenti slabi, intinse de localnici, menite sa alunge animalele salbatice care le ating. Serban ne-a scos in evidenta si o casa cu detinatie temporara, specifica zonei, numita odaie. Odaile sunt folosite atunci cand oamenii care muncesc la coasa nu se mai intorc seara acasa.

Poteca iese pe o ulita principala a satului, pe care o urmam catre stanga. Catre dreapta am fi avut optiunea sa mergem catre Vladusca si apoi prin Cheile Pisiscii, o alta tentatie a mea.

Ulita noastra se intersecteaza la un moment dat in cruce cu drumul principal pe care masinile ridica praful. Aici se gaseste si o harta a zonei. Continuam drept inainte pe drumeagul cel mai ingust dintre cele 4. Acesta nu continua mult. Va trebui sa depasim un obstacol strecurandu-ne prin vaiuga unui parau temporar printre mizeriile aduse de apa din cand in cand. Dupa aceasta ne bucuram sa calcam pe iarba, pe fanete pline de flori de munte. In toata zona aceasta descoperita admiram Prapastiile Zarnestilor, Creasta principala a Pietrei Craiului si satul Magura. Este bucata de drum unde castigam semnificativ in altitudine. Nu e cine stie ce, dar fara un mic popas, nu merge.

Nu mai exista poteca, drumul ni-l croim singuri, este limpede ca trebuie sa ajungem la linia de sus a crestei.

Dupa o portie de putin efort, ajungem sa intalnim marcajul banda rosie, care ne va alternativ prin padure si prin pajisti si va lua in curand linia crestei sau pe aproape de aceasta, evitand varfurile pe curbe de nivel. Intalnim o cruce intr-o poiana apoi evitam prin stanga Vf. Prislopului (1.299 m). Este clar, am urcat greul, suntem sus. Tot prin stanga evitam si Vf. Galbinarea (1.350 m) de pe stancariile caruia admiram la picioare Zarnestiul.

Ajungem in Saua Magura, unde traseul de creasta intertaie traseul marcaj triunghi albastru care in stanga se la sa in Tohanita, iar in dreapta in satul Magura. Cautam umbra pentru o pauza de sandwich.

Credeam ca vom avea forte proaspete, dar pauza mai degraba ne-a scos din ritmul bun pe care l-am avut. Adevarul este ca avem in fata ultimul pasaj de urcat pe ziua de astazi, cel care urca Magura Mare, usor prin dreapta varfului impadurit de 1.375 m. Mai este o poteca ce ocoleste varful pe stanga si este mai lina. Dup Magura Mare ne lasam din nou intr-o sa si admiram acum satele Maguar si Fundata si se vede si drumul satului care coboara in Moieciu de Jos, despre care poate va voi scrie candva.

Zona Magura – Pestera s-a dezvoltat foarte mult din punct de vedere al densitatii de turisti, atat de mult ca uneori masinile ce se intalnesc pe strazile satelor cu grei pot trece una pe langa alta. Aceste sate si locul unde suntem ofera privelisti minunate catre Piatra Craiului si Bucegi – Leaota. Identificam in zare si Varful Bucsa si Saua Strunga pe unde drumetisem cu doua zile in urma.

De aici luam hotarirea sa ne intoarcem catre Magura, dar pe alt drum. A urmat un usor exercitiu de orientare in scopul de a gasi o poteca mai molcoma spre bucuria genunchilor nostri.

Cu inspiratia lui Serban am ajuns pe ultia principal a satului Magura care trece apoi pe langa biserica si urmeaza directia dorita serpuind pe o curba de nivel. Noroc ca in aceasta zi nu prea trec multe masini pe aici, altfel ar fi fost tare neplacut sa depunem straturi straturi de praf pe noi, liantul fiind asigurat de efortul placut al drumetitului.

Drumul ne-a condus in intersectia cu harat zonei, de care ma povestit mai devreme. Am continuat inainte fata de directia din care am venit. Este drumul auto de pamant care coboara in serpentine stranse la fantana. De la prima serpentine va recomand insa sa lasati masinile cu drumul lor si sa urmati poteca scurtatura care in plus este marcata cu banda rosie. Chiar daca este pe alocuri mai abrupr coborisul, altfel simiti poteca asta vale, altfel la deal.

Ajunsi la Fantana lui Botorog, in loc sa va spun “La revedere!” va invit sa alegeti alte trasee din Piatra Craiului, cum ar fi de exemplu o plibare la Cabana Curmatura vezi impresii.

Particularitatile drumetiei

Dupa circa 30 de ani, a fost prima data cand am mers cu ghid (exceptand plimbarile in Tara Luanei). A fost grozav, pentru ca am cunoscut un tip super si mai ales nu am mers singuri pe potecu putin batute. Oricum nu este recomandat se mergi solo la drum de munte. Pe parcursul intregii culmi nu am intalnit niciun om!

Mi-au placut mult scurtaturile si oragnizarea de traseu dupa cerintele noastre. Drumurile nemarcate si scurtele lectii de orientare mi-au amintit de turele pe care le oragnizam la 20 – 30 de ani.

O zi superba de care ne vom aminti cu placere! Numai bine tuturor!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

O perspectiva superba din zona satului Magura si de pe creasta Magura. Case insirate pe dealuri, pasuni intinse si inflorate, si crestele semete ale Pietrei Craiului si Bucegilor


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

O drumetie pe gustul nostru de momet, usoara, relaxanta, antrenament bun pentru altele mai provocatoare. Aer ozonat. Am incarcat bateriile.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 10.07.20 16:39:16
Validat / Publicat: 10.07.20 17:12:28
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL PIATRA CRAIULUI.

VIZUALIZĂRI: 706 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 ce frumos se aseaza casele satului Magura pe dealuri!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

mishu
[10.07.20 21:19:50]
»

@Dan&Ema

Dupa circa 30 de ani, a fost prima data cand am mers cu ghid

, mie mi se pare o alegere inspirata intotdeauna, nu numai cand nu cunosti traseul, ci si cand il cunosti, deoarece daca ghidul este meserias, pe langa traseu ai parte si de o multime de alte informatii.

Frumos traseu ati facut, iar unele dintre poze deosebite.

Felicitari, votat cu mare drag. ​

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[10.07.20 22:38:56]
»

@mishu:  ​​

Un ghid aduce niste avantaje unei excursii​​. Ai dreptate! Trebuie de fapt sa aduca plus valoare unei ture fata de situatia in care mergi "de capul tau". ​​

​​Subiectul e mai complex si se poate detalia ca pentru orice meserie de pe lumea asta functie de experienta practica, cunostinte teoretice si scolarizare, pasiune, etc.

Multumesc @mishu de ecou si randurile frumoase.  Numai bine! ????​​

Dana2008PHONE
[11.07.20 09:23:53]
»

@Dan&Ema:  Felicitări pentru articol dar mai ales pentru drumeție!

Am făcut și noi un traseu în iunie 2020 care pleacă de la Fântâna lui Bodorog până la  Cababa Curmătura, cu trecerea prin Prăpastiile Zărneștiului spectaculoase.

Este un traseu minunat, ușor, umai bun de drumeții cu copiii.

Călătorii plăcute!

Numai bine!

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[11.07.20 10:26:19]
»

@Dana2008:  ​​

Multumesc pentru lectura si ecou. ​​ Felicitari pentru traseul vostru asemenea. E un traseu tare frumos cu perspective minunate. Numai bine! ????

Mika
[11.07.20 14:30:59]
»

@Dan&Ema:  Craii sunt foarte frumoși, cu trasee pentru toată lumea, de la ușoare la foarte grele. Dar toate sunt frumoase, cu priveliști minunate. Așa este și traseul pe care ați fost. Să știi că uneori e bine să ai un ghid, mai ales dacă vrei să mergi pe locuri mai puțin umblate, sau chiar nemarcate. Felicitări, votat cu multă plăcere!

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[11.07.20 14:40:05]
»

@Mika: Craii ofera perspective superbe. Majoritatea cand spun Crai, se refera la creasta principala, care este de exceptie. Dar avem si Piatra Mica si Magura si jonctiunea cu Fagarasul catre Comisu si Marele Grohotis si Prapastiile Zarnestilor si Vladusca.

Indiscutabil sunt deosebit de spectaculosi si au cateva trasee cu grad de dificultate mare, fara sa le pun pe cele pentru alpinisti. Ba si cateva pesteri si avenuri exista in Crai.

A fost fain un ghid si sunt avantaje pe care un ghid bun le scoate in evidenta, inclusiv parcurgerea unir nemarcate.

Numai bine! ????

Zoazore
[11.07.20 23:51:53]
»

@Dan&Ema:  Aceasta a doua drumetie urma sa fie in grup foarte restrins, intr-o zi lucratoare a saptamanii, sa fie de dificultate medie, sa nu aiba o diferenta de nivel prea mare si sa tina cont si de prognoza de averse de dupa amiaza.

Țapăăă! Am fost și eu cu voi! După ce-am fost la mare-n Grecia cu @crismis, prin Bavaria de poveste cu @mishu, a venit și vremea unei drumeții cu @Dan&Ema, Emi și Șerban!

Și ce frumos este! ​ Chiar că uiți de griji! Ghidul e mereu bine-venit! Poți afla lucruri pe care nu le știi, poți învăța lucruri noi!

Priveliști superbe, deși ne-ai avertizat:

O alta optiune considerata a fost sa facem traseul in bucla pentru a avea priveliste cat mai avariate. ​​

P15 m-a făcut să visez! Parfumat!

Frumos! Și mă bucur că-ncontinuare-l iei pe Emi pe munte! ​​

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[12.07.20 10:10:00]
»

@Zoazore:  

Ma bucur ca ai tinut ritmul in general alert al drumetiei! La urcus ai cerut o pauza mai mult decat mine..... Sa admiri pajistea inflorata.

Ma bucur ca am avut acest mini-sejur la munte, aparut asa ad-hoc, caci in perioada asta daca nu se nastea Covidel, trebuia sa fim in tura AFA_ista din Austria, Italia, Slovenia, Croatia.

Si ma bucur mult ca Emi a punctat la ambele drumetii si ca fetele ne-au permis sa petrecem ziua separat. Ideea e ca eu am inchis plutonul in drumetie!

Numai bine! Mai vine o poveste de munte misto tare dar sa gasesc o fereastra de timp si e in curs de clocire una de exceptie.

Asa ca poate mai scriu pe aici...

Numai de bine! ​​​​​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Mika, mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin M-ții Piatra Craiului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.4700770378113 sec
    ecranul dvs: 1 x 1