ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.03.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2017
DURATA: 4 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Castelul Rosenborg. Rosenborg Slot. Castelul Rozelor.

TIPĂREȘTE

Cu aproape 3 ani în urmă am călătorit la Copengaga, știind că este o destinație de top printre capitalele nordice. Nu m-am temut de vreme rea, chiar în octombrie fiind, echipamentul de ploaie oricum nu poate lipsi din bagajul oricărui călător. Și Copengaha ne-a primit cu o vreme superbă!

În ziua a treia a călătoriei, după vizitarea Turnului Rotund, despre care am scris în anii din urmă (vezi impresii) ne-am încurcat pe străduțe mici și încâlcite ce formează așa-zisul Cartier Latin, pentru a ne îndrepta spre Grădinile și Castelul Rosenborg.

Cartierul Latin este zona cu clădiri din sec. al XVII-lea și sediul Universității (întemeiată la 1479), loc în care se vorbea latina, de unde și numele cartierului.

Am traversat Gothergade, o stradă largă ce taie în două nucleul vechi al orașului și am intrat print-o laterală în Grădinile Palatului, cele mai vechi din Danemarca, datând din sec. al XVII-lea. Copaci mai, groși și rari, verdeață cât cuprinde, alei, statui cu personajele lui Andersen, fântâni, toate sunt îngrijite exemplar. Grădina cu trandafiri este una din cele mai frumoase.

Castelul Rosenborg. Rosenborg Slot. Castelul Rozelor

Se ridică măreț pe o latură a grădinii, cu turnulețe ca de basm și lei din piatră ce-i străjuiesc intrarea. A fost ridicat la porunca Regelui danez Christian IV în 1606 și a durat construcția până în 1634. Pe atunci locul era mult în afara orașului, într-o zonă rurală, înconjurată de grădini imense. A fost locuit de zece generații de regi și păstrează în mare parte decorul și mobilierul originar din vremea lui Christian IV.

O bună parte din castel este înconjurat de un canal, iar noi venind dinspre grădină am intrat în curtea ce-l înconjoară pe Pont Vert, un pod străjuit de doi lei lucrați în bronz.

La subsol se păstrează bijuteriile coroanei, inclusiv coroana incrustată cu diamante a regelui Christian IV. Cele 24 camere ale castelului ocupă trei niveluri și expun colecții regale, mobilier și obiecte de uz, folosite de familiile regale care l-au locuit. Fiecare nou venit ocupa alt apartament pe care îl mobila după moda timpului. Acum e proprietate de stat, dar pentru public a fost deschis încă din 1838.

Casa Regală de Oldenburg a fost întemeiată la 1448, iar regii, cu excepția unuia Ioan, toți, la încoronare au luat numele de Christian și Frederik, succedând alternativ la tron, până la Regina Margareta II, din zilele noastre.

Castelul, de un frumos stil renassance olandez, se ridică semeț cu puține modificări și foarte bine îngrijit.

Vizita la Castel

La parter, o primă încăpere este Camera de iarnă, de fapt o sufragerie cu un imens șemineu, cu plafon și lambriuri renessance, picturi flamande și mobilă de valoare. Împreună cu Cabinetul de lucru și Camera de dormit formează apartamentul privat al regelui Christian IV. Picturile tavanelor, șemineele și parte din picturile incastrate în lemnărie, sunt originare. Camera de dormit într-un colț are o ușă ce dă în toaleta regelui, placată cu faianță de Delft și ”scaunul ” regal pentru necesități biologice.

Urmează alte încăperi, precum Camera de marmoră a fiului său Frederik III, cu un tavan superb decorat cu îngerași și-n mijloc blazonul danez. Mobilierul, oglinzile, decorațiunile din marmoră ale pereților, obiectele expuse, dau o notă încărcată, dar la modă în vremea respectivă. Nu bogăția și opulența au valoare, ci munca celor care le-au creat, materialele și tehnicile utilizate.

Cu pași ușor scârțâitori, ne îndreptăm spre Camera lui Christian V ornată cu frumoase tapiserii olandeze din sec. al XVII-lea, cu mari goblenuri semnate M. Wauters, tablouri de D'Ager și mobilier incrustat-opera ebenistului Lorenz Corbianus. De remarcat câteva vechi instrumente muzicale sau scrinul din ambră realizat la 1690 cu intarsii de ivoriu și o combinație excelentă a nuanțelor de chihlimbar.

 

Pe o scară simplă, circulară am urcat la primul etaj. În față se deschide o încăpere cu mobilier recoco, dar trebuie urmat traseul impus vizitatorilor. Pe dreapta, pe lângă peretele cu ferestre mari ce dau spre grădină, se succed vitrine cu tot felul de obiecte, majoritatea lucrate din materiale exotice precum ouă de struț sau fildeș.

Ajungem în Camera altui Rege. Dar care rege? Regele Frederik IV. După cum se vede, fiecare cameră, cu regele său. O altă încăpere este decorată în stil chinezesc, la modă atunci. Am văzut aici o masă încrustată cu lalele și fain lăcuită, folosită la servirea ceaiului, a cafelei și a ciocolatei. Într-o vitrină, o chitară incrustată și lucrată la Hamburg în 1700, operă a meșterului lutier Joachim Tielke.

Camera Regelui despre care spusei, a regelui Frederik IV, este aproape întunecată de încărcată ce e. Tavanul casetat, tapiseriile flamande, goblenuri lucrate la 1700, mobilierul adus din Italia și multe alte obiecte precum ceasuri, busturi, oglinzi, tablouri, toate aduc valoare meșterior făuritori de frumos.

Camera altui rege, Regele Christian VI se remarcă prin imensele tapiserii olandeze cu scene din viața lui Alexandru cel Mare, lucrate la 1685, scaunele tapisate, tavanul pictat cu flori specifice Danemarcei, sau oglinzile venețiene și garniturile pentru toalettă.

Am ajuns și în ”frumoasa” de la intrare, respectiv Sala La Rose. Nu este așa încărcată. Tavanul este o frumusețe! Secretairul cu carillon este din lemn de trandafir și incrustat cu fildeș, sidef și aur alb. La geamuri sunt frumos aranjate cupe din cristal cu capace, gravate Heinrich Kohler.

Urmează un mic Cabinet de sticlă, model după galeriile de la Versailles. Vizitatorul își poate vedea propria reflexie în oglinda ovală încastrată în parchet, jenant la vremea respectivă pentru femei, care purtau numai rochii.

În Cabinetul de lucru al regelui Frederik V se remarcă un imens candelabru din ambră (chihlimbar), cu 24 brațe executat de aurarul Spengler la 1753. Tapiseriile sunt executate la Berlin.

Camera regelui Christian VII, tânăr bolnav, introvertit, urmare deselor căsătorii între rude foarte apropiate. În timpul său, statul a fost condus de un consiliu, dar a avut totuși un fiu, pe Frederik VI. În Camera Christian VIII se remarcă un ceas din bronz și tavanul din timpul lui Christian IV.

Camera Frederik VII are pereții tapetați cu catifea cumpărată de la Veneția, biroul de lucru este din Prusia, vasele de ornament fabricate la Sevres. Cabinetul cu bronzuri, pe lângă chei, ceasuri și vase din bronz, găzduiește o colecție de vase din sticlă, aidoma celor văzute anterior.

 

La etajul II este sala cea mai frumoasă, Sala Cavalerilor, sau Marea Galerie, cu tronul regelui, a reginei, tapiserii daneze, un plafon stucat la 1709, trei namile de lei din argint, tote într-un spațiu larg, folosit pentru baluri, recepții și banchete. Aici se făceau și încoronările.

De remarcat în două spații separate, colecția de porțelanuri pentru 100 persoane, care conține peste 2000 de piese, fiecare decorată cu flori din flora spontană națională. Interesant! Cum sunt prezentate? Pe niște suporți așezați pe un întreg perete și la fel o colecție de sticlărie, de rămâi uimit!

 

Castelul Rosenborg, cea mai frumoasă construcție renessance din orașul Copenhaga, rămâne deschisă publicului pentru a aprecia munca, îndemnarea și talentul meșterilor organizați în ghilde, fiecare după specialități. Nu regii au profitat de munca lor, ci noi, cei din ziua de azi, pentru că frumosul are efect terapeutic.


[fb]
---
Trimis de mihaelavoicu in 09.03.20 13:06:36
Validat / Publicat: 09.03.20 15:59:03
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE SCANDINAVE. A mai fost în/la: Toate țările Scandinave

VIZUALIZĂRI: 996 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Rosenborg Slot, Copenhaga. Caroline-Amalie, soția Regelui Christian VIII. Autor V. Bissen 1896
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

gettyy
[09.03.20 17:38:10]
»

@mihaelavoicu:

Votat cu mare drag acest review, despre un oraş pe care eu l-am vizitat recent. Copenhaga m-a fascinat prin coloritul său divers, prin avalanşa de obiective, eleganţa şi curăţenia sa şi nu în ultimul rând prin aerul maiestuos pe care îl degajă în orice loc te-ai afla.

Mi-a plăcut extraordinar de mult acest " oraş al oamenilor fericiţi" , dar, din păcate, nu am avut posibilitatea să stau decât o zi. Bineînţeles, Castelul Rosenborg nu am avut şansa să-l vizitez, dar uite că prin intermediul dvs., am reuşit.

Vă mulţumesc!

Felicitări pentru acest articol, pozele extraordinare şi... vă mai aşteptăm să mai descărcaţi câte ceva din tolbă!

Toate bune!

Michi
[09.03.20 20:04:53]
»

Am făcut un tur în 2004 cu autocarul prin Copenhaga după ce o noapte am mers cu vaporul venind din Tările Nordice. Nu mi-a rămas nimic decât atmosfera întunecată şi pădurea de biciclete (la noi nu venise moda) din jurul Primăriei.

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[09.03.20 22:18:07]
»

@gettyy: Înainte de a pleca la Copenhaga, cineva foarte umblat prin lume și care fusese cu ceva ani în urmă la Copenhaga, zice că ce am de văzut acolo! Na-ți-o! Numai să bați străzile la întâmplare și tot e o încântare. Eu am stat patru zile și am avut ce vedea, cu toate că eram pentru a doua oară în oraș. Prima a fost în trecere, exact cum spune mama Michi în ecoul de mai jos. Un oraș gri. Atunci am văzut și Muzeul Thorvaldsen, acum nici nu am avut timp de el, cu toate că mi-a plăcut foarte mult.

Am tolba plină, timp pentru ea, să am!

Mulțumesc pentru cuvintele frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[09.03.20 22:24:18]
»

@Michi: Voi colora grupul de Amintiri cu fotografii colorate din Copenhaga, să vedeți ce colorat e orașul.

Sănătate și să auzim numai de bine!

Michi
[09.03.20 22:55:19]
»

@mihaelavoicu: Perfect.Multumesc.

mishu
[27.03.20 23:18:14]
»

@mihaelavoicu: Delicat si special! Felicitari, votat cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
gettyy, Michi, mihaelavoicu, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeele Copenhagăi:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054945945739746 sec
    ecranul dvs: 1 x 1