ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.06.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUN-2020
DURATA: 1 zile
Solo
1 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Steyr – Povestea unui oras sau un oras de poveste

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Steyr mi-a placut de cand mi-a fost recomandat si avea sa nu ma dezamageasca, ba din contra sa imi prezinte lucruri in plus. Cautand pe net sa vad cum arata am descoperit un oras romantic, cu case vechi, colorate si decorate foarte frumos, cu acele stradute pietruite, incomode la mers, dar atat de placute de parca erai intr-o alta era.

Inainte de a porni la drum trebuie sa povestim cate ceva despre acest oras. In anul 600i. Hr aici s-au stabilit celtii, care au numit raul Stiria, nume de origine celtica, mai apoi aceasta zona devenind parte din Imperiul Roman in 15 i. HR. Colonistii bavarezi sunt cunoscuti aici in secolul VI dupa care au urmat invaziile maghiare, ceea ce a facut ca populatia sa ridice o cetate de aparare deasupra raului Steyr, cunoscuta astazi drept Castelul Lamberg. Urmeaza perioade de prosperitate dar si de declin in timpul Razboiului de 30 de ani pentru ca in 1727 orasul sa fie distrus de un incendiu puternic. Ducele de Lamberg (care a dat si numele castelului asa cum il cunoastem astazi) a restaurat cladirile in stil baroc astfel incat astazi le regasim aproape neschimbate. Dar povestea nu s-a oprit aici, in 1929 Marea Criza Economica nu a ocolit nici acest oras care mai tarziu a fost ocupat de trupele naziste care au incercat sa distruga fabricile de armamaent, si mai trebuie mentionat ca aici Hitler a urmat cursurile liceului Steyr. Orasul a fost insa mai apoi ocupat de rusi si eliberat ulterior de americani. Asta a fost asa, la modul general, cateva informatii despre oras.

Facand cazarea vezi impresii doamna de la receptie mi-a dat un pliant (in engleza) cu ceea ce pot vedea in oras, asa ca dimineata cu pliantul in maini am pornit in explorarea orasului, asa ca am sa va prezint si eu orasul asa cum l-am vazut eu pas cu pas. Iesind din hotel primul obiectiv (marcat insa si in recomandarile de pe net) a fost “Bummerlhaus” o cladire stil gotic a carei mentionare in documente dateaza din 1450, insa cele mai vechi parti ale casei sunt din secolul XIII. Cat despre numele casei se pare ca are istoria intr-o gluma a locuitorilor. In secolul XIX aici exista un han care se numea “Zum Goldenen Löwen” (La Leul de aur) asta deoarece desupra intrarii exista un leu auriu (este si acum), numai ca viziatorii l-au asemanat mai degraba cu un catel dolofan, si asa i-a ramas numele si in zilele noastre. Dar aceasta zona istorica este intesata cu cladiri istorice si fiecare are povestea ei, am intalnit o multime de case care aveau cate o placuta care spunea ca acolo s-a nascut X, sau a stat Y sau Z cat au scris/compus in perioada…. Si tot asa. Din aceasta zona insa nu putea lipsi Primaria, o cladire cu adevarat impresionanta, unde exista si un centru de informare turistica, la data vizitarii fiind insa sarbatoare, primaria era inchisa. Cladirea este o constructie stil Rococo in perioada 1765-1778 si care la fiecare 10 ani isi improspateaza fatada (obrazul subtire cu varuiala se tine J), acum aceasta renovarea a insemnat colorarea fatadei intr-o nuanta deschisa de gri, fatada anterioara fiind o nunata deschisa de portocaliu-roz. Tot privind primaria trebuie sa mentionam cele 4 statui care se gasesc in partea superioara si care reprezinta Justitia, Legea penala, Patronajul cleric si legea Romana.

Casa cu stea, o alta casa decorata minutios, cu multe statuete reprezentand ingersi, numele casei fiind dat de Steaua ce se afla desupra intrarii si sustinuta de doua pasari. Tot in aceasta zona se gaseste casa in care a locuit si compus cateva dintre lucrarile lui Franz Schubert si unde se intalnea cu alte persoane marcante din lumea muzicala si unde aveau loc multe auditii. Astazi in casa memoriala sunt organizate astazi festivaluri si competitii de creatii muzicale. Si tot asa mai departe fiecare casa are ceva deosebit, sau a stat cineva deosebit acolo, si multe dintre aceste informatii erau mentionate in pliantul cu harta primit de la receptie. Cinste administratorilor locali care au scos un astfel de pliant, cred ca este prima data cand un pliant este atat de bogat in informatie.

Continuandu-mi drumul pe stradute am ajuns in dreptul unei vechi porti de acces in orasul medieval, pictata superb. Am urcat o panta usoara si m-am pomenit in dreptul intrarii in castelul Lambert, aveam insa sa ma multumesc cu o scurta plimbare in zona, cat sa observ un grup statuar interesant (monumentul Waldenser) care am inteles ca dateaza din 1997. Acest monument comemoreaza comunitatea valdensiana si persecutia lor. Waldenses au fost o miscare religioasa laica din secolele XIII-XIV, caracterizata printr-un mod de viata in saracie, criticand averea bisericii. In 1397 circa 100 valdensieni au fost condamnati la ardere pe rug sau inchisoare. Sculptura reprezinta arderea lor in timp ce figura feminina aflata langa acest rug uman simbolizeaza impacarea si toleranta.

Mi-am continuat drumul pe langa castel pe o carare ce in final ducea la niste scari coborand astfel in dreptul podului ce traverseaza raul Steyr. De partea cealalta a raului se afla un muzeu numit “Museum Arbeitswelt (MAW)” un fel de “Muzeul Lumea Muncii” muzeu deschis in 1987 initial ca o expozitie temporara, transformat ulterior (avand in vedere ca prezentase interes) in muzeu permanent (acum insa era inca inchis din cauza de GUVID cum bine spune un user). Tot in zona se afla si o facultate si un campus. Zona aceasta insa se pare ca include cele mai vechi case din Steyr iar doamna de la receptie mi-a spus ca daca am timp este frumos sa ajung aici, normal, pentru asta venisem.

Una dintre bisericile semnificative pentru oras, avand in vedere si pozitionarea ei la gura de varsare a raului Enns, este biserica Sfantul Mihail care impresioneaza prin aspectul ei, dar si prin fatada pe care este scris: “Cel ce intra sa se inchine lui Dumnezeu” aici regasindu-se statui ce o reprezinta pe Fecioara Maria cu pruncul in brate dar si pe sfintii Petru si Pavel. Biserica a fost construita in perioada 1635-1677 ca biserica iezuita, si din 1785 este biserica parohiala. Aici am vazut ce inseamna o buna organizare si disciplina, bancutele erau marcate cu locurile unde aveai voie sa stai pentru a pastra distantarea fizica.

Biserica este si mai frumos evidentiata cu cat de indepartezi se ea, si ma refer la distantarea fizica si nu spirituala, asa incat de pe pod se vede si mai frumos, sau din cateva alte puncte din oras. Si iata-ma pe Podul Steyr, un loc de unde poti vedea minunat unirea dintre raul Steyr si Enns, si aici m-am amuzat recunosc cinstit, vazand o lebada care incerca sa se mentina pe apa avand in vedere ca sunt curenti de apa ceva mai puternici si care incercau sa o traga mai departe. Am traversat raul si am ajuns intr-o mica pietisoara numita Piata intre poduri (avand in vedere ca in apropiere mai esre un pod, dar peste raul Enns), de unde se vede poarta de acces spre castel, dar sivo farmacie veche, Löwen Apoteke, tot aici este un turn de apa, construit in 1572 pentru a asigura apa pentru casele din jur, dar care cu trecerea timpului pare ca “intra la apa” desi daca ne uitam vedem si niste insemne pe unul dintre colturi care ne arata in anumite momente, sunt mentionati anii, unde era nivelul apelor.

Si am ajuns in sfarsit si la castel, am intrat in curtea interioara si m-am bucurat de ceea ce am putut vedea acolo. Acum cate ceva despre acest castel. Atestarea lui ne duce in anul 980, il cunoastem ca resedinta a dinastiei Ottokar, cu multe modificari si extinderi totul pana in 1727 cand a fost serios avariat de un incendiu. A fost renovat de contele Lambert si asa si-a capatat si numele sub care il cunoastem astazi. Curtea castelului iti da senzatia unei gradini, dominata central de o fantana unde personajul central este un caine (se pare ca este simbolul heraldic al casei Lamberg) iar statuile aflate si ele in vecinatate reprezentand niste pitici (o sa ii vedeti si in filmulet). Castelul indeplineste astazi alte scopuri decat cele initiale, aici isi are sediul politia, aici este si o sala de evenimente/ restaurant, am inteles ca aici este si o biblioteca cu 11000 de volume si ce poate fi vizitata cu programare.

Si plecam iar mai departe, printr-un parc frumos si linistit unde la loc de cinste, printre altele se gasea un barometru „Goethebarometer“si pe o placuta erau ceva informatii si se facea referire si la Torricelli iar in capatul acestui parc se gaseste un monument dedicat lui Josef Wendl. Si am sa ma opresc putin la acest industrias care a trait in perioada 1831-1889 si caruia la 5 ani de la moartea sa ii era inchinat acest monument. Wendl a fost un producator de armament (fabrica preluata de la tatal sau) insa care a avut si o viziune mai ampla asa incat a promovat productia de energie electrica din hidroenergie, construind primele centrale performante, Steyr fiind primul oras mare iluminat cu electricitate din hidroenergie. Wendl a construit case moderne, scoli si piscine pentru muncitorii sai, de altfel scoala de inot din Steyr este construita de el. Platea salarii peste medie si le-a oferit tuturor angajatilor si rudelor ingrijiri medicale gratuite. Dar si dupa moartea lui viziunea a fost pastrata, fabrica lui de armanent fiind cea mai mare din Europa avand uneori si peste 15000 angajati, iar dupa al Doilea Razboi Mondial a inceput productia de tractoare si camioane.

Si drumul continua frumos, pe niste alei parca ascunse pana la un loc care parca este intentionat ascuns, “Dani Garden” , ceva bancute la umbra pomilor si un “monument” dragut, doua inimi unite.

In drumul meu am mai intrat si in Biserica Parohiala (principala, in timp ce Sf. Mihail este numita de suburbie), vizibila de departe avand in vedere ca este o constructie impresionanta realizata (si imbunatatita) incepand cu anul 1443 si in fata careia se gaseste un monument dedicat lui Anton Bruckner, dar si un alt “monument” , un cub de piatra si este un memorial al razboiului (Cel de-al doilea Razboi Mondial) si care dateaza din 1982. Cateva pasi si spre poarta de intrare in zona istorica, si vizita se incheie cu o scurta incursiune si in Biserica Sfanta Maria (cea pe care o vedeam si din camera).

Cum as putea incheia prezentarea acestui minunat oras? Poate doar invitandu-va sa vizionati acest film, asa ca am rugamintea la webmaster de a atasa ca ilustratie video acest filmulet youtube


[fb]
---
Trimis de mishu in 23.06.20 20:22:52
Validat / Publicat: 23.06.20 23:04:39
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.

VIZUALIZĂRI: 1076 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Steyr - Banca Sparkasse
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 62400 PMA (din 47 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[23.06.20 23:01:02]
»

Excelente recomandările

Mutat în rubrica "Descoperă Steyr, STEYR" (nou-creată pe sait)​

webmaster
[23.06.20 23:23:55]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.​​

Carmen Ion
[24.06.20 08:35:10]
»

@mishu:  Cu adevărat un oraș de poveste, l-ai surprins foarte bine în poze și l-ai descris convingător în text. Bravo pentru excursie!

Păcat că era dezolant de pustiu! ​

Mika
[24.06.20 11:28:02]
»

@mishu:  Foarte frumos orășelul. L-am căutat și pe hartă să văd cât de departe este față de locul un de voi sta. Votat cu mult drag!

mishuAUTOR REVIEW
[24.06.20 19:59:28]
»

@webmaster:  Multumesc frumos, o seara linistita.

mishuAUTOR REVIEW
[24.06.20 20:05:17]
»

@Carmen Ion:  Partial ai dreptate. Austriecii sunt o natie conservatoare rau de tot, daca este sarbatoare ne trezim tarziu (eu am fost lenesa si am iesit de abia la ora 9 din hotel), si nici macar nu pregatim micul dejun, ne luam familia, mergem la o terasa care serveste micul dejun, si pentru cativa euro (daca am fi noi in locul lor am spune ca pregatim acasa un mic dejun pe cinste cat ne costa undeva pentru o persoana doar, ei insa privesc altfel) stau la masa, copiii mai se joaca, mai mananca ceva, noi ne uitam pe telefon sau citim ceva, si cam dupa vreo ora ne urnim. Acasa nu este asa, cineva... de obicei mama, pregateste micul dejun (si e deja obosita) si copiii incep cu mosfturi, iar noi suntem " Nu te scoli de la masa pana nu ai mancat tot! " si tot asa. In ceea ce priveste pozele, de obicei incerc sa evit lumea, cand nu am incotro, asta e, si dupa ce mi-am terminat tura si am ajuns in acelasi loc, incepea animatia. Insa orasul este minunat, si aici fiind zona istorica, lumea iese ca sa se simta bine.

Multumesc pentru vizita si aprecieri. ​

mishuAUTOR REVIEW
[24.06.20 20:07:39]
»

@Mika:  Sper ca ti-a dat cu plus! si poti ajunge usor cu masina sau chiar cu trenul.  

Incerc sa mai vad ce se mai poate povesti din zona (cat de cat).

Multumesc pentru vizita si aprecieri. ​​

MikaPHONE
[24.06.20 20:17:53]
»

@mishu:  Da, e aproape de Salzburg, în drumul nostru.  

Zoazore
[25.06.20 15:24:37]
»

@mishu:  Sunt frumoase orasele moderne (sau asa le percep eu!), dar orasele astea istorice, parca sunt mai elegante, mai... altfel! Au un parfum aparte, o patina, sunt... altceva!

Am vizionat videoclipurile. Fantana castelului este chiar din poveste! Eu am numarat 7 pitici! Atâția sunt?

Totul e atat de curat, luminos, elegant! Parca tot astept s-apara o printesa cu crinolina, un cavaler cu penaj la palarie...

Distractiva istorioara cu leul de la han!

O plimbare frumoasa! Multumesc mult!

mishuAUTOR REVIEW
[26.06.20 20:51:17]
»

@Zoazore:  Dupa ce mi-a povestit prietena despre acest oras, m-am uitat imediat pe net sa vad cum arata dar si cat de departe este de Linz, si ambele argumente m-au convins. In ceea ce priveste piticii, sa stii ca nu i-am numarat, poate ajungi tu sa o faci , iti doresc asta. Cat despre leu, se vede ca lumea are imaginatie.

Multumesc de vizita si aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Zoazore
[26.06.20 21:09:03]
»

@mishu:  Eu am numarat 7 pitici! Atâția sunt?

În videoclip i-am numărat!” Pe viu” ... cine știe când le-o veni vremea... ​

Orașul, în schimb, e chiar de poveste! E un burg cu arome vechi, de poveste! Foarte frumos! ​

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mika, mishu, Zoazore

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054280042648315 sec
    ecranul dvs: 1 x 1