ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.12.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
DEC-2019
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Eu sunt România!

TIPĂREȘTE

La mulți ani români! La mulți ani România! Eu sunt România! Tu ești România! Oamenii sunt România! Ziua Națională, 1 decembrie, este ziua tuturor românilor, oriunde s-ar afla ei. Să ne bucurăm!

Descoperă România! Un sociolog vorbea despre un sondaj în care oamenii au fost întrebați ce iubesc cel mai mult la România. Răspunsul: Natura. Avem o țară frumoasă, oameni frumoși, o istorie bogată.

Oamenii sunt cei care fac România, oamenii înfăptuiesc atât binele, cât și răul, oamenii simt și trăiesc românește. În călătoriile prin țară am descoperit oameni în adevăratul sens al cuvântului, oameni care își iubesc meseria, iubesc țara în care trăiesc, oameni care știu să împărtășească și altora din cunoștințele și dragostea lor pentru România.

Fiecare regiune a României are de oferit minunății ale Naturii, cetăți, palate, castele și conace, monumente istorice de tot felul, muzee generale și tematice, mănăstiri vechi, biserici de lemn și piatră. În ultimii zece ani am bătut țara în lung și în lat și încă nu am vizitat tot ceea ce mă interesează. De 5 ani vă prezint în mod intens toate obiectivele vizitate din România, unele inedite, multe articole conținând informații noi sau mai puțin știute. Ce aș putea să vă recomand din aproape fiecare regiune în această zi de sărbătoare? Aș putea să vă readuc în atenție câteva locuri frumoase prin natura și istoria lor, precum și oamenii care au grijă de ele. Mai ales oamenii!

În Muntenia, în zona viticolă a Prahovei se află un muzeu inedit însuflețit de o doamnă muzeograf excepțională: Muzeul Crama 1777 din Valea Călugărească (vezi impresii). Doamna Emilia S. își prezintă muzeul cu pasiune, vorbește atât de frumos despre vița de vie și vin, licoarea magică, elixirul obținut din struguri. Crama construită în anul 1777 era utilizată în comun de țăranii din zonă, aici având loc procesul de zdrobire a boabelor de strugure și de fermentație a mustului.

În Oltenia sunt atât de multe locuri superbe, greu de ales un obiectiv anume. M-aș opri totuși asupra Casei memoriale Anton Pann din Râmnicu Vâlcea (vezi impresii), cea mai veche casă păstrată din oraș, ridicată în cea de-a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Aici a locuit în două perioade scurte în prima jumătatea a anilor 1800 șugubățul poet Anton Pann. Am vizitat micuța locuință urbană (dar cu pronunțat caracter arhitectural rural) însoțiți de o doamnă muzeograf bine pregătită și cu un discurs cald. E o plăcere să vezi exponatele vechi, mobilierul de epocă, camerele tematice însoțiți de explicațiile pertinente ale muzeografei.

În Banat am descoperit în această toamnă un muzeu interesant și inedit pentru această zonă a țării: Muzeul Cinegetic Charlottenburg (vezi impresii), o instituție cu profil de vânătoare și ecologic situat într-un sat rotund de șvabi. Doamna muzeograf Mihaela B. se ocupă cu dăruire de acest muzeu, cunoaște multe povești, e un om de specialitate. Parcul de vânătoare Șarlota are o vechime de peste 100 de ani și e populat cu numeroase exemplare de cerb lopătar și mufloni. Am petrecut o oră în muzeu, ascultând explicațiile și admirând trofeele.

În Transilvania aș alege zona Mărginimii și a Sibiului, adică Muzeul Civilizației Populare Tradiționale „Astra” (vezi impresii), o sinteză a satului tradițional, un obiectiv superb unde am petrecut 7 ore la ultima vizită. Cu această ocazie am întâlnit o serie de supraveghetori în muzeu cu care am stat de vorbă, pensionari angajați pe perioada verii pentru a anima anumite gospodării. Oameni cu carte, muncitori, care au grijă de curtea și casa respectivă, plantând chiar și legume în mici grădini de zarzavat. Muzeul Satului din Dumbrava Sibiului e o lume vie, o lume a tradițiilor și ingeniozității populare.

În Moldova vă recomand o mănăstire restaurată de curând, cu valoare istorică mare, care are și un muzeu mic dar interesant: Mănăstirea Coșula din județul Botoșani (vezi impresii). Este lăcașul de cult pictat cu galbenul de Coșula, cum a numit auriul sfinților cunoscutul savant botoșănean Nicolae Iorga. Un tânăr ghid ne-a condus în incinta bisericii și a muzeului explicându-ne ceea ce vedeam în lăcașul de cult de la 1535, un ghid bine pregătit, vorbăreț și plin de pasiune pentru istorie.

În Maramureș, un loc insuficient explorat de mine, v-aș îndemna să vedeți Valea Cosăului, cu precădere zona satului Ferești (vezi impresii) și așezările din împrejurimi. Aici se păstrează elemente vechi de arhitectură (porți, case, anexe gospodărești) și obiceiuri străvechi. Am avut ocazia în acea vacanță să vedem asemenea tradiții care însoțesc ciclurile de viață ale omului. În Maramureș oamenii sunt calzi, prietenoși, ospitalieri.

În Dobrogea se află un monument care are legătură cu răspândirea creștinismului pe teritoriul românesc: Ansamblul paleocreștin de la Niculițel (vezi impresii). Am poposit în această vară la bazilica creștină și cripta martirică din Niculițel, ascultând cu atenție informațiile oferite de doamna muzeograf prezentă în acel moment acolo. Cei patru martiri (Zotikos, Attalos, Kamasi (o) s și Philippos) au fost martirizați la Noviodunum (Isaccea de azi) la 4 iunie 303/304, sunt atestați documentar în „Actele martirice” și introduși în calendarul creștin ortodox român.

Aș putea continua la infinit, regiuni mai sunt, obiective interesante de asemenea. Nu ocoliți România, încercați să petreceți câteva zile pe meleagurile românești în fiecare an. Aveți ce vedea! Să fim români în fiecare zi!

La mulți ani!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 01.12.19 13:59:35
Validat / Publicat: 01.12.19 14:54:29
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRIN şi PENTRU ROMÂNIA.

VIZUALIZĂRI: 421 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 La mulți ani români! La mulți ani România!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38450 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[01.12.19 15:57:02]
»

@tata123:

La multi ani, Paul!

Articolele tale au darul sa-mi descopere mie ca cititor al lor multe locuri necunoscute. Din punctul meu de vedere tu esti user-ul AFA care descopera cel mai bine si mai mult Romania!

Aducerea la cunostinta a unor locuri putin stiute este ca definitia infinitului. Oricate asemenea locuri speciale romanesti descoperi tot o infinitate raman nedescoperite, motiv sa le cautam si sa le cunoastem cat vom trai. Felicitari! ????????????????????

La multi ani, România! (am scris in sfarsit cu “â”) ! ????????

Frumoasa esti patria mea, cu munti si dealuri si vai si campii!

La multi ani, România! ????????????????????????

Dana2008
[01.12.19 17:59:31]
»

@tata123: La mulți ani România!

Excelent articolul tău! Felicitări!

Îți doresc să descoperi cât mai multe locuri din frumoasa noastră Românie, să te bucuri de ele și să ni le prezinți cu informații de calitate, bine documentate, așa cum ne-ai obișnuit până acum.

Călătorii plăcute!

La mulți ani Paul!

La mulți ani tuturor românilor!

mihaelavoicu
[01.12.19 19:20:02]
»

Excelentă urare de Ziua României, de ziua noastră, a românilor de aici și de pretutindeni!

Ai punctat esențialul, frumusețea României și a românilor în cuvinte. Dar fotografii? Timpul, bată-l vina! Îmi permiți să postez eu câteva? Așa, de dragul frumosului românesc.

Să ai ”Alegeri inspirate” și în anul viitor!

mprofeanu
[01.12.19 20:03:28]
»

@tata123: Frumos scris!!

La mulți ani România noastră dragă! Off! cât ești de frumoasă!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[02.12.19 10:00:16]
»

@all: La mulți ani! Mulțumesc celor care au lăsat un ecou la acest articol care a marcat Ziua Națională a României pe portalul turistic AFA. Mulțumesc pentru aprecieri și cuvintele frumoase. Dacă România nu ar fi oferit atâtea locuri frumoase noi nu am fi avut despre ce scrie.

Alegeri inspirate și vacanțe frumoase!

P.S. Puteți posta fotografii.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, mihaelavoicu, mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă România:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049699068069458 sec
    ecranul dvs: 1 x 1