ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.01.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: ploiesti
ÎNSCRIS: 07.04.11
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
SEP-2017
DURATA: 12 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Madeira - incantare pentru ochi si suflet — partea a doua

TIPĂREȘTE URM de aici

Ce e de vazut in Madeira?

Continuand plimbarea in cautarea atractiilor de pe coasta Nordica a Madeirei, am ajuns si la vestitele casute traditionale din Santana, desprinse parca dintr-o carte cu povesti: micute, albe, cu acoperisul din stuf, ferestre rosii cu toc albastru. Unele dintre ele au fost reconditionate si transformate in magazine de suveniruri.

Revenind in Funchal, oraselul cochet, capitala insulei Madeira, in cautarea obiectivelor turistice, luam la pas stradutele inguste, pavate cu piatra cu modele geometrice sau florale, admiram cladirile maiestuoase, cum ar fi Catedrala Se, sau cladirea Bancii Nationale a Madeirei, hotelurile frumoase sau terasele pline de turisti veniti din toate colturile lumii.

Pe 27 septembrie, in oras s-a sarbatorit Ziua Mondiala a Turismului. Reprezentantii Oficiului de Turism au iesit pe strada si au impartit turistilor flori, pliante, bomboane, au organizat o degustare de produse traditionale in fata vinariei Blandy’s, facand cunoscute cu aceasta ocazie principalele obiective turistice ale insulei. Au fost spectacole de dansuri populare pe strazi, pana noaptea tarziu. A fost o zi frumoasa.

Dintre locurile vizitate in Funchal, Mercado dos Lavradores, sau piata fermierilor, este un loc in care am revenit cu placere de fiecare data. Am admirat tarabele incarcate cu fructe de toate felurile, unele dintre ele specifice acestei insule, care nici nu stii cum se numesc sau cum se mananca, am apreciat felul in care stiu sa-si puna in valoare marfa, si am gustat cu placere din ce mi s-a oferit. De asemeni, piata de peste este o mare atractie, vedeta fiind pestele “espada”, un peste urat, negru si cu ochi albastri, dar cu o carne extrem de alba si de dulce. Se spune ca traieste la adancmi foarte mari, de peste 1000 m. Este delicios servit cu banane coapte, specialitate madeireza.

Nu treceti prin piata fara sa admirati minunatele flori, strelitia in special, simbolul Madeirei.

Muzeul jucariilor (Museu do Brinqedo), situat in orasul vechi Funchal, este o adevarata bijuterie. Are o colectie de aproape 20000 de jucarii de toate felurile: soldati, masini, avioane, trenulete si cai ferate, papusi si multe altele. Toate jucariile au fost stranse de acelasi colectionar, de-a lungul timpului. Intrarea costa 5 euro. Pentru scurt timp, te face sa redevii copil.

Muzeul CR7 este impresionant. A adunat la un loc toate trofeele stranse de-a lungul anilor, peste 150 la numar si a infiintat un muzeu in orasul natal Funchal.

Intr-unul din tablourile expuse pe pereti il regasim, alaturi de Ronaldo, pe Ladislav Boloni, antrenorul care se pare ca l-a descoperit pe marele fotbalist.

Plimbarea cu telecabina deasupra orasului nu trebuie ratata nicicum, privelistea care ti se dechide in fata ochilor este minunata. Punctul terminus al liniei de telecabina este Jardim Tropical Monte Palace, o minune de gradina botanica.

La Engenhos da Calheta (Fabrica de rom) din Calheta, ne sunt prezentate cateva utilaje vechi folosite in prelucrarea trestiei de zahar si producerea romului, o linie de productie actuala si o colectie de bauturi vechi, avand posibilitatea sa degusti si sa cumperi direct de la producator diverse tipuri de rom.

Muzeul balenei (Museo da Baleia) din Canical, e un loc magic, frumos amenajat, unde patrunzi in tainele pescuitului de balene si foci. Piesa de rezistenta este macheta unei balene in marime naturala.

Ponta de Sao Lourenco, este cel mai estic punct al insulei, o limba de pamant arida si stancoasa cu vedere spectaculoasa, care se termina in ocean si la capatul careia vegheaza un far vechi, de peste 150 de ani.

Ca si in cazul celorlalte trasee turistice, si acesta este bine semnalizat, la punctul de pornire este o parcare mare de-a lungul soselei si un sens giratoriu.

Pentru ca vremea nu era tocmai prielnica si nici noi nu eram echipati corespunzator, nu am ajuns pana la capatul traseului., am parcurs doar o mica parte din el. Am facut insa zeci de poze, am admirat minute in sir spectacolul valurilor care se spargeau cu zgomot de stancile uriase si ne-am promis ca vom reveni.

De altfel, in Madeira vremea se poate schimba brusc, am experimentat acest lucru de-a lungul traseului Pico do Arieiro-Pico Ruivo, un traseu superb, de aproximativ 6 ore, intre cele mai inalte varfuri ale insulei.

As mai aminti de Camara de Lobos- un sat traditional pescaresc, situat in golful pitoresc cu acelasi nume, cu o plaja micuta cu pietre, pe care stau insirate o multime de barci colorate de pescuit, cu restaurante pescaresti si stradute foarte colorate.

O atractie inedita a acestei insule sunt saniile de asfalt, cu care turistii dornici de aventura coboara de pe dealul Monte, ghidati de doi “carreiros”. Aceste sanii din rachita cu talpi de lemn au fost candva un mijloc de transport pe insula, faceau legatura intre dealul Monte si Funchal.

Daca timpul va permite, va recomand croaziera cu catamaranul in cautarea balenelor si a delfinilor. A fost o experienta inedita. Delfinii jucausi ne-au insotit tot drumul si-am zarit chiar si doua balene.

Plajele Madeirei sunt putine la numar, insula avand in general tarmuri stancoase. Cu toate acestea, cele doua plaje mici, artificiale, cu nisip fin adus din Maroc - Calheta si Machico, se mandresc cu nisipul fin auriu si o apa foarte curata.

Plaja Calheta este situata in S-V insulei, in apropierea unor resorturi de 4 stele. Are parcare cu plata, toalete, cabine de schimb si un bar care serveste gustari, bauturi si cafea, precum si sezlonguri de inchiriat. O parte a plajei este privata, rezervata resorturilor, iar cealalta parte poate fi folosita la liber.

Nisipul este auriu, Intrarea lina, apa e placuta, nu foarte calda, dar odata intrat, te obisnuiesti cu temperatura si te bucuri de o baie in ocean. Datorita digului, nu sunt valuri, deci poti innota in voie.

Ne-a placut atat de mult, incat am revenit aici pe durata sejurului, pentru inca o baie in ocean.

Plaja Machico este situata in golful cu acelasi nume. Are aproximativ 125 m lungime si 70 m latime. Se afla in apropierea aeroportului si beneficiaza de parcare, cabine de schimb si dusuri. Daca la Calheta digurile care delimitau zona de baie o aparau de vant, la Machico plaja este mai expusa, vantul bate cu putere si spulbera nisipul fin. Intrarea este lina, iar apa este perfecta pentru inot.

Si la aceasta plaja am revenit, in ultima zi a sejurului, pentru o ultima baie.

In categoria plajelor cu nisip, de data asta naturala, cu nisip negru, mai granulat, intra si Ribeira Brava. Este o plaja mica, are cateva umbrele mari de stuf si un fel de pontoane de lemn pe care sa asezi prosopul, in loc de sezlonguri. Nu are cabine de schimb sau dusuri, dar placerea unei bai in ocean te face sa uiti de aceste amanunte. Nu are valuri, deci poti inota in voie.

Tot din categoria plajelor cu nisip fin, negru, intrare lina, face parte si plaja Seixal, situata pe coasta Nordica a insulei, langa piscinele naturale si portul cu acelasi nume... Pe aceasta din urma nu am testat-o, pentru ca nu eram echipati corespunzator in ziua in care am facut acel traseu. Si aceasta era indiguita, buna pentru plaja si inot.

In concluzie, Madeira are foarte multe de oferit pentru o vacanta activa: o multime de levadas, trasee montane de exceptie, plaje, piscine naturale, pesteri vulcanice, gradini botanice, parcuri, puncte de belvedere (miradouro), biserici, forturi si un orasel capitala frumos si elegant.

Ar mai fi inca multe de povestit, dar va las sa le descoperiti singuri!


[fb]
---
Trimis de pmanuela in 04.01.20 01:16:47
Validat / Publicat: 04.01.20 11:18:24
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PORTUGALIA. A mai fost în/la: Lisabona

VIZUALIZĂRI: 2154 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pmanuela); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Plaja si portul din Seixal
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

mprofeanu
[04.01.20 12:22:21]
»

@pmanuela: Frumoasă descrierea acestei insule vulcanice, deosebită. Aș vrea să ajung și eu acolo cândva...

Frumoase și pozele! Ai prezentat în acest sejur de 12 zile cam tot ce poți vedea pe această insulă, sunt atâtea...

Insula Madeira îmi aduce aminte de două sejururi, de Tenerife, cu plaje negre, cu piscine naturale, cu strelitzia specifică și acolo... și de Insulele Azore, verde, verde, cu peșteri vulcanice, fumaroles și apă termală...

Din reviewul tău și din poze insula mi se mare mai muntoasă... Madeira are din fiecare ceva...

gettyy
[04.01.20 12:47:17]
»

@pmanuela: Superbă destinatie!

Mulțumim pentru impresii si poze!

Felicitări!

pmanuelaAUTOR REVIEW
[04.01.20 17:10:21]
»

@mprofeanu:

Va multumesc frumos pentru aprecieri.

Intr-adevar, Madeira este mai muntoasa decat insulele Azore, dar la fel de verde. Si are o infrastructura de invidiat!

In luna septembrie a anlui ce tocmai s-a incheiat, am petrecut o vacanta de poveste in insula Sao Miguel, din arhipelagul Azore. Seamana cumva, dar totusi sunt diferite. Fiecare din ele are ceva de oferit...

Trebuia sa termin de povestit despre Madeira, ca sa va pot impartasi apoi impresii din Azore.

In Tenerife nu am fost inca, am vazut insa Fuerteventura, care mi-a placut mult...

Toate sunt minunate si merita vazute, macar odata in viata.

pmanuelaAUTOR REVIEW
[04.01.20 17:30:15]
»

@gettyy:

Va multumesc din suflet pentru aprecieri!

Madeira este cu adevarat un loc magic, de vazut odata in viata.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
gettyy, mprofeanu, pmanuela
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Madeira:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05024790763855 sec
    ecranul dvs: 1 x 1