ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.11.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 5 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Marele Palat Peterhof, Versailles-ul rusesc

TIPĂREȘTE URM de aici

Pentru a vizita palatul Peterhof si gradinile acestuia ne-am rezervat o zi, datorita domeniului vast, aglomeratiei, dar si a faptului ca, desi programul de vizitare al palatului este 10.30-18.00, accesul individual in palat este permis in doua intervale, 12.00-14.00 si 16.15-17.45, iar in fiecare zi de luni este inchis. Aceste intervale sunt atat pentru vizitare, cat si pentru cumpararea biletelor.

Fiind amplasat la circa 30 km de Sankt Petersburg, avand insa iesire si la Marea Baltica, prin golful Finlandei, se poate ajunge aici si cu vaporasul, care se ia din spatele Hermitage, insa este mai scump. Noi am mers cu microbuzul pe care l-am luat din statia de metrou Avtovo (microbuze particulare: K-224, K-300, K-424 sau autobuzele de stat: 200,210). Exista si alte statii de metrou de unde pot fi luate autobuze, Leninsky Prospekt sau Prospekt Veteranov.

Domeniul are o suprafata de 600 ha si cuprinde Gradinile de Sus si Gradinile de Jos, separate de Palatul Peterhof. Daca optezi pentru vaporas, intrarea se realizeaza prin Gradinile de Jos, insa daca ajungi aici cu autobuzul, microbuzul, accesul se realizeaza prin Gradinile de Sus.

Am strabatut Gradinile de Sus, unde, pe vremea lui Petru erau cultivate legume, fructe, ierburi si plante medicinale, trecand pe langa cele trei fantani: Mezheumnny, Stejar si Neptun.

Accesul in Gradinile de Sus este liber, insa biletul de acces in Gradinile de Jos costa 900 ruble (separat de cel pentru palat, care este de 1000 ruble/persoana). Pe langa acestea, se pot vizita si alte pavilioane aflate in Gradinile de Jos, pentru care se plateste separat, la casele de bilete amenajate la fiecare obiectiv in parte. De asemenea, din gradinile palatului Peterhof se poate ajunge in gradinile Alexandria, acestea fiind separate printr-un gard, accesul fiind permis aici dupa ce se plateste un alt bilet, insa nu te mai poti intoarce.

Povestea palatului incepe odata cu victoria de la Poltava din 1709, a lui Petru cel Mare asupra suedezilor, cand acesta a decis sa construiasca un palat potrivit pentru un monarh, iar o vizita la Versailles a sporit ambitiile acestuia. Lucrarile au inceput in 1714, iar in 1723 Peterhof a fost deschis oficial.

Fiind o vreme insorita si calduta, am decis sa vizitam mai intai Gradinile de Jos, dupa ce am asistat la spectacolul oferit de Marea Cascada, incepand cu ora 11.00.

Piesa centrala, Marea cascada, construita in acelasi timp cu palatul, este alimentata de izvoarele subterane ale Dealurilor Ropshai situate la aproximativ 22 km distanta. Initial, intregul decor era alcatuit din sculpturi de plumb aurit care si-au pierdut frumusetea, fiind inlocuite de-a lungul timpului, astazi numarand 37 statui din bronz aurit, 64 fantani si 142 jeturi de apa care coboara de-a lungul teraselor Marelui palat catre mare, prin canalul marin, pe unde tarul putea naviga de la palat pana la golful Finlandei. Aceasta este zona cea mai fotografiata si aglomerata, avand intr-adevar unicitatea sa.

Gradinile de Jos sunt impartite in trei zone: centrala (Grand), de vest (Marly) si de est (Monplaisir), avand peste 20 de fantani, inclusiv fantani-capcana, amuzamentul copiilor. Pe versantii dealurilor sunt amplasate cascade: The Great (in partea centrala), Chessboard Hill (in partea de est) si Golden Hill (in partea de vest), una singura fiind amplasata intr-o zona plata, Lion cascade.

Pentru a nu, rata” niciun obiectiv, am folosit google maps, deoarece nu exista harti sau pliante ajutatoare. Turul gradinilor l-am inceput cu partea de est, zona pe care am strabatut-o pana am ajuns la gardul care separa gradinile Peterhof de parcul Alexandria. Marturisesc ca nu am vazut toate fantanile, insa ne-am oprit la cele mai interesante, despre care voi povesti in continuare.

Fantanile romane sunt doua fantani identice asezate simetric la baza Chessboard Hill, de o parte si de alta a cascadei cu acelasi nume. Initial, acestea erau din lemn, dar in 1800, au fost reconstruite din granit si marmura.

Cascada Chessboard Hill este situata pe o panta naturala si a primit acest nume datorita treptelor sale de scurgere pictate la mijlocul secolului al XVIII-lea, cu patrate alb-negru ca ale unei table de sah. De o parte si de alta a cascadei, sunt instalate pe piedestal statui de marmura ce reprezinta figuri ale zeilor stravechi. Ulterior, aspectul cascadei s-a schimbat cand au fost adaugati trei dragoni cu aripi, colorati, care pazesc intrarea in grota superioara.

Fantana piramida este una dintre cele mai frumoase fiind reprezentata de piramida tetraedrica in sapte trepte, fiind construita in cinstea victoriei asupra suedezilor. Aspectul de obelisc este dat de jetul de apa cu un debit de 100 de litri/secunda, fiind cel mai abundent dintre fantanile Parcului de Jos.

, Din fantana in fantana”, am ajuns la malul marii, extrem de linistita, fara valuri, probabil pentru ca intra in golful Finlandei sau poate pentru ca asa este in aceasta perioada a anului.

Aici se gasesc Baile, construite atat pentru Petru I, cat si pentru Maria Alexandrovna, sotia imparatului Alexandru al II-lea, care suferea de o boala pulmonara si aici facea hidroterapie, procedura la moda in Europa in a doua jumatate a secolului al XIX-lea. In apropierea Bailor a fost amenajata o gradina peisagistica in miniatura pentru imparateasa, numita ulterior, Gradina chinezeasca.

Cel mai romantic si celebru pavilion este insa Monplaisir, palatul suburban preferat al lui Petru I, proiectat chiar de el. Intrarea este 500 ruble, se poate filma si fotografia, insa in interior nu exista niciun panou explicativ. Acesta este singurul palat al lui Petru cel Mare care isi pastreaza caracterul original din secolul al XVIII-lea si in care se gasesc puternice influente ale arhitecturii olandeze din acel secol, motiv pentru care palatul a fost numit si Casa olandeză. Pavilionul are un singur nivel si se intinde pe orizontala, avand doua holuri lungi si luminoase separate de cateva camere.

Cabinetul de lac are peretii decorati cu 11 panouri verticale mari in lac negru si 11 mai mici, orizontale, realizate in stil chinezesc. Pe consolele de pe rafturile dintre panouri, sunt asezate vase din portelan.

In Sala Mare, in stil baroc, situata in centrul palatului, au avut loc evenimente importante familiale, receptii cu ambasadorii si celebrarea victoriilor armatei rusesti. Un pahar mare de sticla de pe masa aminteste de pedeapsa imfama pe care o aplica Petru celor care incalcau regulile: „Goblet of the Big Eagle”, adica sa bea o portie completa de vodca din paharul de 1,5 litri, numit „Marele vultur”.

Bucataria proiectata in maniera olandeza, are o caracteristica unica, chiuveta de piatra pentru spalarea vaselor, alimentarea cu apa si sistemele de canalizare, create pentru Monplaisir, fiind o inovatie semnificativa pentru secolul al XVIII-lea.

In Cabinetul de lucru al lui Petru, instrumentele de navigatie si masurare sunt dovezi ale exercitiilor navale ale imparatului, care era expert in constructii navale si afaceri maritime. Atmosfera intima este data de obiectele de zi cu zi ale tarului, pastrate aici: camasa de noapte, prosopul, ulciorul si vasul pentru spalat.

Ne-am continuat plimbarea pe malul marii, ajungand la un alt pavilion ce gazduieste Muzeul yahturilor imperiale si am traversat Canalul Morskoy pentru a ajunge in partea vestica a gradinilor.

Pavilionul Hermitage era folosit candva ca un loc de izolare, primul de acest gen fiind construit in Peterhof, prin decretul lui Petru I, care a vazut astfel de constructii in timpul calatoriilor sale in tarile europene.

Am urcat pe colina cu Sady venery, o zona de promenada, de unde se poate admira partea de vest a gradinilor, palatul Marly, balta cu pesti si marea. Am coborat apoi langa palatul elegant cu doua etaje, Marly, vedeta partii de vest a parcului de jos. Ne-am plimbat apoi prin gradinile cu trandafiri ale parcului numit, Peterhof in timpul razboiului”, unde sunt expuse fotografii care arata cum a fost acesta distrus aproape in totalitate in cel de-al doilea razboi mondial si cum a fost reconstruit.

Ne-am intors apoi catre zona centrala, trecand pe langa Menager Fountains, situate la baza cascadei Golden Hill, numita astfel deoarece are partile verticale al treptelor acoperite cu foita de cupru aurit, ce creeaza un joc interesant de lumini prin oglinda apei.

Lion Cascade este construita odata cu Hermitage si este decorata cu sculpturi ce reprezinta doi lei, amplasate pe cele doua parti ale unei colonade, realizata din granit si marmura. In centrul bazinului, pe o stanca de granit, se afla o statuie a nimfei Aganippe.

Alte doua fantani, Adam si Eva, sunt pe aleea Marly, asezate simetric fata de canalul marin, prima terminata fiind Adam.

Am finalizat plimbarea prin Gradinile de jos si ne-am intors de-a lungul canalului central marin, ajungand la baza Marei Cascade, la grupul sculptural „Samson Tearing Apart the Jaws of the Lion”, monumentul care celebreaza marile victorii rusesti.

Marele Palat Peterhof, pare impozant vazut din gradini, dar de fapt este destul de ingust si nici prea mare. Tarul a incercat sa-si stabileasca resedinta la Strelna, insa terenul s-a dovedit a fi complet inadecvat pentru canalele si fantanile pe care le-a imaginat. Prin urmare si-a indreptat atentia spre actuala locatie si a inceput sa-si întocmeasca propriile planuri pentru gradini si palat, iar cladirea a fost terminata in 1721, avand aspectul unei cladiri mici cu doua etaje, cu o latime care nu o depasea pe cea a Marii cascade si care servea pentru receptii si sarbatori. Marele Palat a fost transformat in timpul domniei tarinei Elisabeta, cand i s-a adaugat un al treilea etaj si aripi cu pavilioane la fiecare capat, iar stilul baroc a facut loc neoclasicismului. Interiorul acestuia a fost aproape in intregime reconstruit dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Din cele aproximativ treizeci de camere, mai multe merita mentionate pentru frumusetea decoratiunilor interioare.

Scara principala, puternic ornamentata si cu o multitudine de statui aurite, da tonul pentru ceea ce urmeaza si ne conduce la o serie de camere de stat folosite in scopuri oficiale.

Sala Chesma este o sala de asteptare situata in fata camerei Tronului, decorata cu picturi mari, care prezinta cele mai dramatice episoade ale bataliei de la Chesma in care flota rusa condusa de contele Alexei Orlov a invins flota turca.

Sala Tronului este cea mai spatioasa, proiectata pentru receptii, baluri si concerte, care initial stralucea in splendoarea sa, dar in 1777 a fost decorata intr-un stil clasic si mai modest.

Sala de bal ocupa cea mai mare parte a jumatatii occidentale a Palatului Grand Peterhof. Ferestrele sunt dispuse in doua niveluri aici si numeroase oglinzi si picturi sunt folosite ca decoratiuni. Potrivit unei legende, Elisabeta a ordonat proiectantului sa foloseasca cat mai mult aur in designul camerei.

Sala de mese alba era destinata meselor festive, in centrul camerei aflandu-se o masa imensa, acoperita cu o fata de masa alba si un set de portelan pentru 30 de persoane.

Camera portretelor este cea mai veche, a fost proiectata in timpul vietii lui Petru I. Este decorata aproape in intregime cu picturi ce reprezinta portrete ale unor femei.

Salile de ceremonii sunt urmate de camerele private, care adapostesc dormitoare, birouri private si saloane.

Camera de studiu apartine primului proprietar si creator al palatului si este cel mai vechi interior al palatului. Elementul principal al decorului sunt panourile de stejar sculptat. In timpul marelui razboi patriotic din 1941-1945 au fost evacuate opt panouri, sase dintre ele fiind refacute dupa razboi.

Obiectele personale ale lui Petru I sunt prezentate aici. Exista 2 steaguri, al Rusiei si al Suediei. In casetele din cele doua dulapuri erau ascunse hartii si documente foarte valoroase. In partea centrala se afla un glob englezesc din secolul al XVIII-lea.

Infatisarea palatului s-a schimbat in secolul al XIX-lea, cand in aripa de est, cu vedere spre Gradinile de Sus, arhitectul a creat opt interioare, prin ridicarea unui al treilea etaj, cu ocazia casatoriei fiicei impăratului, Olga Nikolaevna, cu printul Karl din Württemberg. De atunci, aripa de est a inceput sa fie numita "jumatatea Olgai" a Palatului Grand Peterhof.

Calatoria pe taramul Peterhof s-a terminat, iar propria concluzie este ca acesta nu are acelasi farmec ca si palatul Ecaterinei, desi se vede si aici amprenta acesteia, dar faptul ca nu a fost resedinta ei favorita a facut ca aurul sa fie mai putin prezent pe pereti si in decoratiuni. Ceea ce il face insa inegalabil sunt parcurile cu numeroasele fantani si in special Marea Cascada, care este una dintre cele mai spectaculoase creatii din lume.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 03.11.19 22:25:38
Validat / Publicat: 04.11.19 06:22:03
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RUSIA.

VIZUALIZĂRI: 1000 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Marly palace
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17100 PMA (din 19 voturi)

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

DOINITA
[04.11.19 19:44:44]
»

Amintiri placute din locuri superbe! Multumesc pentru o plimbare, fie ea si virtuala, prin superbele gradini imperiale si locuri calcate de picioare imparatesti.

Felicitari pentru articol!

geani antoAUTOR REVIEW
[04.11.19 19:45:50]
»

@DOINITA: Mulțumesc!

RazvanP*
[22.11.19 16:32:37]
»

@geani anto:

Buna ziua, ati fost pe cont propriu sau printr-o agentie?

Multumesc.

geani antoAUTOR REVIEW
[29.11.19 18:07:14]
»

Vacanța am organizat-o împreună cu soțul meu si nu am apelat la agenție.

tripyy
[21.01.20 14:51:29]
»

@geani anto:

dupa ce am asistat la spectacolul oferit de Marea Cascada, incepand cu ora 11.00.

Stii care este programul pentru spectacole? Sau este doar unul, la ora 11?

geani antoAUTOR REVIEW
[22.01.20 11:20:11]
»

Fantanile functioneaza toata ziua, începând cu ora 11.00. Si noi ne-am îngrămădit, crezând că sunt deschise doar o perioadă de timp, dar am descoperit apoi, stand toată ziua prin grădini, ca, merg" până la închiderea palatului.

mishu
[24.03.20 22:03:20]
»

@geani anto: Fara cuvinte, doar felicitari, votat cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DOINITA, geani anto, mishu, RazvanP*, tripyy
Alte impresii din această RUBRICĂPalatul Peterhof [Peterhof]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053826093673706 sec
    ecranul dvs: 1 x 1