ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.11.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 13.06.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
NOV-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Biserica romano-catolica Sfanta Treime Sibiu — o amintire iezuita

TIPĂREȘTE URM de aici

Cand ajungi in Piata Mare a orasului Sibiu, vei fi impresionat in primul rand de cladirile ce te inconjoara. Evident ca, daca vei vedea si o usa deschisa nu te vei abtine sa nu te apropii si, daca se poate sa si intri. Asa s-a intamplat si cu noi care ne plimbam printre casutele Targului de Craciun, cand la un moment dat am vazut o usa deschisa la una din cladirile ce adapostesc piata, una impozanta cu un turn inalt prevazut cu un ceas, aflata langa cladirea primariei. M-am apropiat si am citit pe o placa de marmura asezata pe perete: “ Biserica parohiala romano -catolica ' Sfanta Treime ' “ - Monument istoric

Bineinteles ca fara ezitare am patruns in interior... Intotdeauna, poate datorita diferentelor la interior dintre bisericile catolice si cele ortodoxe, raman fascinat de aspectul interior al primelor. Toate, fara deosebire au niste interioare impunatoare, statui si ornamente deosebite frumos colorate, si nu in ultimul rand niste vitralii care fascineaza. In interior, o liniste deplina, cateva persoane stand in bancile frumos asezate. Nu cred ca e niciun pacat, in ce ma priveste sa ma asez si eu si sa ma rog, pentru ca nu cred sa fie nicio diferenta a Divinitatii, poate una artificiala inventata de biserici mai ales dupa Marea Schisma din anul 1054. Asa ca am ramas cateva minute asezat, sorbind din priviri interiorul bisericii. La un moment dat in capatul opus intrarii, unde se afla Masa Altarului cu Sfantul Antimis, Sfanta Evanghelie, Sfanta Cruce, Chivotul, sfesnicele si Crucea Rastignirii, intr-o camera laterala, a inceput sa se auda cantand un cor. Cantecele care se auzeau erau cantece de Craciun acest lucru facand atmosfera si mai placuta.

Bolta bisericii, lunga dintr-un capat in altul, cu incrustatii simple, se termina la baza cu pereti prevazuti cu ferestre acoperite de vitralii in intregime, acestea reprezentand diversi sfinti, insa culorile in care acestia sunt zugraviti le fac cu totul si cu totul minunate. Asa cum am mai spus dintotdeauna mi-au placut! Pe peretii laterali din loc in loc erau niste separeuri, in care se aflau niste confesionale ce pareau a fi foarte vechi, nefolosibile inteleg, din moment ce pe fiecare in parte erau sfori cu cate o atentionare de a nu le atinge. Pe peretii din fata lor se aflau icoane mari ce pareau sa fie, la randul lor foarte vechi. Lespezile pe care paseam, foarte groase, din piatra masiva, isi aratau varsta datorita luciului capatat de la pasii care le-au parcurs de atatea secole. O biserica frumoasa, situata intr-o zona la fel de frumoasa, si despre al carei istoric voi selecta cateva informatii culese dupa ce am consultat cateva saituri pe internet.

Istoric

După aderarea la reforma religioasă, oraşul Sibiu a rămas aproape 150 de ani fără biserică catolică. Ca urmare a Diplomei Leopoldine din 1691, în Sibiu au intrat trupe austriece, împreună cu care au venit şi preoţi militari catolici. Pentru soldaţi s-a permis celebrarea slujbei catolice în aşa-numita Hală a Croitorilor din Piaţa Mare, chiar pe locul unde se află astăzi biserica catolică.

După tratative îndelungate cu sfatul protestant al oraşului, s-a putut începe construirea unei biserici parohiale catolice. În data de 4 iulie 1726 s-a pus piatra de temelie, pentru ca în 13 septembrie 1733, biserica să fie sfinţită de către episcopul ardealului, baronul Georg von Zorger.

Iezuiții au obținut după 1689 mai multe prăvălii din Piața Mare. Când au solicitat de la primăria orașului un teren pentru construcția unei biserici în centrul Sibiului, au fost refuzați. În anul 1721 generalul imperial Damian Hugo von Virmond s-a implicat în rezolvarea disputei și a obținut pentru iezuiți mai multe imobile învecinate, pentru construcția bisericii și a seminarului iezuit.

Biserica, construită de acestia se remarcă prin stilul baroc vienez timpuriu, cu exterior simplu şi interiorul bogat în elemente decorative. Elementele decorative (clopoţei, triglife, volute, scoici) sunt specifice şi altor monumente în stil baroc din Sibiu, pentru care biserica iezuită a servit drept model.

Structura interioară este cea de biserică sală de formă dreptunghiulară, având o tribună pe latura sudică. Scaunele de mărturisire datează din vremea iezuiţilor. Pictura navei aparţine pictorului german Ludwig Kandler şi a fost realizată în anul 1904. Deosebit de valoroasă este fresca interioară care decorează altarul principal, reprezentare a Fecioarei cu Pruncul. Vitraliile ferestrelor au fost executate în anul 1901 la Budapesta. Orga actuală a bisericii, instalată în anul 1860, a fost construită de constructorul de orgi Karl Hesse din Viena.

Un alt element valoros din interior este monumentul funerar al generalului conte Otto Ferdinand Traum de Abensberg (1677-1747), comandant militar al Transilvaniei în perioada 1744-1747. Monumentul se află în dreapta altarului, fiind executat de către sculptorul clujean Anton Schuchbanu.

Turnul bisericii prezintă un gang boltit, prin care se face trecerea din Piaţa Mare în Piaţa Mică a Sibiului. Turnul a fost terminat în 1738 şi are patru nivele înalte şi o cupolă. Ceasul din turn, cu cadrane spre cele două pieţe, datează din 1838. În capătul opus turnului, coama acoperişului este prevazută cu un turnuleţ lanterna.

SI cu aceste informatii si fara, biserica va ramane la fel de frumoasa iar o vizita va fi la fel de placuta si reconfortanta. Ar fi pacat sa nu o vedeti daca veti ajunge acolo, mai ales ca nu veti parcurge niciciun pas mai departe de centru … Intrarea este libera insa, avand in vedere costurile intretinerii nu ar fi deloc nepotrivit sa faceti o mica donatie in cutia asezata in apropierea intrarii pe partea stanga cum intrati in biserica propriu zisa. Programul de vizitare este de luni pana sambata de la ora 6 la 19, iar duminica de la 8:30 la 19. Calatorii frumoase!


[fb]
---
Trimis de iulian68 in 29.11.18 06:47:30
Validat / Publicat: 29.11.18 09:20:04
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.

VIZUALIZĂRI: 639 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulian68); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Masa Sfantului Altar.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

AZE
[29.11.18 22:54:30]
»

@iulian68: Mulțumesc pentru articol în calitate de sibian. În plus de asta biserica descrisă este cea pe care o vizitez. În următoarele cuvinte voi povesti câte ceva:

Să zicem că aici am început. Cu botezul. Propriu bineînțeles. Am crescut iar părinții m-au adus la slujbe. Îmi aduc aminte de marea renovare din anii 70. Erau schele peste tot până în tavan. Probabil ai văzut vreodată copii și tineri în jurul părintelui în timpul unei slujbe catolice (nu aici). Se numesc ministranți. În fine am participat și eu de câteva ori.

A urmat căsătoria.Tot aici.Probabil și ultimul drum va începe de aici.

Ai auzit muzică dintr-o încăpere de lângă altar? Este o capelă din interiorul bisericii unde se țin probele de chor. Au început repetițiile pentru sjujba de crăciun. Eu probabil n-am fost acolo acum sînt preocupat cu serviciul până seara. Probabil mă duc la ultimele 2 repetiții. Acestea sînt necesare deoarece există cântece în 4 voci (Sopran, alt, tenor și bas) iar fiecare melodie trebuie repetată separat pe voci (eu de ex. sînt bas)

Tot în capela respectivă se țin ore de religii, acolo am participat și eu în trecutul foarte îndepărtat. Capela în sine este un obiectiv turistic doar că nu se poate vizita.

În P12 dar și în P10 ai surprins o tăbliță de lemn cu cifre. Cifrele reprezintă numărul cântecului din carte care urmează în timpul slujbelor sau sărbătorilor și trebuie să fie suficient de mari pentru a putea fi văzute din chor. Acestea se schimbă am avut ocazia să fiu și eu trimis de cantor pentru a schimba aceste cifre.

Nu apare orga în pozele tale dar sigur ai văzut-o. este o operă de artă și cred că în 2012 a fost renovat ultima oară. Au fost lucrări de durată de peste 1 an, iar orga a fost înlocuită cu una electronică în perioada respectivă. Au fost cazuri când s-a luat curentul în timpul slujbei, pompa de aer pentru orgă nu mai funcționa. În acest caz se merge în spatele instrumentului și se acționează pompa manual exact ca în perioada când nu exista încă curent electric. Am avut ocazia s-o fac și pe asta o dată și pot spune că este o activitate epuizantă.

În anii 90 am început să particip în chorul bisericii, în prezent vizitele sînt mai rare dar încă mă primește pe acolo, deoarece nu prea sînt choriști și cei puțini sînt în vârstă. Acolo ne întâlnim cu președintele de fiecare crăciun și de paști, ne salutăm, ne dă mâna, mai schimbăm câte o vorbă, știe că oricum nu vrem (sau nu îndrăznim) să facem poze cu el și să ne lăudăm pe urmă pe FB.

Mă bucur că ți-a plăcut acolo, să știi că la fel vizitez și eu biserici de toate confesiunile fie ortodoxă, evanghelică, unitariană, penticostală sau baptistă dar am văzut și moschee și temple, toate acestea din curiozitate turistică.

Călătorii faine și ție

iulian68AUTOR REVIEW
[30.11.18 07:28:48]
»

@AZE: Multumesc mult de tot pentru completarile tale, mai ales ca vin de la cineva autorizat ca sa spun asa! ????Mi-a placut tare mult aceasta adaugare am citit-o de doua ori! ????????

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, iulian68
Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] Biserici sibiene:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069122076034546 sec
    ecranul dvs: 1 x 1