ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.12.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Pitesti
ÎNSCRIS: 03.08.12
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
NOV-2019
DURATA: 9 zile
prieteni
29 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Circuit INDIA (VIl) — Fortul Amber, Jaipur — o plimbare cu elefantul

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Dupa micul dejun ne-am indreptat catre fortul Amber, pe drum, in trafic vad un indian calare pe un elefant, mergea prin trafic linistit, e nostim sa vezi asa ceva prin trafic. Autobuzul ne-a lasat aproape de locul unde ne asteptau elefantii. Am ajuns la locul de imbarcare si desi aveam transportul gratuit cu un geep pana sus la fort, toti am ales cealalta varianta de transport, cea cu elefantul pe Calea Regelui. Pret suplimentar 1000 de rupii.

Urc scarile unei rampe si ies pe o platforma de unde fac un pas si ma asez pe lada fixata pe elefant. Desi eu visam ca vom sta intr-un fel de sea asa cum am vazut prin filmele indiene demult cand ma uitam la asa ceva, realitatea a fost alta, stateam intr-o cutie cu picioarele intr-o parte si cu un lant de protectie ca sa nu cadem. Elefantul nostru a mers agale, leganat si cu noi leganandu-ne asa de tare ca nu puteam face o poza, trebuia sa ne tinem bine.

Urcam agale pe drumul pe care urcau si regii cu alaiul regal tot calare pe elefanti. Pe peretele stancos stateau catarati « paparazzi » sa ne faca fotografii, fiecare isi alegea un elefant si fotografia turistii si apoi isi striga numele pentru a cumpara de la el albumul. Au fost cele mai reusite poze pentru ca se vedea peisajul din vale. Mai era si o alta echipa de fotografi dar nu are rost sa cumperi si de la ei cam aceleasi poze dar fara privelistea din vale. De sus de pe elefant admiram privelistea din vale si orasul Jaipur si deocamdata vedem zidul ce inconjoara fortul pe o lungime de 9 km.

Sus in prima curte a fortului elefantul e condus spre punctul terminus unde suntem debarcati. Elefantul ne saluta cu trompa in sus. Se folosesc mai mult elefanti femele, sunt mai docile, pot cara mai mult si rezista mai multi ani.

Dam o tura prin curtea mare si deja ne cauta fotografii cu albumele, cer 2000 de rupii, e mult, au facut 19 fotografii plus albumul. Am negociat la 1500 de rupii si i-am zis la revedere, a plecat nemultumit.

Incepe plimbarea prin fort, multe corpuri de cladiri, culoare, camere mari si camere mici (pentru personal), hammanul=baia folosit de familia regala. Una dintre atractiile de la fortul Amber este Diwan-i-Khas, palatul unde Raja primea in audienta, loc construit in perioada lui Raja Jai Singh (1621-1667). Se mai numea si Jai Mandir din cauza designului floral cu oglinzi incorporate.

In fata palatului Sheesh Mahal este o gradina cu model mughal la care se lucra si acum pentru intretinere si vizavi este Palatul placerilor (Sukh Niwas) cu apartamentele private ale lui Raja in care se retragea sa se odihneasca.

Ca un fapt divers, latrinele au fost gasite in diferite parti ale fortului, situate intre Sheesh Mahal- Palatul oglinzilor si palatul Man Singh (construit in 25 de ani) si erau folosite de familia regala si de catre conducatori si erau cam 100 de latrine.

Aveau apa rece si calda ce curgeau printr-un fel de conducte, noaptea foloseau torte luminoase pentru iluminarea zonelor locuite. In sezonul de vara, familia regala locuia in palatul Sukh Mandir, palatul avea un sistem de racorire ale camerelor cu apa rece circuland pe anumite trasee.

Palatele din fort sunt decorate cu maiestrie, cu modele florale sau geometrice, in filigram, cu bucatele de oglinzi, materiale de constructie marmura si gresia rosie. E o adevarata arta, incaperile sunt goale dar peretii interiori si exteriori sunt bogat decorat, fiecare raja si-a pus amprenta in a infrumuseta palatele si de a mai construi ceva.

Coborarea am facut-o cu masinile.

In drum spre un atelier de covoare am oprit sa admiram palatul dintre ape, e un palat construit pe o limba de pamant in mijlocul lacului.

Atelierul de covoare

Incepem vizita cu o prezentare la atelierul de imprimare modele pe matase. Un lucrator in varsta ne prezinta fazele de imprimare, foloseste stampile mari cu forme diferite pe care le impregneaza in cerneluri cu diferite culori si apoi le aplica cu precizie pe material. La final pictura este gata, fara greseala, este un elefant cu trompa in sus. Este uimitor pentru ca se aplica multe stampile fiecare cu modelul si culoarea diferita ca la final sa reiasa pictura. Indianul are o mare dexteritate.

Trecem mai departe, vedem un tesator ce lucreaza la un covor, stie modelul de la tatal lui, modelul se transmite din tata-n fiu. Mergem mai departe, vedem niste femei ce stau pe jos si fac sculuri din lana necesara pentru tesutul covoarelor. Alte doua persoane curata si spala manual doua covoare. Apoi intram in magazin la expozitia de covoare. Vedem covoare magnifice cu modele complicate, adevarate opera de arta, migala, pricepere, maiestrie dar si preturi pe masura. Suntem tratati cu sucuri in sticle imbuteliate.

Ne sunt prezentate covoare mari si mai mici din lana sau matase ce pot fi impachetate si luat ca bagaj de mana fiind considerate handmade by India. Am trecut apoi la magazinul de textile cu imbracaminte indiana, sari-uri, materiale la metraj. Unele colege de calatorie si-au cumparat costume gen pantalon si kurta-bluza lunga peste genunchi, altele au probat sari-uri, erau ajutate sa se imbrace, e o tehnica cu niste pasi pe care trebuie sa le urmezi ca sa stea bine costumul, personalul era foarte insistent sa-ti vanda ceva. Eu eram nehotarata, nu voiam sari, e prea dificil de purtat, la costumele de-a gata nu-mi placeau combinatiile de culori si materiale. Toate eram in efervescenta deoarece a doua zi plecam spre Agra sa vizitam Taj Mahal si voiam ca spiritul indian sa fie cu noi.

Am ales varianta de a-mi face un costum din matase: pantaloni din matase rosie, bluza-kurta cu un imprimeu placut ce contine si culoarea rosie si esarfa lata din acelasi material ca pantalonii si cu terminatia cu o banda din materialul bluzei. Un compleu reusit facut pe comanda si pe masurile mele. La ora 21 costumul mi-a fost livrat la hotel KK Royale unde eram cazati.

Masa de pranz

Masa de pranz a fost intr-o locatie noua, stie Barun sa-si faca relatii peste tot si sa ajute cati mai multi intreprinzatori. O cladire roz (cum altfel in Jaipur), o sala mare cu multe mese, alaturi o sala mai mica cu cateva mese si scaune confortabile, o gradina ingrijita si cu mese imprastiate pe toata suprafata.

Grupul nostru a ales sala mica aproape de zona cu vasele de mancare, e stil bufet, alegi ce-ti place, meniul a costat tot 800 de rupii. Aceleasi vase sferice de inox cu capac si etichete ce nu te prea lamuresc dar cand vad scris curry stiu ce ma asteapta: jodhpuri anda curry, egg plant in hot garlic sauce, bhindi masala… m-am staduit sa mananc ceva si apoi am stins iuteala cu ceva dulce.

Intr-o parte a gradinii era instalat un teatru de papusi cu spectacol si papusi de vanzare, este foarte popular in India acest mod de distractie.

 

Pana acum a fost o zi plina care insa nu s-a terminat, era foarte cald si aerul nu-mi pria deloc dar am rezistat pana seara.

A urmat un magazin de bijuterii unde nu am avut voie sa facem fotografii. Suveniruri scumpe cu safire si diamante.

Am ajuns in orasul vechi in zona de bazar, urmeaza plimbarea prin orasul vechi cu moto ricsa. In inima orasului vechi este Palatul Vanturilor sau Hava Mahal, o constructie cu 5 etaje si cu 953 de ferestre, ferestre frumos sculptate, palatul are culoarea roz palit de trecerea timpului, as zice un roz antic. Nu este un palat propriu zis ci o fatada cu ferestre, in spatele acestor ferestre stateau femeile de la curtea regala ca sa priveasca spectacolul strazii, ceremoniile, procesiunile fara a fi vazute, obicei mogul capatat dupa invazia mogulilor. Maharajahul Pratap Singh a construit acest palat in 1799. Ferestrele au decoratiuni perforate prin care circula vantul obtinand racorirea incaperilor.

De-a lungul strazii sunt mici magazine una langa alta cu tot felul de obiecte si nimicuri de vanzare, cu negustorii insistenti sa le vizitezi magazinul.

Seara s-a incheiat cu cina la hotel. A doua zi plecam spre Agra cu voie buna si imbracati in stil indian, dar ziua va decurge altfel de cum a fost planuita, dar asta va voi povesti in review-ul urmator.

 

Mergeti cu bine, cu sanatate, în vremurile care vor veni! » urare getica straveche.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Yolanda in 27.12.19 14:19:08
Validat / Publicat: 27.12.19 15:27:35

VIZUALIZĂRI: 1520 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yolanda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 fort Amber, vedere de sus a drumului pe unde am urcat cu elefantul
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

Zoazore
[27.12.19 21:24:00]
»

@Yolanda: A fost o experienta unica aceasta calatorie cu elefantii! Sunt sigura ca ai fi regretata daca n-o faceai! Cum e plimbarea cu camilele-n desert! E tipic zonei! Autobuze mai gasesti, dar elefanti...

Fortul asta e dragut, inedit, tipic indian.

La fiecare articol al tau din India am cautat impresiile despre mancare! Stiam ca nu-ti place curry, si iute, dar, din pacate, n-ai scapat! Si cei de la hotel tot asa gateau?

Iuteala se stinge cu paine, nu cu lichid! Tu cu ce dulce-ai stins-o?

YolandaAUTOR REVIEW
[28.12.19 10:05:41]
»

@Zoazore: cu mancarea nu prea m-am impacat, eu nu mananc mancare condimentata iute doar sunt ardeleanca de origine si asa am ramas cu mancarea chiar daca traiesc de o vesnicie la Pitesti. La restaurantele indiene si la hoteluri mancarea e la fel condimentata si plina de curry. Doar la hotelul din Agra a fost mai bine, am gasit si mancare comestibila din punctul meu de vedere.

Iuteala se stinge cel mai bine cu lapte rece sau cu ceva dulce prajitura, bomboane... m-a invatat stewardesa de pe cursa Schiphol -New Delhi, asta dupa ce ne-a dat mancare indiana la toti fara sa ne intrebe... cu lapte rece efectul e rapid si garantat. Multumesc de vizita si ecou.

mariana.olaru
[28.12.19 18:33:19]
»

O experiență inedită, pe care ne bucurăm că o împărtășești cu noi. Pentru mine, India a rămas un tărâm fermecat, dar de neatins, încă de pe vremea tinereții, când citind romanul lui Louis Bromfield, ”Vin ploile”, am alipit India Japoniei în lista aspirațiilor mele de călătorie. N-am ajuns în niciuna din aceste țări și am certitudinea că nici nu voi ajunge vreodată. Așa încât, mă alătur cu plăcere expediției tale, punându-mi la muncă imaginația și puținele cunoștințe, spre a mă bucura de cele povestite. În orice caz, îmi este clar că senzațiile pe care ni le împărtășești (mai ales în ce privește mâncarea și salubritatea), le-aș trăi și eu aidoma dacă ar fi să trăiesc o experiență similară. În schimb, o cunoștință atât de directă cu o cultură milenară și în mare parte păstrată cu autenticitate, cred că ar fi spre deplina mea încântare și mulțumire. Așa încât, cel puțin din punctul meu de vedere, îți datorez mulțumiri pentru generozitatea cu care ne faci părtași periplului tău.

O singură nedumerire am: când vorbești despre transportul cu ”geep”-ul te referi la un mijloc de transport anume întâlnit în India sau este vorba despre mașinile off-road cu tracțiune integrală 4x4, cunoscute sub denumirea mai generală de ”jeep” sau SUV? Considerând că e valabilă a doua versiune, am cercetat dacă termenul de ”jeep” are și o versiune de ”geep”, dar s-a dovedit că în limba engleză, geep este denumirea unui hibrid de oaie cu capră. Te rog, luminează-mă și nu te supăra pentru întrebarea mea naivă.

YolandaAUTOR REVIEW
[28.12.19 22:34:29]
»

@mariana. olaru: da, e vorba de masinile cu tractiune 4x4 jeep fara pavilion, doar cu bare de sustinere si in care stai in picioare daca vrei sa vezi ceva si doua banchete stanga- dreapta pe lungimea masinii. Am scris cuvantul dupa cum il pronunta indienii, m-am distrat un pic...

Dupa cum ai remarcat, India are o " cultura milenara" si multe obiective sunt intr-o stare foarte buna dupa cum am remarcat la urmatorul obiectiv vizitat Fatehpur Sikri-orasul parasit despre care voi scrie in urmatorul rw.

Multumesc de vizita si ecou.

webmaster13
[29.12.19 09:13:59]
»

Clipul ataşat se poate şterge sau se poate schimba!

YolandaAUTOR REVIEW
[29.12.19 22:13:55]
»

@webmaster13: multumesc pentru clip, mi-a placut.

adri-nico
[31.12.19 23:12:50]
»

E noaptea de Revelion si cind toata lumea dansează eu ma selectez cu India.

Cit ai plătit pe costum? Pret in lei sau dolari...

O sa merg in martie, si cum nu maninc iute, o sa imi iau o valiză cu covrigi.

Materialele metraje sibt scumpe?

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, mariana.olaru, Yolanda, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescopera Jaipur:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055178165435791 sec
    ecranul dvs: 1 x 1