Notice: Trying to get property of non-object in /home/amfost/public_html/impresii9.php on line 826

Notice: Trying to get property of non-object in /home/amfost/public_html/impresii9.php on line 827

Notice: Trying to get property of non-object in /home/amfost/public_html/impresii9.php on line 828

Notice: Trying to get property of non-object in /home/amfost/public_html/impresii9.php on line 829

Notice: Trying to get property of non-object in /home/amfost/public_html/impresii9.php on line 830
Pe plajă în zona Mamaia-Sat în stare de alertă / impresii La pas prin Mamaia, MAMAIA #AmFostAcolo
ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.06.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUN-2020
DURATA: 1 zile
Prieteni
10 AD. + 5 COPII -- v: 2-10
Raport PREȚ/CALITATE:
REZONABIL

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTA MEDIE REZULTATĂ
80.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
[fb]
TIMP CITIRE: 5 MIN

Pe plajă în zona Mamaia-Sat în stare de alertă

TIPĂREȘTE

Eternă mare, ca şi-odinioară,

Fără hotar şi fără de hodină,

De întrebări şi neastâmpăr plină,

Azi goana mea la malul tău coboară.

(Octavian Goga – „Marea aeternum” )

Primul weekend aglomerat pe Litoralul românesc cu ingrediente naturale perfecte: un sfârșit de săptămână în care soarele a strălucit toată ziua, apa a fost caldă, briza moderată. Chiar dacă starea de alertă la nivel național e activă, iar numărul de cazuri continuă să fie ridicat dorința de a vedea marea a fost mult mai puternică pentru câteva zeci de mii de turiști (circa 80.000 conform televiziunilor).

Grupul nostru s-a numărat printre cei care au luat cu asalt sâmbătă plajele din Mamaia pentru o bălăceală de o zi. Treziți cu noaptea în cap la ora 5 deja rulam pe Autostrada Soarelui (A2) care se prezintă într-o stare bună (tot partea dinspre București a rămas peticită/vălurită pe o porțiune). Am ales să ne oprim pe plaja din Mamaia Nord, de fapt deja Năvodari pentru a ajunge cu autoturismul cât mai aproape de plajă (din motive de mulți childreni și calabalâc). Deja o parte din străduțele care poartă indicative (de genul D14, D17) au fost închise cu bariere și nu mai ajungi pe faleză; până la urmă am găsit o stradă care ne-a facilitat accesul pe șoseaua de lângă faleza pietonală – așa-numita „Strada Promenada” : o stradă neasfaltată, pietruită, de pe care se ridică nori de praf la fiecare trecere a unui autoturism. Oricum peste vreo două ore nu mai aveai loc unde să parchezi, toată strada era ocupată pe ambele laturi, plus terenurile virane și cele din preajma santierelor.

La ora 7 eram deja pe plajă, la Latina Social Club, undeva între complexul Alezzi și Plaja Papaya. Prima impresie: șantierele sunt în floare în Năvodari iar plaja e deja înțesată de umbreluțe de tot felul. Plătim 25 lei/șezlong, ni se aduc salteluțele (care ni se spune că au fost dezinfectate seara :)), peste puțin timp primim bonul și vine o doamnă care șterge măsuțele de plastic. Șezlongurile erau grupate câte trei sub umbrelele de mari dimensiuni și într-adevăr fiecare grup e distanțat la peste 2 m de celălalt grup (de altfel am observat o distanțare mai mare între șezlonguri pe toate plajele din apropiere).

La ora 9 deja se aglomerase plaja, s-au ocupat integral șezlongurile și porțiunea de nisip pentru prosoape (cu ceva distanțare între ele). Măști de protecție aproape că nu am văzut toată ziua! Doar la câteva terase, magazinașe și chioșcuri le purtau angajații – sub bărbie! De altfel cred că e foarte greu să respiri prin asemenea mască într-un loc închis unde sfârâie în ulei hamsiile și afară sunt 29 grade în aer. Nici în micile supermarketuri clienții nu intră cu mască.

Plaja beneficiază de bar-terasă, toalete, dușuri, coșuri de gunoi, un mic loc de joacă pentru copii și free wi-fi – facilități prezente acum pe (aproape) toate plajele private din Mamaia. Prețurile la barul plajei sunt măricele bine: toate sortimentele de bere sau suc acidulat/neacidulat se învârt în jurul sumei de 9 lei, o cafea espresso 8 lei, un frappe 15 lei, înghețata cea mai ieftină 6 lei. Alternativa ar fi micile supermarketuri unde prețurile sunt ceva mai reduse; în apropiere s-a deschis un magazin Lidl (strada D10, Mamaia-Sat).

Apa mării a fost caldă, alge puține, nu am văzut meduze, în schimb am zărit doi șerpi de apă (ro.wikipedia.org/wiki/%C8 ... rpe_de_ap%C4%83) înotând pe lângă mal. Nisipul destul de fin, ceva alveole cu scoici chiar pe mal, multe chiștoace în nisip.

Bâlciul de lângă fostul camping Lebăda nu e deschis în totalitate, mai sunt câteva restaurante cu obloanele trase; totuși vreo 3 terase/autoserviri funcționează, porumbul fiert e 5 lei, înghețata la cornet 3 lei. În partea opusă, în jurul complexului Alezzi găsiți restaurante mai acătări, cu amenajări drăguțe și, probabil, prețuri pe măsură. Nu lipsesc hamsiile (7 lei/100 gr), clătitele uriașe și gogoșelele cu ciocolată (15 lei/bucata/porția). Am văzut și câteva locuri de joacă gonflabile pentru copii, plaje interesant amenajate, baruri drăguțe.

Odată ajunși pe plajă oamenii se relaxează și uită de această pandemie, vraja mării fiind mai puternică decât orice regulă sau restricție. Uiți instant de virus, mască, dezinfectant – lunile de izolare au stimulat dorința de libertate, de plimbare în Natură.

Concluzii. După aglomerația pe care am văzut-o pe Litoral bănuiesc că lunile iulie-august vor fi extrem de aglomerate. Chiar dacă condițiile oferite pe malul românesc al Mării Negre sunt inferioare celor din alte țări, populația se va îndrepta către stațiunile litorale care „par” a oferi mai multă „siguranță” – de fapt, doar senzația că te afli la tine în țară e mai liniștitoare pentru unii.

În rest, pe Litoral găsești aceleași „maniere” , prețuri mari în comparație cu serviciile oferite, calitate îndoielnică, mizerie pe plajă, praf pe străzile din Mamaia-Sat și Năvodari etc.

Recomand cu ceva rezerve petrecerea câtorva zile pe litoralul românesc având grijă să vă informați temeinic și să alegeți inspirat, să aveți așteptări realiste și să vă bucurați de natură.

Singura Doamnă este Marea – ea ne oferă relaxare, o stare de bine, o bucurie imensă...

P. S. S-a deschis roata panoramică din Constanța – Tomis Eye (constantafinanciara.ro/ca ... a&cn-reloaded=1).


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 29.06.20 10:47:50
Validat / Publicat: 29.06.20 11:21:20
VIZUALIZĂRI: 3171INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAMAIA.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Plaja în Mamaia-Sat la orele dimineții.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 47000 PMA (din 50 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

Dana2008scris / TELEFON [29.06.20 11:44:48] »

@tata123:  Felicitări pentru articol!

Foarte frumoasă poezia! Mulțumim!

​​E bine de știut ce te așteaptă la Marea Neagră.

Noi am fost de vreo 5 ani acolo unde ați fost și voi acum, in Mamaia Sat/ Năvodari.

Mi-a plăcut foarte mult plaja foarte lata cu nisip fin pe care găseai la orice ora suficient loc și intrarea lina în apa. Plaja era foarte curată.

Mă întristează faptul că după atâția ani praful și construcțiile nu s-au terminat, pentru că dacă ar fi sa mergem în România la mare, tot aici am merge.

Un mare minus este faptul că de la cazare și pana la terase sau până la plajă te umpleau mașinile de praful care se ridica spre cer și se lipea de pielea umedă încălzită de soare.

In rest toate bune și frumoase!

Numai bine! Sănătate!

zapacituscris / TELEFON [29.06.20 13:04:45] »

@tata123:  noroc cu eterna mare!... că în rest amar mult este... Cred că pe asta se bazează și cei care ne așteaptă, de dragul peisajului marin, turiștii de pretutindeni pică în "năvodul" plasat fără remușcări de "pescuitorii" din ape tulburi. De ce oare nu putem să zicem odată pas litoralului nostru (dureros, dar sănătos!)? , ocazie mai bună ca asta de după pandemie nu mai pupăm. Câte miliarde de valuri se vor mai sparge de plaje până când condițiile de disconfort, mizerie, praf, moluz, vor dispărea de prin stațiunile românești de la M. Neagră? Câte stoluri de pescăruși vor mai bântui haotic între cer și mare, încorsetați de interminabilele șantiere de construcții, autorizate din interese meschine dictate după deviza sălbatică "adă și na"? Câte fire de nisip se vor mai  prefira prin clepsidre răsturnate doar de neguțători puși pe maximizări de profituri, scurte  ca la "dame", cu servicii extrascumpe, de parcă lumea se sfârșește mâine? ...

Câtă lipsă de viziune din partea celor care țin năvoadele turismului de litoral românesc! Așa doar se gonesc peștii din năvod, nu​ se capturează. Noi și mâine suntem tot aici, dar găurile din năvod sunt din ce în ce mai mari și nu ne vom mai lăsa prinși. Pescari mai de soi și-au întins mrejele mai spre sud, prin Bulgaria și Grecia... iar pe aici vom fi doar în trecere, dacă nu se trezesc la timp neguțătorii noșt' i de piei de cloță...

Singura consolare, rămâne simfonia mării, pozele în care apare, încântă și întristează deopotrivă...

webmasterX [29.06.20 13:25:14] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin Mamaia, MAMAIA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: [Re]Descoperă Litoralul românesc]

tata123 🔱 [29.06.20 14:41:37] »

@Dana2008:  Poezia mării e cea care ne atrage permanent. Am mers în Mamaia doar pentru o zi și am găsit aceleași condiții precare și servicii slabe la prețuri mari. Față de anul trecut s-a mai schimbat puțin peisajul pe mal: au apărut mai multe blocuri în construcție. Păcat de faleza pietonală care s-a deteriorat și prăfuit nespus de mult. Poate peste vreo 10 ani zona va arăta mai bine, deși termenul pare cam scurt...

​Mulțumesc! Călătorii frumoase!  

tata123 🔱 [29.06.20 14:49:16] »

@zapacitu:  Fie că mergem în Nordul sau în Sudul litoralului românesc, fie că alegem plaje mai pustii (aproape inexistente) sau aglomerate, fie că stăm la hotel, pensiune sau vilă întotdeauna vom avea parte de avantaje și dezavantaje. De ce trebuie să stea mereu în puterea noastră să ne facem vacanța frumoasă pe litoralul românesc și nu suntem ajutați puțin în acest sens?

Răspunsul stă în ecoul tău...  

Pentru unii stavila pusă de virus e un motiv suficient de a nu se mai deplasa peste hotare, pentru alții comoditatea, alții chiar adoră „nebunia” litoralului românesc, etc.

Poate că Marea vrea să ne spună uneori ceva, astfel că s-ar potrivi și versurile de mai jos:

În fiecare seară, de-un timp, stau cu mirare

Și-ascult ce straniu cântă tumultuoasa mare.

Atent îmi plec urechea, și-ascult notele-i grele,

Ascult, cătând pe-ncetul să mă deprind cu ele,

Să-mi lămuresc ce-o doare când spumegă de ură,

Ce vrea să spuie marea cu-nfricoșata-i gură.

Dar apele-i țin taina, schimbând a ei cântare, ...

(Dimitrie Anghel, 1906)

Mika [29.06.20 14:49:40] »

@tata123:  Am fost și eu vinerea și sâmbăta din săptămâna abia incheiată. Prețurile la cazare in unele locuri nejustificat de mari, exagerate chiar. Am făcut plajă in Constanța și pot spune că mi-a plăcut, plajă foarte mare, curată, liniștită, aveai loc să-ți pui prosopul pe nisip chiar la malul mării. Așa cum spui, probabil că litoralul nostru va fi foarte aglomerat anul acesta, dar din păcate, serviciile, in multe locuri nu se ridică la nivelul prețurilor  cerute.   O vară frumoasă!

zapacituscris / TELEFON [29.06.20 15:12:20] »

@tata123:  

Nimic mai adevărat! Dacă marea ar putea să  mă certe din perspectiva relației mele de client al negustorilor de servicii estivale... poate ar fi zis așa:

"La fântâna fără apă,

Proștii dau în brânci, să-ncapă,

Iar deștepții vin să vadă

Cum se moare la grămadă,

Până-și fac nevoile...

Și-apoi cheamă ploile,

Să spele de scârnă locul,

Și pun oala și fac focul,

Și când ciorba dă să fiarbă

Își râd iar de proști în barbă...

Că așa e-n lume rostul:

Pe deștept îl cară prostul

Și pe prost îl cară gaia,

După toată hărmălaia. "

           Egloga secetei sociale 

                        de George Țărnea

alinafulg [29.06.20 16:37:20] »

Trebuia sa mergem in vancanță la Mamaia dar a trebuit să anulam din cauza decalarii  vacantei judecătorești. Sper ca măcar în Grecia să putem ajunge, dar văd că se impun noi formulare.   Litoralul nostru cred că va fi aglomerat anul acesta, cât despre Mamaia pot să spun că mie îmi place, m-am simtit tare bine acolo anul trecut.

 O vară frumoasă! ​

mishu [30.06.20 06:37:32] »

@tata123:  Sentimente amestecate  in ceea  ce priveste litoralul nostru, nostalgie, melancolie, tristete dar si speranta, asa ca privesc cu speranta inainte, unele poze ofera si speranta, ca sa nu spun ca P05 mi-a trezit chiar invidie, iar P20 minunata.

Inportant etse ca ai fost printre prieteni ​si v-ati bucurat de o zi superba.

Felicitari, votat cu mare drag. ​

tata123 🔱 [01.07.20 11:36:42] »

@alinafulg:  Mulțumesc pentru lectură! Litoralul românesc va fi foarte aglomerat în această vară în ciuda problemelor de tot felul care persistă de atâția ani. Nu cred că mai există plaje izolate sau sălbatice pe țărmul românesc (cu excepția celor din Deltă, mai puțin ticsite de turiști datorită accesului mai greoi, pe apă) - canalele tv prezentau zilele trecute puhoiul de oameni și mașini de la Tuzla și Vadu.

Probabil că multă lume va „trage o fugă” ​ pe Litoral pe perioade destul de scurte, am găsit niște prețuri astronomice la cazare, în timp ce în alte țări se încearcă atragerea turiștilor cu scăderi de prețuri sau facilități extra incluse.

Numai bine! ​

tata123 🔱 [01.07.20 11:42:08] »

@mishu:  Mulți dintre noi avem amintiri frumoase de la țărmul românesc al Mării Negre, amintiri mai vechi sau mai recente. Cu toate nemulțumirile reale legate de servicii și infrastructură mulți români se vor îndrepta spre Litoralul românesc în această vară.

Incursiunile scurte alături de prieteni sau familie au farmecul lor. Soarele îți „deschide” dis de dimineață pe autostradă o zi superbă de bălăceală, și tot Soarele îți „închide” la apus pe aceeași autostradă o perioadă de timp ​petrecută cu voie bună pe malul mării.

​Mulțumesc pentru aprecieri! Călătorii frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
m liviu*scris / TELEFON [01.07.20 23:53:48] »

Singura Doamnă rămâne Marea. Foarte frumos punctat!  

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinafulg, m liviu*, Mika, mishu, tata123 🔱, zapacitu
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2023 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.15374112129211 sec
ecranul dvs: 1 x 1