ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.03.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 23.05.14
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
NOV-2019
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Ait Ben Haddou, o alta 'perla' marocana

TIPĂREȘTE URM de aici

O zi frumoasa, calda si insorita ne indemna la alte descoperiri marocane.

Dimineata a inceput cu un mic dejun bun, cu placinta, croissante, turte si alte bunatati (despre care am scris in review-ul hotelului "La Perle du Sud").

Ouarzazate este un oras mic, fost garnizoana franceza pentru controlul asupra regiunii sudice a Marocului.

Celebritatea sa se datoreaza pozitiei strategice, pe rutele intre Sahara si Atlasul Mare, pe de -o parte, precum si legaturilor sale cu industria cinematografica de la Hollywood, pe de alta parte.

Cel mai important obiectiv turistic al localitatii Ouarzazate este Kashbahul (citadela) Taourirt. Prin fata Kashbahului trece Bulevardul Mohammed al V-lea, iar, pe acelasi bulevard, vizavi, se afla Muzeul Cinematografiei, (pe care nu am avut timp sa-l vizitam).

Kashbahul a fost construit in secolul 18, ca o resedinta pentru "pasha" Marrakech-ului, dar, de fapt constructia este una uriasa, cea mai mare din Maroc si gazduia si rudele apropiate.

Palatul are peste 300 de incaperi, 20 de riaduri locuite, cu sute de servitori si mestesugari, care lucrau acolo.

Cashbahul Taourirt are multe locuinte, interconectate prin pasaje si scari.

Camerele haremului, bucataria, curtea de ceremonii, arata luxul in care traiau pasha si familiile apropiate.

Langa kashbah se afla un satuc fortificat (ksar), locuit de o comunitate de berberi.

Am auzit ca unii locuitori din ksarul berber, te primesc sa le vizitezi locuinta, pentru cativa banuti. (n-am fost).

Am pornit spre Studiourile Cinematografice Atlas, care se afla la 5 km vest de centrul orasului Ouarzazate.

Studiourile au fost infiintate in anul 1983, cu ocazia realizarii filmului "Giuvaerul Nilului" si sunt si astazi, cele mai faimoase din Maroc. Ele se intind pe aproximativ 20 ha.

Multi producatori de la Hollywood aleg sa-si faca filmele, partial, sau in totalitate, in diverse locatii marocane.

Vizitarea studiourilor: in oct-feb, deschis 8:15-17:15, iar in mart-sept, deschis 8:15-18:45 si costa 80 DH (aprox 8 euro).

Parcarea la studiouri este "gratis", in afara lor, pe un mare spatiu. De fapt, asa gratis, vine un nene, care face conversatie si iti sugereaza ca ar fi bine sa dai 10-20 DH, cat te rabda inima.

De acest maruntis, este dispus, nu numai sa-ti pazeasca masina ci sa-ti faca chiar si cateva poze in fata studiourilor :D.

Am intrat in curtea interioara a studiourilor, unde se afla Hotelul Oskar, o incapere unde se dadeau bilete si intrarea in uriasul spatiu care expunea parti din recuzita folosita pentru realizarea diverselor filme.

Ne-am interesat cat dureaza vizita si am aflat: cel putin 2 ore. Nu ne-ar fi ajuns timpul, deoarece doream sa mergem neaparat la Ait Ben Haddou si dupa aceea prin Muntii Atlas, sa ajungem la Marrakech, asa incat ne-am propus ca vizitarea Studiourilor Cinematografice Atlas, in interior sa o punem pe o lista viitoare.

Ait Ben Haddou este patrimoniu UNESCO. Restaurat partial, a pastrat aspectul vechiului ksar, cu locuinte din pamant batut cu paie in el (model care se intalneste si la casele din Romania, la tara:"chirpici") . Doar culoarea pamantului folosit difera, cel marocan ,fiind rosiatic.

Aspectul sau este asemanator cu un melc gigant, pe "aleile"lui, urci pana in varf.

Astazi este mai degraba, un muzeu in aer liber, folosit adesea in productii cinematografice hollywoodiene.

Cateva din productiile celebre turnate aici sunt:Lawrence al Arabiei, Iisus din Nazaret, Gladiatorul, Mumia, Printul Persiei, Asterix si multe altele.

Am urcat in spirala, pe stradutele inguste, intortocheate, pana sus in varf. Imaginile sunt grozave. Pe stradute negustorii imbracati in "costum "de beduin, cu turbanele specifice, cu talent innascut de negustor, te abordeaza, incercand in mai multe limbi straine sa te determine sa te opresti si sa cumperi ceva de la ei.

Aici gasesti lampi ale lui Aladin, de diverse marimi si culori, bineinteles si preturi (intre 100 si cateva sute de dirhami, chiar 1500 DH), minerale si fosile ("bogatii" ale zonei), animale de plus, in special camile. N-am rezistat si am cumparat doua camilute de plus.

Pe ziduri, se mai gasesc tricouri imprimate, esarfe de "beduin", covoare si covorase, vase "tajine", avand fel de fel de culori si dimensiuni.

Pe langa noi isi fac loc cu greu niste "artisti ambulanti", cu tobe si instrumente de suflat, o mini "orchestra". Un alai se tine dupa ei, pana sus.

Din loc in loc, ne oprim din urcus, sa mai facem fotografii si sa ne tragem sufletul. Pe cate un acoperis este o ceainarie minuscula. Niste beduini, "artisti" plastici, deseneaza (cu ceai si sofran), apoi incalzesc desenul si, magie, apare "din nimic" (un fel de cerneala simpatica) un desen foarte reusit: 20 DH bucata, sau cu 30DH, doua bucati. Si n-am rezistat. Acum stau, inramate, la mine acasa. :D.

Cea mai senzationala descoperire au fost cuiburile cu berze: am avut o revelatie Ma intrebam mereu, de cand eram mica, unde pleaca berzele? Si raspunsul "in tarile calde"parea invaluit in mister. Acum "le-am descoperit secretul".

Langa ksar este o albie goala, foarte larga a unui rau. Probabil uneori pe acolo curge apa. Acum ne-am " plimbat" prin albie, pana la intrarea in citadela.

La terminarea vizitei, am coborat pana la podul peste "apa". Podul era un loc foarte bun de facut poze. La capatul dinspre citadela al podului am descoperit o ceainarie pentru femei

Oficial, am parcat masina in afara Ksar-ului, pentru 10 DH, dati unui nene. La intoarcere era acolo un alt nene, care ne cerea bani, zicand ca n-am platit. Ne pregateam sa mai platim o data cand, a aparut primul, care ne-a recunoscut.

Drumul spre Marrakech continua.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dorina9 in 14.03.20 23:12:22
Validat / Publicat: 15.03.20 01:09:00
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în MAROC

VIZUALIZĂRI: 651 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dorina9); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Portile Studiourilor Atlas
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14850 PMA (din 17 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

mishu
[29.03.20 11:59:53]
»

@Dorina9: O vizita interesanta, chiar daca a fost o vizita partiala. Mi-a placut poza lui Mr Bean si mesajul.

Felicitari, votat cu mare drag.

Dorina9AUTOR REVIEW
[29.03.20 17:37:13]
»

@mishu: Timpul, mereu insuficient! Greu de ales la ce sa renunti! Sper sa revin!

Multumesc

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dorina9, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Maroc:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073132038116455 sec
    ecranul dvs: 1 x 1