ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.01.2020
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
DEC-2019
DURATA: 5 nopți
cuplu fara copii
2 ADULȚI
PREȚ SEJUR 3000 lei ?
FĂRĂ transport
REGIM MASĂ DP și masa de revelion

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Cabana SKV Postăvaru2

NB: Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ; — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
[fb]
NOU TIMP CITIRE: 7 MIN

La Cabana Postăvaru — un Revelion la inălțime

TIPĂREȘTE URM de aici

De cinci ani nu ne mai punem intrebarea ”unde facem revelionul? ”. Știm deja că il vom face sus pe munte, la Cabana Postăvaru, combinând asfel schiul cu distracția și cu relaxarea.

La cabană se poate ajunge pe jos, urcând din Poiana Brașov preț de aproximativ o oră jumătate sau cu telecabina/telegondola. Acestea din urmă urcă mai sus de cabană, tot mai trebuie parcursă o mică parte de drum pe jos, dar este puțin mai ușor, fiind la coborâre. Dacă este iarnă și este zăpadă, lucrurile devin și mai simple, coborârea făcându-se ușor pe schiuri.

Am fost de mai multe ori la Cabana Postăvaru, in diferite anotimpuri. Am urcat și pe jos, și cu telecabina/telegondola. Acum insă era musai să folosim instalațiile de cablu. Aveam bagaje destul de grele. Eu aveam două rucsacuri (unul mai mic in față și unul puțin mai mare in spate), soțul un rucsac mare, schiuri, clăpari. Să urcăm pe jos cu toate era o misiune imposibilă.

Așa cum știți, luna decembrie a fost una foarte călduroasă, semănând mai mult cu o lună de primăvară decât cu prima lună a anotimpului friguros. Din acest motiv la munte nu a fost zăpadă, decât foarte puțină la altitudini mai mari. Despre schiat, nici vorbă. Dar se pare că cineva acolo sus ne iubește și incepând cu data de 28 decembrie s-au anunțat ninsori și scăderi de temperatură. Și chiar așa a fost.

In Poiana Brașov am ajuns pe data de 27 decembrie, in jurul orei 17.00, tocmai când s-a pornit o ninsoare cu fulgi mari. Nu a fost simplu să găsim un loc de parcare aproape de telecabină, chiar dacă unii din cei care petrecuseră Crăciunul in Poiană plecaseră. Prețurile erau destul de mari, de 20 sau 30 lei/zi. Dar, am găsit cu 12 lei/zi, in parcarea de lângă lac, unde sunt căsuțele cu suveniruri. Am plătit până pe data de 2 ianuarie, am lăsat mașina in parcare cu bagajele grele și am plecat in Brașov, unde urma să stăm o noapte.

Intre timp am aflat că telegondola nu funcționa, că sus nu prea este zăpadă, că abia din acea zi au inceput să funcționeze tunurile de zăpadă. Din cauza lipsei zăpezii, sezonul de schi in Poiana Brașov incă nu fusese deschis, motiv pentru care nu funcționa decât telecabina. Bine și așa, ne-am spus.

A doua zi, am venit liniștiți la mașină, ne-am luat bagajele și am plecat la telecabină. Spre norocul nostru, noaptea ninsese și peste această zăpadă incepuse să se așeze și cea artificială. Eram bucuroși că puteam coborî pe schiuri de la telecabină la cabană.

Construită intre anii 1881-1883 Cabana Postăvaru a purtat inițial numele de Schulerhὕtte sau Cabana Schuler (numele săsesc al Postăvarului era Schuler și era dat de faptul că acest munte era intreținut și exploatat de elevii școlii germane din Brașov, intemeiată de Honterus).

Cabana aparține secțiunii brașovene a SKV-ului (Siebenburgischer Karpatenverein) – Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor, și reprezintă cel mai vechi adăpost montan din țară.

De-a lungul timpului a trecut prin mai multe transformări. La prima cabană, care era deschisă numai vara, s-a adăugat, la inceputul secolului 20, Pavilionul și o anexă gospodărească, iar din anul 1906 cabana a fost deschisă și iarna.

Locația a fost extinsă in anul 1933, prin construirea a două săli de mese, a unui bar, a unei garderobe pentru schiuri și a unei incăperi pentru ceruit schiurile.

Din anul 1935 poartă numele de Julius Rӧmer-Hὕtte, după numele membrului de onoare al SKV-ului, Dr. Julis Rӧmer (botanist sas din Brașov, fondator al Asociației Alpine din Transilvania).

In anul 1945 cabana a fost naționalizată, iar noii proprietari (Oficiul Național de Turism) au lăsat cabana pradă unui proces lent dar continuu de degradare.

După 1989 SKV-ul a fost reînființat, iar din anul 2004 i s-au restituit Cabana Postăvaru impreună cu terenul aferent.

Din acel moment au inceput lucrări de reparații și renovări ale cabanei, efectuate la inceput de familia lui Mihai Sârbu iar din anul 2007 de familia lui Rolf Truetsch, cu ajutorul și sprijinul continuu al SKV-ului Brașov.

Au fost complet renovate camerele existente, inlocuit mobilierul, podelele din lemn, reparate băile și inlocuite instalațiile sanitare. A fost construită o aripă nouă cu camere cu două, patru sau șase locuri, unele cu baie proprie.

A fost refăcută complet sala de mese iar mobilierul a fost restaurat, păstrându-se specificul săsesc al mobilierului pictat. A fost adăugat incă un salon pentru luat masa.

Pavilionul, a fost complet refăcut cu păstrarea formei și imaginii avute inițial. Astfel, bârnele, grinzile și placajul vechi din lemn, pe care cei care au stat aici pe la sfârșitul sec. 19 și inceputul secolului 20, și-au lăsat insemnate numele sau alte mărturii ale prezenței lor (toate aceste bucăți de lemn care alcătuiau Pavilionul) au fost luate una câte una și aplicate pe structura din beton armat, in aceeași ordine ca cea din construcție inițială. In Pavilion sunt camere cu două locuri, cu baie proprie, și un apartament cu două camere.

Terasa cabanei a fost consolidată și extinsă. De fapt, sunt două terase in trepte. Pe cea de sus, vara sunt mese de lemn unde poți mânca in timp ce privești spre Bucegi sau Piatra Craiului. De pe această terasă, cobori câteva trepte și ajungi pe cea de a doua, unde poți sta pe șezlong, la soare, in orice anotimp. A fost construit și un spațiu pentru Apres Ski, pentru cei care vor să bea ceva cald intre două coborâri.

In zilele cu zăpadă, cabana este plină de dimineață de la ora 10.00 până după ce se inchid instalațiile de cablu. Se mănâncă foarte bine, mulți dintre cei care schiază sau fac doar o scurtă plimbare pe munte, oprindu-se la cabană pentru prânz sau pentru hidratare.

După ora 17.00, incepe să fie liniște, in cabană rămân doar cei care au cazare. Mai urcă seara, până târziu, iubitorii schiului de tură, dar aceștia stau puțin, se incălzesc și pleacă la vale, la lumina frontalelor.

Pentru că venim de mai mulți ani de revelion, avem privilegiul de a ne caza in aceeași cameră, care ne aștepta curată și călduroasă. Camera are baie proprie, este foarte mare, cu două paturi, o masă, două fotolii. Mobilier din lemn, minimalist, ca la cabană. Nimic luxos, doar cu strictul necesar. Nu există televizor decât in sala de mese, dar sincer, nici nu am simțit nevoia. Nici acolo nu prea il deschidea nimeni.

Există wi-fi, care nu merge prea bine, nici semnalul la telefon nu era cel mai bun. Când a fost ceață și viscol, aproape că nu aveam semnal.

Dimineața suntem direct pe pârtie, iar seara beneficiem de liniște și chiar de vizita unor animăluțe sălbatice (anul trecut a venit ursul chiar sub geamul nostru).

Așa cum am spus, se mănâncă foarte bine la Cabana Postăvaru. Noi am avut un pachet de 5 nopți cu demipensiune și masa de revelion.

In ceea ce privește petrecerea din noaptea dintre ani. Pentru mine este un loc perfect pentru revelion, din mai multe mtive. Să incepem cu imbrăcămintea. Poți să te imbraci cum vrei, in rochie sau in pantaloni de treking. Poți să te incalți in ghete, pantofi sport sau pantofi eleganți. Te simți bine, oricum ești imbrăcat.

Masa de revelion este una deosebită, cu multe feluri. Aperitive de toate felurile, icre, pește, fructe de mare, brânzeturi, toate frumos prezentate. După miezul nopții am avut friptură sau pește. Desertul a fost excepțional, mai multe feluri de prăjituri, nici nu am putut să gust din toate. Băutura a fost la liber, la bar. In fiecare an, la miezul nopții am ieșit pe terasă unde a fost un mic spectacol de artificii organizat de cabanieri. In acest an insă a fost un spectacol mult mai frumos, cu multe artificii. Artificiile din Brașov sau Râșnov am putut să le vedem intr-un singur an, când a fost senin. Nu a fost cazul in acest an, dar ne-am bucurat de cele de la cabană.

Muzica este asigurată in fiecare an de un DJ care are grijă să pună muzică pe gustul tuturor. Am dansat până dimineața.

In fiecare an, in noaptea de revelion sunt foarte mulți care urcă pe schiuri până la cabană. Sunt și ei primiți, iar in acest an a fost amenajat un loc pentru ei la Apres Ski, unde puteau să mănânce și să bea ceva, contra sumei de 50 lei/persoană.

La Cabana Postăvaru ești bine venit și cu animalul tău de companie, administratorii cabanei fiind mari iubitori de animale.

Dacă vreți să petreceți un revelion altfel sau dacă vreți să stați o noapte sau mai multe in mijlocul naturii, in liniște, in orice anotimp, vă recomand Cabana Postăvaru.

Noi deja am rezervat locuri pentru revelionul următor 😛


[fb]
---
Trimis de Mika in 04.01.20 15:52:27
Validat / Publicat: 04.01.20 17:05:59
VIZUALIZĂRI: 1686INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în POIANA BRAŞOV.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
AmFostAcolo.ro nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea (cu asteptări și preferinte posibil particulare ale fiecarui cititor) impresiilor si recomandărilor din articole; deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire a site-ului"); AmFostAcolo.ro sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Pe Drumul Roșu spre Cabana Postăvaru
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 51400 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

14 ecouri scrise, până acum

webmaster [04.01.20 17:06:38] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Mika [04.01.20 17:07:12] »

@webmaster: Mulțumesc!

ANILU [04.01.20 17:38:40] »

@Mika: La mulți ani! Cu multe bucurii și călătorii!

Superb peisajul, parcă aș fi vrut mai multe poze...

Bună ideea cu revelionul la cabană pe munte, mai ales că voi schiati... și ați fost super norocoși anul ăsta, zăpada a venit așa pe ultima sută de metri.

Bună și ideea să veniți cu o zi înainte... cazare în Brașov și a doua zi sus pe munte.

Felicitări!

Toate cele bune.

Mika [04.01.20 18:53:09] »

@ANILU: La mulți ani sănătoși, cu călătorii spre cele mai dorite destinații! . Mai am fotografii pe care le voi atașa la următorul review. Am făcut foarte multe și imi este foarte greu să mă decid pe care să o atașez. Da, am avut noroc până la urmă cu zăpada, altfel trebuia să colindăm munții ca să nu ne plictisim. Să știi că de revelion și in general, la cabană sunt și multe persoane care nu schiază. Drumul până la cabană este foarte ușor, așa că merită o incercare.

Mulțumesc de vizită și vot. Sper să ne revedem curând.

Dan&Ema [04.01.20 19:13:56] »

@Mika:

Excelenta locatie pentru Revelion. Mi-e 200% clar ca te regasesti acolo, ca esti in lumea ta, a montaniarzilor.

Mi s-a facut dor acum de Postavaru. Sunt ani multi deja de cand nu i-am mai calcat pragul.

Imi amintesc de o drumetie facuta intr-o tabara cand am fost cazati la cabana Cheile Rasnoavei, azi deteriorata si inchisa.

Imi amintesc si de o drumetie de iarna cand am urcat cu cabina si apoi am coborit per pedes la cabana.

SKV-ul este un iubitor de oameni de munte si s-a ocupat de mai multe cabane in sensul amenajarii / reamenajarii lor.

Arata foarte bine cabana azi in poze si pachetul de Revelion.

Felicitari pentru alegere, pentru articol si poze si mi-e dor de Postavaru! Numai de bine!

Mika [04.01.20 19:27:03] »

@Dan&Ema: Da, pentru noi este locul potrivit pentru revelion, dovadă că sutem deja la al cincilea. Sunt incă multe cabane deținute in trecut de SKV care au nevoie de reparații capitale. E nevoie și de cineva dedicat, care să renunțe la confortul orașului pentru a-și petrece viața sus pe munte. In cazul Cabanei Postăvaru, familia Truetsch a depus eforturi considerabile ca să aducă la lumină această cabană. Iți doresc să ajungi acolo unde iți propui. Mulțumesc de vizită!

Zoazore [04.01.20 22:22:39] »

@Mika: Parca ati fost intr-o poveste! E atat de frumos la Cabana Postavaru... Pacat ca eu nu stiu sa schiez!

Nu m-am putut abtine si ti-am dat SB ul cu multe urari de bine, bucurii, partii perfecte si drumuri frumoase!

La multi ani!

crismis [05.01.20 09:53:51] »

@Mika: Wow, ce tare! Atmosferă hippy, revelion în blugi și tricou, zăpadă și peisaj de vis! Și prețul e ok. Zici că sunt primiți și ăia cu 2 picioare stângi, care fac entorsă și călcând pe teren plat (o pății aseară pentru a 4-a sau a 5-a oară)?!!

Mika [05.01.20 11:35:26] »

@Zoazore: Mulțumesc! La mulți ani! , multă sănătate, multe călătorii frumoase, tot ce îți dorești! A fost ca o poveste, datorită în special decorului natural.

Mika [05.01.20 11:38:08] »

@crismis: Sunt primiți toți cei care vor sa petreacă o zi sau doua departe de lumea dezlantuita. Și acum au fost cel puțin doua familii care nu schiau. Au fost și mulți copii mici, chiar de 2 luni. Îmi pare rău de accidentul tău. Sper ca nu e nimic serios.

robert [05.01.20 15:24:12] »

@Mika: absolut superb! Un revelion pe gustul meu!

Mika [05.01.20 15:57:49] »

@robert: Poate vă gândiți pentru anul viitor

mishu [27.03.20 22:06:07] »

@Mika: Nu pot decat sa spun SUPERB si te admir pentru asemenea alegere. Ai fi putut numi acest colt de rai: " Departe de lumea dezlantuita"

Felicitari, votat cu mare drag.

Mika [28.03.20 17:29:56] »

@mishu: Chiar așa, departe de acea lume. Mulțumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, crismis, Dan&Ema, Mika, mishu, robert, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂ:
NOTĂ: Recomandările evidențiate (pe fond galben) aparțin unor autori cu statut membru GOLD sau superior

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2022 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.0918290615082 sec
ecranul dvs: 1 x 1