ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.02.2020
DE Nicu
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 29.01.08
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JAN-2020
DURATA: 12 zile
cuplu fara copii
PREȚ . ?
FĂRĂ transport

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTA MEDIE REZULTATĂ
90.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Cu avionul în/spre Ciprul de Sud

Din nou în Cipru - transport

TIPĂREȘTE

În decembrie am fost în Malta (extrasezon, foarte bine) -vezi impresii după ce am ajuns acasă am zis hai să mergem din nou la mare dar undeva unde e cam la fel timpul în această perioadă si hai în Cipru. Cipru sau Malta e cam tot aia, am fost în ambele de mai multe ori.

Părți negative

Locuiesc în Timișoara si vreau în Malta și în Cipru, nu se poate de aici cu avionul, trebuie să mergi în alt aeroport de ex Cluj sau undeva în Italia si atunci mergi în Malta sau Cipru, dar dacă vrei neapărat până la urmă ajungi acolo, în ultimi ani am fost de câteva ori în ambele. În decembrie am plecat în Malta din Timișoara dar cu transfer în Italia în Bergamo.

De data asta a trebuit să merg la Cluj (de acolo se poate si în Malta și în Cipru) si asa am ajuns din nou în Cipru, de data asta în ăla grecesc adică în ue (am obiceiul ăsta să scriu ue cu literă mică, unii au si defecte)

Cum am ajuns în Cipru

Timișoara - Cluj cu trenul interregio, șase ore, pe urmă o cazare că nu se potriveau orele de sosire cu decolarea avionului. Asa că vrei nu vrei vezi si ceva din Cluj. Da Clujul arată bine, ca o remarcă transportul în comun e foarte bine pus la punct, nu degeaba se spune despre Cluj că a luat fața multor alte orașe.

A doua zi la 12 decolarea spre Ciprul grecesc și în 3 ore am ajuns în aeroport în Larnaca. După ora 15 am iesit din aeroportul Larnaca nu inainte de a trece de control pasapoarte/buletine intr-o formă mai nouă cu scanarea documentelor si un fel de scanare/foto si eliberare de la un fel de automat a unei forme noi de chitantâ care am prezentato la ghiseul politiei de frontieră.

Am iesit din aeroport si la stânga în zona de sus am luat autobuzul pentru Larnaca, știam lectia de data trecuta. 1,5 euro biletul până in centru în capătul traseului chiar pe faleză ultracentral pe Finikoudes, cine a fost în Larnaca stie ce e aia Finikoudes.

Cazare chiar vizavi de statia de autobuz în zona ultracentrală 3 nopti și pe urmă hai mai departe.

Cazarea asta a fost rezervată cu o seară înainte de a pleca din Cluj, doar cea de aici din Larnaca celelalte pe parcurs cu o seară înainte de a ajunge la locatie. In extrasezon se poate.

Hai mai departe.

Daca vrei sa stai mai mult în vacanță tinând cont că luna trecută a fost vizita în Malta atunci te gândești și să reduci din unele costuri unde se poate.

Cum am procedat la transport

Din aeroport până pe Finikoudes în Larnaca am mers cu autobuzul local cu 1,5 euro nu cu taxi care era 15 - 20 euro, din Larnaca din centru de pe faleza de pe Finikoudes unde e statia centrală... Bus Stop... pleacă autobuzele spre aeroport si cele spre alte destinati dar cele spre alte destinatii se numesc Autobuze intercity si costă mult mai mult ca si cele de unde pleacă localnicii spre alte destinatii dar alea pleacă din alt loc. Dacă esti turist nu stii dar dacă mergi de mai multe ori în Cipru (grecesc) înveți lectia asta cu conditia să vrei dacă nu vrei atunci plătești tarif de turist mult mai mare, păi dacă esti turist inseamnă că ai si bani si mergi cu intercity nu cu autobuz cu toate că e tot aia.

Asa că de data asta am plecat mai departe spre destinatia urmatoare aia pusă pe listă de acasă adică spre Aya Napa cu autobuzul nu cu intercity dar din alt loc nu de pe faleză.

De la Bus Stop de pe Finikoudes de pe faleză până la urmatoarea autogară care e lângă port sunt mai putin de zece minute pe jos dar nu de acolo se pleacă spre Aya Napa ci din altă autogară, autogara aia e lângă spitalul vechi trebuie întrebat doar atât unde e... old hospital... și veti fii indrumat spre acest loc asta cu conditia să vreti să platiti doar 1,5 euro până în Aya Napa dacă nu vreti mergeti cu intercity de la Bus Stop de pe Finikoudes. Cu intercity veti face până în Aya Napa doar 45 de minute fiincă merge pe autostradă, autobuzul celălalt luat de la spitalul vechi face aproximativ 1,10 minute fiincă iese de pe autostradă si merge prin niste sate. Ori mergeti o statie ori până la capăt tot 1,5 euro costă cu autobuzul ăsta si traseul e putin peste 50 km, cu intercity ceva mai putin.

După o oră si zece minute cu autobuzul am ajuns în Aya Napa în centru si am coborât în statia de la mănăstire unde opresc toate autobuzele.

Cazare 4 nopti la hotel în Aya Napa la 15 minute de statia asta.

Plecăm spre urmatoaea destinatie

Se numește Protaras ceva mai deosebit fata de celelalte două adică Larnaca sau Aya Napa.

Ajungem în statia de unde pleaca autobuzele și cele folosite de localnici si celelalte pentru turisti denumite intercity.

În vacanță poate să apară si expresia... Ghinion...

Nu stiam de ce în statie erau doar turistii si emigrantii (sunt foarte multi in zona) si localnicii nu.

Compania de transport este în grevă în ziua respectivă, lăsăm autobuzele si trecem la varianta Intercity dar se pare că si ăia nu mai vor să meargă cu toate ca e altă companie.

Vrei nu vrei mergi cu taxi Mercedes din ăla cu 8 locuri. Primul l-am refuzat fiincă vroia 20 euro pentru aproximativ 12 km cât aveam până la urmatoarea destinatie de cazare din Protaras, bine ca nu aveam rezervare în celălalt capăt al insulei. Un taximetrist făcea non stop curse, el ne-a explicat că nu circulă autobuzele de nici un fel, altul șoma ăla cu 20 euro. După ce am urcat în taxiul care circula non stop a inceput cearta cu celălalt care șoma că de ce ne ia pe noi si de ce nu mergem cu el. Locatia unde trebuia să ajungem era pensiune, locatia unde a înțeles taximetristul că trebuie să mergem era hotel dar denumirile erau identice, când am ajuns la hotel am spus că nu aici vrem si i-am arătat pe telefon unde trebuie sa ajungem, se uită pe google si vede că locatia aia e mai departe si zice hai că vă duc, erau încă vreo doi trei km în plus, ajungem repede si ne intreabă de unde sunteti? Romănia, plătim 10 euro si spune multumesc în limba română, întreb sunteti grec? raspuns - da. Ne dă cartea de vizită ca la final să ne ducă la aeroport la un preț mai bun nu ală de 60 euro cât ar fi fost din Protaras până în aeroportul din Larnaca, spera sau credea că nu vor merge până plecăm autobuzele.

Suntem în fața cazări, sunăm că am ajuns si apare proprietarul un tânăr care ne duce la cazare, si ne intreabă cu ce am venit? Cu taxi, stia de autobuze. Stăm aici 4 nopti, ziua urmatoare au început să circule autobuzele, statia era aproape de cazare.

Hai la plimbare

După doua zile plecăm mai departe dar doar în vizită tot cu autobuzul, luăm un bilet de zi valabil în zonă pe toate autobuzele, exclus intercity să vedem si zona din jur si mergem destul de aproape la Paralimni, iesim din zona litorală si mergem spre interior, nu stiu de ce tot aveam tendinta să spun că mergem la Paralimini în loc de Paralimni. Acest oras este în zona Famagusta, aceeasi zonă cu aceeasi denumire este foarte aproape de aici si în zona turcă dincolo de granită unde practic esti în orient, aici încă eram în ue dar paradoxal orientul era la doi pasi. De aici până în orient sunt 3 km, până la celebra... fosta... plajă/statiune de super lux e foarte mică distantă. Statiunea aia de super lux este pustie si păzită de armată se numeste Varosha.

Sunt multe de spus, povestit despre Famagusta care în limba turcă se numeste Gazimagusa, am fost pe ambele parti și in partea greacă si pe partea turcă si am văzut de foarte aproape cum arată această fostă statiune de lux si cum e ingradită si păzită.

De data asta eram pe partea cu ue, în locul ăsta la Paralimni se termină cu ortodoxia si foarte aproape la 3 km incepe orientul si o alta religie.

In Europa asta asa zis... mai... civilizată nu există alt loc unde diferentele să fie foarte mari la o distantă așa de scurtă, aici pe o parte încă ortodoxia este religia majoritară, la foarte mică distanță islamul e baza. Statiunea asta de pe partea turcă a fost până în anul 1974 una din cele mai renumite din lume. Ca să vă faceti o părere despre ce e pe aici trebuie să vedeti cum arată ambele parti nu numai una.

Ca si un paradox sau poate nu aici la marginea ortodoxiei în Paralimni am văzut și cea mai frumoasă biserică din Ciprul grecesc.

Turkis Republic Of Nordthern Cyprus este la foarte putini km de aici.

De aici am plecat cu autobuzul înapoi spre alte destinatii turistice din zonă, din nou în Aya Napa si prin zona din jur.

Plecarea spre casă

Am descărcat după grevă aplicatia cu mersul autobuzelor în zonă, treceau pe lângă locul unde eram cazati, asa am aflat si programul lor si am văzut că îl respectă, erau mai multe autobuze care mergeau în Larnaca, am luat autobuzul de ora nouă dimineața ca să mai stăm putin pe Finikoudes așa la final și pe urmă de acolo am luat autobuzul la aeroport.

După un zbor de aprox 3 ore am ajuns din nou la Cluj în aeroport, aici foarte multi din personalul aeroportului am văzut ca purtau măști. Seara târziu hai la gară, din aeroport am luat autobuzul care merge la gară, am ajuns târziu la gară după 23,30, după ce la inceputul călătoriei am lăudat Clujul acum trebuie să spun cateva cuvinte despre gara asta noaptea.

Cand vi ziua doar treci prin ea si mergi mai departe si ti se pare în regulă dar noaptea dupa ora 23 trebuie sa spui... penibil, grotesc, miroase foarte urât, scandalos... plin de oameni ai strazii, fuste lungi cu copii mici care fac scandal foarte mare si rup, distrug totul in cale, au rupt reclamele din fața caselor de bilete si lumea se ferea si iesea afară, ai senzatia aia de pericol de nesigurantă de ghetou, politie sau pază nimic, foarte urâtă zona la orele alea, trebuie sa iesi si să pleci ca să fi în sigurantă asta la ora 12 noaptea. Asa am văzut eu zona aia noaptea.

A venit trenul de la Iasi si am plecat la Timisoara la cușetă în conditii decente.

Aeroportul din Cluj arată foarte bine în schimb conditiile din gară mai ales noaptea... penibil spre scandalos.

Până la Timișoara am făcut 9 ore, din Cluj până în Cipru 3 ore. Cluj - Timisoara 390 kilometri, Cluj - Larnaca nu stiu.

Din Timisoara cu tramvaiul direct acasă nu cu taxi. În tramvai am inceput sa mă întreb unde a fost mai frumos în Malta sau în Cipru? Greu de răspuns dar sigur mai usor a fost să ajung în Malta cu transfer în Italia cu două zboruri la dus decât doar cu unul direct din Cluj.

Cateva prețuri transport

Avion dus întors Cluj - Larnaca 156 lei două persoane

Tren dus Timisoara - Cluj 80 lei două persoane cu bilet reducere pensionar

Tren intors Cluj - Timisoara 156 lei două persoane cu bilet reducere pensionar

Autobuz aeroport Larnaca - Finikoudes în centru 1,5 euro

Autobuz Larnaca - Aya Napa 1,5 euro

Taxi Aya Napa - Protaras 10 euro

Bilet de o zi autobuz în zonă 5 euro valabil toate autobuzele exclus intercity

Autobuz Protaras - Larnaca centru 1,5 euro

Cam atât despre transport spre Larnaca din Cluj si transport în zona Larnaca - Aya Napa - Protaras cu autobuzul.

Cine vrea cu masina trebuie să țină cont că se circulă pe partea cealalta la fel ca în Malta.

Unde a fost mai frumos în Malta sau în Cipru? Încă mă mai gândesc, greu de răspuns

Poza nr 1 acolo am vrut să ajung, de ce nu fac țuică sau ceva de felul ăsta nu știu să răspund, de mâncat nu sunt prea bune, în magazin costă mult mai mult ca la noi, în schimb lămîile alea de la ei au alt gust fată de cele din magazin de la noi, cam ca și merele de la noi de la țară.

Citește și CONTINUAREA aici

---
Trimis de Nicu in 12.02.20 13:36:54
Validat / Publicat: 12.02.20 15:59:26
VIZUALIZĂRI: 512INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CIPRU. A mai fost în/la: lLarnaca, Aya Napa. Protaras, etc, plus in Ciprul de Nord zona turca.

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Nicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
 • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
 • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
 • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
  (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
 • Niciun abonat la acest review, încă...
 • Alte impresii din această RUBRICĂ:


   SOCIALs
  Alătură-te comunității noastre

  AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
  SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

  [C] Copyright 2008-2020 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  pagină generată în 0.0750331878662 sec
  ecranul dvs: 1 x 1