ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.01.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Călăraşi
ÎNSCRIS: 11.08.15
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
DEC-2019
DURATA: 4 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Prima data în 'Noua Roma' - Istanbul

TIPĂREȘTE URM de aici

Anul acesta am reușit și noi sa prindem ceva oferte mai bune pentru a vizita unul dintre orașele cu cea mai bogata istorie din lume.

După cum bine se știe deja Istanbulul a fost prima data întemeiat ca și oraș in anii 330 dH de către Constantin cel Mare ca și alternativa a Romei și pentru a muta aici capitala Imperiului Roman. El l-a denumit Nova Roma insa, după moartea sa, succesorii sai l-au redenumit Constantinopol (orașul lui Constantin).

Ceea ce mai putini știu este ca orașul exista ca și asezare cu mulți ani în urma, din anii 600 iH, atunci când un trib de greci conduși de Byzas au ajuns aici și, sfătuiți de un oracol, au întemeiat o asezare în acest loc extraordinar, oraș numit de ei Byzantion.

La scurt timp după construirea Constantinopolului de către împăratul Constantin Imperiul Roman s-a divizat în partea de Răsărit și cea de Apus iar partea de Apus cu capitala la Roma a început sa piardă lupte și implicit teritorii. Costantipolul a rezistat încă 1000 de ani pana a fost cucerit de armata lui Osman I și a fost apoi capitala Imperiului Otoman pana la pierderea primului război mondial alături de Germania și Austria, iar de la 1923 a fost capitala Republicii Turce după războiul de independenta condus de Kemal Mustafa Ataturk.

Datorita importantei acestui oraș de-a lungul istoriei și așezării extraordinare, între Europa și Asia, el a fost capitală a trei imperii care au adus, rand pe rand, aportul lor asupra culturii, clădirilor și vieții din Istanbul.

Astfel avem astăzi obiective precum Hagia Sophia, Blue Mosque, Basilica Cistern, Topkapı Palace, Galata Tower, Hagia Irene, Dolmabahçe Palace, Turkish and Islamic Art Museum, etc, dar și o cultura și traditii cel puțin interesante.

Știind ca mergem pentru prima data în acest oraș istoric, și pentru ca eu nu pot pleca la drum fără un plan în prealabil, am studiat puțin internetul dar și recenziile pe site-ul meu favorit AmFostAcolo unde mi-am asigurat un prim imput despre ce pot face acolo și la ce sa ma aștept.

Prima alegere deșteaptă a fost sa achiziționez un Istanbul Tourist Pass pentru doua zile pe care l-am găsit și la o promoție cu 10% reducere, plătind în final 95 euro de persoana. Poate părea o suma mare, asa a fost și pentru noi inițial, insa va asigur ca a meritat cu vârf și îndesat. Asta deoarece, plătind acest "pass", ei au avut grija de toate aspectele legate de vizita noastră în afara de transportul Otopeni-Istanbul și cazarea la hotel.

Acest Pass ne-a activat serviciul "RentnConnect", primind pentru trei zile un mic modem 4G-Wireless care, împreună cu o baterie externa și incarcator, ne-a asigurat internetul nelimitat cu niciun alt cost pe durata celor trei zile. Nu am menționat, insa cred ca este cunoscut deja, Turcia este în zona 2 tarifara și nu întra în minutele internaționale alocate fiecărui abonament din România și Europa. Tarifele sunt destul de mari în continuare, drept dovada am înregistrat 50e cost suplimentar pe telefonul de serviciu doar în câteva ore în care modemul s-a descarcat în poșeta sotiei fara sa ne dam seama.

In afara de acest serviciu "RentnConnect" a fost asigurat și transportul cu autocarul de la noul aeroport din Istanbul IST care se afla la o distanta considerabila de oraș și au fost incluse vizitele la toate obiectivele de mai sus cu un mare avantaj - ghid în limba engleza inclus. Aici trebuie sa mentionez ca pentru unele dintre aceste obiective care sunt încă Moschee active (Blue Mosque, Suleymaniye Mosque) sau Grand Bazar nu percep taxe de întrare insa faptul ca cineva sta și îți explica 20-75 minute istoria acelui loc, poveștile din spatele lucrărilor, construcțiilor, operelor sau obiectelor pe care le vezi, mi se pare extraordinar și creste cu minim 50% potențialul obiectivului vizitat de a te impresiona și a rămâne mult timp în amintirea ta. Ca și paranteza același lucru l-am avut la Roma și a fost exceptional. În plus sa vizitezi orașele acestea istorice care au avut anumite conexiuni (de obicei războaie, cuceriri, etc) cu istoria noastră, a românilor, ni s-a părut extraordinar, având posibilitatea sa completam cunoștințele asimilate la predarea istoriei la scoala cu informațiile primite din cealaltă parte a baricadei (Imperiul Roman, Imperiul Otoman).

In afara de aceste obiective istorice vizitate împreună cu ghidul lor, Istanbul Tourist Pass mai asigura întrarea și la alte obiective importante din Istanbul precum: Muzeul de ceara Madame Tussauds, Dialoguea in the Dark, Dialogue in the Silence, Muzeul iluziilor, Istanbul Sapphire, Theodosius Cistern, Sea Life Aquarium, Legoland and many many other.

Și, cireașa de pe tort, în aceiași bani am avut inclus și o noapte turceasca (Turkish Night - Bosphorus Cruise Dinner and Show) in care am fost preluați direct de la hotel pe la 19:30, transportați la o nava de croaziera, așezați la mesele ca de nunta, ospatati din plin cu băuturi nelimitate și meniuri alese, încântați de show-urile tradiționale turcesti, și, după trei ore de distractie și o seara de neuitat, transportați dupa miezul nopții înapoi la hotel. Pe vas am avut parte de priveliști nemaipomenite pe Bosfor cu partea asiatica a Istanbului pe o parte și cea europeana pe cealaltă, dar și de companie plăcuta stand la masa și interacționând cu un cuplu din Malaezia, unul din Italia și unul româno-spaniol.

Deși este unul dintre cele mai aglomerate orașe din lume cu peste 19 milioane oameni înregistrați oficial și alte câteva neoficial, transportul din Istanbul este foarte bine organizat cu tramvaie, autobuze, metrouri și multe multe taxiuri. Noi am mers doar cu autobuzul IST-20 de la aeroport și înapoi și cu tramvaiul T1 în partea noua a Istanbului european și am fost impresionați de simplitatea plății și obținerii biletelor dar și de numărul acestora și cât de bine erau organizate.

Nu am reușit și nici nu ne-am propus pentru aceasta scurta prima vizita sa ajungem în partea asiatica a Istanbului insa cei mai "experimentați" spun ca este frumos și acolo și se pot vizita diverse. În general si inclusiv turcii autohtoni recunosc ca Istanbului european este în principal obiectiv turistic și majoritatea trăiesc în partea asiatica unde este mai ieftin, chiar dacă fac naveta zilnic 1-2 ore către partea europeana.

Legat de obiectivele vizitate am sa las mai jos doar câteva din impresii noastre, restul fiind cel mai bine de văzut la fata locului.

Hagia Sophia - unul dintre cele mai vechi obiective din Istanbul, a fost ridicata drept catedrala de împăratul Constantin cel Mare după cladirea Noii Rome și, chiar dacă primele doua s-au prăbușit în flăcări iar aceasta este construita de doi matematicieni intre anii 532 si 537, tot rămâne simbolul Istanbului de pe vremea Imperiului Roman, fiind transformata în moschee pe vremea Imperiului Otoman și în muzeu după fondarea Republicii Turce de primul președinte Kemal Mustafa Ataturk. Merita o vizita în special cu ajutorul unui ghid pentru detaliile de care vorbeam mai sus. Ne-a sărit în ochi cupola construita incredibil de cei doi arhitecți matematicieni cu o înălțime maxima de 55m și un diametru de 32m si fără stâlpi de susținere precum sunt picioarele de elefant din Moscheea Albastră.

Moscheea Albastră - este una dintre cele peste trei mii de moschei încă active în Istanbul, construita în anii 1800 de Sultanul Ahmed I ca alternativa la Hagia Sophia construita de Imperiul Roman. Era prima cu 6 turnuri pentru a demonstra extravaganta și puterea celui care a comandat-o Sultanul Ahmed I.

Interesant este ca, atunci când acesta a venit sa vadă moscheea pe care el a comandat-o, a văzut ca turnurile nu sunt facute din aur cum a cerut și i-a chemat pe a arhitecti la ordine. Aceștia au dres-o declarând ca a fost o neînțelegere și o greșeală de interpretare deoarece sultanul a cerut „altin” care însemna aur iar ei au înțeles „alti” care însemna sase turnuri.

Palatul Topkapî - care de fapt se numea Palatul Nou deoarece a fost construit pentru ca Sultanii Imperiului Otoman sa se mute în el din palatele vechi și mici. Aici au locuit 24 de sultani de la al șaptelea pana la al 30-lea cand au finalizat constructia palatului Dolmabahce si s-au mutat in el. Ce a fost interesant aici? Istoria lui expusa de catre ghid inclusiv povestile legate de haremul sultanilor, camerele ceasurilor si armelor printre care si sabia lui Stefan Cel Mare dupa cea de-a 43-a lupta cu turcii, cand a fost invins. In plus, privelistea este una nemaipomenita catre Bosfor, partea asiatica a Istanbulului si Cornul de aur (The golden horn) care imparte Istanbului european in partea veche si partea noua.

Palatul Dolmabahce – acesta este singurul de pana acum care nu se afla in zona centrala Sultanahmet, fiind in zona Besiktas exact langa stadionul Vodafone Arena a celor de la Besiktas Istanbul care merita vizitat fiind deschis si publicului. Palatul Dolmabahce este situat pe malul Bosforului fiind protejat cu un zid dinspre oras deci imposibil de admirat din afara. Aici ne-au captat atentia cele peste 280 de camere, candelabrele de cristal printre care cel mai mare avea doua tone si peste 600 de becuri, scarile de cristal pe care erau primiti ambasadorii sau regii ce veneau in vizita la sultan, baia turceasca a sultanului de dinainte de intalniri de afaceri, sala de ceremonii uriasa si mult lux si multe tone de aur.

Turkish and Islamic Art Museum – un muzeu interesant care prezinta obiecte din toata istoria Turciei si nu numai. Pentru noi a fost foarte interesant si datorita ghidului ce ne-a explicat istoria si povestea fiecarei camere.

Basilica Cistern – un „palat” scufundat, de fapt una dintre cele mai mari cisterne cu apa construita in secolul VI pentru a putea alimenta cu apa orasul in cazul unor atacuri din exterior. Aceasta are 336 coloane de aproximativ 9m inaltime, in trecut era plina cu apa insa acum este aproape complet secata deoarece jumate este in renovare. In afara de povestea ei impresionanta, plecata de la munca istovitoare si chiar nimicitoare a sclavilor la construirea cisternei, si pana la coloana care „plange” sau coloanele cu capetele meduzei, Basilica Cistern contribuie la construirea unei imagini complete a istoriei Istanbuluiu.

In afara de obiectivele principale expuse mai sus, noi am mai petrecut o vreme in zona parcului Sultanahmet dintre Hagia Sofia si Moscheea Albastra, facand poze langa fantana, Marele Bazar sau Bazarul de mirodenii. Am ajuns si in Piata Taksim, o zona publica superba, rivalizand cu pietele italiene, oprindu-ne la Muzeul Madame Tussauds unde am facut zeci de poze in toate ipostazele cu vedete internationale sau turcesti.

Binenteles ca ultima zi am pastrat-o doar pentru cumparaturi, de la baklavale si faimoasele „Turkish Delights” pana la haine si accesorii vestimentare.

Exact cum am spus si la inceput, recomand oricui achizitionarea acestui Istanbum Tourist Pass pentru vizitarea principalelor obiective din Istanbul alaturi de un ghid si introducerea asa cum trebuie in atmosfera orasului.

Legat de hotelul unde am stat „Sirkeci Ersu” am fost in general satisfacuti asa ca am facut si o mica recenzie cu lucrui pozitive sau „de imbunatatit” care sper ca va ajuta pe altii sa se hotarasca sau hotelul sa imbunatateasca conditiile.

Parti pozitive:

- în primul rând locația este perfectă, nu poate fi mai buna de-atat pentru cineva care vine la Istanbul să viziteze muzee, moschee și palate

- camera era foarte calduroasa și pentru noi era important seara cand ajungeam acasa pentru că am prins o vreme destul de rece cu temperaturi de 4-6°C

- camera era curată cu prosoape suficiente, cu butoane vizibile la usa pentru a nu deranja sau a solicita curățenia camerei. În acest fel, ei intrau să curețe camera, să schimbe prosoape și să aduca două sticle cu apă doar atunci când solicitai.

- există un lift care te mișcă foarte repede de la recepție / intrarea pana la etajele superioare.

- micul dejun era suficient de variat pentru a satisface si musulmanii și vizitatorii europeni în același timp

- faptul că, în orice moment al zilei, puteai merge în holul principal și puteai lua gratuit cafea, ceai, apă (inclusiv îmbuteliata) și chiar mai multe tipuri de suc (portocale, kiwi, măr) era o parte pozitivă și chiar ajuta când veneam după câteva ore de vizitat

- prețul pentru rezervarea unei camere pentru patru zile a fost mai bun decât majoritatea hotelurilor din aceeași zonă Sultanahmet

- abilitatea și disponibilitatea de a ajuta a personalului hotelului era un alt aspect pozitiv care poate fi foarte important pentru turiștii ce viziteaza Istanbulul pentru prima dată.

Părți negative:

- camerele (cel puțin a noastra) sunt minuscule, maxim 12-14 metri pătrați, fără altceva decât patul și un televizor pe perete, fără dulap, fără birou și fără alte scaune sau fotolii. Ar fi minunat pentru viitor să găseasca o soluție cel puțin pentru a pune un dulap încorporat pentru 2-3 umerase de haine

- baia este mică, doar cu minimum necesar și, chiar dacă două persoane nu prea incap în interior în același timp, îndeplinește sarcinile primare: toaletă, chiuvetă mică și duș. Le-am recomandat cel puțin sa protejeze mai bine răspândirea apei de la dus, deoarece uda și toaleta WC și întreaga podea.

- eram la etajul al cincilea și, teoretic, aveam o vedere bună pe o stradă comercială dar, pentru că geamul nostru nu se închidea complet, puteam auzi până la 1 noaptea muzica de pe unele terase și claxoanele mașinilor blocate în trafic mai tot timpul.

- pentru oaspeții interesați, minibarul era de fapt doar un frigider cu apă gratuită, fără alte băuturi sau gustări contra cost insa asta nu a constituit o problemă pentru noi.

- micul dejun era suficient de variat, cu toate acestea era aceeași mâncare în fiecare zi și, pentru cei care stau mai mult de trei zile ar putea fi un punct negativ.

- holul principal era suficient de mare pentru micul dejun, mai ales că toată lumea venea să mănânce foarte târziu, după ora 8, însă faptul că era exact lângă ușile automate de la intrarea principala, era o problemă din cauza curentilor de aer rece care intrau de fiecare data când cineva ajungea în zona ușilor.

 

Concluzie: pentru ținta noastră primara, pentru a vizita partea veche a Istanbulului și pentru a avea un loc de odihna între vizitele atracțiilor din Istanbul, aș putea să recomand acest hotel oricui, atât timp cât se poate depăși punctele negative menționate mai sus.

 

Din pacate am scris acest articol pe fuga asa ca sper sa nu fie prea multe fraze neclare.


[fb]
---
Trimis de Faannnyyyy in 04.01.20 21:40:37
Validat / Publicat: 05.01.20 00:08:27
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în TURCIA

VIZUALIZĂRI: 5323 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Faannnyyyy); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Blue Mosque
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[05.01.20 00:07:33]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Istanbul, ISTANBUL" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

webmaster
[05.01.20 07:31:54]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dan&Ema
[05.01.20 17:45:14]
»

@Faannnyyyy:

superbonus! ????????????

Mi-ai amintit cu acest articol de una din destinatiile mele foarte dragi. Imi plac mult Moscheea Albastra si Agya Sophia sau Castelul Topkapi.

Eu rezonez usor cu stilul de negocatori al turcilor si mereu m-am simtit bine in Turcia, oriunde am ajuns in aceasta tara intinsa pe 2 continente.

Felicitari pentru articol!

Numai de bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
FaannnyyyyAUTOR REVIEW
[05.01.20 17:56:27]
»

@Dan&Ema: Din păcate eu nu ma regăsesc deloc în stilul lor, mi se pare prea " țigănesc" sa te abordeze din strada, fără sa fii interesat în prima faza sa întri în magazinul/taraba lor. Din ne/fericire nevasta-mea este din specia aia care se duce la piată sa negocieze 50 bani la pătrunjel asa ca a gustat tot ce-a prins de gustat, indiferent ca aveam alta direcție sau voiam de fapt șosete. ????????

Legat de cele trei repere, eu consider că, alături de palatul Dolmabahce, reprezinta chintesența Istanbulului și un " must do" dacă ajungi prima data în Istanbul, mai ales dacă poți avea un ghid sau un localnic sa povestească istoria lor.

Yoda
[05.01.20 19:03:42]
»

@Faannnyyyy:

Din păcate eu nu ma regăsesc deloc în stilul lor, mi se pare prea " țigănesc" sa te abordeze din strada, fără sa fii interesat în prima faza sa întri în magazinul/taraba lor. Din ne/fericire nevasta-mea este din specia aia care se duce la piată sa negocieze 50 bani la pătrunjel asa ca a gustat tot ce-a prins de gustat, indiferent ca aveam alta direcție sau voiam de fapt șosete.

Pai vezi ca functioneaza stilul lor? Nu la toata lumea, dar la marea majoritate. Stiu ei ce stiu. Pana la urma, puteai sa scapi de ei, daca de exemplu ei voiau sa va arate haine de piele si tu ii spuneai ca vrei ciorapi (in turca "çorap").

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
turkn
[06.01.20 09:00:30]
»

In zonele turistice renumite se practica abordarea turistilor si incercarea de a-i convinge sa intre in magazin, sa cumpere. Eu ii ignor si merg mai departe.

Vei vedea, atunci cand o sa ajung in partea asiatica, o alta lume, in care totul se desfasoara civilizat si unde nu" trage" nimeni de turisti.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Azrael
[10.02.20 09:02:31]
»

@Faannnyyyy: salut eu o sa ma duc cu masina in martie la Istanbul si o sa stau la un hotel pe langa Moscheea Albastra. Ce vreau sa intreb legat de cardul Istanbul pass 1- te scuteste de cozile la Sf Sofia si la celelalte obiective turistice? si nu am inteles prea bine iti da si un sim de net local? eu am un router mobil pe care il iau peste tot in tarile non UE si mi achizitionez un sim local de net pe care l bag in router si fac hotspot. in pretul cardului respectiv intra si transportul prin oras? intreb asta pentru ca nu am mai fost de 10 ani in Istanbul si banuiesc ca s au schimbat multe.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dentest
[09.03.21 21:19:32]
»

Articol frumos dar din cauza grabei s-au strecurat cateva erori, cum ar fi :

1) "​Istanbulul a fost prima data întemeiat ca și oraș in anii 330 dH de către Constantin cel Mare ca și alternativa a Romei" nu prea e adevarat, orasul a fost infiintat de catre colonistii greci sub numele de Byzantion in secolul 7 î. Hr., ocupat apoi de persi si apoi de romani.

2) poza cu sabia ​nu e a lui Alexandru cel Mare (Macedon) ci a lui Stefan cel Mare

Mai sunt si altele dar acestea sunt mai flagrante. ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
AdinaMnd
[15.03.24 19:47:16]
»

Puteți atașa un link de unde ați achiziționat tourist pass-ul? 😁

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AdinaMnd, Azrael, Dan&Ema, dentest, Faannnyyyy, turkn, Yoda
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Istanbul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055479049682617 sec
    ecranul dvs: 1 x 1