ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.02.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: ploiesti
ÎNSCRIS: 23.01.11
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 5

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Rumeli Hisari - ''Pastratorul Bosforului''

TIPĂREȘTE URM de aici

Tineam de mult sa vizitez aceasta cetate impozanta, zidurile si turnurile sale parca fac concurenta cu zidurile lui Teodosie, imaginii orasului Istanbul. Eu totusi dupa ce le-am vazut pe amandoua, tot gasesc cate ceva care sa ma fascineze la vechile ziduri.

Am pornit dis de dimineata la drum, ca sa fim siguri ca avem timp suficient sa vizitam cetatea si imprejurimile, in tihna. Ne-am urcat in autobuzul 22 din Kabatas si am parcurs cele 17 statii relativ repede daca am fost distrasi de peisaj, marea in culoarea turcoaz, barcile si vasele de agrement, cladiri, palate sau moschei. Am coborat in statia aflata pe malul marii langa podul impozant, Fatih Mehmet iar langa acesta se afla semeata o cladire mai fistichie, cu un turn ascutit.

Pe mal erau numerosi pescari incercandu-si norocul cu unditele lungi si care scoteau din cand in cand niste pestisori pirpirii, spre deliciul fiicei mele, care-i vedea insirati pe ata zbatandu-se la unison. Ba chiar unul dintre pescari a si inceput sa tipe agitat ca in acul unditei s-a prins unul dintre delfinii care zburdau prin apa in acel moment si tipa cerand ajutor sa-l traga la mal... Glumesc, fiti seriosi, ce naiba? :)) Adevarul ca in acel moment chiar treceau prin apa cu o culoare splendida cativa delfini, zburdand fericiti in apa. Nu mai vazudem delfini asa aproape demult si chiar ne-am bucurat ca am fost atat de norocosi...

De aici ne-am indreptat spre cetatea cu turnuri care razbeau semete de dupa pomii stufosi. In drum am intalnit un nene care avea cred ca 150 de baloane intr-un manunchi care mai ca-l trageau in sus si este de inteles ca fetita a vrut si ea unul cu Pokemon. Ajunsi la portile cetatii, am avut un sentiment de mandrie si emotie stiind scopul si perioada necesara construirii acesteia.

Din nou simt nevoia sa ma citez :):

'' Rumeli Hisari (Fortăreața Europeană) este o cetate medievală situată în Istanbul, construită strategic pe o serie de dealuri de pe malurile europene ale Bosforului.

Potrivit documentelor, cetatea al cărei plan inițial a fost desenat de Mehmed al ÎI-lea Cuceritorul, 1000 de meșteri și peste 2000 de muncitori au lucrat zi și noapte în timpul construcției cetății. Cele trei turnuri de pe cetăți au fost construite de vizirii lui, Halil Pasha, Zağanos Pasha și Saruca Pasha iar potrivit legendelor, pentru a accelera finalizarea lui Rumeli Hisarı, Mehmet a ordonat fiecăruia dintre cei trei viziri să-și asume responsabilitatea pentru unul dintre cele trei turnuri principale. Dacă construcția unuia dintre turnuri nu a fost finalizată în programul strict de patru luni, vizirul ar plăti cu viața să. Inutil să spunem că lucrarea a fost finalizată la timp și fortăreața arată că un mic oraș înconjurat de ziduri, dominând marea.

Conceput și construit numai în 4 luni, între anii 1451 și 1452, complexul a fost comandat în vederea pregătirii unui asediu otoman planificat inpotriva orașul Constantinopol cu scopul de a întrerupe aprovizionarea militară și logistică maritimă care ar putea să ajungă la ajutorul bizantinilor prin strâmtoarea Bosforului. ''

In interior era atata liniste si racoare, noi priveam cu respect si curiozitate o asa veche cetate si in forma foarte buna in ciuda atator sute de ani. Zidurile vechi si impasibile, martore atator evenimente parca ar fi vrut sa ne spuna povestile cetatii, satule de atata liniste si plictiseala. Pe langa vechile tunuri isi facusera culcusi o droaie de pisici, in ziduri, in tevile vechi si grele ale armelor frumos insirate ca pentru expozitie. Mai toata cetatea era impanzita de pisici frumoase, norvegiene altoite si nimeni aici nu le tulbura joaca si traiul linistit. Am urcat pe culmile cetatii de unde peisajul era splendid, marea turcoaz, cu vapoare diverse trecand pe sub podul intesat de masini si autobuze sau malul celalalt unde se vedeau frumoase case de lemn otomane.

Din pacate accesul pe ziduri era interzis, turnurile aveau usile inchise, tot ce puteai face era doar sa te plimbi si sa le admiri, in racoarea si linistea momentului. Am urcat pana la toate turnurile si in drumul nostru ascunsa prin iarba, am gasit o broasca testoasa maricica, prima pe care am vazut-o in viata mea, atat de aproape. Cand ne-a simtit a luat-o la fuga printre frunze iar cand am prins-o si am ridicat-o, a inceput sa suiere si s-a sparcait pe ea de frica. I-am facut cateva poze si i-am dat drumul zbughind-o repede in frunze spre amuzamentul nostru si a unor rusi de prin preajma.

Peste tot in cetate vedeam urme de spolia, reciclarea a vechi materiale de constructii, bucati din coloane sau de marmura, inserate in drumurile pavate sau ziduri. Acest lucru l-am observat cam peste tot in Istanbul, de la zidurile orasului pana la moscheile si palatele construite de otomani, care si-au luat coloanele si materialele de constructii din vechile palate, cladiri si Hipodromul bizantin. Personal mi se pare un barbarism acest lucru si s-au facut stricaciuni iremediabile, iar folosirea de asttfel de fragmente nu cred ca a infrumusetat sau consolidat constructia in sine!

Am petrecut cateva ore frumoase aici, in liniste si racoarea zidurilor si a pomilor, ne-am recreat si recules in mijlocul unei marete fortificatii care a avut un decisiv rol in teraformarea Constantinopolului bizantin. De acolo am luat-o pe jos pe malul apei pana la Ortakoy, unde am mancat un excelent kumpir de la ''mama'' lui.

Am sa atsez si cateva poze din drona facute de catre un prieten de-al meu, stabilit in Istanbul si care opereaza o drona Phantom 3, avand extraordinara sansa sa faca poze de-asupra unor obiective si sa le expuna in toata splendoarea lor. Va dati seama ce autorizatii si permise trebuie sa ai ca sa faci asa ceva intr-un oras greu incercat de terorism. Am o super colectie de obiective cu imagini aeriale ale lui pe care am sa le adaug ulterior pozelor mele, ca ''cireasa de pe tort''.


[fb]
---
Trimis de ireedeejay in 20.02.19 22:34:54
Validat / Publicat: 21.02.19 06:49:31
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 627 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ireedeejay); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12600 PMA (din 14 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[14.01.24 11:09:56]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «'Must See' în Istanbul» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Vacanța în Istanbul]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ireedeejay
Alte impresii din această RUBRICĂ'Must See' în Istanbul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061498880386353 sec
    ecranul dvs: 1 x 1