ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.01.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Pitesti
ÎNSCRIS: 03.08.12
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
NOV-2019
DURATA: 9 zile
colegi
29 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Circuit INDIA (XII): City Palace din Orasul roz si Observatorul astronomic – Jaipur

TIPĂREȘTE URM de aici

Cautând în folderul cu pozele mele din circuitul indian, mi-am dat seama ca am sarit vizita la City Palace si Observatorul astronomic din Jaipur. Câteva rânduri merita si aceste obiective. Dar nu am mai gasit pozele de la muzeul deschis în City Palace… stiu ca am mai patit în India sa ma lase acumulatorii în toiul actiuni, concluzia e sa nu aveti încredere în curentul electric si prizele indiene… fac haz de necaz, am facut multe poze în muzeu si aparatul foto (nou) nu le-a salvat când am ramas fara acumulatorii încarcati, nu le-a placut gustul… ha!

CITY PALACE

City Palace din care face parte Chandra Mahal este situat în centrul Jaipurului si ocupa 15% din suprafata orasului roz. Maharajahul Jai Singh II (nepotul marelui Akbar) l-a construit între anii 1729 si 1732. Un zid înalt de culoare roz înconjoara palatul, cladirile, gradinile, întreg spatiul ce a fost odata curtea imperiala.

City Palace are un stil de arhitectura rajput si mughal în viziunea unui arhitect bengali.

Din 27 de familii regale care au fost în India, au mai ramas azi doar 7 familii. Dupa câstigarea independentei Indiei în 1947, casele regale au conspirat împotriva noului guvern, drept pedeapsa Mahatma Gandhi si prim ministrul Nehru Jawaharlal au confiscat averile caselor regale lasându-le doar palatele. Li s-au dat totusi niste pensii speciale iar unii au intrat în parlament sa faca politica. Cum nu s-au potolit cu smecheriile, urmasii caselor regale au înfiintat tot felul de trusturi în care au introdus palatele lor pentru a fenta legea si de a nu mai plati impozite, Indira Gandhi le-a taiat beneficiile în 1983.

Din pacate Indira Gandhi a fost asasinata în 31 octombrie 1984 de doua garzi de corp sikhs deoarece a ordonat atacul de la Templul de aur din Amritsar (loc de rugaciune principal pentru religia sikh) contra separatistilor din Pendjab.

City Palace a fost transformata în muzeu, banii obtinuti din vânzarea biletelor intra în visteria casei regale de care apartine. Chiar am vazut niste membrii ai casei regale, au iesit din palat si se deplasau cu o trasura cu cai condusa de un vizitiu, ca regina Angliei la parada, anumite obiceiuri au ramas. Vizitiul striga la turisti sa se dea la o parte din calea lor, turistii au reactionat speriati iar doamna regala a râs de placere!

Am vizitat unul din muzee, cel cu arme, am vazut evolutia pustilor englezesti, a armelor de vânatoare, tot felul de suliti, casti, echipamente de calarie, din pacate fotografiile mele au disparut în zona crepusculara … La galeria cu textile (costume, covoare, …) nu am mai intrat din lipsa de timp, ne mai asteptau si alte obiective.

GANGAJALI – SILVER JAR

Urmatorul obiectiv din City Palace este Gangajali- Silver Jar, cel mai mare obiect din argint din lume, este un vas mare, si a intrat în Guinness Book of World Record. A fost facut în Mistri Khana-Jaipur din 14 000 de monezi din argint, s-a lucrat doi ani de zile între 1894 si 1896 pentru a-i da forma finala. Silver Jar are o greutate de 345 kg si o capacitate de 4091 l sau 900 gallon.

Maharaja Sawai Madho Singh II a luat acest vas cu el în calatoria lui în Anglia pentru a asista la încoronarea regelui Edward al VII-lea în 1902. Dar nu l-a luat gol, ci plin cu apa pura din Gange din zona unde izvoreste, de la marginea unui ghetar Gangotri din Himalaia si a baut numai aceasta apa din vasul de argint, argintul purifica apa.

JANTAR MANTAR

În partea de est fata de Chandra Mahal este Jantar Mantar, observatorul astronomic, construit în 1728 de Jai Singh II.

Jai Singh II a urcat pe tron la doar 11 ani, a primit titlul de Sawai = Unu si un sfert in traducere, adica e deasupra celorlalti din dinastia Rajput din care face parte. Fiind asa de tânar, pe la 18 ani a vrut sa-si faca mai întâi o reputatie pe câmpul de lupta, si apoi sa se dedice pasiunilor sale: stiinta, astronomia si arta.

Sawai Jai Singh II a construit 5 observatoare astronomice sub denumirea de Jantar Mantar, cel mai mare este la Jaipur, altul la Delhi si de restul nu s-a pomenit pe unde sunt.

Înainte de a le construi, Jai Singh a facut studii în câteva observatoare straine din Asia, Europa fiind prea departe. Instrumentele au fost facute din piatra si marmura. Pentru noi sunt niste forme ciudate, un fel de sculpturi, le vedem ca pe niste sculpturi deosebite dar cu ajutorul lor s-au masurat cândva pozitia stelelor, altitudinea, azimutul, s-au calculat perioadele cu eclipsa de Luna.

Pe platoul observatorului sunt urmatoarele constructii cu rol de instrumente, le veti identifica în pozele atasate review-ului:

• Chakra Yantra

• Ram Yantra

• Laghu Samrat Yantra

• Narivalaya Yantra

• Samrat Yantra

• Rashivalaya Yantra

• Jai Prakash Yantra – doua semisfere care daca ar fi suprapuse s-ar completa reciproc

• Darshak Pattica indica Steaua Nordului.

 

Samrat Yantra este un perete triunghiular si o constructie în arc de cerc gradat asezat perpendicular cu un cadran de fiecare parte a peretelui triunghiular. Umbra peretelui triunghiular care este plasat pe directia N-S cu un unghi egal cu latitudinea acestei locatii (27°) se misca cu aceeasi distanta în fiecare interval de timp de la est la vest si se deplaseaza pe unul din cadrane din constructia arc de cerc. Aceasta miscare este calibrata pentru a citi ora locala. Cadranele V si E sunt divizate fiecare în 6 ore pentru dimineata si pentru dupa amiaza. Fiecare ora e divizata în 15 minute si fiecare minut e divizat în 10 subdiviziuni… la final faci calculul adunând toate informatiile si asa afli ora locala. Ce complicat pentru cei din ziua de azi, azi e suficient sa-ti arunci privirea pe ceasul de la mâna sau pe telefon si afli ceea ce te intereseaza fara calcule si masuratori savante…

Ne plimbam prin acest areal de la o constructie la alta, citim indicatiile de lânga fiecare, sunt placute si în limba engleza, este prea cald si o atmosfera care ne oboseste prea mult. În toate plimbarile pe la obiective, acolo unde este permis, e bine sa ai o sticla de apa si ceva de rontait, fructe, cu mentiunea sa nu lasi gunoaie în urma ta.

Jantar Mantar este un loc interesant, cu constructii inventate de mintea umana curioasa, mereu în cautare de ceva nou, sa apreciem mostenirea culturala lasata de cei dinaintea noastra.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Yolanda in 31.01.20 22:34:15
Validat / Publicat: 01.02.20 07:38:33

VIZUALIZĂRI: 1037 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yolanda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 arhitectura rajput si mughal
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30800 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema [01.02.20 10:12:18] »

@Yolanda:

Felicitari pentru circuitul indian si relatarile de pe AFA.

Foarte interesanta arhitectura indiana. Pozele sunt sugestive.

Arata ciudat “orasul roz”. Sau mai bine spus inedit. Interesant.

Cunosc niste romani care au trait o perioada in India si acolo s-a nascut si fetita lor. S-au integrat bine in modul lor de viata.

Desi este totul atat de diferit cred ca apropierea de asemenea lumi tine de barierele pe care ni le punem sau nu.

Eu sunt fascinat si provocat de... India.

Poate si dupa aventura malaysiana unde am intalnit multi indieni.

Felicitari, numai bine! ????

Yolanda [02.02.20 11:07:26] »

@Dan&Ema: multumesc de vizita si ecou.

Unii vad în India doar saracie si gunoaie, altii vad istoria plina de monumente, forturi, temple, si perla Indiei Taj Mahal, altii vad doar partea moderna. Pentru a întelege spiritul Indiei e bine sa vezi câte ceva din fiecare parte. Oamenii modesti s-au apropiat de noi, au vrut sa aiba amintiri cu noi, cei cu pielea alba.

Am colectionat amintiri frumoase din calatoria în India. Fiecare îsi alege calatoriile dupa cum rezoneaza cu locurile respective, unele te atrag puternic, altele nu-ti trezesc nici o emotie.

Calatorii frumoase si interesante!

Dan&Ema [02.02.20 11:41:44] »

@Yolanda:

Este foarte bine spus

Fiecare îsi alege calatoriile dupa cum rezoneaza cu locurile respective, unele te atrag puternic, altele nu-ti trezesc nici o emotie.

Cam aceeasi idee am pledat-o cu cateva clipe in urma pe un ecou la alt articol fara sa citesc ce mi-ai scris aici.

Conteaza cum rezonam si cat ne deschidem sa rezonam cu anumiti oameni, anumite culturi.

Multumesc de ecou si m-am bucurat mult de India din articolele tale si cum ai prezentat-o.

Numai de bine! ????

mishu [26.03.20 22:31:35] »

@Yolanda: Da, corect spus cu rezonanta, eu nu ma prea simt in rezonanta cu India, doar cu foarte putine lucruri, dar cum nu m-as putea teleporta direct acolo, probabil ca India va fi pe lista mea lunga cu destinatii de vazut.

Asta nu inseamna insa ca nu mi-a placut ceea ce am citit, asa ca te felicit pentru alegerea facuta, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, mishu, Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂDescopera Jaipur:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077034950256348 sec
    ecranul dvs: 1 x 1