ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.06.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Târgu Mureş
ÎNSCRIS: 03.04.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
4 AD. + 2 COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Lacul Sf. Ana un loc plin de mistere

TIPĂREȘTE

Am venit aici luati “pe sus” de un cuplu, niste prieteni care au auzit ceva in legatura cu o legenda conform careia cei care nu pot sa aiba copii, sa vina la lacul Sf. Ana fiindca-i va ajuta. Bineinteles, nu si-au pus mari sperante in acest sens, dar superstitia i-a convins sa - i plimbe pe aceste meleaguri. Era destul de tarziu, drumul lung, asa ca nu am mai stat sa cautam alte informatii pentru orientare sau obiective de vizitat, in plus, ne-am bazat pe ei, ca doar ei ne-au invitat. In linii mari, stiam ce aveam de vizitat, dar... atat. Dupa un drum cu peripetii din cauza fetitei mele de 1 an, drumul a fost mai lung decat in mod normal, am ajuns.

Soseaua a fost foarte buna pana pe la Miercurea-Ciuc/Tusnad, dupa care am intrat pe un drum care mai mult ne hataia decat ne ‘ducea’, dar am putut admira peisajul deosebit al zonei, cu exceptia soferului care era atent sa nu dea in gropi. (Din pacate nu-i reusea, iar uneori mergeam atat de incet incat aveam sentimentul ca suntem calare, la trap...). lacul Sf. Ana se afla la 17 km fata de localitatea Bixad, aflata in apropiere de baile Tusnad. Pana am ajuns la destinatie, prietenii nostri ne-au pus la curent cu legendele locului, prin urmare am sa va povestesc si eu cate ceva.

Acum cateva mii de ani aici era un munte vulcanic. Parerile sunt impatite in privinta anului ultimei eruptii, dar unele surse mentioneaza 32 000 de ani. Din cauza mirosului de bioxid de carbon si de sulf emanat de munte in urma eruptiilor vulcanice, acesta a primit numele de Muntele Puturosu (sau Ciomatu mai este el denumit).

Se spune ca in zona traiau doi frati, rai, invidiosi, care se laudau mereu cu ceea ce aveau. Unul din ei avea o cetate in varful muntelui, iar celalat in locul unde este acum Lacul Sf. Ana. Laudandu-se unul dintre ei cu o caleasca deosebita, celalalt, pentru a nu fi mai prejos, i-a spus ca-l va da gata cu caleasca ce o va avea. Prin urmare, a strans fetele cele mai frumoase din zona si ales opt dintre ele pentru a le inhama la caruta lui. Dar ele nu au avut puterea sa miste din loc pretioasa caleasca, asa ca potopul s-a pornit asupra lor si a inceput sa le biciuiasca. Una dintre ele, Ana, revoltata, a aruncat asupra lui un blestem, in urma caruia s-a pornit un cutremur, apoi o furtuna, care l-a luat pe tiran, impreuna cu cetatea lui. In loc s-a format acest lac, numit Sf. Ana.

Din aceasta legenda partea finala se pare ca este adevarata, si anume ca lacul s-a format in acest crater in urma precipitatiilor.

In continuare, alta legenda ne spune de o fata care era obligata sa se marite cu un tanar bogat, pe care nu-l iubea, doar pentru averea lui. Ea a preferat sa se arunce in lac iar trupul ei nu a fost gasit nici pana azi.

Lasand la o parte legendele care circula, acest lac s-a format in urma precipitatiilor. Sunt doua cratere aici, unul la Lacul Sf. Ana si unul la Tinovul Mohos.

In apropierea lacului, la 1-1. 5 km este un mic popas, avand un spatiu ingradit, dotat cu mese si scaune, gratar de gradina, loc amenajat pentru picnic si cred ca este loc si pentru campare, din cauza ingradirii. Am fost opriti si ni s-a comunicat ca din acest loc se plateste o taxa de 10 lei/masina, iar daca optam a merge pe jos, 5 lei. Fiind cu copil mic, ne-ar fi fost greu sa mergem asa distanta cu el in brate, deci am optat pentru masina. Drumul continua cu serpentine care ne duc pana la lac, aceasta raritate a naturii, intr-un peisaj mirific, o poteca prin padurea de brazi. Fara indoiala, acest drum merita a fi strabatut pe jos, nu cu masina. In drum intalnim niste trepte care urca prin padure si un indicator prin care aflam ca se ajunge la un loc de belvedere.

La lac gasim din nou o mica parcare, multi turisti si un aer curat de munte. Mentionez ca decand am iesit din orasul Miercurea Ciuc, temperatura a scazut treptat, astfel ca la lac erau cu vreo 6 grade mai putin decat in rest, mai exact 14 grade in jurul orei 16. 00.

Peisajul este o bijuterie, parca ne-am afla intr-o carte postala. Lacul, de forma aproape rotunda, inconjurat de padurea de brazi, sclipea in bataia soarelui. Apa este foarte curata, nu am vazut acele depuneri care se gasesc de obicei pe apele statatoare (muschi), am aflat apoi ca din cauza emanatiilor, in apa nu exista oxigen, de aceea in apa nu traieste nimic, iar apa are o puritate apropiata de cea a apei distilate. Asa se explica claritatea lacului, in care ne-am racorit picioarele. Apa era foarte rece, doar ca am atins apa si atat, dar am vazut un grup de tineri curajosi care faceau baie. Brr!...

Ne-a uimit acest cadru natural, peisaj salbatic, necalcat de mana omului. E un taram virgin, protejat a ramane natural si foarte curat. In jur nu este nimic, nici o constructie, nimic care sa altereze frumusetea locului, doar un debarcader de unde se pot inchiria barci pentru o plimbare pe lac, momentan nu am vazut pe nimeni acolo. Langa debarcader sunt amenajate niste mese si bancute din butuci de lemn, unde erau culmea... scrumiere, pentru ca turistii sa nu arunce mucurile tigarilor pe jos. Sunt cosuri de gunoi la tot pasul si niste baieti se ocupau mereu sa le goleasca. Pe aceste bancute ne-am asezat si noi sa mancam ce ne-am adus la pachet, ca desert aveam un kurtas – kalacs cumparat din locul unde achitasem taxa.

O multime de turisti erau veniti cu paturi/rogojini pentru a se relaxa in mijlocul naturii. De pe bancute racoarea padurii se simtea ceva mai tare decat de pe malul lacului. Ne-am plimbat putin in jurul lacului. Dupa ce am ajuns acasa am aflat ca daca faceam turul complet, am fi putut gasi o capela, cu Hramul Sf. Ana si de fapt aici trebuie sa vina cuplurile care nu reusesc sa aiba copii (asa ne trebuie daca am plecat pe jumatate informati).

La debarcader am studiat o harta pentru a ajunge in Tinovul Mohos si la Pestera Turia. Nu stiam pe unde sa o luam. Pe harta era mentionat un podet suspendat, care parea sa fie pe o distanta destul de mare si auzisem ca e un taram mlastinos, asa ca am renuntat a merge cu fata in brate. Gandul nu ne-a dat pace, pana la urma am intrebat o persoana care parea sa fie de prin partea locului. Ne-a spus ca se merge doar organizat, cu ghid, la ore stabilite. In parcare am vazut inca o harta unde erau zonele mlastinoase: Mlastina de Mijloc, de Sus, etc.

Ce este Tinovul Mohos? Aici este al doilea crater, care se pare ca a erupt inaintea Lacului Sf. Ana. Si aici s-a format un lac, care insa, la eruptia craterului de la Sf. Ana apele s-au amestecat cu cenusa si lava vulcanica si a format o mlastina. Locul este periculos, este ceva asemanator nisipurilor miscatoare si aceste locuri sunt bine ascunse ochiului sub muschi. Dar din acest motiv s-a amenajat podetul suspendat si se intra doar cu ghid. Din cauza acestui ecosistem ciudat, aici au crecut plante rare, otravitoare si carnivore, unice in tara. “Asta e! ” ne-am spus, vom veni alta data, eventual cand creste fata mai mare, parca mi-e frica s-o aduc aici. In legatura cu cele doua legende, eu as prefera ca cea cu fata care s-a sinucis sa fie a lacului, iar cea cu cei doi frati tirani sa fie a Tinovului Mohos si ca tinutul mlastinos ar fi sufletul rau si inselator al celor doi tirani, dar...

Ne-am interesat apoi despre Pestera Puturosul, dar am avut inca o dezamagire. Emanatiile sulfuroase din pestera am auzit ca sunt foarte eficiente pentru diverse boli cardiovasculare, dar si aici trebuie avut grija sa nu ne aflam sub nivelul gazului, fiindca este moarte sigura. Cum putem afla acest nivel? Aprindem o bricheta / bat de chibrit si-l coboram incetisor. Cand ne aflam sub nivelul gazului, nu mai este oxigen si focul se stinge. In apropierea pesterii se gaseste si un cimitir al pasarilor, o mina care s-a surpat sub nivelul gazului, iar pasarile care au ajuns prea jos au murit. Este letal oricui, animale, pasari, oameni, deci... atentie celor care merg in pestera. Aceasta pestera am auzit ca mai este denumita si Pestera Sinucigasilor, din cauza ca cei care hotarasc sa-si incheie socotetile cu viata vin aici si au parte de o moarte sigura si usoara, adormiti de gazul din pestera. Auzind toate acestea, am renuntat si la acest obiectiv. Ma gandesc ca si aici probabil ca se vine doar cu ghid, din cauza pericolului. Am dat doar o tura cu masina pana in zona, drumul spre pestera incepe la 10 km de lacul Sf. Ana, chiar din fata Hotelui Best Western Balvanyos. click aici Statiunea Balvanyos este la apx. 15 km de Lacul Sf. Ana.

La intoarcere am “admirat” despaduririle imense din zona, portiuni intregi defrisate, unde au ramas doar radacinile copacilor si gramezi mari de crengi uscate. Ne-am intrebat cine a facut toate acestea si cum de s-a permis invazia si distrugerea naturii, pentru care in alte tari se fac eforturi serioase pentru mentinerea spatiului verde in conditii optime...

Alte detalii aici: click aici


[fb]
---
Trimis de biancuta in 02.06.10 22:43:35
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 13193 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

41 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Lacul Sf. Ana - parcarea aflata langa lac
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8800 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

41 ecouri scrise, până acum

Diaura* [02.06.10 23:11:04] »

Noroc ca nu am stiut toate legendele astea, cand am fost la lac, caci altfel imi pierea buna dispozitie.

Pestera chiar este periculoasa. Multumim pentru informatii.

biancuta [02.06.10 23:40:48] »

Diaura, nu trebuie sa te sperii. In Tinovul Mohos nu se intra decat cu ghid. Nu stiu accesul in pestera cum se face, dar noi am fost hotarati sa intram. Indicatorul spre pestera este vizibil, la drum, chiar la intrarea in hotel si foarte tentant. Norocul nostru a fost ca am intrebat. Ma gandesc insa ca si la pestera ar trebui sa fie niste avertizari despre pericolul de acolo.

Diaura* [02.06.10 23:47:57] »

Da, ar trebui sa fie indicatoare sau semne de interzicere a accesului liber ; pericolul este mare .

dannek [03.06.10 00:04:34] »

Interesant frumos descris

Eu am vizita lacul cind era de patinat pe el!

Andox [03.06.10 00:27:03] »

Foarte faine aceste impresii . Felicitari !

Cam cati km este rau drumul ca vreau sa dau o fuga vara asta pana acolo ?

pepsi70ro [03.06.10 06:26:02] »

Taxa tot de 10 lei este? Mi-amintesc cat de disperat eram din cauza gropilor din carosabil, nu mai incercam sa le ocolesc, ma orientam catre cele mai mici si prin alea treceam. Si dupa toata furia, cand s-a terminat drumul si am ajuns in apropierea lacului a rasarit o bariera si un pusti care mi-a cerut 10 lei sa pot ajunge cu masina in zona lacului. Aici am rabufnit si m-am luat de ei ca bani stiu sa colecteze, dar drumuri ba. Nu prea era vina lui dar simteam ca trebuie sa rabufnesc pe cineva iar el a fost in locul nepotrivit.

@Andox cam tot drumul este prost, mai ales serpentinele din padure care sunt adevarate cratere, dar frumusetea compenseaza tot. Asta daca ai pe cineva sa-ti reversi nervii.

Felicitari @biancuta, frumos review!

biancuta [03.06.10 08:38:18] »

dannek, am auzit ca iarna stratul de gheata ajunge si pana la 1 m.

Andox, asa este cum spune pepsi70ro. Pana la Miercurea Ciuc drumul afost excelent, iar de-acolo a inceput sa fie mai prost, dar alterneaza portiunile bune cu cele rele. Situatia cea mai proasta o au cei cei 17 km din Bixad la lac. Abia astept sa-ti vad impresiile, mai ales cele despre Tinovul Mohos si Pestera. Daca ajungeam mai de dimineata ne zbateam mai mult sa intram, mai ales la Tinovul Mohos, chiar cu fata in brate pe acel podet (conform hartii este lung cam cat lungimea Lacului Sf. Ana) si faceam un efort; in privinta pesterii... am o imaginatie bogata si-mi inchipui ca acolo e ceva macabru, cu schelete si cranii, etc, deci te asteptam cu lamuriri.

Pepsi70ro, da, taxa tot atat este. Pentru cei ce iubesc natura si au timp, alegand sa mearga pe jos, nu le va parea rau si pot urca scarile care duc la locul de belvedere. Inainte de a ajunge la acel loc cu taxa am vazut inca un loc de belvedere, dar este amenajat cred pe un teren particular, ingradit, cu reclama si se plateste taxa de acces. Noi nu am oprit, iar cei care doresc, le amintesc de locul de belvedere amenajat dupa achitarea taxei.

magdalena [03.06.10 08:43:38] »

Cu adevarat frumos si util acest review! Nici eu nu stiam despre pericolele descrise de tine.

Lacul Sf. Ana l-am vizitat si eu cand eram mica si eram intr-o tabara la Tusnad. Tot am zis ca mai ajung acolo si nu am reusit, insa m-ai facut sa trec si acest obiectiv pe lista mea de must!

biancuta [03.06.10 08:52:22] »

Multumesc, magdalena. Din cauza ca stiam de aceste terenuri mlastinoase nu am vrut sa ne aventuram prea mult in padurea din jurul lacului, dar dupa ce am studiat harta am vazut ca pericolul nu e aici, deci se poate la lac fara nici o problema.

presario [03.06.10 09:11:03] »

Felicitari pt review, chiar n-am mai fost la Lacul Sf Ana de foarte multi ani, poate ajung in curand, vara asta.

magdalena [03.06.10 09:12:36] »

Eu imi aduc aminte ca am mers muuult pe jos pana am ajuns la lac!

lizuk [03.06.10 09:54:19] »

@andox: daca o iei pe cealalta parte, prin Targu Secuiesc, o sa ai parte de drum bun cu o scurta portiune (cativa km) de drum nenorocit, cam pana la Balvanyos. Apoi de acolo si pana la Sf Ana drumul este bun (l-am verificat si eu de curand).

Daca ajungi in zona, musai sa mananci la "Cetate" (vezi ca am descris experientele noastre -- click aici) Ba chiar merita sa mergi pana acolo special ca sa mananci la Cetate.

@biancuta @all: pentru data viitoare, cand va veti hotari sa faceti drumul dela cabana pana la lac pe jos (15 minute coborarea, 30 urcarea), nu ratati locul de belvedere. E la a treia curba, veti remarca un zid si acolo trebuie sa urcati un minut prin padure. Acolo cei care se ocupa de intretinerea zonei au construit o "casuta in copac" de unde poti sa admiri lacul de sus. Se vede superb! Eu, de lene, abia acu o luna am urcat, desi am fost de o gramada de ori in zona.

Iar la zidul ala, mai retineti ceva: sunt doua gauri in el (si cate o sageata alba, vopsita, deasupra, ca sa identificati locul). Daca puneti nasul la una din ele (nu mai stiu care, le verificati pe amandoua) si simtiti ca si cum sunteti electrocutati, inseamna ca in maxim doua zile va ploua tare. Oamenii de acolo spun ca e "pebune" si chiar au explicatii stiintifice pentru asta. Sa stati de vorba cu ei, cei care va spun povestea cu taxa de parcare, ca stiu o multime de lucruri interesante (si legende, si explicatii "ca la carte"). Chiar si despre Tinovul Mohos, unde am impresia ca tot ei sunt ghizi.

@pepsi: taxa este de 5 lei daca vrei sa parchezi sus langa cabana si 10 daca vrei sa mergi pana jos. Primesti chitanta pentru tot. Chiar scriam pe site -- click aici -- ca am fost iarna sa ne dam cu saniile si ne-au dat chitanta si pentru inchiriatul saniei si pentru fiecare tura de tractare inapoi, la deal. Ideea e ca oamenii chiar fac ceva cu banii aia: printre altele, in fiecare zi, dupa ce pleaca turistii, fac curatentie, golesc toate cosurile de gunoi si asa ca nu o sa vezi resturi de mancare imprastiate pe jos de caini (sau ursi). Iarna tot ei au grija sa deszapezeasca drumul de la cabana pana la lac, ca sa poti sa-ti atingi scopul, sa vezi lacul, si nu sa-ti serveasca vreo scuza, ca a nins tare, ca nu stiu ce... Plus ca terenurile de acolo chiar apartin unor oameni (un composesorat) si fiind al lor normal ca vor sa obtina profit cat de cat.

lizuk [03.06.10 10:16:55] »

@webm: am editat ceva in ecou si cred ca am stricat linkurile facute; ma puteti ajuta din nou? thanx

TORA INGRID [03.06.10 10:23:03] »

AmFostAcolo, si desi cu masina de teren am simtit mai putin lipsurile din activitatea celor de la drumuri, am fost impresionata de curatenia locului.

Taxa de 10 lei mi s-a parut justificata din perspectiva celor care patrulau in permanenta, intretineau mobilierul (bancute, mese, etc) goleau cosurile de gunoi si am vazut chiar masina ridicand ghena care nu deborda cum vedem mai mereu, schimbau pungile la cosuri, etc... niste tineri in uniforme verzi cu centuri negre: a fost singurul lucru ce mi-a lezat retina, echipamentul aproape paramilitar m-a trimis cu gandul in alta directie.

Ciorba de fasole in coaja de paine e un deliciu, dupa ce dai turul si vezi toate cele descrise mai sus si te ia un pic cu frig in miez de august.

In timp ce noi ne cam zgribuleam, niste copii (16-17 ani) sareau in apa si innotau de mai mare dragul.

In plus, va zic o intamplare draguta cu ursi: o colega povestea cum, venind spre Bucuresti la o sedinta, plecata mai cu noaptea in cap, la un moment dat pe serpentinele dinspre Tusnad a simtit o izbitura in portiera din spate si a vazut ursul stergand aripa (masinii) cu botul (ursului), moment in care i-a scapat piciorul in acceleratie mai ceva ca Schummy. Ajunsa la o distanta convenabila de zona impactului, s-a incumetat sa coboare desi n-o prea tineau picioarele de spaima, si sa constate zgarieturile de pe vopsea, despre care i-a fost cam greu sa explice la societatea de asigurari (cunoasteti declaratia despre cum si ce s-a intamplat). Asa ca, intalnirile de gradul trei sunt obisnuite in zona, aveti grija cum circulati si cu ce intrati in coliziune!

SV pentru extraordinarul review, biancuta!

Admin [03.06.10 10:24:21] »

LIZUK: daca mai poti edita ecoul, te rog sa le mai incluzi odata in textul postat. Daca timpul de editare al ecoului a expirat, scrie-le intr-un ecou separat (plus locul unde trebuiesc inserate) - ecoul va fi sters ulterior

biancuta [03.06.10 10:25:15] »

Presario, merita sa mergi, peisajul e superb.

magdalena, daca ati mers atat de mult pe jos inseamna ca ati lasat masina sus, la taxator;

lizuk, acel loc de belvedere l-am mentionat si eu, de asemenea inca unul care era inainte de a ajunge la serpentine, la drum, dar din cate inteleg din cele spuse de tine este doar un singur loc de belvedere, cu acces din doua parti, ori de la serpentine ori de la drum, nu? Credeam ca sunt doua, deoarece am parcurs km buni de la cel din drum la cel din serpentine. . Era bine daca opream si noi. Multumesc mult pentru completari.

TORA INGRID, multumesc pentru aprecieri si pentru avertizare, cred ca nimeni nu vrea intalniri cu ursul, deci, asa cum spui si tu, sa fim atenti.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
krondia* [03.06.10 11:22:19] »

In Tinovul Mohos intentionam si eu sa ajung dar timpul scurt nu ne-a permis. Ai idee cum se poate lua legatura cu ghidul pentru o vizita organizata? Capela Sfanta Ana se gaseste in padure, dupa ce treci de bancutele din lemn, in partea dreapta cum cobori spre lac. Din pacate, cand am fost eu era inchisa, am putut fotografia doar exteriorul. In apropiere se gaseste si o cruce inalta, incastrata intr-un postament din ciment. Daca imi permiti, voi incarca 2 fotografii cu acestea. Felicitari pentru impresii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
lizuk [03.06.10 11:50:22] »

@biancuta: e un loc de belvedere pe drum, la sosea, pana sa ajungi la oamenii de la bariera, dar de acolo vezi doar imprejurimile, nu si lacul. Locul de belvedere de care spun eu il gasesti asa: de la bariera si primul loc de parcare cobori pe jos si, la a treia curba vezi un zid (cel cu gaurile) si un indicator spre padurea de pe marginea drumului. Urci vreun minut prin padure, pe o carare, si ajungi la o casuta in copac de unde se vede lacul. Asta este!

@krondia: daca vrei sa vorbesti cu ghidul s-ar putea sa obtii niste informatii de aici: 0267-365.353. Numarul apare ca fiind al lui Kereszi Ladislau, custodele Rezervatiei - desi probabil iti va raspunde altcineva din conducere, pentru ca omul locuieste in cabana, la Sf Ana, si acolo nu cred sa aiba Romtelecom.

@webm: linkul pt Cetate este asta: click aici,

pt Sf Ana este asta: click aici

Merci si scuze!

biancuta [03.06.10 11:54:17] »

Krondia, din pacate nu te pot ajuta, nu am facut "sapaturi" mai multe deoarece am decis sa nu mai mergem. Dar localnicii cred ca pot oferi informatii. In plus, lacul fiind "arondat" statiunii Balvanyos, s-ar putea ca acolo sa fie un mic punct de informare turistica sau un numar de telefon al ghidului, poate chiar si la Hotel, fiindca de acolo incepe drumul spre pestera (poate e acelasi ghid). Vom reveni si noi cu siguranta, dar peste cativa ani, cand mai creste cea mica. Multumesc pentru felicitari!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
biancuta [03.06.10 11:58:41] »

Multumesc lizuk, deci nu e vorba de acelasi loc. Cel de la serpentine eu l-am vazut, stiu despre care vorbesti, doar ca nu am urcat. Pacat...

lizuk [03.06.10 12:00:33] »

@biancuta: poti spune ca ai lasat ceva de facut pentru data viitoare :-)

david [03.06.10 12:02:53] »

biancuta

Sunt foarte invidios pe tine ,ai o gramada de locuri frumoase in zona unde poti petrece clipe minunate.

biancuta [03.06.10 12:03:24] »

Cu siguranta, oricum vrem sa revenim , cu cat mai multe motive, cu atat mai multe sanse sa se realizeze.

biancuta [03.06.10 12:12:09] »

david, avem in jur foarte multe locuri cu peisaje deosebite, in orice directie ne-am indrepta. Si pe la voi sunt locuri deosebite, trebuie doar sa ajung si eu in zona. In multe zone din Transilvania se ajunge usor si de la Timisoara, 100-200 km, asa cum avem si de la Tg. Mures, deci...

Admin [03.06.10 12:27:51] »

lizuk: rezolvat cu linkurile.

stancuflorina [03.06.10 12:37:25] »

Turismul romanesc ar avea foarte mult de castigat daca s-ar investi mai mult in infrastructura, avem atatea minunatii ocolite de turisti tocmai din cauza drumurilor proaste. Pacat, pentru ca avem o tara minunata si un turism muribund.

ancamariagadea* [03.06.10 21:02:18] »

Foarte frumos ai scris. Chiar mi se pare un review deosebit! Felicitari! Am fost si eu acolo de mai multe ori si cred ca este un colt de Romanie plin de legende, cu o frumusete aparte.

biancuta [04.06.10 00:19:58] »

stancuflorina si ancamariagadea, va multumesc pentru aprecieri. Da, pierdem mult din cauza drumurilor proaste. Si avem atatea locuri frumoase... Lacul Sf. Ana, o minune a naturii, e intretinut si ingrijit, si uimeste prin frumusete, naturalete si legende!

corinne [04.06.10 15:10:13] »

Frumos descris si cu multe detalii - ca intotdeauna- in reviewurile tale ! Nu am fost in acea zona a tarii dar cand o sa mergem putem reciti insemnarile tale care sunt complete si utile .

Felicitari si un vot din partea mea !

biancuta [04.06.10 20:37:13] »

Corinne, inseamna foarte mult pentru mine sa stiu ca ceea ce scriu este util. Iti multumesc pentru aprecieri!

Alina Morar [04.06.10 22:04:15] »

Eu am fost vreo 5 ani la rand la lacul Sf. Ana. Legat de ursi, imi povesteau parintii mei, cand m-au dus acolo, eu eram mica, am dormit chiar sus langa cabana la acel camping, iar noaptea ursul a venit in vizita in apropiere.

Imi e dor si mie sa ma duc, n-am fost din 2008, de obicei ne cazam in Tusnad si dimineata devreme urcam la lac. Cand ajungem noi, nu e nimeni, e liniste, curatenie, dar cel mai ciudat este cum suna pamantul sub picioare. Vara este full de lume, vin sa faca baie, se dau cu barca.

Bisericuta este in partea dreapta, dupa ce treci prin padure, este tot timpul inchisa (asa era de cate ori am fost) scrie ceva pe ungureste si lumea arunca bani inauntru.

Si de la mine ai un super vot.

Am sa caut si eu niste poze.

Multa lume urca pe jos din Tusnad, dar mie mi-ar fi frica.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adria [06.06.10 20:46:07] »

Descrierea ce vine din prezent este mult mai imbietoare decat amintirile mele din trecut, din cele vremi de trista amintire, cand duceam provizii la portbagaj, ne stiind ce se poate gasi acolo. Review-ul ma incita sa revad locul, sa-mi reconsider impresiile si sa votez

biancuta [15.06.10 09:58:54] »

Alina Morar si Adria, va multumesc pentru aprecieri si va astept si pe voi cu impresii din acest loc deosebit.

adria, la lac nu este nimic amenajat si cred ca nici nu se doreste acest lucru pentru a se pastra cadrul natural, doar in locul unde se plateste taxa sunt niste tarabe.

dorgo [25.07.10 10:18:55] »

@biancuta

Excelent review...Scrii mai rar dar foarte documentat! Eu cam trec ca rata prin apa, asa cum ai vazut ca facea acel card de ratuste pe lac! Ai si de la mine ceva puncte!

biancuta [25.07.10 10:33:17] »

Multumesc, dorgo! Scriu mai rar deoarece nu-mi permite timpul!

biosvn [13.08.10 08:55:42] »

este foarte frumos, curatenie si bun simt, dar:

am parcat in camping, cel neingradit pentru ca cel cu gard era ocupat, si de aici incep nemultumirile:

sambata noaptea nu te poti relaxa, toata lumea cu stilul sau de muzica si desigur cat mai tare, nici nu poate fi vorba de rel; axare.

a doua noapte... la 1 noaptea au venit ursii printre corturi mai exact 6, o ursoaica cu 3 pui si doi masculi care umbla printre corturi nestingheriti

groaza prin care am trecut nu poate fi povestita - bineinteles ca am stat in masina toata noaptea cu faruri si claxoane

dimineata am intrebat pe cei care fac curatenie ce e cu ursii - "vin aproape in fiecare seara la cosurile de gunoi, si au fost si cazuri cand au sfasiat corturi".

am mers la administrator intrigati de faptul ca nu am fost avertizati de imensul pericol la care ne-am expus - am primit un raspuns - este un afis (noua ne-a trebuit 5 min sa il gasim) pe care scrie sec "atentie ursi" si atat

cei care merg cu cortul in camping - amenajat, taxat, deci cu stiinta autoritatilor se expun la un pericol real fara ca cei in masura sa avertizeze

mai mult in timpul zilei ursii se mai plimba si pe malul lacului si bineinteles prin padurile pline de turisti fara ca cineva sa spuna un cuvant

ovi4x4 [16.08.10 13:10:12] »

Ieri, 15. 08. 2010, am ajuns la lac, unde am facut baie intr-o apa de cca 24*C.

Toate bune si frumoase, dar lipsa unui serviciu salvamar si a unui balizaj, intr-un lac care atinge 6-7 m adancime si unde scaldatul nu este interzis, este o scapare grava.

Personal am scos din apa un baietel de cca 8 ani, inconstient, inghitise ceva apa, dar a avut zile, dupa manevre de resuscitare si-a revenit. Nici macar un serviciu medical pe marginea lacului nu exista.

Toate acestea ar trebui sa le dea de gandit celor ce au in grija locul respectiv, splendid dealtfel.

biancuta [16.08.10 14:20:48] »

@biosvn, atentionarea ta in privinta ursilor trebuie retinuta de catre cei care merg in zona.

@ovi4x4, ai perfecta dreptate! Multe felicitari pentru gestul facut! Nenorocirea care era sa se intample poate va misca niste "rotite" si se vor lua masuri.

tudort [13.08.12 12:33:50] »

Actualmente taxa de parcare sus e 10lei iar pentru cei mai lenesi care vor musai sa coboare cu masina cateva sute de metri pana la margine lacului in rezervatia naturala, 20 de lei. As zice ca e perfect justificata, pentru ca din banii astia administratia rezervatiei intretine curatenia si amenajarile in locul respectiv.

Pesterile (de fapt foste mici galerii de mina) de pe muntele Büdös (Puturosul) sunt ceva mai departe, inspre Balvanyos - vizitarea lor nu prezinta nici un periocol cat timp cineva nu tine musai sa se tarasca pe jos pentru a inspira dioxidul de carbon - in pestera puturosul de la Turia (o mofeta naturala) nivelul gazului de vede clar pe perete datorita depunerilor de sulf).

Nu exista ghid pentru vizitarea pesterilor, dar oricum sunt la mica distanta pe muntele din spatele hotelului Grand Western Balvanyos.

Cat despre salvamar la Sfanta Ana nu vad sensul - e un lac de munte de altitudine, intr-o rezervatie naturala, nu strand - nu se poate pune cate un salvamar langa fiecare lac din tara.

Legat de ursi, exista placute de avertizare, si prezenta ursilor e ceva normal in orice loc izolat din muntii din Romania - nu ataca oamenii neprovocati, si singurii vinovati ca ursii vin noaptea la gunoaie sunt turistii, care lasa gunoaie cu mancare peste tot in loc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster [13.08.12 12:48:27] »

@tudort: asteptam impresiile tale de acolo scrise ca review nou. Procedand astfel, ai ocazia ca prin notele si evaluarile proprii sa contribui la o informatie mai reprezentativa a acestei destinatii. Daca doresti, copiaza textul de mai sus si reincarca-l - cu eventuale ajustari, completari etc - folosind linkul ADAUGA IMPRESII NOI (vezi imediat mai jos)

Qvadratvus [03.09.12 13:16:38] »

O corecţie necesară: Lacul Sf. Ana este situat pe Muntele Ciomatu, nu Puturosul...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
17 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adria, Alina Morar, biancuta, biosvn, corinne, dannek, david, Diaura*, dorgo, krondia*, lizuk, magdalena, ovi4x4, Qvadratvus, stancuflorina, TORA INGRID, tudort
Alte impresii din această RUBRICĂLacul Sfânta Ana:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071900129318237 sec
    ecranul dvs: 1 x 1