ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.06.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
    DIN: Joiţa [GR]
    ÎNSCRIS: 18.12.09
    STATUS: SILVER
    DATE SEJUR
    JUN-2010
    DURATA: 1 zile
    single

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 3 MIN

    Manastirea Antim

    TIPĂREȘTE

    Desi este situata in inima Bucurestiului si multa lume a auzit de ea, putini stiu exact unde este. Este in zona pietii Unirii, pe strada cu acelasi nume la nr. 29, in spatele blocurilor de pe bulevard.

    Antim Ivireanu (intre 1708 – 1716 Mitropolit al Tarii Romanesti) a ridicat intre 1713 – 1715 aceasta biserica, din caramida pe locul unde exista o biserica din lemn, batrana si sfanta, unde se prepara de multi ani Sfantu Mir, ce era dat apoi tuturor bisericilor din tara. (Biserica Sf. Nicolae era numele ei). Antim a donat toata averea sa personala pentru ridicarea acestei biserici, si a pus nu doar banii in joc ci si toata priceperea si puterea sa de munca. Tot ce cuprinde manastirea a fost facut dupa gandurile si planurile sale. Chiar si modelul coloanelor, cateva fresce din biserica si doua icoane, au fost realizate tot de el. Viata sa a fost plina de credinta in Dumnezeu si plina de patriotism. A scris 63 de carti din care 21 in romaneste (lucru rar si nepermis la acea vreme) multe din ele gravate chiar de el.

    Pentru ca a fost un inversunat impotriva otomanilor, a fost condamnat la temnita, si in timp ce era dus spre manastirea Sf. Ecaterina unde urma sa fie inchis pe viata a fost ucis si trupul lui aruncat in apele unui rau langa Adrianopol (actualul Edirne in Turcia). Acestea sunt doar cateva motive pentru care biserica si manastirea sunt atat de importante.

    Intrarea in manastire (este manastire de calugari) se face printr-o poarta monumentala, cu clopotnita, ce are in interiorul boltii picturi foarte vechi. Sus in clopotnita sunt trei clopote vechi din bronz ce vestesc orele de rugaciune si evenimentele importante ce au loc acolo. Acest turn este construit din caramida si sus la clopote se ajunge urcand o scara din interiorul portii.

    Fara a avea un gard propriuzis, cladirile administrative si chiliile delimiteaza cu zidurile lor curtea interioara foarte curata si bine ingrijita. Ferestrele micute ale acestor incaperi, si caramida lasata la vedere, fac ca intreaga constructie sa aiba un aspect solid, de neclintit. Palatul Sfantului Sinod, a fost ridicat la 1912 si din pacate nu respecta stilul brancovenesc in care este facuta biserica. Tot acolo este si biblioteca Sfantului Sinod.

    In centrul curtii este biserica. La intrare, exista un pridvor, sprijinit de zece coloane frumos sculptate. Usa masiva din lemn a bisericii a fost sculptata de Antim Ivireanu si reprezinta unul din cele trei simboluri ale unei biserici. Deasupra intrarii este sculptat melcul care simbolizeaza smerenia cu care orice crestin intra in casa domnului. Baza coloanelor de la intrare este bogat sculptata ca si chenarul din jurul usii.

    Deasupra intrarii scrie;

    “Biserica asta a Tuturor Sfinţilor hramul,
    S-a făcut cu vrerea lui Dumnezeu, fire-a tuturora
    Subt Ştefan cel care poartă numele Cantacuzino,
    Stăpân strălucit al Ţării Româneşti vestite,
    De către arhi–păstorul Antim Ungro-Vlahul,
    Cel din Ivir, cum se vede din temelie.
    Ca închinători zeilor faţă de Dumnezeu,
    Ca David fii şi în biserica Sfinţilor
    În anul de la mântuire 1715”

    Pe peretele de la intrare sunt patru mozaicuri realizare, mult mai tarziu, odata cu restaurarea de la 1950.

    Inauntru biserica este una din cele mai bogate, pentru ca icoanele si obiectele de cult sunt foarte vechi si valoroase. Si cum vremurile se schimba si preotii traiesc in prezent, au asigurat toate aceste obiecte cu sisteme performante de supraveghere si alarma. Tehnica moderna a fost intordusa si pentru sonorizare, astfel ca si pentru cei ce nu se afla in biserica, vocea preotilor ce canta in cor, poate fi auzita cu claritate si afara.

    Chiar si intr-o zi obisnuita, multi credinciosi vin la aceasta biserica, pentru a asculta cuvintele si povetele parintelui Arhimandrit Sofian Boghiu.


    [fb]
    ---
    Trimis de zena* in 18.06.10 10:06:53
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 2721 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zena*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2300 PMA (din 5 voturi)

    ECOURI la acest articol

    8 ecouri scrise, până acum

    webmaster77
    [18.06.10 11:02:15]
    »

    avem doua precizari:

    1. review mutat la BISERICI, MANASTIRI, SCHITURI BUCURESTENE

    2. pozele atasate din pacate sunt mult prea mici, pentru a putea fi validate.

    magdalena
    [18.06.10 12:16:12]
    »

    Auzisem de aceasta manastire, dar nu stiam ca e de calugari. Ma bucur ca cineva a adus-o in prim plan!

    Diaura*
    [18.06.10 20:41:46]
    »

    Antim a lasat randuieli care si in ziua de azi sunt respectate cu sfintenie de cei ce slujesc in aceasta biserica; vorbim de donatii, vorbim despre sarmani hraniti si imbracati si vorbim de obiceiul ca macar odata in an, unei fete sarmane si curate, cand va dori sa se marite, sa i se faca nunta in fata lui Dumnezeu. Aceste randuieli si altele privitoare la cum sa fie administrate terenurile manastirii (care asigurau hrana si cele necesare traiului) si banii, au fost lasate si in scris in testamentul sau.

    A hotarat ca un numar de copii sarmani, sa fie dati la scoala, imbracti si hraniti de biserica... ca sarmanii fara casa sa fie inmormantati crestineste pe cheltuiala bisericii, si strainii sa fie primiti si gazduiti trei zile. A mai stabilit, ca tipograful manastirii sa aiba cel putin un ucenic, care sa ii ia locul cand va veni vremea, astfel ca mereu sa aiba cine tipari carti pentru a nu se pierde acest mestesug. Convins ca multi nu isi pot permite o carte (sa o cumpere) a stabilit reguli clare pentru a „da spre cetire" cartile; a spus ce si cum sa se faca atunci cand ele sunt imprumutate.

    Diaura*
    [19.06.10 10:40:03]
    »

    Aceasta biserica alaturi de alte 12, (Schitul Maicilor, Palatul Sinodal de la Manastirea Antim, Biserica Sf. Vineri si Biserica Sf. Nicolae sunt cateva dintre ele) au scapat de buldozerele lui. ”... ”, care dorea sa darame tot, pentru a construi blocuri noi in centrul Civic. Cel mai greu a fost cu Palatul Sinodal care acum se afla in incinta Manastirii Antim. Are o suprafata de 1300 mp. si o greutate de peste 9000 t. Cand a fost mutat, (25 m. si rotit cu 13 grade), centrala termica functiona caci afara erau -20 grade Celsius. (a fost o lucrare unica in Europa). Cu siguranta „Cineva acolo sus" a vegheat toate aceste mutari.

    Pentru a ne bucura si astazi de existenta ei, ca monument istoric si de patrimoniu national, un om, „s-a pus cu puterea de atunci...” si in loc sa o darame, a mutat-o. Cu ce eforturi, cu ce riscuri, cu ajutorul cui? Sunt intrebari la care nu aici este locul sa raspundem. Dar a reusit. Si a fost singurul om din tara care a facut acest lucru... de atunci, din acea perioada nimeni nu a mai facut ceva asemanator. Eu admir aceasta teribila „inginerie”.

    mariana.olaru
    [18.10.10 13:10:56]
    »

    Zena, foarte inspirată invitația ta de a descoperi Mănăstirea Antim! De ce însă nu ai postat și câteva fotografii? Cel puțin mie mi-ar fi fost foarte utile (fără a fi nevoită să mai răsfoiesc alte pagini de internet) în a identifica așezământul. Am locuit vreme de 8 ani în București, chiar la vremea când vechile construcții erau rase de pe suprafața pământului, am cunoscut așadar capitala foarte bine, dar nu pot să-mi amintesc cum arată această mănăstire, deși știu sigur că i-am trecut cândva pragul...

    Iată și un vot în plus!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    magdalena
    [26.10.10 23:20:20]
    »

    Referitor la tehnica moderna introdusa pentru sonorizare, am remarcat la multe biserici, dar cel mai frumos se aude cantul preotilor la Biserica Sf. Gheorghe cel Nou de la km 0 (click aici).

    zena*AUTOR REVIEW
    [27.10.10 11:07:33]
    »

    Am facut fotografii cu telefonul mobil insa nu au fost validate, probabil din cauza formatului mic.

    webmasterX
    [25.02.22 10:40:22]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica «Mănăstirea Antim // a Tuturor Sfinților» (nou-creată, între timp, pe sait)

    [Rubrica inițială: [Alte] Biserici, mânăstiri în București și împrejurimi]

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Diaura*, magdalena, zena*
    Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Antim // a Tuturor Sfinților:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048635005950928 sec
    ecranul dvs: 1 x 1