ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.11.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 13.06.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Mos Yorgos si minunatele sale baclavale

TIPĂREȘTE URM de aici

Inainte sa plecam in Creta, am fost sunati de Cristi pentru a primi ultimele informatii referitoare la vacanta. Ii multumim inca o data pe aceasta cale, lui si agentiei AFA Travel care ne-au facut o vacanta asa frumoasa. Printre altele, Cristi mi-a facut o recomandare: “ Sa nu cumva sa nu treceti pe la Mos Yorgos, care are o patiserie in orasul vechi unde se fac cele mai bune baclavale si sarailii! “ Mi-a trezit curiozitatea, insa si mai curios am devenit dupa ce, in autocarul care ne ducea la destinatia Bio Suites Hotel - vezi impresii, ghidul nostru, in doua din excursiile propuse a pomenit de vizite la Mos Yorgos …

Eu nu ma 'dau in vant 'dupa baclavale si sarailii, dar nu din cauza ca nu mi-ar place, pentru ca in copilarie toate bunicile mele (am fost fericit sa mai am inca una neoficiala, careia de cand am inceput sa vorbesc asa i-am spus) faceau baclavale si sarailii iar eu eram principalul destinatar, ci pentru ca de multi ani nu mai am voie sa consum zahar. Razboiul 'proprietatii ' acestei prajituri insa m-a amuzat ca si observator al 'ciondanelilor' internationale...

Baclavaua este o delicatesa fiind una dintre cele mai cunoscute prăjituri ale Orientului. Este considerată prăjitura națională în Grecia, Turcia, Bulgaria, dar se regăsește în toate bucătăriile din Balcani, în Orientul Mijlociu și în țările din Maghreb, fiind în egală măsură și un desert al armenilor, al ciprioților și afganilor.

Poate unul dintre cele mai dulci şi mai controversate dispute contemporane, care se desfăşoară chipurile din antichitate şi încă nu s-a încheiat, este cel al desertului baclava. Atât turcii cât şi grecii susţin că le aparţine, iar dacă faci greşeala să pronunţi în una din aceste ţări numele celeilalte alături de baclava, cu siguranţă ţi-ai jignit nu doar gazda, dar poporul din care face parte!

Pe cât de gustos, pe atât de controversat este desertul pe care astăzi îl asociem cu bucătăria tradiţională grecească, sau cel puţin aşa vor grecii să credem. Am menţionat corect grecească, pentru ca “războiul” dintre istoricii turci şi cei greci nu pare să îşi găsească o finalitate prea curând.

În timp ce grecii susţin că baclavaua este o invenţie antică elenă, dovada fiind după părerea lor “Deipnosophistae “ (lucrare din secolul al III-lea d. Hr. aparţinând literaturul grec Athenaeus, în care apare menţionat desertul koptoplakous, o formă străveche a baclavalei, turcii afirmă că în lucrarea respectivă este vorba, de fapt, de halva, iar baclavaua a apărut abia în Evul Mediu, în zona oraşului Gaziantep.

Pentru a juriza această dispută cred că cel mai bine ar fi să mergeţi atât în Grecia, cât şi în Turcia. Fără a le spune că aţi fost şi la vecinii greci/ turci sau scopul călătoriei dumneavoastră mergeţi în locuri mai puţin populare pe hărţile turistice, acolo unde vedeţi că se serveşte ceai sau cafea şi bătrânii stau la poveşti toată ziua. Lăudaţi modul în care arată prăjitura în vitrină, dar arătaţi-vă interesat de altceva. În Balcani, dar şi în Orient, discuţia este totul. Negocierea face parte din viaţa de zi cu zi. Când vă vor vedea nemulţumit cu siguranţa îţi vor oferi un ceai sau o cafea şi un pahar cu apă şi îţi va da o porţie de baclava, dacă te arăţi dispus să cumperi ceva.

În prezent, cum spuneam, grecii şi turcii se ciondănesc pe tema inventarii baclavalei, acestia din urma negand veridicitatea celor spuse de greci, după părerea lor, minunatul desert fiind inventat în Gaziantep, mult mai târziu, după secolul al VI-lea. În sprijinul istoricilor turci sta şi faptul că mai toate popoarele din zona sud-caucaziana au acest desert.

Probabil ca adevarul nu va putea fi aflat niciodata, insa turcii, in 2008 au patentat denumirea de “ Antep Baklava “.

Deasemenea, o reteta veche de baklava a fost descoperita intr-o carte de bucate scrisa in China, in timpul dinastiei Yuan, asa ca cine, cui sa-i atribuie intaietatea?

De aceea, la acele multe recomandari primite, si bazandu-ma pe obiectivitatea Ninei si a cumnatilor mei, impreuna cu care am mers de atatea ori in Grecia si Turcia, si care din toate dulciurile aflate pe acolo se opreau la baclavale si sarailii, in prima seara 'de' Rethymno, dupa ce am mancat la restaurantul hotelului, am plecat in orasul vechi pentru a-l gasi pe mos Yorgos. Asa ca, urmand drumul pe faleza din statiune, la piateta unde sunt parcate puzderie de taxiuri, am intrat pe strada Vasili Kalaregi pe care am urmat-o pe langa o vecehe moschee pana in punctul de unde se vedeau zidurile moscheii Neratze. Pe urmatoarea straduta, plina de verdeata si pe care trebuia sa te strecori cumva, avand in vedere multitudinea meselor care erau scoase pe trotuar si nu numai, de negustorii ce aveau restaurante am inaintat mai mult de 70 de metri si pe partea stanga la numarul 30 am gasit o casa frumoasa cu intrarea strajuita de o arcada in tip grecesc avand pe frontispiciu, sculptate in piatra, cuvintele “ VIRTVTE FVLGIDA DOMVS * MDCIX “ si, unde, mai era o mica placa din lemn pe care erau scrise doua nume: Yorgos – Katerina.

Am intrat intr-o camera mare legata de o alta mai mica, undeva in spate. Pe partea stanga era o masa drepunghiulara mare, din lemn, unde un barbat intre doua varste cu un sort si o boneta in cap intindea niste aluat. In dreapta, la o vitrina, in care erau etalate diverse sortimente de dulciuri ambalate in caserole statea o doamna in varsta care ii povestea celui care intindea aluatul ceva. La vederea noastra, doamna ne-a urat bun venit in greaca. Dupa ce i-am multumit, am intrebat de mos Yorgos. Mi-a indicat o usa in spate care comunica cu spatiul deschis. Probabil ca am fost auzit, pentru ca usa s-a deschis si in pragul ei a aparut un batranel cu parul nins, cu o boneta care il acoperea, imbracat intr-un tricou peste care avea, la randul sau, un sort de bucatarie, alb si el. Era faimosul mos Yorgos...

Pentru ca niciunul din cei trei nu vorbea engleza (cu exceptia lui Dimitris, fiul lui Yorgos, cel care muncea la masa de aluat) am avut o discutie cam anevoioasa, la nivelul meu de greaca, insa felul in care mos Yorgos povestea, la expresia fetei sale si la stralucirea din ochii sai, mi-am dat seama ca se bucura de venirea noastra, chiar daca in cursul zilelor primea zeci de grupuri de vizitatori. Da, statea acolo de dimineata pana seara tarziu, muncind inca cot la cot cu fiul sau care ii mostenea indeletnicirea.

Mi-a povestit ca este turc de origine, venit inca de mic copil impreuna cu tatal sau pe aceste meleaguri. Tatal sau, un bun cunoscator al preparatelor turcesti a deschis aceasta cofetarie-patiserie iar el i-a continuat munca. Era mandru de el si mai ales de cuptorul din caramida deasupra caruia se afla o plita pe care cocea aluatul si despre care spunea ca a fost adus de tatal sau din Gaziantep, pe acele meleaguri.

Am fost impresionat de volubilitatea sa, si de buna dispozitie de care deborda, in ciuda faptului ca trecusera mai mult de 12 ore de cand era in picioare (era trecut de ora 21 cand am ajuns noi) mirandu-ma totodata de agilitatea si vioiciunea de care da dovada la cei 84 de ani. Insa stiu ca mai avem si noi pe cineva care se 'tine' la fel de bine, pe scumpa noastra Mama Michi! :)

Ne-a povestit apoi cum a cunoscut-o pe Katerina care I s-a alaturat in urma cu 53 de ani si prin cate greutati au trecut impreuna, mai ales in eforturile depuse pentru a pastra deschisa micuta pravalie si pentru a continua sa faureasca dulciurile intocmai de cum invatatase de la tatal sau. Ghidus, la intrebarea mea despre reteta pe care o are la faurirea baclavalelor, mi-a spus ca nici el nu o mai stie, si ca tot ce face, face din instinct. A mai spus apoi ca si daca am sta alaturi de el tot procesul de fabricatie nu am putea sa o aflam, ca de aceea are acea camera in spate. :)

M-a mai facut sa zambesc o data cand, dupa ce am fost serviti cu baclavale de Katerina si i-am spus ca sunt cele mai bune pe care le-am mancat vreodata a zis ca era normal, pentru ca sunt baclavale turco -grecesti :)) si ca nimeni nu mai face asa ceva, toata lumea facandu-le ori intr-un fel, ori in altul. Pentru ca nu are alti angajati, mos Yorgos nu are capacitatea de a face fata cererii, motiv pentru care munceste atat de mult, pentru ca deloc nu se bucura sa vada dezamagirea celor care ii calca pragul in cautarea vestitelor sale baclavale, iar el nu mai are ce sa le ofere.

Noi am fost norocosi sa gasim pentru ca seara, numarul de vizitatori imputinandu-se ii permite sa faca un mic stoc pentru a doua zi. Nici preturile practicate de el nu erau mari, o caserola costand 3 euro. I-am multumit pentru timpul pierdut de el si de fiul sau in a-mi povesti toate acestea si i-am promis ca voi scrie un articol despre atelierul sau de creatie, pentru a-l face cunoscut tuturor romanilor care citesc acest sait si pentru a-i determina sa il viziteze cand vor ajunge in Creta.

Katerina, sotia sa, pe tot parcursul discutiei ne-a asistat, insa, tipic grecoaicelor, nu s-a amestecat deloc in discutie, marginindu-se doar sa zambeasca cand o faceam si noi, asta neinsemnand ca rolul sau in atelier era mai mic decat al celorlati doi, pentru ca mos Yorgos tot timpul o pomenea in discutii.

Am sa ma apropii de finalul acestiu review rugandu-va sa ma credeti pe cuvant ca acele baclavale au fost extraordinare, iar parerea aceasta a fost unanima. Singurul meu regret a fost ca nu eu m-am ocupat de partea fotografica, ci cumnata mea, iar pozele cu baclavale nu sunt facute mult mai de aproape pentru a le arata frumusetea artistica in care au fost realizate. Nici dupa aceea nu am realizat acest lucru, iar dupa ce le-am descarcat de la cumnata mea din telefon era prea tarziu, pentru ca cele cumparate se mancasera DE MULT! Asa ca am sa-i las pe cei ce vor urma sa ma completeze in acest sens...

Va multumesc pentru rabdarea cu care ati citit acest articol si va doresc calatorii frumoase si pofta buna cand veti ajunge la Mos Yorgos!


[fb]
---
Trimis de iulian68 in 03.11.18 21:55:25
Validat / Publicat: 04.11.18 08:19:14
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 2495 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulian68); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 O poza cu mos Yorgos si celebrul sau cuptor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[04.11.18 08:45:17]
»

@iulian68:

Invitatie la Mos Yorgos! ????????????

Bine ca am citit inainte de micul dejun! ☀️????

Numai bine!

iulian68AUTOR REVIEW
[04.11.18 11:52:21]
»

@Dan&Ema: salut, poti trece oricand sunt la fel de bune! Multumesc pentru vizita si ecou! ????

mishu
[04.11.18 20:43:32]
»

@iulian68: Nu-i corect! Citesc si inghit in sec, si nu ma satur.

Felicitari, votat cu mare drag.

iulian68AUTOR REVIEW
[04.11.18 20:49:42]
»

@mishu: Multumesc draga mea colega, dar si eu inghit in sec cand vad in ce parte a Europei te afli si ce frumuseti vizitezi! De "papa" bun nici nu mai vorbesc! Multumesc pentru vizita si ecou, si inca o data La Multi Ani!

Rodel
[20.11.18 17:56:29]
»

De ținut minte: Moș Yorgos trebuie căutat dacă ajung în Rethymnon!

iulian68AUTOR REVIEW
[20.11.18 22:38:54]
»

@Rodel: Neapărat! Si nu te va cosya bimic, pentru ca oricum vei vizita orasul vechi... Multumesc pentru vizita si ecou!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, iulian68, mishu, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Rethymnon:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056492805480957 sec
    ecranul dvs: 1 x 1