ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.05.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Târgovişte
ÎNSCRIS: 12.08.12
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
MAR-2019
DURATA: 2 nopți
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Spirit maramureșean la el acasă

TIPĂREȘTE

După multe city break-uri în străinatate, ni s-a făcut foarte dor de ceva autentic și ce poate fi mai autentic decât Maramureșul? Evident, ne-a ajutat și guvernarea (draga de ea... de parcă ne-au dat de la ei) care ne-a îmbogățit cu ceva tichete de vacanță pentru splaiurile românești. Am ales să facem un circuit, iar două nopți să fie dedicate Maramureșului. Am ales localitatea Breb, Pensiunea Mărioara.

Cum ajungem la proprietate?

Pensiunea Mărioara se află în localitatea Breb, între Ocna Șugatac și Cavnic, stațiuni mai cunoscute decât micuțul sat.

Drumul este fără probleme până în sat, când parcă se termină asfaltul. Evident, nu pensiunea este de vină, ci administrația locală, tare delăsătoare într-un asemenea colț de rai. Totuși, avem de parcurs doar vreo 200 300 metri pe drum de pământ, clar practicabil pentru orice tip de mașină, chiar și pentru cele cu garda mai jos. Mai exact, pensiunea aproape se poate zări din locul în care se termină asfaltul.

Cum am fost primiți?

Porțile pensiunii erau larg deschise, așa că am intrat direct în curte, parcând mașina lângă cea a proprietarilor (credem, pentru că nu mai era nimeni altcineva în pensiune la acel moment). Curtea din față este dedicată parcării, fiind pietruită și suficient de extinsă pentru câte mașini ar putea veni la o asemenea pensiune.

Doamna Mărioara a ieșit în întâmpinarea noastră și cu dulcele grai maramureșean ne-a rugat să ne instalăm cât de repede sau încet vrem, dar să nu uităm să coborâm la o afinată ori la o horincă făcute de ei, în gospodărie. Stabilisem anterior telefonic faptul că vom avea demipensiune și ora la care am vrea să mâncăm în prima seară, după un drum lung.

Camera

Ne-a fost acordată o cameră matrimonială la primul etaj, care ne-a atins sufletele de la deschiderea ușii. Astfel, imediat cum pășești în încăpere se observă o carpetă impresionantă pe peretele din spatele patului, ștergare tradiționale în stânga și dreapta patului, covoare țesute, ce mai? Totul autentic, cu povești ce ulterior ne-au fost spuse de către gazde, cu multă mândrie în suflet.

Patul a fost confortabil, cu saltele noi și lenjerii impecabile. În fiecare parte exista câte o noptieră, iar deasupra acestora câte o priză mascată frumos în atmosfera tradițională.

Nu există șifonier, ci un cuier fain de lemn, precum și o comodă îmbracată într-un fel de ștergar, evident, cusut manual. Tot în dormitor găsim o măsuță, un scaun și două pahare.

Din cameră se poate ieși pe balcon, cu vedere către curtea din spate, mândria pensiunii, despre care voi vorbi mai târziu.

Baia este utilată cu toate cele necesare, decorată frumos, simplu, în nuanțe maronii, ca să integreze o baie modernă într-un peisaj tradițional, de lemn. Am avut cabină de duș închisă, cu apă caldă constant (există centrală proprie), prosoape curate și pufoase, precum și consumabile.

Masa

Abia așteptam să ajung la acest capitol, pentru a vă spune cât mi-a plăcut Maramureșul. Eu sunt o gurmandă, care mai și gătește cu pretenții, deci nu mă impresionează ușor un restaurant ori vreo mâncare. Însă la Pensiunea Mărioara nu prea îmi venea să mă ridic de la masă, fie ea dimineața ori seara.

Am avut regim demipensiune, ceea ce a presupus mic dejun bufet suedez (ceea ce maramureșean vorbind, înseamnă că doamna Mărioara ne-a umplut masa de platouri pe care le tot reumplea la nevoie), precum și cină, a la carte, adică doamna Mărioara ne gătea ce dorea inima dânsei, iar noi nu comentam, pentru că nu aveam ce! Să vă exemplific.

Dimineața am mâncat papară, mezeluri făcute de gazde, din porcii proprii, legume, telemea, gemuri făcute în casă, lapte muls proaspăt de la vacă și apoi fiert (Doamne, de când nu am mai găsit un gust atât de autentic și plin de veșnicie!), unt făcut în casă, ceai, cafea, pâine coaptă.

Seara am prins două mese, în prima și a doua zi. În ambele seri, masa a presupus o ciorbă/supă, un fel principal și desert. Toate la discreție. Ciorba era adusă într-un bol imens, cu polonic, din care să ne servim cât vrem. Imens de mult pentru două persoane. Și mai eram și întrebați dacă nu cumva mai vrem pe lângă... Felul principal era servit pe platou, tot suficient, tot întrebați în continuu dacă nu ne place de nu mai vrem ÎNCĂ un platou. Am avut ciorbă de cartofi cu cârnați (fel de mâncare cu care noi, muntenii, nu suntem obișnuiți, astfel că, deși reticienți la început, am sfârșit prin a ne place mult), supă de găină cu tăiței, un tip de cordon bleu, friptură la cuptor, toate garnisite foarte bine. Desertul era atât de proaspăt, că uneori simțeam mirosul când era scoasă prăjitura din cuptor, iar peste o oră o aveam la masă. La discreție ca toate celelalte.

Fiecare masă este gătită și servită de doamna Mărioara, o gospodină excepțională. Am înțeles că în perioade mai aglomerate, gen sărbători, dânsa este ajutată de ceva fete din sat, pentru că e foarte greu să faci atâtea lucruri singură. De asemenea, fiecare masă era acompaniată de afinată și horincă la început și de vin la final. Toate home made, foarte bune după spusele soțului (bebelușul din dotare nu m-a lăsat să gust).

Curtea și ce e mai frumos aici

Am lăsat la final ceva special. Pensiunea Mărioara este formată, în fapt, din două case diferite. Una mare, modernă, decorată însă tradițional, unde am stat și noi și... casa veche, o casă de lemn, foarte veche, recondiționată și utilată, dar care funcționează mai mult pe vremuri călduțe (de exemplu, de la Paște încolo).

Noi am vizitat-o cu gazda și ne-a plăcut foarte mult. Aceasta are 4 camere, două sus, două jos, fiecare cu baie, însă apreciez că ar fi plăcută închirierea integrală de către o familie extinsă, pentru a se bucura de tot ce oferă aceasta. De exemplu pridvorul minunat, decorat cu băncuță și vechiul balansoar de bebeluș (ori copaia cum i se mai spune).

Tot în curte poate fi admirat foișorul unde soțul doamnei Mărioara prepară băuturile magice servite la masă. Noi am fost într-o perioadă în care vremea nu era tocmai prietenoasă și tot ne-a plăcut foarte mult grădina din spate. Mă întreb cât de frumos poate fi vara, cu iarba înverzită și cu susurul apei pe fundal. Veșnicia s-a născut la sat, cu siguranță. Iar satul era un fel de Breb, cu unt bătut în putinei de femei pricepute și cu horincă de casă.

 

În concluzie nu pot decât să vă recomand cu tot sufletul această pensiune deosebită, cu oameni speciali și cu experiențe total autentice. Apropo, la cerere, puteți să vă îmbrăcați în straie tradiționale sau să vă plimbați cu căruța...


[fb]
---
Trimis de cloverina in 18.05.19 21:47:33
Validat / Publicat: 18.05.19 22:19:26
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în OCNA ȘUGATAG.

VIZUALIZĂRI: 1683 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cloverina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Curtea din spate cu vedere spre casuta cea veche
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 46100 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

3 ecouri scrise, până acum

webmaster [18.05.19 23:16:55] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

webmaster [18.05.19 23:23:52] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

cloverina [19.05.19 10:13:01] »

@webmaster: Mulțumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cloverina
Alte impresii din această RUBRICĂPensiunea Mărioara [Breb]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047428131103516 sec
    ecranul dvs: 1 x 1