ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.09.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Kremlin — Piata catedralelor

TIPĂREȘTE URM de aici

Dupa ce am vizitat Armoury chamber, am aflat ca putem cumpara bilet de aici si pentru ansamblul arhitectural al catedralelor (700 ruble/persoana), ce cuprinde: catedralele Adormirii Maicii Domnului, a Bunei Vestiri, a Arhanghelului Mihail, a Depunerii Robei, Palatul patriarhului cu biserica celor 12 apostoli, Turnul cu clopot al lui Ivan cel Mare.

Am trecut pe langa Marele Palat al Kremlinului si Palatul Fatetat, care nu se viziteaza si am ajuns in Piata catedralelor, denumita astfel deoarece cele 5 catedrale sunt, ingramadite’’ toate in jurul unei piatete plina de turisti care stau la coada pentru a le vizita.

Pentru ca acestea nu erau pe lista noastra, drept urmare nu eram foarte documentata, am apreciat pliantele traduse in diferite limbi cu informatii detaliate si fotografii color reprezentative aferente fiecarei catedrale vizitate. Am descoperit astfel ca pe langa rolul general valabil al unei biserici, fiecare constructie avea si o alta destinatie.

Cea mai veche, dar si cea mai importanta din ansamblul eclezial, este catedrala Adormirii Maicii Domnului. Aici au fost incoronati principii si tot aici au fost inmormantati mitropolitii si patriarhii bisericii ortodoxe.

Se spune ca in secolul al XIV-lea, mitropolitul Petru i-a sugerat lui Ivan I sa ridice la Moscova o catedrala asemanatoare celei inchinate Adormirii Maicii Domnului din orasul Vladimir, prezicandu-i ca daca o va construi, ,,Moscova va aduna in jurul ei toate pamanturile ruse’’. In 1326 a inceput constructia acestei catedrale si un an mai tarziu, Moscova a devenit capitala principatului Vladimir-Suzdal si apoi a Rusiei.

In 1470, Ivan cel Mare a decis sa construiasca o catedrala mai impunatoare, pentru a reflecta cresterea puterii in timpul domniei sale, astfel incat, atunci cand in urma unui cutremur mare aceasta s-a prabusit, Ivan a chemat arhitecti italieni care au construit intre 1475 si 1479 o noua catedrala care imbina armonios spiritul renascentist cu traditiile si stilul propriu Rusiei.

In 1547 aici a avut loc incoronarea tarului Ivan cel Groaznic.

Catedrala are fatada masiva din calcar si se recunoaste prin cele 5 turle cu cupole aurite, 4 dintre ele asezate pe laturile unui patrat, iar cea de a cincea, in mijloc. Catedrala adaposteste cateva dintre cele mai venerate icoane ale Rusiei: Icoana Mantuitorului, purtata ca stindard in lupta, sau „Fecioara din Vladimir“, cunoscuta de moscoviti sub numele de „Fecioara Blandetii“, icoana Sfantului Gheorghe, considerat protectorul Moscovei si al armatei, descoperita abia in 1935, in timpul lucrarilor de restaurare, pe spatele unei alte icoane.

Aici se gaseste scaunul regal al lui Ivan cel Groaznic, decorat cu sculpturi ce reprezinta scene din viata printului Vladimir Monomahul, campaniile sale militare, iar un panel il infatiseaza atunci cand primeste coroana de la imparatul bizantin Constantin Monomahul.

Un alt scaun este cel al tarinei, adus aici pentru Maria, prima sotie a lui Alexei I, aurit si impodobit cu icoane reprezentand scenele nasterii Sfintilor Ioan Botezatorul, Hristos, Fecioara Maria, precum si cu simbolul puterii: vulturul cu 2 capete.

Scaunul Patriarhului sculptat in piatra alba in 1479, in acelasi timp cu catedrala, era folosit pentru rugaciuni de mitropoliti si mai tarziu de patriarhi, atunci cand nu oficiau. Aici se gaseste si bastonul oferit preotilor care deveneau mitropoliti si mai tarziu patriarhi.

Aproape toti conducatorii bisericii ruse sunt inmormantati aici, iar in racle sunt relicve sfinte, inclusiv ale patriarhului Hemogen, care a murit de foame in 1612, in timpul invaziei poloneze. Catedrala Bunei Vestiri, biserica privata a printilor si tarilor, destinata ceremoniilor de familie, se recunoaste dupa cele noua cupole aurite. Daca celelalte catedrale au fost create de arhitecti italieni, aceasta a fost ridicata de arhitecti din Pskov, intre 1484-1489. Initial, catedrala a avut trei cupole dar, dupa un incendiu din 1547, au fost adaugate cupolele din colt. La sud, fatada Groznenskiy Pridvor, a fost adaugata de Ivan cel Groaznic atunci cand s-a casatorit a patra oara in 1572, incalcand normele Bisericii Ortodoxe, conform carora nu este permis sa intri in biserica prin intrarea principala, daca ai fost casatorit de mai mult de trei ori. Slujbele religioase le putea privi doar din spatele unei grile din pridvor. Interiorul catedralei nu este mare, 4 coloane divizand-o in 3 nave. Intregul interior al catedralei, inclusiv al galerii, este pictat cu fresce, ale caror culori calde creeaza o atmosfera de intimitate. Interesante sunt scenele din Apocalipsa, foarte rare in bisericile rusesti in secolul al XVI-lea. Imaginile sunt dedicate celor 3 teme principale: ceea ce s-a intamplat in cer, calamitatile de pe pamant si lupta dintre bine si rau. Imagini ale imparatilor bizantini si printilor rusi ilustreza continuitatea puterii. Iconostasul este unul dintre cele mai vechi, incluzand aproape 100 de icoane grupate pe 6 randuri. De-a lungul timpului, icoane si obiecte liturgice au fost create special pentru aceasta catedrala, transformand astazi catedrala intr-o expozitie a acestora.

Catedrala Arhanghelului Mihail a fost ultima dintre marile catedrale construite in Kremlin. A fost comandata in 1505 de Ivan al III-lea, cu putin timp inainte de moarte. Proiectata de un arhitect venetian, este o impletire intre arhitectura rusa timpurie si renascentismul italian. Initial aici a existat o mica biserica fondata de Ivan I dedicata Sf. Arhanghel Mihail. Este locul de inhumare a peste cincizeci de membri ai familiilor regale rusesti. Ca si cladirea anterioara, biserica noua este închinata aceluiasi sfant, considerat ocrotitorul printilor Moscovei si al intregii Rusii. Mari cnezi, mostenitori la tron si tari, de la Ivan I pana la Alexei Romanov, in total 54 de persoane, in 46 de cripte, isi dorm aici somnul de veci. Mormintele tarilor, in sarcofage de piatra alba acoperite cu bronz, inscriptioante in vechea slavona, se gasesc in nava. Mormintele tarului Ivan cel Groaznic si ale fiilor sai Ivan si Fyodor sunt intr-o parte a altarului catedralei. Dupa 1712, cand capitala a fost mutata la Sankt Petersburg, tarii nu au mai fost ingropati aici, singurul domnitor inmormantat ulterior fiind Petru al II-lea, mort de variola in 1730.

Zidurile, stalpii si cupolele catedralei sunt acoperite cu fresce superbe, unde sunt expuse, pe 60 metri lungime, portrete ale conducatorilor precum si ale Arhanghelului Mihail.

Fresca de pe cupola din centrul catedralei ilustreaza conceptul de tripla divinitate a lui Dumnezeu. Tatal tine Fiul in poala, iar Duhul Sfant este intruchipat intr-un porumbel alb.

Catedrala Depunerii Robei, mai modesta, cu o singura cupola aurita, este biserica privata a mitropolitilor si patriarhilor Moscovei si intregii Rusii, proiectata de arhitecti din Pskov si construita in 1484. Biserica a fost denumita astfel dupa ziua (2 iulie) care celebreaza sosirea, in Constantinopole, a unui vestmant care ar fi apartinut Fecioarei Maria. Se crede ca vestamantul a salvat orașul de la invazie de mai multe ori.

Catedrala adaposteste una dintre cele mai importante colectii de icoane sculptate in lemn, ce contine circa 80 piese, din marile centre culturale din Moscova, Novgorod, Rostov si Rusia de nord.

Palatul patriarhului si biserica celor 12 apostoli au fost construite atunci cand Nikon a devenit patriarh, in 1652. El a considerat ca rezidenta deja existenta si catedrala Depunerii Robei, nu sunt destul de mari. Palatul este acum muzeu si cuprinde mai mult de 1000 de exponate din colectia arsenalului de stat, dar si din bisericile si manastirile pe care Stalin le-a distrus in anul 1930.

O alta constructie importanta este Turnul cu Clopot al lui Ivan cel Mare, despre care se spune ca marcheaza centrul Moscovei si care in anul 1600 a devenit cea mai inalta cladire din Moscova, atunci cand tarul Boris Godunov l-a inaltat, ajungand la 81 m, iar in varful acestuia se gaseste una dintre cele mai mari cruci din oras, de aproximativ 7 metri.

Langa turn, s-a construit in 1532-1543, Clopotnita Adormirii, cu patru etaje si o singura cupola aurita. Aceasta gazduieste 21 clopote care dadeau alarma in caz de primejdie, cel mai greu avand 64 tone. In afara clopotnitei se afla cel mai mare clopot din lume, ce cantareste 200 tone. Atunci cand acesta a cazut din clopotnita intr-un incendiu in 1701, fragmente au fost folosite pentru un al doilea clopot comandat de tarina Anna. Kremlinul a luat din nou foc in 1737 iar apa rece turnata peste clopotul fierbinte a dus la desprinderea unei bucati din acesta, care astazi este expusa alaturi de clopot, in spatele clopotnitei, in Piata Ivanovskaia.

Potrivit traditiei, aceasta piata reprezenta locul pedepselor publice si de aici se anuntau decretele tarilor. Astazi, se inalta cladirile oficiale ale Federatiei Ruse. Aici se afla un tun rusesc ce cantareste 40 tone, care se presupune ca nu a fost folosit niciodata. Deoarece teava tunului este ornata cu figura tarului Fiodor I calare, acesta a fost denumit Tunul tarului.

Pentru ca se apropia ora de inchidere, dar mai ales pentru ca am finalizat vizita, bucurosi ca am bifat un obiectiv important, suplimentar fata de ceea ce ne propusesem in Kremlin, ne-am indreptat spre poarta de iesire, Turnul Salvatorului (Saviour’s Tower), nu inainte de a fotografia Arsenalul, in partea de nord a Kremlinului, cladire reconstruita dupa ce trupele lui Napoleon, in timpul invaziei esuate in Rusia, au distrus vechea cladire construita de Petru cel Mare.

Turnul Salvatorului are o inaltime de 70 metri si a fost denumit dupa o icoana a lui Hristos, instalata deasupra portii, care a fost inlaturata dupa Revolutie. Fiecare persoana care trecea pe sub aceasta poarta, chiar si tarul, trebuia sa-si scoata palaria, in semn de respect pentru aceasta icoana.

Dincolo de poarta, in exterior, am descoperit ca de aici se pot obtine cele mai reusite fotografii cu Biserica Sfantul Vasile Blajenii.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 22.09.19 09:22:54
Validat / Publicat: 22.09.19 10:26:31
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RUSIA.

VIZUALIZĂRI: 837 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 catedrala Sfantului Vasile Blajenii din Piata Rosie, fotografiata din poarta Turnului Salvatorului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15300 PMA (din 17 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

mihaelavoicu [22.09.19 17:04:11] »

M-ai aruncat cu 40 ani în urmă, când plină de înfrigurare am văzut, ce ai expus în acest review. Era prima capitală ce o vedeam și cea mai mare din est, acolo unde aveam voie să ieșim. Bisericile despre care spui erau închise (închise publicului), cu excepția uneia, dar nu mai știu care. Fiind vorba de țari și mari patriarhi, nici relații nu prea am primit.

Acum mi-am amintit de clopotul acela rupt, de Palatul cu fațete, turlele aurite, grandoarea, curățenia și frumosul Turn Spasky (al Salvatorului, cum spui).

Frumos rev. și te felicit că ai ales să mergi la Moscova!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
geani anto [22.09.19 21:27:59] »

@mihaelavoicu: Mulțumesc! Recomand cu drag această destinație.

sabina ilie [06.10.19 11:00:24] »

@geani anto: Totul este superb, ați descris minunat obiectivele pe care le-ați vizitat.

Aș simți nevoia ca toate punctele pe care le-ați admirat să le fi scris denumirea și în Limba Rusă, pentru o mai facilă cunoaștere a unui potențial turist.

Vă mulțumesc, vă admir deschiderea sufletului spre frumos.

Cu stimă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster26 [30.04.20 21:06:12] »

Mutat în rubrica "Mănăstiri, biserici moscovite, MOSCOVA" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
geani anto, mihaelavoicu, sabina ilie
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstiri, biserici moscovite:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053254842758179 sec
    ecranul dvs: 1 x 1