ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.02.2019
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 05.05.13
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    APR-2017
    DURATA: 1 zile
    cuplu fara copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    La pas printre contemporanii lui Pitagora

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    Din Visalia, micul orășel californian de la vest de Sierra Nevada, drumul te poartă printre livezi de portocali, pe marginea unui lac, pe lângă micul târg Three Rivers, preț de vreo 60 km. O dată cu relieful, se schimbă și clima, astfel că, de la un iunie blând, te trezești proiectat în mijloc de noiembrie, cu gândul la acel decembrie anunțat de accuweather pentru acea zi. Căci da, după ce oprești la Centrul pentru vizitatori de la Ash Mountain și plătești obolul celor 30 de dolari, omul de la ghișeu îți răspunde cu o veselă condescendență întrebării îngrijorate – pe bună dreptate, căci asta citisei deunăzi pe site-ul oficial – că șoseaua este deschisă până la capăt, așa că... pe cai și cale bătută prin Sequoia and Kings Canyon Natural Parks.

    Acum, parcursul nostru pe lunga cărare a vieții are nevoie de o motivație. Și nu, nu este o filozofie de doi bani. Unii cumpără mașini, alții, case; unii strâng inutile averi, alții le cheltuiesc. Indiferent ce fac, nu trebuie judecați, deoarece fiecare își trăiește un vis, își acoperă o frustrare. Iar visul meu este să văd cu ochii mei ceea ce, în anii de început, am văzut doar cu ochii minți, în spatele rândurilor scrise mărunt. Nu resorturi în turnuri de fildeș, ci aventura lui Huckleberry Finn.

    De la Ash Mountain, cu ai săi 500 de metri altitudine, șoseaua urcă în serpentine line până la puțin peste 2000, lăsând ușor în jos canionul. Spuneam că sunt curbe line, dar, cu toate acestea, americanii circulau cu prudență – deși mie mi s-a părut nu prudența care previne, ci, mai degrabă, acea prudență a ageamiului neobișnuit cu drumurile de munte. Oricum, tot prudență, ceea ce a conferit un plus ascensiunii, fără presiunea inconștienților de pe aiurea drumuri de munte carpatine. Iar șoseaua ne-a purtat preț de vreo 30 kilometri peste un relief care, uneori, amintea de Transfăgărășan, alteori de Posada Prahovei. La un moment dat, cum se întâmplă atunci când așteptarea excede răbdarea, uitasem unde sunt și încotro mă îndrept.

    Până când, cu coada ochiului, mi s-a părut că mașina, care tocmai traversase un pâlc de copaci crescuți de-o parte și de alta a asfaltului, s-a micșorat subit, cu tot cu noi, înăuntru. Senzația a fost neplăcută de-a dreptul, încât m-a cuprins o ușoară stare de greață. În fracțiunea de secundă în care am tras pe dreapta, am așteptat atacul furnicilor gigante, pe care le și auzeam tropăind prin vegetația deasă. Doar că, lângă noi, tocmai ce coborâse dintr-un SUV o familie cu mama, tata și doi adolescenți care gesticulau și își căutau aparatele de fotografiat. Clar, furnicile gigante și mai știu eu ce alte gângănii care își trăiau viața în iarbă. Tot nu înțelegeam cum de-a fost posibilă micșorarea noastră instantanee, mai ales că mecanica cuantică nu este încă adusă la un asemenea nivel experimental. Pentru că, peste tot, din iarbă, se înălțau trunchiurile de copaci care păreau că se sfârșesc în cer.

    Atunci, abia, am dumirit sensul. Nu noi ne micșoraserăm, copacii erau cei care ne jucau feste. Deoarece am intrat în Parcul Pădurii Gigant.

    „Wow”, ”Nu e adevărat” și alte onomatopee ne-au însoțit opririle dese și ochii au căpătat o viață a lor după atâtea învârteli necontrolate. Nici măcar umezeala tot mai accentuată și frigul care se insinua, apos și el, nu le-am mai băgat în seamă. Pentru că așa ceva depășește cea mai îndrăzneață imaginație. Pădurea aia era din altă lume, trunchiurile de copaci porneau ca niște brazi, se îngroșau până la câțiva metri în diametru, ca să se proiecteze vertical, într-o explozie de ocru și siena, către verdele întunecat al frunzelor. Încercai să le cuprinzi cu mâna și părea că te afunzi într-o coajă caldă și moale, dar ar fi fost nevoie de zeci de oameni să le dea ocolul.

    De fapt, nici nu e de mirare că mintea noastră nu înțelege. Acum vreun secol și jumătate, când vestea a ajuns în Capitală, Senatul a refuzat să creadă o asemenea gogomănie, încât a fost necesară înființarea unei comisii care să pornească într-o expediție pentru verificarea informației.

    Șoseaua șerpuiește spre o parcare largă, situată pe o înălțime. Era deja iarnă, așa că am schimbat încălțările ușoare cu unele adecvate, cărate special peste două treimi din lume, pentru acest eveniment și am pus pe deasupra haine călduroase. Deoarece urma să coborâm aproape un kilometru, pe poteci asfaltate, fiți fără grijă, spre cel mai mare copac de pe planetă, Generalul Sherman, care se înalță la un amețitor 84 de metri. Circumferința lui este uriașă, peste 30 de metri, pe care îi ocolești pe poteca netedă, alături de zeci de turiști, la fel de impresionați. Iar relativitatea spațio-temporală abia acum o resimți... Gigantul de lângă tine era un puiandru pe vremea când Pitagora își scria teorema. Deja matur, la ceasul victoriei lui Octavian asupra lui Antoniu a fost, la propriu, contemporanul întregii istorii scrise a lumii moderne. Aici, ești doar o efemeridă față în față cu eternitatea!

    Iar aventura continuă, căci traseul te aduce în celălalt Parc, Kings Canyon, unde, după ce lași mașina în altă parcare – excelează americanii la capitolul ăsta – urmezi potecile bine gândite. Căci străbați tunelul săpat într-un sequoia căzut la pământ – sunt mulți copaci care au plătit pentru vanitatea de a fi înalți, iar vanitatea asta se vede, neagră, în trunchiurile lovite de trăsnete; și nu sunt puține – apoi vizitezi casa pe care primul locuitor american al pădurii, fermierul Hale Tharp, și-a construit-o în trunchiul altui copac prăbușit.

    Iar poteca, aidoma scenariului în crescendo al unui film de acțiune, te poartă către celălat gigant, al doilea ca înălțime de pe planetă, botezat cu numele altui general - viitor președinte – Grant.

    Puține mai sunt de spus. Poate doar fotografiile sculptate în daghereotipurile moderne, atunci când vor fi developate, să reîmprospăteze niște amintiri unice. Căci întreaga aventură este un unicat într-o viață de om.

    Iar la întoarcerea spre Visalia, revenind în lumea caldă a verii, am privit cu uimire pe mexicanii care, după ce lucraseră o zi întreagă pe o plantație de portocali, se regrupau, cu pălăriile lor mari, cu boruri, în camioane rupte din filmele anilor ’50. Lipseau doar cei gringos, cu puștile lor, care să îi mâne...


    [fb]
    ---
    Trimis de makuy* in 28.02.19 22:02:04
    Validat / Publicat: 28.02.19 23:18:38
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA DE NORD.

    VIZUALIZĂRI: 373 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (makuy*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P06 La volan...
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 21 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    4 ecouri scrise, până acum

    makuy*AUTOR REVIEW
    [28.02.19 22:07:42]
    »

    Dacă se poate youtube

    Mulțumesc

    webmaster45
    [28.02.19 23:18:02]
    »

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

    ===

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Circuite, mini-circuite prin statele federației, #DESCOPERIND AMERICA - SUA" (deja existentă pe sait)

    [Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

    Millana
    [17.05.19 18:01:28]
    »

    Minunat! Mutumesc ca m-ai dus acolo! Am incercat si eu sa ajung aici, dar primavara mi-a jucat feste. La sfarsitul lui martie inca ningea si drumul era inchis.

    makuy*AUTOR REVIEW
    [19.05.19 09:40:54]
    »

    @Millana:

    Cu plăcere. Imi pare rau ca, uneori, vremea ne joaca feste. Si cand am fost noi, fin cauza zapezii, multe drumuri care urcau in munti erau inchuse, dar, din fericire, soseaua dintre cele doua parcuri nationale a fost deschisă.

    Va doresc o alta expeditie, cu o alta sansa!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    makuy*, Millana
    Alte impresii din această RUBRICĂCircuite, mini-circuite prin statele federației:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.042565107345581 sec
    ecranul dvs: 1 x 1