ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.09.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 1 zile
prieteni
9 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Un vârf accesibil – Ciucaș (1954 m)

TIPĂREȘTE

În ultimii ani vârfurile montane s-au populat cu turiști mai mult ca niciodată, astfel că anumite cărări sunt aglomerate „ca DN 1” în weekend. Acest fapt nu este un lucru rău deoarece Muntele deschide inimi, transformă personalități, creează legături, produce bucurie. Nevoia de a ieși în Natură și a respira aer curat ne-a împins la sfârșitul lunii august spre o incursiune montană undeva în apropiere de București. Am acceptat propunerea de a merge pe Vf. Ciucaș, o zonă pe care o mai cercetasem scriptic pentru o eventuală drumeție.

Odată stabilită destinația cu o zi înainte de plecare ne-am pregătit un minimum de bagaj specific: încălțăminte adecvată, bețe de trekking, rucsac cu mărunțișuri (saci, briceag, medicamente bazice etc.), un hanorac, pelerine de ploaie, sticle cu apă și ceva de mâncare.

Vârful Ciucaș se poate aborda din mai multe direcții venind pe mai multe trasee (de la Vama Buzăului, Cabana Babarunca, Pasul Bratocea), cea mai ușoară cale fiind pornirea de la Cabana Ciucaș (mai ales dacă ai ales să fii adus cu mașinile de teren de la drumul național). Noi am ales varianta care pornește de la Cabana Muntele Roșu, distanța dintre marginea Bucureștiului și acest punct fiind de doar 130 km. La ora 6.00 dimineața am pornit la drum și după circa 3 ore deja intram pe traseu, în dreptul Cabanei Muntele Roșu (închisă în acest moment). Pe perioada verii găsiți în parcarea improvizată în capătul drumului asfaltat mai multe chioșcuri și rulote cu ceva mâncare, ronțăieli, colac secuiesc și clătite, alte prostioare.

Traseul parcurs: Cabana Muntele Roșu – Valea Berii – Fântâna Nicolae Ioan – Cabana Ciucaș – Culmea Țigăilor Mari – Vf. Ciucaș, cu întoarcere prin Șaua Țigăilor – Cabana Ciucaș – Valea Berii – Cabana Muntele Roșu. Un traseu de circa 14 km lungime, cu urcușuri și coborâșuri, popasuri intermediare și 40 min oprire pe vârf, 9 ore și ceva durată totală, aproximativ 700 m diferență de nivel.

Drumeția începe cu veselie pe panta din apropierea Observatorului Seismologic Muntele Roșu, de la circa 1280 m altitudine – marcaj bandă galbenă, apoi se intră în pădure urmărindu-se poteca de pe cota de nivel care la un moment dat coboară spre Valea Berii și pârâul Berii (care mai la vale își schimbă numele în Teleajen).

Puteți face un popas mai lung la Fântâna Nicolae Ioan, moment în care puteți să vă reumpleți sticlele cu apă rece. Izvoarele au fost captate și amenajate sub forma unei fântâni pentru prima dată în 1940 în memoria profesorului Nicolae Ioan, președintele de onoare al Asociației de Turism „România Pitorească”. Asociația a luat ființă în 1930 la București, profesorul N. Ioan conducând între 1934-1940 această organizație turistică. Asociația avea ca scop principal încurajarea turismului montan și a alpinismului, cu precădere în Masivul Ciucaș.

Urcușul susținut începe chiar de la ieșire din pădure, peste un kilometru și ceva (drum acoperit cu traverse de beton), ultimele serpentine, vreo 200 m lungime, fiind chiar abrupte. Într-adevăr urcarea perpedes a fost mult mai ușoară decât coborârea unde pericolul de alunecare pe pietriș și dalele de beton fiind prezent permanent.

Cabana Ciucaș este un punct de oprire obligatoriu pe acest traseu, curtea generoasă, aerul, soarele și arhitectura de lemn îndemnându-ne să ne odihnim zeci de minute. Și de ce nu chiar să mâncăm ori să bem ceva. După-amiază trebuia să aștepți peste o oră pentru a putea comanda ceva de mâncare, aglomerația spunându-și cuvântul.

Situată la 1595 m altitudine cabana a fost construită în anul 1937 de Asociația turistică „România Pitorească”, purtând la început numele de „Alexandru Vlahuță”. Adăpostul montan cu două camere pentru drumeți a funcționat până prin anii 2000 când degradarea e ireversibilă. Între 2008-2011 se ridică pur și simplu altă clădire, un hotel în toată regulă, cu accente rustic-montane.

De aici vom urma poteca cu marcaj bandă roșie + cruce roșie, care se vor despărți la un moment dat, iar drumul de întoarcere prin Șaua Țigăilor o efectuăm doar pe marcaj cruce roșie până la punctul reunirii celor două simboluri.

Aglomerația e maximă pe acestă bucată de potecă care urcă continuu; după fiecare stâncă sau cotitură așteptam să apară vârful, dar el se lasă așteptat, efortul prelungit fiindu-ne răsplătit cu peisaje superbe. Lentila obiectivului foto nu poate cuprinde măreția întinderilor și a stâncilor. Chiar dacă suntem obosiți (doar suntem orășeni neantrenați) ne bucurăm de minunățiile oferite de Munte.

Vârful Ciucaș ne întâmpină cu un vânt susținut care după 10 minute ne silește să ne îmbrăcăm cu hanoracele. Steagul tricolor flutură la 1954 m altitudine (1959 m, după broșura „Masivul Ciucaș” publicată în 1965 în colecția „Munții noștri”). Timp de 40 minute staționăm pe platforma din vârf, admirăm priveliștile de jur împrejur, gustăm din merindele purtate în rucsac.

Drumul de întoarcere îl efectuăm pe varianta prin Șaua Țigăilor pentru a vedea și alte imagini montane, perspective diferite ale formațiunilor stâncoase. Cred că Masivul Ciucaș este unul din cel mai fotogenic munte românesc. Trecând prin Pasul Bratocea la începutul secolului al XX-lea Alexandru Vlahuță scria: Deasupra noastră țarcurile zimțuite ale Țigăilor, aprinse de cele din urmă raze ale soarelui, par o cunună de flăcări.

Recomand o drumeție pe Vârful Ciucaș, este unul din cele mai accesibile vârfuri montane de aproape 2000 m, dovadă mulțimea de turiști de toate vârstele care populează potecile. Sunt câteva pasaje mai abrupte, fragmente de potecă îngustă, escaladare pe pietre pe un torent. Cu grijă, răbdare și atenție se parcurg toate cu brio. Deși sfârșit de august am mai întâlnit câteva tufe de smirdar rozaliu (rhododendron).

P. S. Am preferat denumirea de Țigăile Mari/Mici, deoarece mi se pare mai plauzibilă această variantă, având în vedere aspectul formațiunilor stâncoase: o aglomerare de turnuri de piatră care seamănă cu o turmă de oi țigăi (rasă autohtonă de oi cu lână scurtă și creață).

Scriitoarea Bucura Dumbravă avea să ofere câteva sfaturi prețioase în Cartea munților, valoroasă lucrare apărută în 1920:

• Clipa plecărei pe munte are o mare însemnătate, pentru că atmosfera ei înrâurește asupra excursiei întregi.

• Bagă la cap, drumețe, și nu pleca la munte cu or și cine!

• Echipamentul constitue a parte integrantă a forțelor drumețului.

• Visul ar fi să ne hrănim cu parfumul florilor și al pădurei.

• Economisirea îndoește forțele fizice.

• Nici o împrejurare nu e mai prielnică convorbirilor prietenoase sau împrietenirei prin vorbe nemeșteșugite și sincere, ca un drum lung pe munte.

• Nicăeri nu e mai multă nevoe de cuviință de cât la munte, subt cerul larg, în aerul curat, unde o lipsă de bună creștere e mult mai supărătoare ca într-un salon..... Micile servicii mutuale alcătuesc o parte esențială a cuviinței.

Călătorii frumoase!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 25.09.19 08:58:48
Validat / Publicat: 25.09.19 10:22:53
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL CIUCAȘ.

VIZUALIZĂRI: 464 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 Vă mai aștept pe la noi!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37550 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

Mika [25.09.19 10:29:50] »

Felicitări pentru traseu și review. Munții Ciucaș sunt accesibili și foarte frumoși in orice anotimp. Formațiunile stâncoase din acețti munți concurează, spun eu, cu Babele su Sfinxul din Bucegi. Am urcat pe Varful Ciucaș in această vară dinspre Vama Buzăului și am coborât la Cabana Mun tele Roșu. Un traseu foarte frumos chiar dacă vremea nu prea a ținut cu noi. Votat cu plăcere.

silvia tudoran [25.09.19 15:15:02] »

ce minunate sunt pozele!

mi s-a deschis apetitul de o drumetie... sa vad pe cine conving, ca numai sedentari am in jur...

votat cu plăcere!

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [25.09.19 18:21:11] »

@tata123: Masivul Ciucaș îl răsplătește pe drumeț cu peisaje superbe, iar asta se poate vedea în reușitele fotografii pe care le-ai atașat la articol. Am ”cucerit” și noi acest vârf în primăvara anului trecut, atunci când muntele era încă pigmentat cu pâlcuri de zăpadă. Noi am ajuns pe Vârful Ciucaș urmând traseul dus-întors pe Culmea Bratocea și îmi amintesc faptul că vântul a bătut necontenit aproape întreaga zi. Pentru noi a fost o drumeție destul de obositoare, dar satisfacția de a putea admira muntele în toată splendoarea lui a compensat oboseala.

Bravo pentru drumeție și pentru articol! Numai bine!

mecut [25.09.19 19:25:06] »

@tata123

In poza P17 sunt rododendroni? Sau confund eu florile?

Felicitari oricum, pentru drumetie, poze si rw!

mihaelavoicu [25.09.19 20:56:12] »

@mecut: Da, e Rododendron, sau Bujor de munte. Sau Smârdar.

mihaelavoicu [25.09.19 21:01:19] »

Nu am fost în munții Ciucaș. Spre rușinea mea! Am ajuns până la Cheia, dar nu cu intenția de a urca și la Ciucaș. Vorbesc de anii de tinerețe. Acum mă delectez cu cele scrise de cei care au urcat.

Mi-e dor de munte, mi-e dor de Bucegi, de Valea Cerbului!

Felicitări și multe drumeții!

tata123 🔱 [26.09.19 14:00:28] »

@Mika: Privind harta am observat că sunt mai multe posibilități de a ajunge pe Vârful Ciucaș. Noi am ales pornirea de la Cabana Muntele Roșu datorită existenței șoselei asfaltate până în acel punct.

Chiar dacă am obosit destul de mult, fiind neantrenați pentru asemenea incursiuni montane, ne-a plăcut foarte mult traseul - peisajele sunt încântătoare, am avut parte de vizibilitate bună și o vreme superbă.

Mulțumesc pentru aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱 [26.09.19 14:10:53] »

@silvia tudoran: Mulțumesc. Parcă aș porni și eu la drum, dar mai aștept puțin - să ruginească frunzele un pic mai mult.

@Crazy Mouse: Natura a creat forme geologice și locuri spectaculoase - le căutăm pentru a ne relaxa și limpezi gândurile. Munții sunt un balsam al sufletului, creează legături și întărește prietenii. Mulțumesc pentru lectură și aprecieri.

@mecut: A fost o drumeție gustată pe deplin, obositoare, dar cu satisfacții nenumărate. Arbustul cu flori roșii-roz e numit popular smîrdar, poartă denumirea științifică de Rhododendron kotschyi, dar mai e numit și bujorul de munte sau trandafirul de munte. Mulțumesc pentru vizită și aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱 [26.09.19 14:19:46] »

@mihaelavoicu: Traseul spre Vârful Ciucaș este destul de ușor, dar solicitant pentru orășenii neantrenați. I-am făcut față cu brio, am obosit, ne-au durut mușchii, dar am privit peisaje nemaipomenite - forme și culori, afine și flori.

Abia aștept altă călătorie într-un peisaj arămiu de toamnă. Natura e încântătoare în acest anotimp! Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [14.09.23 13:23:01] »

@all: Azi, 14 septembrie, este Ziua Muntelui, zi stabilită prin lege cu peste 10 ani în urmă. Sărbătoarea marchează trecerea de la vară la toamnă, moment în care turmele sunt coborâte de pe munte spre locurile de iernat. Ziua Muntelui este menită a atrage atenția asupra mediului natural sănătos și a oportunităților turistice, dar și despre problemele de mediu (defrișări, îndiguiri etc.), izolarea și sărăcia comunităților montane. Soluții ar exista...

De asemenea este sărbătorită în calendarul ortodox „Sfânta Cruce” (basilica.ro/calendar-orto ... x-14-septembrie). În tradiția populară azi este Cârstovul viilor (începe culesul viilor și bătutul nucilor), Ziua Șarpelui (târâtoarele se ascund în pământ pentru sezonul rece), se culeg ultimele plante de leac din acest an, se împart alimente de pomană.

Numai bine!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mecut, mihaelavoicu, Mika, silvia tudoran, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Munții Ciucaș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059749841690063 sec
    ecranul dvs: 1 x 1