ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.05.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Chitila [IF]
ÎNSCRIS: 08.07.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JAN-2019
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Nádasdy Var intr-o zi de iarna

TIPĂREȘTE URM de aici

La plecarea de acasa ma tot intrebam ce pot face eu in Sarvar in afara de bai termale. Tot cautand pe internet cateceva despre asezare am dat de acest castel. Asteptari prea mari in legatura cu ce as putea vizita in castel nu prea intuiam, asa ca intr-o dimineata pe o ninsoare de poveste ma hotarasc va bat la portile castelului. Bogdan parcheaza masina in parcarea din stanga castelului si ma elibereaza din masina in zapada proaspat asternuta cu explicatia seaca “Mi-e lene, te astept aici”.

Catinel, catinel prin zapada ies din parcare si inaintez pe podul de acces al castelului pana la portile castelului, intru in dreapta la prima intrare si cer un bilet pentru o persoana, daca nu ma insel echivalentul a 7 euro, intreb daca pot fotografia, primesc raspuns afirmativ dar sa am grija sa nu folosec blitul. Personalul de serviciu al castelului foarte amabil, ma indruma pe o scara in spirala unde urc cateva trepte si de aici incep incursiunea in salile bine intretinute ale castelului.

Prima sala vizitata – o expozitie frumosa de arme incepand cu: pumnale, cutie, briceaguri, sisuri, sabi, baionete urmand apoi o colectie diversificata de arme de foc. Explicatiile erau afisate in limba maghiara dar din loc in loc mai gaseam si cate un panou scris in limba engleza. Strans legat de tematica de razboi a urmat o expozitie de costume militare superbe apatinand ofiterior din armata austro-ungara.

Din loc in loc drumul in castel era presarat cu tapiserii vechi cu motive diverse de la natura la scene de razboi.

Intrucat castelul a avut un rol important in razboiele cu turcii si mai apoi in primul si al doilea razboi mondial o importanta aparte o gasim in dragostea deosebita pe care maghiarii o acorda calului. Tablourile in care apar caii sunt aici la mare cinste, deasemenea obiecte, cupe, distinctii acordate de-a lungul timpului cu ocazia unor evenimente ecvestre. Legat de traditia ecvestra maghiara am gasit aici o sala de expozitie cu tablouri si gravuri avand ca tema centrala comuniunea cal/calaret.

Deasemeni casteul adaposteste colectii frumoase de vesela, ceramica pictata, tablouri cu chipuri de ofiteri, portrete cu inaintasii familiei Nádasdy, obiecte diverse de mobilier apartinad diferitelor stiluri arhitecturale, sobe frumos ornate, dar si pereti pictati in culori suave, acte cu caracter militar, obiecte si recipiente din sticla, obiecte militare etc.

Expozitia gazduita de castel curge lin si treci cu placere si interes de la o incapere la alta.

Piesa centrala a castelului o constituie sufrageria imensa decorata in stil renascentist, cu peretii si tavanul picati in culori superbe care redeau pe bucatele scene dintr-o batalie otomana. Tavanul fara doar si poate iti lasa impresia ca te afli in mijlocul bataliei alaturi de arme, osteni si cai.

Cateva chestiuni istorice.

Castelul Nádasdy da de fapt numele asezarii si initial a fost construit din piatra si pamant si a apartinut unui nobil Kanizsa care apoi s-a căsătorit cu o Nádasdy, acesta a amenajat castelul in stil renascentist. Urmasul sau Tamás Nádasdy a întărită cetatea prin lucrări venite in sprijinul apărari. Fiecare urams al familiei Nádasdy a adus in timp cate o imbunatatiere la castel, l-a pictat sau l-a reamenajat, a imbunatatit colectia de obiecte sau nu in functie de vremurile traite. As mentiona aici ca in anul 1921, Louis, ultimul rege al Bavariei, a murit în castel, familia prințului bavarez a rămas proprietarul castelului până în 1945, cand castelul intra in propietatea statului maghiar.

Astazi Nádasdy Var adaposteste un Centrul Cultural multifunctional, Biblioteca din Castelul Nádasdy, Muzeul Nádasdy Ferenc.

Daca ajungeti in zona recomand o vizita la palat, adresa exacta Sárvár, Várkerület u. 1,9600.

Programul de vizitare zilnic de la ora 8 la 20 pe timp de vara si 9-17 pe timp de iarna. Parcare fara problema chiar langa intrare.

Intrucat eu o sa atasez la articol mai multe imagini din interiorul castelului rog Web.sa ma ajute cu atasarea unui filmulet cu exteriorul castelului https://youtu.be/AHP3Y6Pn4NQ.


[fb]
---
Trimis de adrianbogdan in 25.05.19 08:26:03
Validat / Publicat: 25.05.19 09:52:06
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA.

VIZUALIZĂRI: 440 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianbogdan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 tapiserie
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 47500 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[25.05.19 09:51:34]
»

Mutat în rubrica "De văzut/vizitat în zona Sarvar, SARVAR" (nou-creată pe sait)

webmaster
[25.05.19 10:47:39]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...

    • SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.040543079376221 sec
    ecranul dvs: 1 x 1