ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.10.2018
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2018
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

O plimbare... la înălțime

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Un turist creștin face o drumeție pe munte. La un moment dat îi iasă în cale un urs. Creștinul se sperie și începe să se roage:

- Doamne dă-i acestui urs gânduri creștine.

Dumnezeu se conformează, iar ursul devine creștin și începe să spună:

- Doamne binecuvântează această masă...

 

Din fericire nu m-am întâlnit astăzi cu nici un urs că de și creștin ce sînt nu prea îmi venea ca moșmartin să spună așa o rugăciune în fața mea ca în bancul de mai sus. Profitând de vremea excelentă pentru orice iubitor de munte am folosit acest ultim weekend în care mai este deschis Transfăgărășanul din punct de vedere rutier și am urcat la Lacul Bâlea cu Logan+Familie și chef de urcat pe munte.

Traseul nostru a fost Bâlea Lac - Șaua Paltinul - Lacul Capra - Șaua Capra - Bâlea Lac. Dialog între mine și cumnatul meu tovarăș de drum:

-De la Bâlea până în șa 30 minute, maxim 45, de acolo spre Lacul Capra și jos la Bâlea încă maxim o oră-ziceam eu cu maximă convingere

-Pe puțin 2 ore dacă nu mai mult-zicea cumnatu.

Adevărul este că am cam uitat că au trecut ceva ani de când eram ca zmeul pe munte și făceam Podragu de la Bâlea în 3 ore în loc de 6 cât scrie pe indicator plus că mi-a mai crescut o chestie care se spune burtă, kg în plus, etc, etc. Deci scorul de timp astăzi 4 ore având în vedere condițiile meteo vitrege de sus (vânt de peste 60 km/h, zăpadă până la ½ m pe alocuri, etc)

Ideea și drumul

Ideea de a urca mi-a venit ieri în momentul în care ne îndreptam spre locul nostru de weekend și văzând că aproape toată zăpada abundentă așternută în ultimele zile s-a topit. Deci am plecat în jurul orei 10.00 și pe la 11.00 am început escaladarea. Drumul din Sibiu până la Bâlea Lac are lungimea de 75 km și se va folosi DN1 și DN7C. Starea drumului era excelentă astăzi, păcat se închide peste 3 zile. Nu am mai avut timp de a vizita Cascada Bâlea (drumeție de 45 minute de la cabană la casacdă plus retur) și am luat-o repede spre serpentinele din golul alpin. Nu m-am întâlnit nici acolo cu moșmartin de și speram oarecum. Pe traseu puțin tovarăși de drum, nici telecabina nu funcționa probabil din cauza vântului puternic.

Ajuns la Lacul Bâlea înălțimea de 2034 m acest lac glaciar de mare suprafață 4,65 hectare și cu o adâncime de aproape 20 m am parcat repede și am plătit taxa de 5 ron. Sînt mai multe parcări, eu am ales cea din apropierea intrării în tunel, locul începerii escaladării. Am luat repede bocancii plus 1 buc copil plus 1 buc. cumnat (dna AZE a rămas la lac) și am început.

Prima parte a traseului

Traseul pe care îl voi descrie este pentru cei care au puțin timp la dispoziție și totuși vor să facă o bucată de creastă din munții Făgăraș. Este super-recomandat vara atunci când va dura aproximativ 2,5 ore și nu 4 cat am făcut noi. Prima parte începe cu urcarea spre Șaua Paltinul traseul este marcat cu dungă albastră. Este mult grohotiș, bolovani iar pe perioada iernii este interzis din cauza riscului mare de avalanșe. 45 minute durează oficial acest traseu, noi am făut mai mult din cauza zăpezii care nu s-a topit de tot pe alocuri înghețată pe stânci, și trebuie fie ocolită porțiunea fie traversată cu oarecare risc de alunecare neavând echipament de iarnă (colțari)

Urcând nu mă puteam abține să nu fac fotografii, la întoarcere am numărat cca 600. Pentru reușită au contribuit condițiile meteo excelente, petele de zăpadă și lumina soarelui de toamnă târzie care bate dintr-o parte, că de altfel nu am aparate profesioniste doar un Nikon vechi și telefonul. Pe traseu am admirat Valea Doamnei, Șaua Doamnei și Valea Lăițelul. Ajuns în Șaua Paltinul am putut să admir mai toate crestele, muchiile în direcția vestică dar și estică. Așa că am văzut foarte clar Vârfurile Negoiu (2535 m) și Călțun (2522 m), Lăița (2397m) și Lăițelul (2390 m), Paltinul Mare (2401m), Turnul Paltinului. În plan îndepărtat dar foarte bine s-a văzut și Masivul Cozia. De și departe, am reușit să observ antenele de pe Cozia, asta așa ca idee cu ce vizibilitate am avut astăzi.

Ajuns în Șaua Paltinul intersectăm traseul de creastă principală marcată cu dungă roșie.

A doua parte a traseului

Din Șaua Paltinul am început a doua parte a drumeției. Indicatorul arăta 1 oră până în Șaua Caprei de aici. Noi aveam să facem mai mult. Rafale de vânt de peste 60 km/h bătând dinspre sud îngheța tot în noi temperatura a fost resimțită cu multe minus grade chiar dacă nu era cazul. Știam că există traseu de vară și traseu de iarnă (traseul de vară este undeva puțin sub creastă, iar cel de iarnă chiar pe creastă în vârf, motivul avalanșele care nu au cum să te surprindă) Cumva am nimerit pe traseul de iarnă iar vântul resimțit puternic, așa am trecut chiar peste Vârful Paltinul Mare2401 m. Pentru că nu am dorit să terminăm ziua prost căzând în prăpastie pentru a putea face față vântului am mers în șir indian ținând unul pe altul puternic. Chiar și așa vântul ne-a cam dezechilibrat de câteva ori și a trebuit să ne lăsăm în jos. Circulând deasupra Căldării și Lacului Bâlea am putut observa mai tot timpul această zonă. Traseul este periculos și fiecare pas trebuie ales cu grijă. La un moment dat stop, creasta parcă era tăiată, nu mai aveai cum să înaintezi. Am observat urmele celorlalți turiști și direcția pe unde au coborât pentru a putea să urce la loc. În această zonă nu sînt lanțuri de care să te prinzi așa că atenție maximă la echilibru.

După câteva zone periculoase am ajuns la Fereastra Bâlei, este o șa și în cazul în care se folosește traseul de vară doare de aici se vede Lacul Bâlea. Aici am găsit drapelul românesc confecționat din tablă, din păcate destul de îndoit de vânt. Din Șaua Fereastra Bâlei traseul de vară (că nu ne-am mai urcat pe traseul de iarnă) continuă parțial în zonă cu iarbă și parțial grohotiș. Aici am întâmpinat altă problemă, multă zăpadă care era de neocolit iar în unele locuri era și de ½ m. Tot în această zonă am făcut pauza de masă uitându-ne spre sud Valea Caprei și continuarea Trasfăgărășanului. Doi turiști tocmai urcau dinspre Tunelul Bâlea ieșirea sudică. Am ajuns și la Lacul Capra doar că traseul trebuia mult ocolit din cauza zăpezii, așa m ajuns aproape de Vârful Capra 2494m.

Lacul glaciar Capra se află la o altitudine de 2230 m. Am făcut din nou o mică pauză, am observat locul de unde pleacă Pârâul Capra, adică din lac, am admirat Monumentul Alpiniștilor și făcut ceva selfie.

Monumentul Alpiniștilor a fost ridicat în amintirea a patru alpiniști surprinși de avalanșă și decedați în 1963. Ce mai putem observa de la Lacul Capra? La dreapta de Șaua Caprei observăm Vârful Văiuga 2443 m, mai departe spre est Vârtopelu 2359 m, iar spre SE Arpașu Mic 2459m.

A treia parte a traseului

De la Lacul Capra urmează un urcuș până la Șaua Caprei care se află la 2315 m. Dacă la nivelul lacului am avut parte de o pauză din punct de vedere suflării vântului aici aproape că m-a doborât. Din fericire începând coborârea s-a oprit și vântul. Traseul este marcat cu triunghi albastru și a fost mult mai animat în această dumincă. Traseul iarna este foarte periculos existând mult grohotiș. Nici astăzi nu strălucea în siguranță, zăpada topită pe alocuri înghețată ne cam făcea probleme la coborâre. În copilărie am făcut acest traseu și iarna plus urcat pe cele două vârfuri din stânga și dreapta. Indicatorul arată 45 minute până la cabana Bâlea și atât se și face. Pe drum am observat un început de incendiu la un coș de fum a Cabanei Paltinu. De fapt erau flăcări de aproape 3 m. Nu știu ce s-a întâmplat, cum l-au stins dar în câteva minute nu am mai observat nimic. Mirosul de ars a venit până sus pe creastă. Dar mă bucur că nu s-a întâmplat nimic grav și așa avem puține cabane de munte.

După coborâre înainte să ajungem la parcare am făcut o mică plimbare de recunoaștere pentru a observa pe rând Lacul Bâlea, cabanele Bâlea Lac, Bâlea Lac 2, Paltinu, clădirea Telecabinei, și punctul de belvedere construit din sticlă. La ora 16.00 deja parcarea s-a golit considerabil, tarabele de souveniruri s-au închis iar noi pregătiți de drum.

A fost o excursie reușită, vă recomand vizitarea pozelor, iar pe WM îl rog să atașeze video la începutul articolului, mulțumesc.

https://www.youtube.com/watch?v=IMnNPBfEhLs


[fb]
---
Trimis de AZE in 28.10.18 22:55:43
Validat / Publicat: 29.10.18 06:37:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL FĂGĂRAȘ.

VIZUALIZĂRI: 655 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Așa am început ziua
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 45200 PMA (din 48 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[29.10.18 06:37:19]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Dan&Ema
[29.10.18 06:48:22]
»

@AZE:

Start vot! ????

Vaj mare in creasta, mon cher! Da, traseele varianta de iarna sunt chiar pe buza crestei cum spusesi matale ca sa nu ajungi in hau caci pe curbele de nivel care taie pe sub varfuri e zapada si datorita pantei Doamne fereste!

In Fagaras o data tot pe traseul de creasta descris de tine intre Superbul Lac Capra (il iubesc, uff!) si Saua Paltinul desi vara am gasit o limba mare de zapada prin care trecea poteca si care se kasa bine in jos in caldare.

Am alunecat atunci putin pe ea cu un picior, m-am julit bine de gheata dar am realizat ce periculos poate fi sa aluneci pe limba aia in jos. Asa ca traseele de iarna isi au logica lor!

PS: Ti-am facut cu mana din Piatra Craiului chiar daca nu se vedea Fagarasul dar am simtit ca esti si tu la munte! ☀️????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema
[29.10.18 07:07:46]
»

@AZE:

Felicitari si lui AZE mic. A meritat trofeul. Cred ca i-a placut maxim! ????????⛰

doinafil
[29.10.18 10:26:24]
»

@AZE:

Hop și eu, cu superbonus-ul! Felicitări pentru atâtea amănunte și informații utile unui turist!

Am spus de mai multe ori, în ecourile mele la articolele colegilor. O fac și acum și spun că avem o țară superbă, cu peisaje care ar face invidioși pe turiștii străini care vin la noi și pe care - la ei acasă - nu le au!

Felicitări, am votat cu drag!

robert
[29.10.18 11:48:50]
»

@AZE: super tare, super frumos! Întâi m-am uitat la poze spre aducere aminte!

Bravo!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, doinafil, robert, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂRedescoperă masivul Făgăraș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.082901000976562 sec
    ecranul dvs: 1 x 1