ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.09.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 1 zile
colegi
11 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Letea - satul, pădurea și caii sălbatici

TIPĂREȘTE URM de aici

Una dintre excursiile incluse în Sejurul All Inclusive în Delta Dunării - 3 nopți/4 zile la Pensiunea Inima Deltei - Mila 23 a avut ca destinație satul Letea cu rezevația și cu faimoșii cai sălbatici.

După micul dejun, la ora 9.30, preluați de barcagiul nostru - Cornel - am pornit pe calea apelor, pe canale, spre Letea. Drumul spre Letea trece printr-o salbă de mai multe lacuri și canale cu peisaje unice. Aș putea și să le enumăr pentru că încă sunt în posesia unei hărți a Deltei Dunării (cumpărată din satul Mila 23) pe care am însemnat câteva repere, dar cred că pe turistul explorator poate pentru prima oară a minunățiilor deltei l-ar putea interesa mai mult ceea ce-i apare în fața ochilor decât numele locurilor prin care trece. Și neapărat să rețină cât mai mult din cele ce spune barcagiul-ghid, un localnic născut, trăit în satul Mila 23, care cunoaște ca nimeni altul toate ascunzișurile deltei, unele canale, lacuri sau gârle neavând nici un nume, neapărând pe nici o hartă.

E suficient să spun că deplasarea cu barca, pe canale, până la Letea, este frumoasă. Sălcii bătrâne, cu rădăcinile dezgolite de ape, viță sălbatică, stuf, nuferi albi și galbeni, tot felul de alte plante care alcătuiesc vegetația specifică a deltei, păsări singuratice sau în colonii, toate grupate în peisaje minunate, mereu altele pe măsură ce înaintezi. Deodată, pe mal, răsărind din stufăriș, un panou mare ne anunță că am ajuns în Letea - o rezervație naturală. Sunt acolo - în română și în engleză - și câteva interdicții, dar de la distanță și din viteza bărcii nu le-am putut citi. Le știm. Sunt aceleași ca în orice arie naturală protejată. Am debarcat și primele remarci au fost solul nisipos pe care călcam și utilajul special care lucra la curățarea canalului de mâl și de resturi vegetale putrezite. Nu mai văzusem așa ceva.

Curând am fost preluați de o mașină de teren, special amenajată pentru transportul de persoane. Este acoperită pentru a te proteja de soarele arzător al amiezei, dar deschisă în lateral pentru a-ți înlesni observarea naturii și fotografierea. Pe ușa cabinei, alături de imaginea cailor sălbatici, stă scris "Letea Safari" și un număr de telefon pentru eventuale rezervări. Vreo 7 km ne-a plimbat această mașină, mai întâi pe drumul nisipos din sat, apoi prin șleaurile dinspre pădure. Din mers, am observat casele localnicilor, unele bine întreținute - acoperite cu stuf și vopsite în alb și albastru - altele năruite, părând părăsite. S-a făcut și un popas în sat. O bere rece, o apă, o toaletă sau chiar o masă dacă ai rezervare prealabilă, poți găsi la o casă gata să primească oaspeți și să le ofere umbra unei terase.

Satul Letea este mic, izolat și parcă rupt de lume. Se află în partea de est a Deltei Dunării, între brațele Chilia și Sulina, în comuna C. A. Rosetti, pe grindul Letea. Ce este un grind? O mică ridicătură de teren de formă alungită, aflată în mijlocul apelor, care s-a format prin depuneri aluvionare. Satul Letea, cu doar vreo 400 de locuitori, este situat la 23 km de Sulina de care este legat și printr-un drum de țară, prost și puțin bătut.

Se spune că satul s-a format în mare parte din refugiați politici din Imperiul Rus, în timpul împărătesei Ecaterina cea Mare, locuitorii de astăzi fiind urmașii acestora. Letea este un sat aproape pustiu acum, dovadă numeroasele case și acareturi gospodărești năruite. În perioada de după 1990, populația tânără a părăsit satul căutându-și rostul într-o lume care le putea oferi mai mult. Cei care au mai rămas se ocupă în principal cu pescuitul care le asigură hrana și este principala lor sursă de venit. Localnicii se mai îndeletnicesc și cu creșterea animalelor care - în deltă - sunt lăsate libere, să-și caute singure hrana pe grindurile nisipoase. În drumul nostru, pe lângă caii aproape sălbatici, am văzut și cirezi de vaci păscând în voie.

Pădurea Letea - cea mai veche rezervație naturală din România - este o arie protejată de interes național situată în deltă, în comuna C. A. Rosetti. Începe din nordul satului Letea și se întinde pe o suprafață de 5246,8 ha, dintre care 2825 ha sunt strict protejate, aflate în atenția oamenilor de știință încă din anul 1930. În 1938, o suprafață de aproape 500 ha a fost declarată rezervație naturală. Pentru a fi protejată de cele câteva mii de cai abandonați de localnici, zona a fost delimitată cu un gard.

Am ajuns cu mașinile de teren până aproape de pădure, drumul prin rezervație putându-se străbate doar pietonal. Un tânăr ghid ne-a preluat și ne-a făcut o scurtă prezentare la umbra arborilor seculari. Așa am aflat că Pădurea Letea - cea mai nordică pădure subtropicală din Europa - este singura pădure de stejar din lume crescută pe un grind maritim. Grindul Letea - cel mai mare din Delta Dunării - cuprinde satele Letea, Periprava, C. A. Rosetti, Sfiștofca și Cardon. Cea mai mare altitudine din Delta Dunării se află aici, pe Grindul Letea și este de numai 13 m deasupra nivelului mării.

Cu ghidul în frunte, am pornit să vedem pădurea sălbatică. Aici totul este lăsat în voia naturii. Dacă un arbore cade sau dacă o creangă se rupe, nu se intervine cu nimic pentru a nu deranja mersul firesc al naturii.

Doar un podeț din lemn a fost construit de-a lungul cărării asta pentru a facilita trecerea vizitatorilor în perioadele în care - în urma ploilor - acolo terenul băltește. Am văzut liane înfășurate strâns în jurul trunchiurilor de stejar, precum și viță de vie sălbatică, iederă, hamei toate cățărate pe crengile arborilor seculari. Am aflat că Pădurea Letea este singurul loc din Europa în care s-au aclimatizat lianele. Se spune că aceste plante exotice au apărut la noi datorită păsărilor migratoare care le-au transportat semințele tocmai din Africa.

Tot interesant mi s-a părut să observ că trunchiurile noduroase și ciudat contorsionate ale arborilor sunt înclinate numai înspre apă.

Urmându-ne ghidul, am ajuns la delușorul nisipos care precede întinderea de dune. Nisipul este albicios și de o finețe râvnită de oricare dintre plajele marine de la noi sau de aiurea. Deplasarea este destul de anevoioasă mai ales dacă nu ești încălțat corespunzător. După alte câteva informații primite de la ghid și după câteva fotografii făcute ținutului sălbatic, o alternanță de fâșii de pădure și dune de nisip, ne-am întors.

În pădure nu am văzut păsări sau animale. Se spune că în zona Letea norocoșii pot vedea Vulturul Codalb, cea mai mare pasăre din deltă. În zona lipsită de arbori, la Letea, noi am văzut iepuri și - ceva mai departe, lângă lac - caii sălbatici.

Caii sălbatici de la Letea. Se vorbește că la Letea ar trăi în libertate vreo 2000-3000 de cai. Ei ar proveni din caii scăpați sau chiar abandonați de localnici. Turiștii îi caută, vor să ajungă până la ei, îi sperie, îi alungă pentru că vor să-i vadă și să-i fotografieze în toată splendoarea lor de animale mari, armonioase. Sunt triști și chiar enervați, părându-li-se că au bătut degeaba drumul până la Letea dacă nu-i întâlnesc. Nu știu însă că aria lor de răspândire a fost îngrădită pentru a-i împiedica să ajungă la pădurea protejată căreia să-i roadă copacii. Traiul în sălbăticie sau în semisălbăticie nu este ușor nici măcar pentru un cal. Și totuși, cea mai frumoasă poveste legată de Pădurea Letea este povestea cailor sălbatici sau semisălbatici care trăiesc aici bucurându-se de libertate.

Final

Cam asta este și povestea mea despre Letea cu pădurea și cu caii ei sălbatici. Dacă ajungeți acolo - și merită să ajungeți dacă sunteți în deltă - nu uitați să vă protejați capul de soarele nemilos al zilelor de vară, nu uitați de apă și nici de protecția contra țânțarilor. Pe dunele de nisip, încălțămintea este foarte importantă. Am văzut mai multe persoane în sandale sau chiar în șlapi. Pentru că picioarele se afundau prea mult în nisip, au sfârșit prin a merge desculțe, cu încălțămintea în brațe. Cea mai potrivită este încălțămintea închisă, cu talpa plată.

Transportul - chiar dacă nu pe distanță prea mare - indiferent dacă este făcut cu mașina specială, cu tractorul sau cu căruța, nu vă va scuti de zdruncinături. Pregătiți-vă să le faceți față!

Copiii - dacă îi veți lua cu voi - vor avea parte de o frumoasă și instructivă lecție despre natură.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 08.09.19 17:58:26
Validat / Publicat: 08.09.19 19:27:24
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în LETEA.

VIZUALIZĂRI: 1992 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Letea - Casă cu arhitectură specifică Deltei Dunării.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42300 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster [08.09.19 21:20:25] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Lucien [09.09.19 16:55:44] »

Impresiile sunt excelente, minunat scrise, dar îmi permit câteva observații:

- Satul Letea este locuit de etnici haholi, urmașii castei războinice a cazacilor zaporojeni (deci sunt ucraineni) și care, într-adevăr au fugit în deltă din motive politico-militare. Haholii nu prea se amestecă cu alte nații și în special cu lipovenii care sunt ruși pe ”rit vechi” (a nu se confunda cu ”stilul vechi”, prezent și printre români). Ar cam fi o mare jignire să-i spui unui hahol că e lipovean. Haholii au sosit în Deltă tot în sec. XVIII, dar după lipoveni. Din contra, satul învecinat CA Rosseti, centru comunal, este locuit de lipoveni și de români.

- După părerea mea caii sunt de mult timp în rezervație, iar gardul protejează pădurea de oameni

- Pădurea Letea nu are cum să fie singura pădure de stejar pe un grind deoarece Pădurea Caraorman (rezervație situată la sud de Brațul Sulina și pe care tocmai am vizitat-o) este, de asemenea, o pădure seculară de stejar pe grindul omonim, chiar cu exemplare mai bătrâne decât la Letea. De asemenea, în Pădurea Caraorman sunt tot felul de liane (nu numai la Letea), dintre care este o specie care trăiește numai în aceste două păduri.

- Impresiile mele referitoare la Letea pot fi văzute aici (cu subtitrare): https://www.youtube.com/watch?v=8TuClJqZdEQ

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [10.09.19 21:11:34] »

@Lucien: Știam despre haholii din România descendenți ai refugiaților ukraineni, despre lipovenii descendenți din rușii care au ajuns aici, precum și de " rivalitatea" lor etnică. Nu am intrat în amănunte pentru a nu supraîncărca articolul care are doar un scop turistic. Desigur, cei interesați pot găsi informații. Sunt surse suficiente. Pe AFA, un articol prea lung riscă să plictisească și să nu mai fie citit. Eu încerc să scriu numai despre ceea ce am văzut, ceea ce am făcut acolo. Dacă mai fac vreo referire la date istorice sau la altceva, o fac cât mai pe scurt și numai pentru a puncta un aspect sau pentru a sublinia o idee.

Cât este de protejată Pădurea Letea de caii sălbatici… nu știu. Știu doar că am văzut acolo - de fapt ni s-au arătat - trunchiuri de copaci cu urme de rosături de animale. În plus, un articol din presă vorbea foarte critic despre acest gard, costuri, persoane și firme implicate, alese pe sprânceană, etc, etc…

Dacă deții atât de multe informații, de ce nu scrii un review? Cu atât mai mult cu cât îl poți îmbogăți cu propriile filmări. Oricum, completările tale sunt binevenite. Mulțumesc pentru vizită și pentru ecou!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, Lucien
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în zona, pădurea, grindul Letea:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079195022583008 sec
    ecranul dvs: 1 x 1