ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.04.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Brăila
ÎNSCRIS: 25.06.13
STATUS: SENATOR
LUNA
APR-2019
familie cu copii
PREȚ 500 lei ?
FĂRĂ transport
"ECHIPA" A INCLUS:
6 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTA MEDIE REZULTATĂ
92.50%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Unde mâncăm în Brăila și împrejurimi

Un local cu ștaif la Brăila - Restaurantul CAROL

TIPĂREȘTE

04.04 1949.

Zi istorică pentru mine deoarece atunci m-am născut. Pe la 8 fără ceva dimineața (așa zicea mama).

Zi importantă și pentru Europa. Atunci s-a născut și NATO. Suntem de-o seamă, dar se pare că-s ceva mai mare ca el (NATO, zic – deci să-mi zică “nene”), pen’că ăia, ce-au creat organizația asta, s-au întrunit în ședința lor ceva mai târziu de ora 8, probabil după ce și-au fumat trabucurile și și-au băut whiskyul/schnappsul/cognacul de dimineață. :))

Divaghez de la scopul scrierii de față. Ca atare să revin la subiect.

Pentru sărbătorirea zilei de 04.04 2019 (adică ziua în care împlineam 70 de “primăveri” :)) convocăm în data de 6 aprilie persoane deosebit de dragi, copiii noștri cu nepoata precum și nepoții de la Bacău, la o mică petrecere familială, într-unul dintre localurile bune din Brăila. Nu știu câte localuri bune, de calitate, sunt în orașul meu, însă acesta trebuie cu adevărat remarcat, prin eleganță, prin ambianța deosebită.

Înainte de a vă povesti cam ce s-a mâncat și băut, voi încerca să vă prezint gazda petrecerii noastre (ne mișcăm puțin ca să ne priască prânzul).

Este vorba de restaurantul “Carol” (despre care am scris câteva rânduri și în review-ul de aici) amplasat în Piața Traian, spațiu ce este considerat inima “centrului” vechi. Localul are drept vecini câteva monumente istorice și “personalități” ale arhitecturii brăilene (despre care, deasemeni, veți găsi ceva mențiuni în review-ul citat mai sus): Teatrul “Maria Filotti”, Muzeul Brăilei, Biserica “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” (lăcaș de cult orthodox ce funcționează într-un spațiu destinat cultului musulman), fosta Bancă Chrissoveloni, clădirea în care a fost Marele Hotel Hugo, și mai târziu Hotel "Splendid" (în prezent sediul BRD – sucursala Brăila) și, de ce nu, chiar dacă nu-i monument istoric, hotelul “Traian”.

Clădirea veche de 150 de ani, a avut, de-a lungul vieții sale, destinații dintre cele mai diverse: casă de locuit, apoi sediul unei bănci (din 1907 până în 1937 – alte surse zic că a fost sediu de bancă după 1925), din nou locuință privată, iar în anii comunismului și după 1989, a avut doar destinație de restaurant restaurantul “Brăila” era cel mai luxos din oraș în perioada comunistă), cofetărie (sub denumirea “Select”) și acum iarăși restaurant.

În prezent, imobilului, care aparține unei persoane private, i s-a redat strălucirea de altădată prin ample lucrări de reabilitare și consolidare, încercându-se pe cât posibil să fie păstrate cât mai multe din elementele originale.

Structural imobilul este compus din subsol, parter, etaj și terasă.

Parterul, unde se găsește salonul pentru evenimente (Carol Ballroom), se remarcă prin ornamentația bogată: tavanul casetat cu modele relizate din stucatură, candelabrele Murano, coloanele stucco, oglinzi venețiene, tablouri de epocă și tapiserii. Intrarea în acest salon (care nu-i deschis în permanență ci doar pentru evenimentele private ce au loc aici) se face prin ușa principală, lucrată din lemn masiv, reconstruită după ușa originală, cu geamurile realizate din vitralii. Holul de la intrare este separat de Carol Ballroom printr-o ușă tip glasvand. Partea vitrată a uneia dintre ușile glasvandului are geamul original, celălalt geam fiind executat cu același model la un fabricant din Italia (din câte am înțeles).

Din salonul de evenimente se poate ajunge la cele patru saloane de la et. I, pe o scară monumentală din lemn, având pilonii de susținere ai balustradelor sculptați. Prima parte a acestei scări se termină într-un spațiu de odihnă unde se află două fotolii ce încadrează o măsuță cu blatul din marmură, deasupra acestora este montată o oglindă cu ramă bogat ornamentată, având de o parte și de alta două vitralii reprezentând doi păuni. Covorul ce acoperă scara are în acest loc un desen reprezentând monograma restaurantului Carol.

De aici scara are două două brațe ce urcă mai departe la etaj. Deasupra scării se află un frumos vitraliu (luminator).

La etaj, clienții pot alege unul dintre cele patru saloane amenajate într-un stil eclectic și care poartă numele culorii predominante a încăperii, dată de covor, tapetul de pe pereți, materialul textil cu care sunt tapițate scaunele: salonul albastru, turquoise și roșu (cel mai mare dintre ele). Aceste săli sunt deschise permanent pentru public, accesul făcându-se printr-o curte laterală.

Salonul în care noi am mâncat are pereții acoperiți cu lambriuri din lemn și avea denumirea inițială, în vremurile când era permis fumatul în local, Club cigar (salonul trabucului). Decorat cu tablouri, fotografii, plăci de patefon, un patefon cu goarnă, precum și cu alte obiecte, salonul se prezintă destul de agreabil, oferindu-ți posibilitatea de a te relaxa (până la vederea notei de plată :D) împreună cu prietenii.

Spuneam că edificiul are un subsol unde se află o cramă, spațiu ce nu l-am putut vizita, la data vizitei noastre fiind închis și, neputând face fotografii nu-l pot prezenta aici. Pot spune însă că am văzut această incintă cu o altă ocazie (atunci nu aveam aparatul foto la mine) și că arată nemaipomenit. Cu altă ocazie poate îl voi prezenta și pe acesta.

Restaurantul dispune și de o terasă ce se deschide când vremea este propice (timp mai călduros).

Numeroase tablouri, fotografii de epocă, decorațiuni retro diverse împodobesc pereții tuturor încăperilor, holurilor de acces, scărilor. Alte elemente în tonul epocii în care a fost construită casa sunt un calorifer pe holul de intrare, un robinet de apă în curtea interioară. Mobilierul de la toaletă este realizat în același mod.

Și acum dragii moșului să vă prezint cam în ce a constat meniul cu care ne-am delectat.

La deschidere am comandat niște bruschete cu somon fume și pastă de brânză cu ceva legume – ceapă, mărar, castravete - (aranjate pe niște platouri din lemn), bune, gustoase, care arătau bine și care au dispărut repede din peisaj având în vedere foamea care ne încerca. Am vrut să le fac o fotografie însă am constatat, când am vrut să trec la acțiune, că nu mai aveam ce poza, doar platourile pe care ne fuseseră aduse.

La felul principal comenzile au fost mult mai diversificate. Eu am luat o tochitură dobrogeană cu carne de porc, sos roșu, ou ochi, brânză și mămăliguță. Asemănarea cu renumita tochitură moldovenească este evidentă, mai puțin sosul și, desigur, lipsa cârnaților afumați. S-au mai comandat:

-chifteluțe de porc în stil thailandez, cu piure de cartofi și cu un sos având drept condimente ghimbir, coriandru și usturoi – fel de mâncare apreciat ca bun de consumator;

-saramură de somn cu mămăliguță – bună, gustoasă dar cam puțină;

-mușchiuleț de porc cu sos quattro formaggi având ca ingrediente parmezan, gorgonzola, camembert și mozzarella – mușchiulețul a fost cam ațos;

-pui oriental cu cutie de cartofi în lipie și sos tzatziki – aici n-am auzit calificativul dat de mesean;

-coaste de porc barbeque cu cartofi wedges, sos bbq și salată coleslaw – vedeta mesei, mult, foarte bun, arăta extraordinar, care a fost pe săturate pentru cel ce l-a comandat, chiar dacă din el am gustat cam toți câte o țâră.

Ce-am băut?

Brandy Brâncoveanu XO, gin tonic, vin Recas (scump tare – 85lei/sticla de 750 ml.), bere, coktail russian rose, limonadă de rodii, apă plată, cafele.

Toată distracția 466 lei, la care s-a adăugat bacșișul de rigoare.

Am plătit, am zis să ne fie de bine și după un drum de peste 4 km (pe jos) am ajuns acasă și ne-am așezat din nou la masă.

Să aveți poftă pe unde mai mâncați!


---
Trimis de Mitica49 in 11.04.19 17:15:57
Validat / Publicat: 11.04.19 18:22:59
VIZUALIZĂRI: 526INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ROMÂNIA.
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mitica49); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28550 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

ungureanica [11.04.19 18:31:22] »

Foarte fain localul. Mancare foarte bună pentru un sărbătorit de onoare. La mulți ani și multă sănătate din partea noastră! Să ne vedem cu bine încă atâția ani câți ati împlinit.

Zoazore [11.04.19 20:12:25] »

@Mitica49: Am așteptat și a meritat așteptarea!

Chiar eram curioasă cum mai arată la interior. Și nu m-a dezamăgit!

Pe vremea când era cofetărie, aici erau cele mai bune savarine cu frișcă naturală din smântână.

De ce știam eu că se numea CORSO? La un moment dat, a fost sediu de o uniune, dar n-am pozat atunci și... Nici n-are mare importanță!

Important e că frumusețea asta de clădire nu s-a pierdut, ci a renăscut, elegantă și frumoasă, așa cum a fost și acum 150 de ani, când se numea ”Casa cu Palmieri” Aici e saitul oficia - restaurantcarol.com

E impresionant restaurantul! Are clasă, are ștaif, are plating frumos... Dacă-s și bune bucatele... De pre' nu pot spune nimic, dar nu cred c[-i tocmai mic!

La mulți ani, Mitică, la mulți ani, NATO! (în această ordine!)

RossoNerro [11.04.19 21:22:58] »

La Mulți Ani, coane Mitica! Sănătate la toată familia și din partea noastră. Sa va trăiască și Mândruță. La mulți ani “comandorule”!

Cât despre petrecere, sa va fie de bine. Cât despre costuri... Sa nu va para rau, o data face omu’ 70 și DA, merita.

Experiențe cu luat masa in Brăila nu am, am ceva dar nu se pune (o data am sevit masa la cantina sportivilor din spatele clădirii BNR, iar alta data pe la un “stabiliment” pe lângă cimitir, ceva cu o grădina... unde am făcut un chef de pomina, cu batali la protap. lăutari, tambal, guriștii... ceva de pomina de mi s-a rupt filmu’), doamne ce vremuri.

Sa auzim numai de bine!

Mitica49 [12.04.19 08:21:44] »

@ungureanica: Da, localul arată tare bine. Mulțumesc pentru vot!

Mitica49 [12.04.19 09:03:14] »

@Zoazore: Mulțumesc Zoa pentru vot şi comentariu!

Parcă-mi amintesc şi eu de Corso, la începutul anilor 70 când am venit în Brăila, dar de Select ştiu sigur că a fost.

Mitica49 [12.04.19 09:06:29] »

@RossoNerro: Mulțumesc pentru vot! La cantina sportivilor am mâncat și eu, se mânca binișor în anii '80.

traian.leuca CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [12.04.19 10:32:11] »

La mulţi ani, dom' Mitică!

Foarte frumos arată restaurantul! Iar despre meniu... ştiţi cum se zice... scump, dar face!

Mitica49 [12.04.19 14:30:45] »

@traian. leuca: Mulțumesc pentru urări! Așa este, de ceva vreme ne-am gândit să-i călcăm pragul în calitate de consumatori, ocazia a apărut cu prilejul acestei sărbători.

crismis [12.04.19 20:10:17] »

@Mitica49: La mulți ani, să mai schimbați prefixul de câteva ori!...

Cunosc locul, inclusiv de pe vremea cofetăriei, veneam cu Tati duminica din Galați să mâncăm prajituri cu "frișcă adevărată". După ce s-a metamorfozat in "Carol", am fost invitată la un eveniment medical, ocazie cu care am rămas mută de uimire (și de bucurie că - vorba lui Zoa - bijuteria asta de casă a fost șlefuita din nou atât de frumos). Mi-am tot propus să revin, dar nu s-a mai petrecut decât vara trecută, tot invitată, de data asta de o bună prietenă, când am mâncat chiftele din alea cu sos thailandez - super-bune, pot să certific!

Mitica49 [15.04.19 16:25:19] »

@crismis: Chifteluțele alea i-au plăcut și nurorii mele, înseamnă că fiind două aprecieri laudative probabil că sunt bune.

Mulțumesc pentru vot și comentariu!

Zoazore [15.04.19 20:01:54] »

@Mitica49: Bueyy, @crismis și @Mitica49, potoliți-vă! Mă faceți să mă cert cu mama că mămâmc în oraș? Auzi la ei, că ce bune-s chifteluțele ale! Păi sunt bune, normal că-s bune! Doar îs făcute la Brăila, na!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, Mitica49, RossoNerro, ungureanica, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2020 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.115602970123 sec
ecranul dvs: 1 x 1