ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.08.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Eschweiler
ÎNSCRIS: 31.08.19
STATUS: SILVER
DATE SEJUR
JUL-2019
DURATA: 3 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

s'Gravenhage, Den Haag, Hagen, The Hague, Haga

TIPĂREȘTE

's-Gravenhage, Den Haag, Hagen, The Hague, Haga

July 28 in The Hague, Netherlands

De ce am ales Haga? Sunt atatea de multe orase ce se pot vizita, mult mai interesante, de exemplu 2 care sunt vecine, mai cunoscute si mai mari, Amsterdam si Rotterdam, Haga fiind al 3-lea ca marime dupa sus numitele.

Raspuns : pentru ca are iesire la mare si eu vroiam un weekend relaxant la plaja. Cam asta a fost principalul criteriu pentru care m-am decis sa vizitez orasul, nestiind prea multe despre acesta l-am lasat sa ma surprinda. Si a facut-o din plin, exact ca un film bun vizionat fara a sti nimic despre el, fara a citi vreun review, Haga s-a numit acest film ce a durat 3 zile si la care voi face o recenzie in cele ce urmeaza.

De cum am pus piciorul in oras am simtit ca e altfel. In primul rand m-a surprins contrastul dintre zgarie norii din zona centrala si parcul care se intinde la umbra acestora, despartiti doar de liniile de tramvai, Haagse Bos este de fapt o padure propriu-zisa intinzandu-se pe 100 de hectare cu iazuri si lacuri, rate, lebede, pescarusi, caprioare, berze (barza se regaseste si pe drapelul orasului) si multe altele pe care le gasesti aici, chiar resedinta reginei Beatrix a Olandei isi are sediul intr-un colt al parcului. Toata lumea vorbeste engleza, la receptie nu am avut nici-o problema, la fel si pe strada sau pe unde m-au mai purtat pasii, asa ca nu e o problema daca nu intelegi olandeza.

Primul lucru ce l-am facut dupa check-in a fost sa inchiriez o bicicleta care mi-a fost fidela de-a lungul weekendului. Referitor la biciclisti, sunt cu zecile sau sutele intr-o continua miscare indiferent de ora. Se circula ca pe autostrada, eu am mers mai mult pe banda de urgenta, adica pe dreapta, nefiind obisnuit cu viteza cu care se circula, pe stanga ma depaseau motociclete, mopede sau biciclete de viteza. Exista piste speciale pentru biciclisti, cu semafoare proprii separate de cele ale pietonilor. In centrul orasului e un fel de parcare pentru biciclistii care cuprinde cateva mii de biciclete, pe mai multe etaje, bicicletele fiind suprapuse. Nu e de mirare deoarece se estimeaza ca olandezii au peste 22 de milioane de biciclete, mai mult de o bicicleta pe cap de locuitor.

Traseul pana la plaja il strabati usor, vreo 6 kilometri am avut de la locul unde am fost cazat pana la mare, un adevarat rasfat pe bicicleta. Arhitectura caselor din zona litoralului e foarte spectaculoasa, strazi simetrice, cu case elegante si geamuri foarte mari.

Plaja si zona litoralului - Plaja e situata in zona localitatii Scheveningen, o suburbie a orasului Haga la care poti ajunge usor cu tramvaiul, autobuzul sau ca mine, inchiriind o bicicleta. Este cea mai mare si cunoscuta plaja din Olanda. Gasesti aici cel mai fin nisip posibil, fara pic de pietricele in el, doar nisip si mici cochilllii de scoici, un rasfat pentru talpi :). Referitor la activitatile de pe plaja, mi-e greu sa cred ca nu vei gasi ceva care sa-ti fie plac, de la simple plimbari pe plaja, inot in mare (am nimerit o apa foarte calda, ceea ce m-a surprins deoarece Marea Nordului este recunoscuta pentru ape mai reci, totusi cred ca zilele de canicula ce au precedat vizita mea au avut rol decisiv in acest sens) alergat, volei, surf, bungee jumping, tiroliana, calatorii cu barca, ciclism, fotbal de plaja (au mai multe terenuri de fotbal de plaja, unul fiind chiar cu tribune, acoperit intr-o parte, chiar am asistat la un turneu unde au participat atat echipe masculine cat si feminine de fotbal pe plaja din toata Olanda) Sea life sau plimbarea printre exponatele de pe bulevardul din fata muzeului Beelden aan Zee, sculpturile americanului Tom Otterness - "Fairy tale pictures to the sea" care mi-au placut la nebunie (veti intelege de ce din poze) si m-au dus cu gandul la Bioshock - jocul, cine il mai tine minte :). Nu mai zic de baruri, terase sau standuri cu mancare, inghetata sau alte delicii culinare (mie unul mi-a placut pestele) care foarte multe si acceptabile ca pret.

Orasul - Foarte cosmopolit si vibrant, toate natiile le regasesti aici:arabi, africani, asiatici, europeni din toate tarile. Chiar si pe plaja am fost surprins sa vad araboaice ce intrau imbracate in mare, cu costumele traditionale, cu fata acoperita. Trei zile nu mi-au ajuns ca sa pot surprinde decat o parte din zona centrala si litoralul, cateva muzee, mai multe palate, biserici, statui, sculpturi, o arhitectura bogata si variata, cu cladiri de diverse forme si dimensiuni, rotunde, ovale, magistral concepute. Centrul e de fapt un muzeu in aer liber, la fiecare colt sau intresectie gasesti exponate de sculptura sau arhitectura, de-a lungul bulevardului sunt sculpturi facute in diverse materiale. Pana si iluminatul stradal e altfel, in zona central saunt niste candelabre mari ce isi schimba culorile, de la mov, la verde, albastrui, portocaliu si alte nuante. In schimb in zona China town iluminatul se face cu lampione rosii, cartierul chinezesc cuprinde cateva strazii situate de-a lungul centrului si e foarte populat. Tot in zona centrala au facut in asa fel ca tramvaiele care circula pe deasupra pana acolo sa se afunde in subteran ca sa nu aglomereze centrul si sa iasa in partea cealalta in subteran, la nivelul solului sau suprateran, la inaltime, foarte ingenios.

Oamenii - sunt ca noi dar parca altfel :) Cum am zis, tipa de la receptie foarte ok, m-a ajutat cu orice a putut, chiar mi-a zis si despre bicicleta ca la ei e cam scumpa 12.50 euro pe zi si ca pot lua mai ieftin din zonba centrala, i-am multumit pt sfat dar i-am acceptat pretul, nu se renta ca pentru 2 euro pe zi mai putin sa pierd din timpul si asa putin avut la dispozitie. La supermarket la fel, o fat foarte draguta m-a intrebat cum se face de obicei oriunde mergi, daca am card de cumparaturi de la magazinul lor, i-am rasppuns ca nu, iar aceasta mi-a facut discount de pe cardul ei personal, la berea si hamburgerii ce i-am cumparat, respect! Politia m-a opprit in momentul in care eram cu bicicleta si ma uitam pe telefon dupa nu stiu ce loc de vizitat, M-au intrebat daca vorbesc olandeza sau engleza, le-am spus ca engleza asa ca am putut discuta. M-au intrebat daca stiu ca e interzis in Olanda sa circul pe bicicleta si sa fiu atent si la tellefn in acelasi timp. Le-am zis ca nu stiam, mi-au vorbit frumos explicandu-mi ca amenda e de 95 de euro dar ca nu mi-o acorda spunandu-mi sa fiu mai atent, cei 2 politisti fiind si ei pe biciclete. La Burger King, ca sa mergi la baie trebuie sa introduci o moneda de 50 de centi, un tanar m-a oprit cand am vrut sa fac asta si a zis sa astept, nu stiam de ce, spunanda ca nu e noormal sa platesc pentru baie si ca in curand iese prietena sa si pot intra gratis :) I-am multumit si asa am facut. Nu e vorba de cei 50 de centi, e vorba ca s-a oferit sa ajute un necunoscut. La o intersectie un copil de 8-9 ani cade cu biicicleta la semafor, fiind cel mai aproape de el m-am dus rapid sa-l ajut, l-am ridicat de jos deoarece cazuse si se lovise la cot destul de zdravan, au venit mai multi dupa aceea sa vada daca e bine. Nu a fost nimic grav, copilul mi-a multumit cu lacrimi in ochi, de la cazatura, si a dat sa plece, totusi s-a intors din drum si mi-a mai multumit o data :) Toate lucrurile astea mici arata gradul de civillizatie si sanatate civica pe care Haga il are si pe care eu le-am experimentat in doar 3 zile petrecute acolo. Alt fapt ciudat e ca orasul nu miroase, e inodor, simti ca poti respira, asta poate si din cauza ca marea e aproape. Noaptea in schimb isi schimba aromele, se simte mirosul dulceag de iarba cam in majoritatea locurilor pe unde te plimbi dar nu am bagat de seama sa deranjeze pe cineva, nu am vazut nici shisha baruri, dar cred ca nici nu au nevoie daca au iarba din plin. In zonele mai linistite din centru poti auzii pescarusii ce se adapostesc pe cladirile inalte.

In Haga am facut cunostinta si cu celebra fata cu cercel de perla (Girl with a pearl earring, care a inspirat atat scrierea unei carti cat si producerea unui film cu acelasi nume), sau Mona Lisa Nordului imaginata si proiectata de pictorul olandez Johannes Vermeer, ce s-a nascut intr-o zi buna de octombrie, coincidenta sau nu, ambii impartim aceasi zi de nastere, cunoscuta altfel sub numele de Halloween sau Ziua tuturor sfintilor :). Tabloul are sex-appeal, il are pe vino-ncoa', si e foarte controversat in ceea ce priveste modelul, imbracamintea, pozitia, zambetul, privirea, chiar si cercelul care nu pare cercel de perla, atunci de ce naibii or fi numit-o asa:? , si multe alte detalii interesante pe care le stiu mai bine specialistii. E cea mai cunoscuta pictura a acestui artist caruia i s-au atribuit de-a lungul timpului doar 34 de picturi, cam lenes zic. Pictura in schimb e prezenta peste tot in oras, pe suveniruri si pe orice promoveaza Haga sau muzeul caruia ii apartine, Mauritsuis. Tot aici am dat peste un nume si mai celebru, Rembrandt, cel mai cunoscut pictor al Epocii de aur olandeze, gasind aici adunate 18 dintre picturile sale, acest lucru fiind posibil doar anul acesta din ianuaria pana in septembrie, ma pot considera un privilegiat deoarece am fost la locul potrivit in momentul potrivit. Lectia de anatomie a doctorului Nicolaes Tulp mi-a placut mai presus de toate, parca e o imagine tridimensionala, oricat i-as fi dat zoom aparatului claritatea detaliilor parca sporea in loc sa se diminueze. Nu stiu ce sa zic daca chiar e o lectie de anatomie sau nu, cert e ca niciunul dintre cei ilustrati in imagine nu era atent la ceea ce facea doctorul, toate privirile participantilor au unghiuri diferite, adica unu se uita hais altu cea, treaba lor, vor raspunde mai tarziu din ceea ce le-a fost prezentat. Mi-a mai placut autoportretul acestuia, facut prin adaugarea mai multor starturi de vopsea, pe care le-a sculptat mai tarziu, pictura fiin una corpolenta, carnoasa. Si omul zambitor mi-a atras atentia cu dintii lui strambi precum si ochii Suzannei sau a unuia dintre cei 2 barbati africani, unul dintre ei zici ca are lentile de contact. Sunt sute de exponate acolo, prea multe c ca sa le pot enumera dar a fost o experienta pe cinste, un rasfat vizual. Toti marii pictori olandezi isi au expuse lucrarile aici, ai nevoie de cateva ore pentru a strabate cele 2 etaje ale muzeului. Cladirea de altfel e o capodopera, alaturi de Binnenhof care a fost sediul senatului si parlamentului olandez. Palatul pacii este o alta clădire ce merita vizitata, fiind sediul Curții Internaționale de Justiție, a Curții Permanente de Arbitraj, a Academiei de Drept Internațional de la Haga și a Bibliotecii de Drept Internațional. Turcia a donat faimoasele covoare anatoliene, China si Rusia – vaze din portelan pretios, India – un bust al militantului pentru pace Ghandi, Japonia – matasuri pretioase, Brazilia – lemne de esenta rara, Iranul – covoare persane, iar Elvetia, ceasul din turnul palatului.

Contributiile europenilor nu s-au oprit aici. Din Marea Britanie au venit 4 vitralii momumentale, din Suedia si Norvegia – renumitul lor granit, din Danemarca o fantana, iar portile uriase din fier din Germania. Din Austria au sosit candelabrele si valoroase lampi din cristal de Boemia, iar din Italia a venit marmura. In 1913, filantropul american Andrew Carnegie a donat 1,5 milioane de dolari, o suma destul de mare pentru acea perioada, pentru dotarea bibliotecii de drept, iar 10 ani mai tarziu s-au alaturat Academia de Drept International, lucruri destul de interesante de luat aminte. Peste 100 de ambasade isi au sediul in Haga printre care o regasim si pe a Romaniei. Un alt muzeu apropiat de Maurithsuis este Gevagenpoort cu galeria printului Willem al 5- lea, Steen, Rubens si Potter isi au expuse creatiile aici alaturi de alti pictori celebri insumand o colectie de peste 150 de tablouri in mare majoritate acestea au fost colectia personala a printului de Orange-Nassau.

Multe ar mai fi de spus despre Haga, a fost chimie intre noi, m-a primit cu soare si mare si mi-a urat drum bun pe acorduri de Emeli Sande si Damien Rice. Voi atasa si niste poze pentru posteritate, nu prea multe cu mine, cu orasul si locurile vizitate, eu sunt acelasi iar ceea ce a schimbat Haga la mine s-a petrecut in interior si nu s-a putut surprinde.

Blijf goed!


[fb]
---
Trimis de 1peia in 31.08.19 01:34:02
Validat / Publicat: 31.08.19 06:49:33
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BENELUX

VIZUALIZĂRI: 1717 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (1peia); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[31.08.19 06:47:34]
»

@1peia: Foarte bun review-ul de debut, bun-venit în comunitatea AmFostAcolo.ro.

Îți mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare.

=

Primul lucru ce l-am facut dupa check-in

- Unde ai fost cazat? -Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

mireille CONS. ONORIFIC AFA / BENELUX
[31.08.19 12:13:46]
»

@1peia: bine ai venit pe acest site al iubitorilor de călătorii... un articol excelent, mi-a plăcut nespus stilul tău alert și harta ta, marcată' ' cu impresii personale despre olandezi și despre Haga, orașul regal de lângă mare, care e și în top-ul preferințelor mele.

Am revenit și eu în Haga tot în iulie vara aceasta doar pentru a mă bucura din nou de Fata cu cercel de perlă a lui Veermer și a vedea ce mai e nou pe la muzeul Mauritshuis în 2019- anul care marchează 350 de ani de la moartea lui Rembrandt, sărbătorit și în alte locații ale țării. Colectia permanentă include 11 tablouri ale maestrului, anul acesta au fost scoase la vedere și opere despre care există îndoieli că ar apartine acestuia. Pentru mine muzeul e adevărata perlă a orașului, ai dreptate 3 zile sunt insuficiente pentru a-i scotoci lada cu zestrea culturală. Vacante minunate!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
1peia, mireille
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Haga și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060285091400146 sec
    ecranul dvs: 1 x 1