ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.03.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.10.15
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
FEB-2019
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 5 MIN

    Trulli, impozitele si caramida - cheie

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Pe 5 martie februarie m-am trezit cu noaptea în cap pentru că mă aștepta excursia la Alberobello, orașul căsuțelor trulli, cele cu acoperișuri conice din pietre suprapuse.

    Legenda spune că aceste case au început a fi construite prin secolul XIV, exclusiv din cărămizi, fără liant, astfel că fiecare casă avea o caramida-cheie care, dacă era scoasă de proprietar, putea duce la prăbușirea întregii case. Acest lucru se întâmpla atunci cand veneau oamenii regelui să strângă impozitul pentru construcții permanente și descopereau doar o grămada de cărămizi pentru care proprietarul nu putea fi impozitat evident.

    Am ajuns în Bari Centrale pe la ora 8.10 și aproape că am fugit prin pasajul subteran către linia 11 acolo unde se găseste stația FSE Bari Centro, ca să nu pierd trenul ce pleacă din oră în oră. Automatul de bilete se găsește lângă linie chiar cum ieși din tunel așa că fix la ora 8.14 mi-am cumpărat biletul dus Bari - Alberobello (care costă fix 5,00 euro) deși oficial trenul trebuia să plece la 8.13, deci ar trebui să mă bucur pentru lipsa de punctualitate specifică acestei zone.

    Traseul trenului trece prin Mungivacca, Rutigliano, Conversano, Castellana Grotte și se oprește în Putignano la ora 9.40. De aici, din cauza lucrărilor de modernizare a căii ferate, suntem nevoiți să luăm autobuzul FSE care pleacă din fața gării la 10.03 în direcția Martina Franca. Am coborât pe la 10.33 în Alberobello la stația de autobuz aflată pe Viale Bari (în fața hotelului Astoria).

    Din acest loc se poate merge pe Viale Margherita, la stânga către gară sau la dreapta către Basilica Minore dei Santi Cosma e Damiano din Piazza architetto Antonio Currie și Trullo Sovrano din Piazza Sacramento.

    Clădirea actuală a Bazilicii Papale Minore a Sfinților Doctori fără de arginți Cosma și Damian, are o fațadă construită în stil neoclasic, între 1882 și 1885, atunci când biserica a fost deschisă pentru închinare deși la acea vreme construcția era în mare parte incompletă, fiind construite doar nava centrală și fațada.

    Partea stângă a fost terminată în 1948, iar cea dreaptă în 1956, iar domul octogonal proiectat în 1881 de arhitectul local Antonio Curri, nu a fost construit niciodată. Fațada are deasupra două turnuri clopotniță, cel din stânga prevăzut cu un cadran solar iar cel din dreapta cu un ceas având cifre romane. Între cele două turnuri se evidențiază cele două statui de piatră ale sfinților Petru și Pavel.

    În luneta de deasupra intrării în biserică există o scenă cu Isus răstignit, înconjurat de Fecioara Maria, Sfântul Ioan Botezătorul, Sfinții Apostoli Petru și Pavel precum și Sfinții Medici Cosma și Damian. Fațada bisericii este marcată elegant prin coloane și pilaștri. Biserica conține multe moaște, cele mai renumite fiind brațul Sfântului Doctor Cosma și craniul Sfântului Doctor Damian.

    Trullo Sovrano, cel mai mare din Alberobello, este și singurul exemplu al unui trullo cu două etaje. A fost construită prin 1700 și este folosit acum ca muzeu. În interiorul camerelor sale există vechiul mobilier țărănesc pugliez. Pe timpul verii aici sunt găzduite evenimente culturale, spectacole și concerte de cameră.

    Am plecat de la Bazilica Papală pe Corso Vittorio Emanuelle spre Municipio Comune di Alberobello (Primăria orașului) care se află în Piazza del Popolo, o frumoasă zonă pietonală mare parte din zi. De aici se coboară pe Via Rodolfo Acquaviva până la Largo Martellotta, loc de promenadă important, de unde încep dealtfel străzile din cartierul căsuțelor trulli, RIONE MONTI, zonă de deal bântuită de turiști în orice moment al anului.

    Pe aici am rătăcit vreo 2 ore trecând din trullo în trullo, prinzând în poze acoperișurile albe cu inscripții mai mult sau mai puțin clare sau cercetând micile magazine ce vindeau orecchiette (pastele traditionale din regiunea Puglia), vinuri, sapunuri artizanale sau magneti intr-o multitudine de forme și culori.

    În această zonă, cu un caracter comercial evident, în ușa fiecărui magazin stă cineva care prin prezența lui dă de înțeles că vă așteaptă să intrați în magazin, măcar pentru a privi așa cum este de exemplu cazul cu expoziția “Trulli in miniatura” (scara 1:50) realizată de Giuseppe Maffei, cavaler al Republicii Italiene, care se găsește în Via Duca D'Aosta no. 8. Trebuie să știți că și aici însă concurența chineză este foarte puternică iar localnicii sunt destul de supărați pentru că turiștii preferă să cumpere machete trullo chinezești, mult mai ieftine.

    Urcând mai departe pe Via Monte S. Michele apoi pe Via Monte Pertica se ajunge la Chiesa di sant'Antonio da Padova, singura biserică din lume construită în stilul trullo, care datează de pe la 1927.

    Cred că cel mai bun sfat pentru a vizita această lume de căsuțe simpatice este să o luați la pas fără un obiectiv specific și fără vreo grabă, vă garantez că o sa aveți parte de o experiență unică.

    La întoarcerea în centrul civic din Alberobello am mers in Piazza XXVII Maggio la Museo del Territorio "Casa Dottor Giacomo Giuseppe Pezzolla", sediul acestui muzeu de istorie, cultură și arhitectură regională fiind format din mai multe trulli legate între ele.

    Pe la ora 13.20 deja eram în fața hotelului Astoria așteptând autobuzul în direcția Locorotondo, etapa intermediară a traseului de întoarcere către Bari. Mai aveam cel puțin 6 ore de ca sa descopăr Monopoli si Polignano a Mare, evident daca totul mergea conform planului.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de ultrasro in 10.03.19 00:53:43
    Validat / Publicat: 10.03.19 09:03:53

    VIZUALIZĂRI: 2452 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ultrasro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P18 al Pozzo illuminato
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 24 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    2 ecouri scrise, până acum

    RoxanaGRS
    [13.03.19 10:21:08]
    »

    Foarte pitoresc acest micuț orășel. Am văzut prima dată o poză cu el într-o revistă și am zis că e musai să ajung și eu acolo. El a fost motivul principal pentru care am mers în Puglia. Ne-am cazat chiar în Alberobello. Aș fi vrut să mă cazez chiar într-o casuță trullo, dar erau fie prea scumpe, fie mult în afara orașului. Toată zona dimprejur, nu doar în Alberobello, e plină de astfel de căsuțe. Mergi cu mașina pe șosea și din loc în loc mai apare câte un trullo, 2,3. Dar e drept că în Alberobello e concentrația cea mai mare.

    Trullo Sovrano se poate vizita contra unei sume mici, ceva gen 3 euro parcă. Are și gradină în spate. Doamna de la bilete ne-a spus că a aparținut unei familii bogate, de aceea și-au permis să construiască un trullo atât de mare.

    Ce lejer e în februarie... Vara e mult mai aglomerat, cel puțin în zona cu magazinașe. În partea cealaltă spre Trullo Sovrano era mai lejer, chiar și vara.

    ultrasroAUTOR REVIEW
    [13.03.19 12:20:17]
    »

    @RoxanaGRS: Am văzut în poze cat de aglomerație e in sezon... acum este chiar relaxantă o plimbare pe acolo... dar era un pic răcoare in februarie... cred că am prins vreo 12 grade maxim plus un vânt destul de supărat. Probabil in mai si octombrie este perioada optimă de hoinăreală pe acolo.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    RoxanaGRS, ultrasro
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Alberobello și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.0568687915802 sec
    ecranul dvs: 1 x 1