ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.08.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 06.06.16
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JUN-2019
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
60.00%
Către satisfăcător
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
70.00%
Satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
70.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Vacanta noastra in insula Evia (2019)

TIPĂREȘTE

Anul acesta am ales sa mergem din nou cu masina personala spre Grecia, de data asta destinatia fiind zona Loutra Edipsou din insula Evia.

Pentru ca drumul e lung, am ales sa facem si o oprire de o noapte la intrare in Grecia, pentru ca oricat de ieftina ar fi o cazare in Bulgaria langa Kulata, mai bine pret dublu dar "safe" in Grecia.

Am ajuns la hotel Victoria din Kilkis, bine amanajat, cu personal care stia foarte bine lb engleza. Curat, comod, placut pentru stat o noapte de odihna.

Am avut timp sa vizitam si orasul si sa mancam ceva bun la tavernele care se afla pe o strada pietruita din stanga.

Singurul neajuns a fost aerul conditionat, care nu a facut deloc fata si ne-am trezit pe la ora 23 transpirati si cu chef de ceva rece de baut. Jos la receptie cineva ne-a pregatit niste bauturi cu gheata si 2 sticle cu apa.

O sa revenim in septembrie la acest hotel, cand o sa mergem in spre zona Preveza.

De dimineata la 7 si ceva, dupa un mic-dejun destul de diversificat, inclus in pret, am plecat pe autostrazile frumoase ale Greciei cu destinatia Glyfa ferryboat. Acolo programul era conform cu ce gasisem pe net si am prins la timp ferry, doar ca a fost foarte aglomerat, cu greu reusind sa inchida trapa vaporului, una dintre masini, fiind parcata pe diagonala, incat sa mai incapa si ea. In port la Glyfa, vazusem de acasa poze cu un Bakery care vindea niste produse de iti lasau apa in gura, dar in realitate, la fata locului aveau multe rafturi goale si ceva chestii cu foitaj. Drumul a fost placut cu ferry si mai scurt decat cel spre Thassos dar fara acei pescarusi cersetori de biscuiti.

In vreo 20-25 min am ajuns in Evia si de aici inca 15 min cu masina in Loutra Edipsos sau Edipsou cum se mai scrie.

Acolo am avut cazare la Studio Mitrou Zacharias, unde cei 2 soti greci, ne-au primit cu incantati dar cu multa vorbarie in greaca si doar cateva cuvintele in lb engleza. Ea mai rupea cate o propozitie scurta in engleza, dar el de abia daca scotea 2-3 cuvinte, gen Bye, Hello, OK. A fost destul de greu sa comunicam cu ei si ne intelegeam mai mult prin semne dar ne-am descurcat. Per total au fost niste oameni foarte placuti, poate cele mai placute gazde din ultimii ani, intalnite in Grecia.

Studioul Mitrou Zacharias a fost unul sa zicem cat de cat ok, dar nu si-a meritat pretul de 240 euro. Am avut in alte zone hoteluri la preturi sub 200 euro, mult mai decente si bine echipate. Macar aici aerul conditionat mergea normal si nu am mai murit de cald precum la hotel Victoria, care comparativ cu acesta, arata de 10 ori mai bine si mai modern.

Dupa cum ii zice si numele Loutra ("Bai" in greaca) aici sunt bai termale, asadar un loc care e mai mult o destinatie pentru persoane de o varsta mai inaintata, care probabil vin la tratament. Am vrut si noi de curiozitate sa intram in acele "vase" naturale pline cu apa fierbine, dar nu am avut loc niciodata. Erau pline de dimineata pana noaptea de babe si mosi, care "locuiau" acolo, sau cel putin asa parea. Intrarea e gratuita, poate de aici si aglomeratia. Ciudat e ca in acele ape e recomandat sa stai cam 15 minute, dar precum focile pe care le vedem pe Discovery stand ore intregi pe plaja, cam asa erau astia in acele vase clocotite. Ore intregi unu peste altul. In cele din urma am incercat sa venim noaptea pe la ora 22 sau chiar 23 sa incercam si noi putin si surpriza. Oalele clocotite inca erau ocupate de mosi si babe. Probabil aceeasi si probabil ca pana la urma chiar locuiau in ele si au decis sa nu mai dea banii pe hotel.

Am mers cativa metri mai in fata si acolo era vechea baie din Edipsos, unde apa curgea de sus ca o cascada.

Acolo am reusit sa intram si noi tarziu in noaptea si era atat de fierbinte apa, incat imediat am inteles de ce nu mai pleaca aia din vasele clocotinde nici noaptea. Pentru ca nu e nevoie. Tine si de cald, poate si de sete, daca ai plamanii tari si rezistenti. Oricum, "cascadele" alea fierbinti, au fost indeajuns incat sa ne distram tarziu in noapte si sa facem efectiv dus cu apa fierbinte stand in acelasi timp in mare. "Cazanele" au fost toate cele 7 zile ocupate, asa ca am mai trecut inca o noapte la acele dusuri, sa ne mai infierbantam cu apa mult laudata din zona. Deci, daca va faceti sperante ca o sa stati la bai, sa va pregatiti de lupte si coate, dis de dimineata, ca sa prindeti poate un loc la "cazane". Noi nu am prins liber in luna iunie. Probabil in iulie si august o sa se "dubleze" populatia insulei.

Erau foarte multe taverne in zona dar destul de putine cu nume pe care sa reusim sa le retinem, poate si pentru ca cele la care am mancat, aveau denumire doar in greaca.

Ce pot sa recomand, sunt tavernele pe care le gasesti cum mergi spre baile termale, dupa zona cu biciclete duble si parcul de distractii si care au scaune alb cu albastru, sau albastru cu alb (ceva de genu). Am mancat foarte bine la una dintre ele. Mousaka foarte bine pregatita cu un sos spumos, de ti se topea in gura. Vinul casei rosu, foarte bun. A doua zi am mancat la cea vecina si acolo mancarea a fost buna dar parca nu la fel precum la cea care e mai apropiata de zona cum mergi spre bai. Ca reper, cel care e sefu' tavernei mai bune, e mai mic de statura, parul grizonat si uneori la plecarea de la masa iti striga in gura mare "I love you guys" in mod repetat. La alte taverne nu am intalnit aceasta abordare, asa ca e posibil sa o gasiti in acest fel.

La indemnul rudelor, am mers si la mult laudatul Captain Cook, unde e un fel de "impinge tava". Fiecare arata in vitrina ce doreste si fetele te servesc, platesti totul apoi la casierie si pleci frumusel cu tava plina spre mesele de vis a vis, cu vedere la mare. Mancarea e bunicica, e mai ieftin dar per total nu se compara cu ce e la o taverna. Eu am mancat doar o data aici, lasagna, care era un fel de carne tocata cu macaroane. Rudele au mers de 3-4 ori la ei, poate si pentru ca aveai ciorbe si ei doreau sa manance cate o portie dupa-masa. Tavernele de regula se deschideau seara dupa 18 si se aglomerau pe la 20-21.

Loutra Edipsou e un loc care se umple si de tineri doar noaptea dupa ora 20, care se plimba pe strazi, asculta muzica, stau la baruri, mananca inghetata, merg cu bicicletele duble, etc. Dupa o anumita ora se si pune un semn care indica faptul ca masinile nu mai pot circula dar acest lucru e cam ignorat de localnici care fac slalom printre multii pietoni, dar conduc incet.

Plajele din zona nu sunt extraordinare. Sunt decente daca mergi inspre pontoanele de dupa ferryboat. Noi am facut baie 2 zile la pontonu al 3-lea si daca mergi cativa metri, apa ajunge pana la buric si dai de zona numai cu nisip. In general in Evia plajele si apa sunt dominate de pietre/pietris. Daca mai mergi cam 1 km spre dreapta de ferry, gasesti o strada lunga care merge pe langa apa si care e de fapt o plaja de cativa km cu pietris, (numita parca Agios Nikolau sau Giorgios). Am tot testat diferite zone si am gasit una mai buna, unde dupa cativa metri era zona doar cu nisip, dar pe ici pe colo era cate un arici de mare.

Alte zone si plaje din Evia

Am ales sa plecam la vreo 30-35 km de Loutra, spre Pefki. Un orasel frumos si linistit. Apoi am mers mai departe spre Elinika. Aici am mers si la plaja locala care e foarte buna. Nici nu se compara cu cea din Loutra Edipsos. In centru e o mini insulita care are o biserica pe ea, cam cum e cea de la Parga. Aici am gasit apa mica si cu nisip, fara pietre. O placere sa te balacesti in ea. Daca nu era atat de departe, am mai fi mers si a doua zi.

Lichadonisia:

Am pastrat ce e mai bun pentru final si am intrebat la agentiile locale cat costa sa ne duca acolo. Era preturi care treceau de 20-30 euro de persoana sau au zis ca daca ne ducem cu masina pe cont propriu, o sa gasim acolo vaporase care ne traverseaza pentru 7 euro/persoana. Doar ca in pretul lor era inclus drumul cu masina lor, vaporasul si o masa (ceva souvlaki cu cartofi parca am vazut la fata locului) cu un pahar vin.

Am ales varianta ieftina si ajunsi in Kavos dimineata la 8, nu era nimeni. Doar o haita de caini ne-a luat in primire. Asa ca aveti grija sa nu lasati copiii nesupravegheati. Era o tejghea pe care era trecut programul si pretul de 7 euro dar scria ca incepe de la ora 10. Noi citisem ca de la 8, dar una e pe net, alta e ce gasesti la fata locului. In cele din urma a aparut o masina cu un ghid si alte persoane care ne-au vandut bilete si au facut in asa fel incat sa vina vaporasul mai repede dupa noi. Pe la ora 9 si 10 am plecat, si eram doar noi plus inca un cuplu, intamplator tot de romani.

Cand am vazut ca asa putini suntem, deja ne gandeam ca tot paradisul ala o sa fie doar la nostru. Totusi, din partea opusa, venea un ditamai vaporul plin ochi de turisti, care a facut din Lichadonisia, o zona cam aglomerata. Oricum, inca erau destule locuri libere. Probabil in iulie-august o sa fie full. Sezlongul era liber dar am cumparat totusi frappe la 2 euro. Preturi bune pentru o zona selecta.

Acum sa vorbim si despre turul facut inainte de a debarca. Ne-au ocolit putin pe langa cateva insulite, dar fara sa insite prea mult asupra lor. Apoi a oprit intr-un loc unde a zis ca o sa fie foci si chiar a aparut una care a scos capul pentru a trage o gura de aer. Dupa asta, ne-a dus intr-un loc unde era un vas nemtesc scufundat pe timpul razboiului si vaporasul avand un spatiu cu fundul de sticla, a oprit deasupra sa si a inceput sa ne explice. Problema e ca fie era geamul ala prea murdar, fie vasul respectiv era deja acoperit si distrus de timp si de apa, ca nu prea am vazut mai nimic. Dar i-am crezut pe cuvant. Insulitele nu arata spectaculos vazute de la nivelul marii. Sunt doar niste petice de pamant cu verdeata si boscheti si nimic mai mult. Daca ai drona, atunci e alta discutie. Peisajul e unul superb, asa cum se vede pe clipurile de pe Youtube.

Ne-a lasat apoi sa coboram la cea mai mare insula dintre cele 10 (imi scapa numele ei acum) si acolo ne-a zis ca pana la ora 19, vaporasul firmei respective o sa tot revina la 30 minute si cand dorim, facem semn si ne duce inapoi pe continent. Am stat pana pe la ora 14:30. Apa e foarte mica, intrare lina zeci de metri, limpede de un albastru frumos. Dar oricat au laudat grecii zona asta pe internet, ca fiind Bahamas + Bali + Seichelles al Europei, adevarul e undeva la mijloc. Nu am fost in zonele enumerate, ci doar am vazut si eu frumoasele poze de pe net, asa ca nu stiu daca si acolo la fata locului chiar e paradisul, cert este ca aici la Lichadonisia nu e locul divin. E frumos, dar nu senzational. Asta pentru ca in mai toate insulele grecesti am vazut locuri mult mai frumoase si spectaculoase decat "comoara" Eviei.

Lichadonisia, oricat de frumoasa ar fi, nu se compara cu superba Giola din Thassos sau, culoarea incredibila a apei de la Marble Beach, ori paradisul de la plaja Porto Katsiki din Lefkada si daca memoria m-ar ajuta cu denumirile, as mai putea enumera cateva zone mai frumoase din Lefkada, Thassos sau Corfu.

Intoarcerea acasa:

Acelasi drum pe la Kulata, cu mentiunea ca am ales iar sa dormim o noapte chiar inainte de a intra in Bulgaria, la lacul Kerkini. Am stat la hotelul Morfi. Aici va recomand sa veniti doar daca va place viata la tara, sunetele de caini, gaini si cocosi, mirosul de balegar de la cai si vaci si tantarii, atrasi de imensul lac din vecinatate. Am ajuns pe o ploaie torentiala la hotel. Zona era parca pustie, fata miscare prin tot satul. La receptie a aparut o femeie care rupea putin engleza si care a zis ca trebuie sa il sune pe patron. A aparut un tip mic de statura putin dubios ca figura, care parea ca nu prea stie ce face si caruia i-a luat juma de ora sa completeze 2 chitante si sa facem plata cu cardul.

Nu am vrut sa mancam la ei, pentru ca parea un loc dubios, ceva parca scos din filmele horror est-europene.

Am mers la 2 minute distanta la o taverna care arata ca un fel de muzeu Antipa. Exponate si mese cu geam prin care se vedeau diverse exponate. Arata bine dar nici urma de suflare de om. Parca tot satul ala era parasit. Deja incepea sa fie si mai dubios si impreuna cu fratele meu, ne aduceam aminte de un film horror slovac cu un hostel asemanator ca aspect si atmosfera. Chiar ne gandeam: "Oare ne mai trezim maine aici sau o sa fim printr-un beci inchisi si legati? "

Am gasit in cele din urma la bucataria tavernei o fata, care ne-a preluat comanda si suprinzator, mancarea a fost foarte buna. Dupa prima impresie lasata de acel loc, ne asteptam la ce e mai rau la masa. De asta am si ales sa luam doar produse "sigure", gen cartofi prajiti, tsatsiki si bere Mythos. Rudele au comandat carnuri, fripturi si dupa ce am gustat de la ei, am realizat ca mancarea era foarte buna si nici n-a murit nimeni de la ea. Taverna din "curtea" hotelului Morphi (Morfi) o recomand dar hotelul nu.

Concluziile:

Chiar daca toata povestea mea a parut una mai mult cu conotatii negative, nu regret vacanta din Evia. In Grecia e greu sa nu te simti bine si sa nu gasesti locuri frumoase. Problema a fost ca am tot avut alte zone ca reper incat sa le compar cu ce am vazut in Evia si probabil de asta nu m-a dat pe spate. E precum zice si cunoscutul serial de pe HBO: "Not great, not terrible! "

O sa mai revin in Evia? Cel mai probabil nu, pentru ca mai sunt atatea insule de vazut la greci! Dar daca peste cativa ani totusi se iveste ocazia, nu as spune nu.

Asa ca pentru cei care isi propun sa vada insula, ganditi-va daca va plac plajele cu pietre, nu va faceti niste asteptari nerealiste de la Lichadonisia, ca altfel dezamagirea va fi mare, alegeti sa explorati si sa descoperiti fiecare loc asa cum este el, pentru ca atunci o sa va placa mai mult.

Evia e o insula frumoasa, cu oameni primitori, cu cateva plaje perfecte cu apa limpede si nisip doar ca nu e cea mai frumoasa dintre insulele Greciei. E si greu sa fie in top la cate insule are tara asta minunata.


[fb]
---
Trimis de Rabona in 02.08.19 15:06:15
Validat / Publicat: 02.08.19 17:01:55
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 1859 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Rabona); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 intrarea in apa de la Elinika si biserica de pe mica insulita
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18200 PMA (din 14 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[02.08.19 15:29:39]
»

@Rabona, pe viitor n-ar fi rău să desparţi recomandările despre cazare de cele referitoare la zona vizitată - în două articole distincte, unul de tip "de cazare" şi unul de tip "de călătorie".

S-ar obţine astfel o structurare mai bună a informaţiei utile - despre cazare, respectiv despre zonă sau împrejurimi (vezi mai jos) şi, deloc în ultimul rând, notele acordate ar reflecta mai bine gradul de recomandare al celor două "obiective" distincte (se întâmplă câteodată să stai într-un hotel pe care nu doreşti să-l recomanzi, dar zona sau localitatea ar merita cu totul altă medie - sau viceversa).

În plus, cine încearcă să aleagă o cazare în zonă - o gaseşte mai uşor, parcurgând doar lista rubricilor de cazare (fără a mai fi nevoit să citească - în acel moment - informaţii despre zonă); cine se documentează despre zonă - va găsi toate informaţiile căutate într-o singură rubrică (cea dedicată impresiilor "de călătorie"), fără a mai fi nevoit să "baleieze" toate rubricile de cazare (unele poate nu-l interesează, sau poate nu doreşte deloc cazare în zonă).

--

Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 71&ridAnt=95317

webmaster
[02.08.19 17:34:57]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

webmasterX
[02.08.19 21:13:01]
»

Am ajuns la hotel Victoria din Kilkis, bine amanajat, cu personal care stia foarte bine lb engleza. Curat, comod, placut pentru stat o noapte de odihna

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Loutra Edipsou:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050818920135498 sec
    ecranul dvs: 1 x 1